DECEASE - Exhort to Obliterate

Exhort to Obliterate FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 15.02.2013
CASA DE DISCURI:
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 9 voturi

Top 2013: #167
Decease more
Componenta:
Radu Vulpe - voce, chitara
Catalin Vulpe - bas
George Alb - tobe

Invitat:

Andy Ghost - voce (6)
TRACKLIST:

01. Decline02. Mentally Infested03. Boiling Hatred04. Hypocrisy Unknown05. Intermezzo for the Deceased06. Atrocious Deeds (feat. Andy Ghost)07. Sadistic Enjoyment08. Exhort to Obliterate09. Denied Existence(outro)
Lansat pe 17 februarie 2013, albumul de debut al clujenilor de la Decease poate fi privit ca o gura de aer proaspat in peisajul discografic metal romanesc. Recunosc faptul ca nu am audiat albumele altor trupe care si-au incercat norocul in thrash in ultimii 4-5 ani si reamintesc aici de Cyborg si Rezistor. Am regasit cateva elemente la Bolthard, iar EP-ul Murder Is Only Flesh Deep al celor de la Snapjaw (formatie in prezent desfiintata) este unul dintre putinele materiale de thrash metal old school aparute la noi. Nu vom discuta aici calitatea acestor discuri, dar am incercat sa fac o trecere in revista a catorva nume care au abordat de-a lungul ultimilor ani stilul thrash metal. Se pare totusi ca un lucru imbucurator se petrece, iar acest gen incepe sa prinda si in Romania o popularitate binemeritata, iar trupe ca Spinecrusher, Crossbone si nu cei din urma, Decease pot fi intr-adevar o iesire la liman.
Dar sa revenim la Exhort to Obliterate, un disc compus din noua piese thrash metal completate de o voce de provenienta death metal (chitaristul si solistul trupei, Radu Vulpe este unul dintre membrii grupului de brutal death metal Necrovile), dar si de mici inserturi groove.
Albumul incepe cu Decline, un intro instrumental ce mi-a aduse aminte de…Machine Head. Am fugit cu gandul la Real Eyes, Realize, Real Lies de pe albumul Burn My Eyes lansat de americani in 1994, un album de mare influenta pentru miscarea groove metal, iar aceste sonoritati mi s-au parut la inceput un pic ciudate in contextul unui album de thrash metal.  O piesa de aproape 3 minute marsata pe un ritm groovy care se tot repeta ca si cand formatia ar face o repetitie pentru adevaratul inceput al discului.
Mentally Infested spulbera toate temerile, o piesa thrash metal, cu un ritm rapid in care toba rabufneste cu batai scurte, iar riff-urile asigura rapiditatea de care avem nevoie. Peste acestea isi face aparitia vocea guturala a lui Radu Vulpe declamand despre o societate poate apocaliptica in care individul este tratat precum un sclav si din care nu exista cale de scapare. Solo-ul exploziv mi-a adus aminte de surprizele pe care le ofereau Kreator pe excelentul lor album Terrible Certainly din 1987. Ma refer in special la piesa Storming with Menace in care exista o progresie pana in momentul izbucnirii solo-ului. Cam acelasi lucru se intampla si in Mentally Infested, iar albumul se deschide perfect pentru urmatoarele doua piese Boiling Hatred si Hypocrisy Unknown. La fel de rapide, in aceeasi vana, thrash metal un pic zdrobit sub presiunea vocii de factura death, dar extreme de energice cu versuri despre inchistarea si solitudinea fiecaruia dintre noi intr-o societate inchisa, lugubra. De asemenea, versurile protesteaza si impotriva unei false democratii condusa de ipocrizie.
Toate acestea conduc catre Intermezzo for the Deceased, un moment de respire ce pregateste partea a doua a discului. Revenim cu Atrocious Deed unde invitat este Andy Ghost de la Altar. Am avut impresia dupa mai multe ascultari ca aceasta a doua parte a albumului este mult mai agresiva. Ma asteptam la o tenta progresiva, dar aici vorbim de si mai multa viteza si furie.
Sadistic Enjoyment este o dovada in acest sens. Totusi elementele progresive nu lipsesc din piesa care da titlul albumului. Exhort to Obliterate este o bucata de peste 5 minute mult mai complexa din punct de vedere instrumental unde trupa experimenteaza pe langa thrash-ul propriu-zis alte registre cum ar fi mici caderi in death metal sau cateva nuante groovy ca la inceput.
Materialul se incheie cu Denied Existence, un outro in nota pesimista urmand fidel conceptul liric al albumului: o lume distrusa de un regim autoritar, demagogic dublat de o voce protestatara. Trebuie mentionat aici artwork-ul semnat Alex Boca care anunta de la inceput directia extrem de agresiva a trupei.

Un material bun, recomandat in special fanilor genului, dar si celor care au curiozitatea sa urmareasca o formatie thrash metal autohtona.

(+)
-agresivitate, viteza, promisiuni respectate
-atmosfera albumului este una thrash metal fara a pica in capcana altor genuri
(-)
-uneori vocea
-6 piese sunt prea putine

Bogdan Drumea more Nota: 8.5


Posted at 19:13 |  10 Aprilie 2013  | 0 Comentarii  | 5152 Vizualizari

Comenteaza la: Exhort to Obliterate

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence