interviuri rock

Cadaveria: heavy metal cu zâmbetul pe buze

Cadaveria: heavy metal cu zâmbetul pe buze
TRUPE : CADAVERIA

Acum 20 de ani, Cadaveria, una dintre puținele voci feminine din metalul extrem, ii părăsea pe pionierii black metalului simfonic de la Opera IX pentru a înființa o nouă formație care să-i permită să-și exprime creativitatea. Dupa cinci albume și un EP, cariera Cadaveriei părea să se oprească brusc în vara anului 2018, cand a fost diagnosticată cu cancer de sân. Acest interviu este despre lupta și întoarcerea ei la heavy metal cu zâmbetul pe buze.

Metalfan: Salut și bine ai revenit la metalfan.ro! Mulțumim că ți-ai făcut timp să stai putin de vorbă cu noi. Ce mai faci? Cum e viața în Italia?
Cadaveria: Salut, nicio problemă, o fac cu drag. Sunt bine, mulțumesc. Plină de entuziasm, că tocmai am lansat single-ul Divination. Deci ocupată un pic, dar bucuroasă. Viață în Italia e frumoasă  pentru mine, pentru că locuiesc într-un sat mic, la țară, unde pot să ies afară în fiecare zi și să merg pe jos și asta îmi oferă libertate și energie pozitivă chiar și în perioada de pandemie.
 
Metalfan: Ultima dată când am discutat a fost în 2007 și tocmai fusese lansat In Your Blood, al treilea album CADAVERIA. Ce îți vine în minte când te gândești la acei ani, la albumul acela și la cum era trupa în perioada aceea? Dacă ai putea să călătorești în timp ce sfat i-ai da acelei Cadaveria, mai tânără cu 14 an ?
Cadaveria: Dacă mă uit înapoi în 2007, văd o trupa tânără, într-un fel chiar naivă sau fără experiență, cu multe vise ținute în sertar. În orice caz, nu aș schimba nimic ce am făcut, sau cum am făcut-o, pentru că mereu am făcut totul cât de bine am putut. Câteodată am greșit, dar așa am câștigat experiență și am crescut. Deci, nu aș da niciun sfat pentru Cadaveria de acum 14 ani. Lucrurile se întâmplă pentru că așa trebuie să se întâmple, mereu există un motiv.
 
Metalfan: În timp ce formulam întrebările pentru acest interviu, am intrat pe pagina ta de Wikipedia unde scrie că ești "o muziciană italiană faimoasă ca fiind una dintre primele femei care a intrat pe scena de metal extrem la începutul anilor '90". În primul rând, te consideri faimoasă? Știai că ai o pagină pe Wikipedia?
Cadaveria: Nu sunt faimoasă în adevăratul sens al cuvântului, din moment ce trupa în care cânt e în underground, dar sunt faimoasă pentru cei care au trăit underground-ul anilor '90, pentru cei care au urmărit dezvoltarea stilului black metal și, pentru cei care își amintesc că pe scena metal din acea vreme erau foarte puține fete. Da, știam că am o pagină pe Wikipedia. Poate cineva să corecteze informațiile despre înălțime? Am 1m67, nu 1m65, hahaha.
 
Metalfan: Faimoasă sau nu, ai fost într-adevăr una dintre primele vocaliste extreme feminine, singurul nume remarcabilcarete-a precedat si care îmi vine în minte e Sabina Classen de la Holy Moses. Azi sunt multe trupe de metal extrem cu voce feminină, e chiar un nou trend. Dar oare cantitatea e egală cu calitatea? Ai vreo favorită?
Cadaveria: Sunt foarte fericită că în sfârșit fetele care cânta cu voce growl sunt luate în seamă. Am petrecut ultimii 15 ani urmărind nașterea trupelor gothic metal cu vocaliste feminine cântând cu voce clean, pop și atât de preocupate de felul în care arată de parcă se pregăteau pentru vreo prezentare de modă. În sfârșit văd și femei talentate cărora nu le pasă atât de mult de gene false și de estetică, ci de cum să cânte mai bine. Mi se pare că e totuși un pas mare înainte. Nu mă înțelegeți greșit: cred că îngrijirea corpului este foarte importantă dar atunci când cânți trebuie să arăți mai mult de atât. Mult mai mult. Nu am mult timp să ascult lansări noi și să judec dacă e similară cantitatea cu calitatea. Încerc să-mi împart orele zilei în așa fel să pot asculta sunetele naturii, liniștea, să creez muzică, artă și să dedic măcar o ora pentru plimbare și o jumătate de ora pentru yoga. Am calea mea pe care să o urmez și nu mă concentrez pe alte trupe.
 
Metalfan: Ai o carieră de aproape 30 de ani pe scena metal. Crezi că scena metal e o «lume a bărbaților »? Te-ai simțit vreodată discriminată pentru că ești femeie? S-au mai schimbat lucrurile de-a lungul timpului?
Cadaveria: Am impresia că anumite prejudecăți despre femei nu se vor schimba niciodată, chiar și acum, în 2021 sunt unii care discreditează femeile și cred că bărbații sunt mai talentați și merită mai multă atenție. Personal, cred că sunt norocoasă pentru că oamenii - cel puțîn din câte știu - mă apreciează pentru ceea ce fac ca vocalista și în general nu sunt atacabilă în alte aspecte. Din păcate, am avut parte de anumite îngrădiri ale libertății în trupa in care am fost înainte. Opera IX avea un set de reguli foarte strict și nicio încercare de-a mea de a mă exprima într-o altă manieră nu a fost binevenită.
 
Metalfan: În interviul din 2007 de care am amintit, între altele ai fost întrebată și care numele tău real, deci putem presupune că nu era o informație cunoscută de toată lumea în momentul ăla. (ai evitat elegant să răspunzi, păstrând misterul) Dar azi... Cum e să fii o persoană publică azi, când internetul și rețelele sociale sunt atât de prezente în viața noastră?
Cadaveria: Trebuie să mulțumesc Facebook pentru acum câțiva ani mi-a cerut să îmi verifice contul deci a trebuit să-mi dezvălui identitatea. Din momentul acela profilul meu personal Cadaveria Herself a fost transformat în Raffaela Rivarolo și a trebuit să creez o pagină cu nume Official Cadaveria Herself. Încă un cont de administrat, o bătaie de cap în plus. Într-un fel îmi pare rău că jocul anonim s-a terminat, dar de fapt, m-am simțit ușurată. Să te ascunzi e mereu mai obositor, mai complicat și consumă mai multă energie decât să te dezvălui. Cu puțînă vreme în urmă am avut cancer și am optat din nou pentru drumul adevărului, dezvăluind starea mea și ținându-mi fanii la curent cu starea vindecării mele. Altfel trebuia să mă ascund, nu mi s-a părut cinstit.
 
Metalfan: Nu ai evitat să vorbești despre boala cu care te-ai luptat 18 luni, ai vorbit chiar și în numeroase interviuri despre aceasta. Cât de important a fost pentru vindecarea ta faptul că ai împărtășit asta cu fanii? Care au fost reacțiile?
Cadaveria: Reacțiile au fost puternice, oamenii au fost la fel de șocați ca mine să afle despre boală. Niciodată nu crezi că ți se poate întâmpla ție. Să vorbesc despre boală a făcut parte din terapia mea. Trebuia să înfrunt lucrurile deschis. Comunicarea a fost terapeutică și m-a ajutat să construiesc o relație mai apropiată cu fanii mei. Ei au fost aproape de mine, au crezut în mine, m-au încurajat și m-au înconjurat cu iubire. Sunt foarte norocoasă că am în jur atâția oameni care mă iubesc.
 
Metalfan: Boala te-a ținut departe de muzică. Cum ai reușit să păstrezi o atitudine pozitivă și cum ai reușit să înveți "să dansezi în ploaie"(așa cum foarte frumos ai spus chiar tu) în absența muzicii?
Cadaveria: Când cancerul mi-a transformat corpul, am simțit nevoia să îndepărtez toată infrastructura. Nu a rămas nimic din ce construisem, eram doar eu, viațamea care atârna de un fir de ață, fragilitatea mea, voința de a trăi și sufletul meu. Asta a fost baza de la care am pornit. Când te apropii atât de mult de moarte înveți să iubești viața și pe ține însuți mai mult că niciodată. Acum apreciez bogăția prezentului, a lui aici și acum. E singurul fel de a trăi cu adevărat.
 


Metalfan: În mai 2020 Cadaveria a lansat un "quarantine video" pentru piesa 100.000 Faces, dar prima piesă nouă după 2017 a fost lansată în octombrie 2020: Return, o preluare după Deine Lakaien, pentru a marca revenirea trupei CADAVERIA în activitate. Titlul e o declarație în sine, e evident, dar au existat și alte motive pentru care ați ales să înregistrați un cover în special la această piesă? Sunt și alte piese la care te gândești să faceți versiune cover?
Cadaveria: În 2015 am cântat la un festival din Germania unde a cântat și Deine Lakaien și acolo ne-am îndrăgostit de această piesă. Deci când am hotărât că a sosit momentul să mă întorc la muzică, Return mi s-a părut foarte potrivită. Mai există o preluare în pregătire dar la fel sunt și multe alte piese nelansate și în momentul de față prefer mai mult să fac muzica mea. Preluarea mai poate aștepta.
 
Metalfan: Preluarea piesei Return a fost aranjată de Kris Laurent, care interpretează părțile de chitară pe ambele piese noi (alături de Pier Gonella), însă el nu mai face parte dincomponența oficială al trupei. După pagina voastră oficială, CADAVERIA e alcătuită din trei membri. Are implicarea lui Kris în proiectul Ardours (cu Mariangela Demurtas, vocalista din Tristania) ceva legătură cu asta?
Cadaveria: Kris a plecat din CADAVERIA în 2017. Din diferite motive, el nu a mai putut să facă parte din trupă ca membru permanent. Dar în același timp, e un compozitor grozav cu multe idei în stiluri diferite. Deci prin Ardours, el se exprimă într-un mod diferit. În același timp, Kris e un compozitor foarte bun de piese horror- și black metal. Simte nevoia să compună și în stilul asta așadar a revenit să lucreze cu noi, doar că el e un membru extern. Frank Booth, care a părăsit formația în 2015, s-a întors și el să mă ajute la compunerea piesei Matryoshcada. Cred că asta e formula ideală: cei care vor să colaboreze sunt bineveniți și fac acest lucru din proprie inițiativa. Dar nu semnează vreun contract cu sânge. Sunt liberi să vină sau să plece. Componența oficială e alcătuită din oameni care colaborează cu mine într-un mod permanent.
 
 
 

Metalfan: Videoclipul pentru Matryoshcada, prima piesă originală de la Mondoscuro (2017) a fost lansat în noiembrie 2020, dar mie mi se pare că versurile erau scrise aproximativ cu un an în urmă când ai publicat un mesaj pe pagina trupei care descrie experiență ta de a descoperi straturi diferite ale personalității tale, dezvăluindu-se că păpușile matryoshka. Au fost scrise versurile înainte să fie scrisă piesa? Punerea gândurilor pe hârtie a fost și ea terapeutică?
Cadaveria: În perioada în care am fost bolnavă am scris mult, dar nu m-am gândit să compun piese, m-a eliberat și am făcut-o și pentru că m-a ajutat să exprim anumite emoții ciudate cauzate de cancer și de medicamentele pe care le luam. Când m-am întors la muzică, am simțit nevoia să spun ceva despre această drama, și parțial am folosit și cuvinte cu care descrisesem deja aceste sentimente pe rețelele sociale. Până la urmă, ele sunt cuvintele mele, sentimentele mele. Când le-am scris, nu știam dacă voi mai compune vreodată muzică.
 
Metalfan: Pentru a ilustra aceste straturi diferite din personalitatea ta, în videoclip se poate vedea cum înfățișarea ta "veche", cea întunecată,  e înlocuită  de către cea "nouă", care e luminoasă. Citez un comentariu de-al tău: "M-am schimbat mult și sunt mereu la fel". Poți să ne spui puțîn mai mult despre această înfățișare nouă? Ce fel de schimbări reflectă? Ce a rămas la fel?
Cadaveria: Modul cum abordez viața s-a schimbat, înfățișarea mea s-a schimbat. Vreau să accept această imagine a mea, tăindu-mi scurt părul. Culoarea blondă exprimă opusul persoanei care am fost, un mod de a juca cu aparența mea nouă. Dacă mi-aș lasă părul iar să crească și eu să arăt la fel că înainte, ar însemna că vreau să resetez totul, să mă întorc la cum eram înainte. Dar cancerul m-a învățat să accept schimbarea. A apărut cu un scop și nu ar trebui să fie uitat. Dar sunt și lucruri care au rămas la fel, pasiunea mea pentru muzică, latura mea artistică, cea "nebună". Dar iau lucrurile mai ușor și cu zâmbetul pe buze. Nu îmi mai e frică să zâmbesc. Pot face ambele în același timp: heavy metal cu zâmbetul pe buze.
 
Metalfan: Un single nou e prevăzut să fie lansat luna viitoare și ai anunțat că vor urma și altele la intervale regulate, imediat ce fiecare piesă e înregistrată. Cum de ai ales această modalitate de a lansa muzica? O să fie la un moment dat un album nou CADAVERIA?
Cadaveria: Nu vreau să depun efortul să lansez un album întreg și nici nu îmi place să-mi concentrez toată energia pe un album care la un moment dat iese și, ce se întâmplă după? Vreau să mă bucur de fiecare piesă în parte, să mă bucur de fiecare moment, să produc o piesă și să am luxul de a o re-gândi, de-a o relua, de a o retușa. Vreau să am libertate de creație și sa am și timp să o exprim. Nu știu dacă vom lansa album. Acum trăiesc momentul.
 
Metalfan: Ce poți să ne spui despre piesele care urmează să fie lansate?
Cadaveria: Sunt două piese, prima e Divination, pe care tocmai am lansat-o, iar pe cealaltă o vom lansa probabil în martie, acestea două au o legătură între ele. S-au născut dintr-o experiență spirituală, pe care am trăit-o acum un an, în Brazilia. Apoi sunt și altele, care sunt deja 70% gata, care mai trebuie revăzute și finisate. Orientarea muzicală e de la black metal până la gothic metal. Vocea e mai liberă și mai inspirată decât oricand.
 
Metalfan: Inspirația și o nouă perspectiva pot să vină de oriundedin jurul nostru. Pentru tine de unde vin? Evident, o parte, din interior. Dar te inspiră și alte lucruri, locuri sau persoane? E dificil să găsești surse noi de inspirație? Se întâmplă să te găsești în pană de idei?
Cadaveria: Am multe lucruri pe care le-am scris în ultimii doi-trei ani. Nu am problemă cu lipsa de idei, doar trebuie să îmi clarific dacă anumite chestii pe care le-am scris probabil în 2017 îmi mai aparțin. Mă inspir din viață, din cuvintele celor învățați, de la filozofi, de la culturi pe care le-am cunoscut în timpul călătoriilor mele, din artă, din expoziții pe care merg să le vizitez, din natură.
 
Metalfan: Anul acesta trupa sărbătorește douăzeci de ani de activitate. Felicitări! Ne-am gândit să te rugăm să ne duci la o plimbare prin amintiri dar cel mai probabil asta te întreabă majoritatea intervievatorilor în 2021. Așa că ne-am gândit la altceva: o să îți dăm o lista de cuvinte care credem că sunt relevante, iar tu ne răspunzi la ele cu un gând, o întâmplare amuzantă, o glumă, orice îți vine în minte.
 
Black metal - Euronymous
Clape - câteodată pot fi de folos
Mullholland Drive – Lost Highways
Nightmare – The Dream
Pantaloni de piele - am o grămadă, la un moment dat am săi scot la licitație
Repetiție - câteodată pot fi de folos 
Shadows Madame - cum s-a început totul
Scarlet Records - nimic de reproșat
Independența spirituală - felul meu de a fi
Christian woman – nu chiar felul meu de a fi
Voce clean - de ce nu, câteodată?
Divine rapture – celebrating beauty
Culise - bere
20 de ani – și cât mai mulți să vină
Bocanci grei – o, dar CÂT de grei!
Morticia Addams – inspirația mea
Oglindă - adevărul ochilor mei
Comformitate - departe de
Matryoshca - în noi există lumina și frumusețe infinită
Spell (vraja) - piesă noastră cea mai cunoscută pe care nimeni nu o poate ignora
 
Metalfan: Ultima întrebare e cea pe care nimeni nu ți-a pus-o încă într-un interviu dar ți-ai fi dorit întotdeauna să răspunzi la ea. Consideră că tocmai ți-am pus această întrebare!
Cadaveria: Ok, hai să presupunem că întrebarea a fost următoarea: care este lucrul pe care nu-l suporți? Ei bine, sunt două: primul e că unele persoane se agață cu încăpățânare de trecut și ignoră complet drumul pe care mi-am ales să-l urmez în ultimii 20 de ani. Al doilea sunt oamenii care dispar, mai ales cei care îți trimit interviul secolului (20/25 întrebări sau chiar mai multe) iar după aceea nu-l publică. O da, din păcate mai sunt și din ăștia. Haha, apropo : iubire și pace. Mulțumesc pentru acest interviu interesant, mi-am dat seama după câteva detalii că m-ați urmărit cu pasiune. Mulțumesc!
Vezi galeriile trupelor: CADAVERIA

   February 16, 2021  | 0 Comentarii  | 21094 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Cadaveria: heavy metal cu zâmbetul pe buze

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri