interviuri rock

Ionuț Șolescu „Shole” (Crize): o lume mai bună, curaj și verticalitate

Ionuț Șolescu „Shole” (Crize): o lume mai bună, curaj și verticalitate
TRUPE : Crize

Prima discuție oficială pe care am avut-o vreodată cu Ionuț Șolescu „Shole” a avut loc în urmă cu 10 ani. În perioada respectivă materialul „...for the Damned” era încă proaspăt, trecuseră doi ani de la concertul cu Deftones de la Arenele Romane, dar părea că timpul parcă se oprise în loc pentru Crize. La câteva luni de la discuția respectivă, Crize avea să-și schimbe componența și să se despartă de Shole. Anii au trecut, dar grupul nu a reușit fără acesta să lanseze niciun material, excepție fiind piesa „Nightmare Recognition”. Pe finalul anului 2012, formația avea să pună la cale un eveniment ce ar fi părut imposibil în momentul despărțirii - un concert aniversar la care să participe toți oamenii care au trecut prin grup.

Spectacolul a avut loc în data de 23 noiembrie în clubul fabrica din capitală. Anii au trecut și grupul părea că tot nu-și regăsește locul. În ianuarie 2014, Ionuț Cojocaru „Karlos” (Breathelast) și Shole înregistrează piesa „Busola” în variantă acustică. O nouă încercare din partea muzicienilor de a relansa Crize. După alți doi ani de căutări, în luna septembrie a anului 2016 mai exact, Crize revine cu o piesă ce se numește „Cautarea”. Timpul a trecut, iar Crize a continuat să înregistreze muzică nouă. În data de 7 mai 2018, la o distanță de 12 ani de la lansarea celui mai recent material până la acea vreme-„...for the Damned”, Crize a lansat EP-ul „17”. Am profitat de această ocazie și l-am invitat pe Shole să ne spună mai multe despre el, despre colaborarea cu Andrei „Oase” Spătaru de la Osimetric, tema migrației ce poziționează România pe locul doi la nivel mondial după Siria, inocența, dar și despre Peter Pan, simbolul copilăriei eterne.

 

Metalfan: Salut, Shole! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! A trecut un an de la ultima discuție... Încep cu o întrebare simplă, dar care sper că te va îmbia să vorbești pe îndelete: oamenii se schimbă? [N. red.: zâmbește]

Ionuț Șolescu „Shole”: Salut! Vreau să îți mulțumesc încă de la început pentru oportunitate și deschiderea pe care o ai față de formația noastră. Iar răspunsul la întrebarea ta este simplu pentru mine: da, de o mie de ori, în o mie de feluri – dacă au noroc și dacă învață cum.  

Metalfan: Crize are din nou o nouă formulă, nici nu mai știu a câta. Ce conduce la schimbări repetate?
Ionuț Șolescu „Shole”: Am ajuns să văd chestiunea în felul următor: e clar că nu suntem genul de formație ai cărei membri se știu din liceu, sunt prieteni încă din adolescență sau ceva de genul. Povestea noastră a fost altfel, m-am împăcât cu ideea. Au trecut prin trupa mulți oameni, de tot felul. Am făcut cât și ce am putut, cu cine am putut, când am putut. Unii dintre ei au rămas apropiați formației, indiferent cum ne-a dus viața; de alții nu mai știm nimic și e bine așa.[N. red.: râde] Cu unii încă ne ajutăm și colaborăm, cu alții ne vedem pe la evenimente. Nouă nu ni se mai pare atât de ciudat că s-au schimbat mulți membrii. Am avut noi altfel de parcurs, dar să fim serioși, ne numim Crize, nu „Flori de mai”. De aceea am și trecut prin mai multe stiluri, pentru că am vrut cu toții ca fiecare să își pună amprenta în compoziție și să se simtă confortabil în context. De ce nu rezistă aceeași formulă mai mult timp? Sunt mii de cauze, care țin de fiecare om; unele reale, altele inventate. Lumea este într-o permanentă și accelerată schimbare, iar noi suntem parte din ea și aia e. [N. red.: zâmbește]

Metalfan: Anul trecut Crize revenea cu piese noi și cu planul de a lansa un nou album de studio. În ce stadiu se află materialul în momentul de față?
Ionuț Șolescu „Shole”: De anul trecut până acum am mai lansat încă două clipuri pentru încă două piese noi, „Tot ce a rămas” și „Murmur”. Ne mișcăm în ritmul nostru și mergem la sigur. Având în vedere că am fost nevoiți din nou să facem schimbări în componență, am hotărât ca piesele care sunt deja gata și care au fost compuse împreună în ultimul an să fie incluse pe un EP.

Metalfan: Materialul are un nume sau aveți conturată în minte, o imagine pe care să o definiți cu un cuvânt? Spune-ne, te rog, mai multe...

Ionuț Șolescu „Shole”: EP-ul se numește „17” (pentru că atâția ani împlinim ca formație) și poate fi ascultat deja pe Spotify și pe celelalte platforme. Am hotărât că e cel mai bine așa, pentru că am vrut să fie clare etapele prin care trecem. Deja avem ceva compoziții noi și în formula actuală, pe care le veți auzi curând live și online.
 


Metalfan: De la revenirea Crize, ați lansat nu mai puțin de cinci piese: „Căutarea”, „Umbra”, „Tot ce a rămas”, „Nu ți se pare”, „Murmur”, la care se adaugă și acustica „Busola”. Ai putea, te rog, să ne spui câteva cuvinte despre fiecare compoziție?
Ionuț Șolescu „Shole”: Toate cele şase piese noi pe care le-ai amintit vorbesc despre procesul de transformare prin care trecem, despre un nou fel de a vedea viața și de a ne raporta la toate provocările din fiecare zi; despre felul în care trebuie să nu ne oprim din căutare și despre cât de esențială este pentru noi dacă vrem să ne bucurăm cu adevărat de viață; despre umbrele din trecut și despre toate gândurile care sunt ca niște sirene și care te trag în adânc, oricât ai fi de iscusit ca marinar; despre tot ce rămâne atunci când nu mai ai altceva în afară de propria persoană; despre murmurul din minte și din inimă atunci când alegi să te pierzi pentru o vreme. „Busola” este înregistrată doar acustic, cu Ionuț Cojocaru (Breathelast, ex-Crize) și se referă la momentul în care, efectiv, nu mai știam unde suntem și încotro să apucăm – dar am găsit o busolă și totul s-a rezolvat. [N. red.: zâmbește] „Nu ți se pare” încă nu este înregistrată în studio și aș prefera să discutăm despre ea când va fi gata; până atunci există doar pe YouTube și în concerte.
 
Metalfan: Pe lângă aceste piese, îmi aduc aminte că în urmă cu fix 10 ani mi-ai povestit despre o piesă Crize intitulată „Everything is Now Forgotten”. O vom putea asculta vreodată? Ce s-a întâmplat cu ea?
Ionuț Șolescu „Shole”: Nu s-a întâmplat nimic. Este una dintre piesele care a înghețat în 2008 și despre care, sincer, nu pot să spun nimic astăzi. O am acasă. Câteodată îmi place, câteodată nu; câteodată aș face-o publică, câteodată mi se pare că nu e cazul... Jur că încă nu știu ce să spun despre piesa asta. Dar nici acum 10 ani nu credeam că o să fim în punctul în care suntem astăzi, deci orice este posibil.
 
Metalfan: Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre colaborarea cu Andrei Spătaru de la Osimetric? Ce-ți place la Andrei și ce ai vrea să fie altfel?
Ionuț Șolescu „Shole”: EP-ul nou, „17”, este înregistrat în întregime cu Oase. Tot el s-a ocupat și de mix și master. Mi-a plăcut să lucrez cu el din prima clipă de când i-am propus această colaborare. Este un om bun, cu caracter și care a făcut tot ce a putut ca treaba să iasă bine. Mă bucur că am ocazia să îi mulțumesc și aici pentru asta și abia aștept să mai facem. E un chitarist foarte marfă și un om de sunet de asemenea. Ce aș vrea să fie altfel? Aș vrea să avem mai mult timp și mai mulți bani pentru a ne permite să facem asta mai des.
 
Metalfan: Sunt rețelele sociale „o supapă”? Un loc unde omenii intră, își scriu oful și în subconștient simt că au făcut ceva? 
Ionuț Șolescu „Shole”: Da. Și e foarte bine din punctul meu de vedere. E un început. Înainte, nici măcar asta nu era. Eu cred că rețelele sociale, oricât ar fi de ordinare și de urmărite de miliție sau de mizeriile alea din parlament prin diverse servicii, au realizat ceva. Au făcut oamenii mai conștienți de diverse teme – poate necunoscute lor până atunci, i-au mai educat puțin, i-au făcut mai solidari și mai organizați. Pe unii, nu pe toți, evident. Dar mi se pare că e un pas înainte.
 
Metalfan: În ce mod impacteaza acestea realitatea cotidiană? Ai putea, te rog, dezvolta?
Ionuț Șolescu „Shole”: Păi uite: măcar se discuta despre cruzimea împotriva animalelor, se demască ticăloșia și prostia infinită a politicienilor, abuzurile jandarmeriei devin evidente... Eu sunt convins că niște oameni conectați permanent și conștienți fiecare de prezența celuilalt pot genera evenimente care să schimbe lumea. În naivitatea mea, sper s-o schimbe în mai bine.
 
Metalfan: Într-un articol apărut anul trecut în Adevărul era consemnat faptul că Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertiza că România este a doua într-un top mondial al migrației, după Siria, țară lovită de război civil. Cum vezi acest lucru? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Ionuț Șolescu „Shole”: Personal, cred că este o consecință a faptului că partidul comunist este încă la putere. Criminalii din ’89 și cei de dinainte de’89 sunt încă liberi, încă dau legi și se apară cu jandarmi de furia poporului. Biserica fură oamenilor din bani prin taxe și impozite care ar trebui să meargă la școli, spitale și autostrăzi, nu la catedrale ale suferinței și umilinței. Îi înțeleg pe cei care au plecat, nu pot să-i condamn. S-au săturat și poate că nu aveau nici de ales. Zici de Siria și de război... Păi și aici e război. Altfel, dar tot război. Noi contra lor. Știm care „lor”. Problema e: care „noi”, dar ne dăm seama ușor-ușor. Drama e că mă așteptăm să fim ceva mai mulți, dar unii cedează și, pentru anumite avantaje și ceva bani, se dau cu ăștia. Trist, dar asta este situația.

Metalfan: Într-o discuție pe care am avut-o la finele anului 2016 cu Mihnea Blidariu de la Luna Amară, acesta definea democrația astfel: „un sistem politic perfectibil și ineficient dacă nu e dublat de educație și cultură.” Ajuns acum la vârsta de 38 de ani, cum vezi evoluția înregistrată de România raportând-o la anii tăi de viață? Ai putea, te rog, dezovlta?
Ionuț Șolescu „Shole”: Are dreptate Mihnea la faza asta. 100%. Pot să-ți spun așa despre evoluția țării ăsteia: este doar evoluția unora dintre români, cei mai scuipați și mai huliți de către majoritatea incultă și needucată. Vorbesc despre cei care se sacrifică în fiecare zi pentru asta, dar care au răbdare și trag totul după ei către un viitor frumos (sper eu). Îți imaginezi ce ar fi făcut acești oameni fără opoziția „semenilor” lor? Îți imaginezi unde am fi? Dar lumea trădează ușor și uită repede. În anii ’80 eram în plin iad, anii ’90 cam la fel, dar mai O.K.. Foarte important de spus, în anii aia încă nu visa nimeni aici festivaluri, turnee, cluburi decente de rock, instrumente bune sau altele asemenea. Să nu mai zic de tatuaje, haine, cercei sau altele. [N. red.: râde] Evident, este mai bine decât atunci, dar frâna pe care ne-o pun cei proști și rău intenționați îngreunează totuși lucrurile. Ar fi putut fi minunat. Încă visez la asta. 

Metalfan: Cum ai defini inocența? Ce înseamnă ea în accepțiunea ta?

Ionuț Șolescu „Shole”: O să-ți răspund la întrebarea asta printr-o poezie pe care am scris-o mai demult. Se numește „Amintește-ți”.

 
când ți-ai pierdut inocența

chiar ai uitat de ea undeva, sau ți-a fost furată?

ce s-a întâmplat mai exact acolo, atunci?

îți amintești contextul?

împrejurarea?

cine mai era de față?

e important.
 

Metalfan: Revin la tema pe care ți-am propus-o la începutul acestei discuții. Schimbarea se petrece în fiecare zi într-o formă sau alta și este parte din viața noastră. Este afectată în vreun fel libertatea conștiintei prin refuzul pe care oamenii îl manifestă față de schimbare? Ai putea, te rog, dezvolta?
Ionuț Șolescu „Shole”: Libertatea conștiinței are de suferit enorm din cauza unei majorități căreia îi este frică de nou. Nu aș avea nicio problema cu nivelul de evoluție la care a ajuns fiecare dacă nu m-ar afecta în fiecare zi deciziile lor, dacă nu mi-ar intoace stomacul pe dos atitudinea pe care o văd la ei. Sper ca cei puțini și bine intenționați să îi copleșească cumva pe cei mulți și oribili, mai devreme sau mai târziu. Sper să le dispară setea asta nebună de bani și de faimă cu orice preț, că asta îi urâțește cel mai mult și îi îndepărtează de prieteni și de dragoste. 
 
 
Bogdan Cristea (tobe), Andi Ștefănescu (chitară), Vicențiu Alexandru Moșneguțu (bas),
Ionuț Șolescu „Shole” (voce), Mircea Ionescu (synths) - Crize 2018

 
Metalfan: Dacă la începutul acestui interviu te-am rugat să ne povestești despre noul disc Crize, revin și te întreb când preconizezi că va fi lansat? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Ionuț Șolescu „Shole”: EP-ul „17”, cel cu piesele noi, există deja online începând cu luna mai; la fel și albumele și celălalt EP. Ne-am hotărât oricum să facem publice piesele pe măsură ce le înregistrăm, iar când vom considera că este un moment bun le vom include pe un album. Nu ne grăbim cu asta, preferăm să avem cât mai multe piese și cât mai multe prestații live. Acolo e bucuria. Când totul va fi cum vrem la concerte, o să lansăm și albumul.

Metalfan: Înainte de a încheia, îți propun un exercițiu pe care sper că-l vei găsi plăcut. Ai putea, te rog, realiza o compilație virutala alegând 12 piese de la 12 artiști sau grupuri avându-l în minte pe Peter Pan, simbolul copilăriei eterne? [N. red.: zâmbește] Ce nume ar avea acest material?
Ionuț Șolescu „Shole”: Foarte tare întrebarea! [N. red.: zâmbește] Să ştii ca nu prea am auzit despre muzicieni care să compună în spiritul ăsta şi să fie şi pe sufletul meu. Însa îţi pot răspunde cu o coloană sonoră: cea a filmului Mr. Nobody (2009).

Copilăria nu e mereu idilică pentru toți, ba chiar pentru majoritatea este un monstru care îi umple de răni – unele care nu se vindecă niciodată și poți să sângerezi până mori, deși nu pari.

Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În final ai dori să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro? 

Ionuț Șolescu „Shole”: Îți mulțumesc mult pentru faptul că mi-ai pus întrebări interesante și care m-au făcut să îmi așez gândurile puțin. Metalfan-ilor aș vrea să le mulțumesc pentru că au citit acest interviu și îi invit să fie alături de noi la concerte, pe paginile noastre de Facebook, Instagram, YouTube și SoundCloud, pe platformele cu muzică. Le urez o lume mai bună, curaj și verticalitate. Să se bucure de viețile lor, să nu-i mai lase pe alții să le trăiască anii cei mai frumoși. Toată dragostea! Shole out.
 
Foto: Crize Facebook
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Crize

   May 21, 2018  | 0 Comentarii  | 16857 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Ionuț Șolescu „Shole” (Crize): o lume mai bună, curaj și verticalitate

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri