SYNKRONIZITY - Cultivation

Cultivation FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 22.05.2012
CASA DE DISCURI: Achoymusic Group
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
0.0
NOTEAZA ALBUM: 0 voturi

Top 2012: #274
Synkronizity more
Componenta:
Tony Choy - bas
Santiago Dobles - chitara
Matt Thompson - tobe
Grant Petty - voce
Arbise Gonzalez - clape
TRACKLIST:

01. Moment of Confusion02. Best I Am03. Latin Breeze04. Tight Rope05. Follower06. Intent07. Sinchronicity
Va plac Atheist? Dar Aghora? Dar King Diamond? Dar…Pit Bull? Ei bine, 4 din cei 5 membri ai “supergrupului” Synkronizity apartin acestor trupe. Este proiectul de metal lui Tony Choy (bass; Atheist, ex-Pestilence, ex-Cynic) realizat impreuna cu prietenii sai si muzicieni de mare calibru, mai precis Santiago Dobles – chitara (Aghora), Matt Thompson - tobe (King Diamond), Arbise Gonzalez – clape (ocazional claparul lui Pit Bull...fiecare are chirie de platit, nu?) si Grant Petty la voce.

Lansat pe la inceputul lui 2012, acest album de debut a suferit de o promovare destul de slaba din pricina orarului incarcat al lui Tony Choy - basist nominalizat si la premiile Grammy – ce cuprinde activitati diverse, de la colaborarea cu Atheist pentru urmatorul album, la compus jingle-uri pentru canalul Nickelodeon! Lucrurile s-au miscat greu si se pare ca ideea de a incepe acest proiect ii umbrea gandurile lui Tony Choy de ceva ani buni, fiind si unul dintre motivele pentru care a parasit Atheist inaintea lansarii lui Jupiter.

Albumul are in total 7 cantece. Este acel gen de album care te face sa vrei sa fi fost 100 de cantece si tot nu era destul. Este o forma de metal total diferita de ce am auzit pana acum. Chiar in cuvintele lui Tony Choy, „intr-un moment zici ca e death metal old-school din Florida precum Nocturnus sau Monstrosity... iar in urmatorul moment ai impresia ca e Mike Patton in Faith No More!”. Voi incerca sa descriu piesele, succint, pe rand.

Moment of Confusion
incepe cu o tropaiala de tobe care se transforma imediat intr-un ritm de latin progresiv ce aduce a Dream Theater, Adagio, Symphony X si Aghora. Vocea death metal nu este una iesita in comun, dar se pare ca punctul forte al solistului Grant Petty este imitatia vocii lui Mike Patton, pentru ca atunci cand ajunge la refren parca e alt cantec. Din fericire bas-ul este destul de in fata sa puna in evidenta motivul pentru care Tony Choy este printre cei mai buni si creativi basisti din zona metalului extrem si nu numai! Poate si pentru ca albumul a fost produs, mixat si masterizat de insusi Tony Choy. Avem parte si de un solo inconfundabil al lui Santiago Dobles, cu acel ton cald cand vine vorba de sweeping. Scurt si la obiect, acest cantec ofera doze sanatoase de death metal, metal progresiv si rock alternativ! Cu siguranta va va capta atentia inca de la primul cantec, si deja pot incepe sa se formeze „tabere” (cei care gusta din plin ce ofera Synkronizity, sau cei carora nu le surade combinatia de stiluri).

Best I Am... de mult nu am mai auzit un inceput asa frumos si calm la o piesa. Un jazz/fusion romantic si personalizat dupa modul de interpretare lui Santiago Dobles, iar Arbise Gonzalez ofera acorduri angelice pentru sustinerea atmosferei de vis. Toate instrumentele de pe album sunt trase in cele mai organice moduri posibile, fara triggere, fara 'jdemii de efecte suprapuse sa para mai distorsionat; chiar daca e metal, instrumentele in parte suna linistitor, si ofera un alt fel de greutate muzicii, descoperind si frumusete. Aceeasi bucata de inceput revine spre final, de data aceasta beneficiind de un solo de jazz tip Chick Corea sau Herbie Hancock de clape. Un exemplu bun de metal progresiv feroce!

 Latin Breeze a fost pe de-o parte inclus si datorita succesului piesei Samba Brizza scrisa si executata de Tony Choy pe albumul Atheist Elements (1993) dar mai ales pentru ca Tony Choy e de sorginte latina (la fel ca Dobles si Arbise) si este la fel de familiarizat cu prestarea unor asemenea piese instrumentale superbe cum este si cu cele de metal. Pare ca nu are legatura cu restul albumului, dar dupa mai mutle ascultari devine clar ca o piesa precum Latin Breeze sta defapt la baza conceptului Synkronizity.

Tight Rope incepe cu o linie de bas ciudata, dupa care se prabuseste in ce pare a fi un amalgam de piese Atheist (era Elements), Cancer sau Incubus (ma rog, ulterior Opprobrium). Din nou, tobele sunt de nota 10 iar orga reuseste sa dea un sentiment de miscare, dand culoarea potrivita muzicii, intrand chiar si in niste pasaje parca scoase dintr-o piesa Dimmu Borgir. Faptul ca Arbise Gonzalez nu apartine lumii de metal este evident, insa poate asta ofera acea diversitate ce face din Synkronizity o gura de aer proaspat in lumea metalului. Structura acestei piese in special este foarte complexa, insa riff-urile raman in memorie dupa cateva auditii.

Parerea mea este ca albumul ar fi trebuit sa inceapa cu Follower. Ar da un start perfect cu fade in-ul de orga ce capata aripi in cateva secunda, cand toata trupa incepe sa tropaie si sa faca sindrom metacarpian de la chitara. Printre cele mai puternice piese de pe album, fiind cea mai plina de pasaje clean, cu elemente din muzica sinfonica, latina/flamenco, jazz, etc.

 Intent incepe din prima cu influenta Faith No More si poate putin Soil, devenind tot mai intortocheat ritmic. Acest cantec scoate cel mai mutl in evidenta abilitatile tobarului Matt Thompson, pe care poate multi dintre noi nu l-am considerat capabil de mai mult decat ceea ce face in King Diamond. In Intent Thompson reuseste sa tina un ritm parca scos de pe un album Atheist sau Fates Warning iar din momentul in care incepe partea de mijloc, cu pianul, se dezlantuie un solo de tobe absolut divin! Cu siguranta Matt Thompson va creste in ochii – sau mai degraba, in urechile – ascultatorilor dupa auditia acestui cantec, indiferent daca le place sau nu. Din nou, cu prilejul refrenului, apreciem din ce in ce mai mult si abilitatea lui Tony Choy de a scrie parti care chiar prind. Alt refren „catchy” care aluneca spre Faith No More ofera mai multa diversitate (de parca nu avea destula inca din primul minut) dar si aerisire. Acel echilibru al vocii grohaite urmate de voce clean este pusa in practica cu multa indemanare! Nu mai are rost sa atrag atentia asupra solo-ului supraomenesc. Finalul pune pe ganduri ascultatorul cu acele acorduri de pian cu iz oriental...

Chiar daca Sinchronicity mi se pare cea mai slaba piesa de pe album, imi plac trupele care isi boteza un cantec dupa numele trupei, motivand astfel alegerea numelui. Asta si in contextul acesta: ca e scris corect termenul, nu cum ar scri-o o trupa de breakdance/hip-hop din anii ’80.

Albumul este un teaser si face ascultatorul curios de cum ar suna un material urmator de la trupa. E clar ca si-au gasit o oarecare personalitate puternica pe acest album, dar ar continua cu acelasi sunet si mai departe? Nu se stie clar nici cat va dura acest proiect, insa pentru moment, ma declar multumit de primul proiect condus in principal de Tony Choy. Este o afirmatie artistica pregnanta care va ridica ceva sprancene, fara niciun dubiu. Coperta albumului este realizata de Eliran Kantor (Atheist, Anacrusis, Testament, Sodom, Virus, Mekong Delta, Aghora, Master, etc.) iar managerul trupei este nimeni altul decat Frank Watkins (ex-Obituary), un prieten vechi de-al lui Tony Choy. Pentru mai multe informatii, accesati http://www.facebook.com/Synkronizity.

Matei T. more Nota: 9


Posted at 22:12 |  03 Martie 2013  | 0 Comentarii  | 5341 Vizualizari

Comenteaza la: Cultivation

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence