UFOMAMMUT - Idolum

Idolum FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 22.04.2008
CASA DE DISCURI: Black Horizon M.
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 6 voturi

Top 2008: #66
Ufomammut more
Componenta:
Urlo: voce, bas, sintetizator si fx;
Poia: chitara, sintetizator si fx;
Vita: tobe
TRACKLIST:

1. Nero2. Stardog3. Elephantom4. Stigma5. Ammonia6. Void7. Destroyer8. Hermeat9. Hellectric

HELLRAISER: Intr-adevar e genul de album care dezarmeaza si pe cei mai rabdatori ascultatori. Am mai intalnit genul asta de atmosfera apsatoare cu iz de invazie extraterestra de film sf din anii '60 pe Phobosul celor de la Voivod. Insa acolo doom nu era aproape de loc, iar partile de psihedelic si sludge erau inexistente. Aici ele sunt prezente dar nu este atat de mult industrial. De fapt, aici nimeni nu da nici un sfantz pe ritm si melodie. Se merge pe atmosfera si sugestie. Toata lumea trebuie sa produca sunete ce formeaza un piston care bate cu diverse frecvente sau intensitati, in creierii ascultatorului, intrerupt din cand in cand de niste "incantatii" electronice si voci specifice psihedelicului avantgardist si care au menirea doar de a relaxa atmosfera pt. a face loc unui nou pasaj de sintetizator, ce va prefata alte pasaje grave de chitara, repornind pistonul.

Este ciudat cat de amplu si dens reusesc sa sune, in ciuda zgarceniei portativului. Cu toate astea nu e plictisitor. Este doar foarte apasator si ciclic. Insa repeta doar modul de constructie al pasajelor nu si notele din care acestea sunt formate. Multi dintre mai marii genului si-ar dori o astfel de lume pe albumele lor.

Daca aveti putin timp liber (a.i. sa nu intrerupeti auditia celor 73 de min) si daca gustati cat de cat doomul, eu zic ca efortul de a-l asculta cap coada va va fi rasplatit. Nota 9

MONKEY@: Numiti deseori rezultat al combinatiei dintre doom si electronic, dintre sludge si industrial, sound-ul Ufomammut nu poate fi atat de usor de anticipat, spre dezamagirea birocratilor metalului.

Originalitate trupei Ufomammut e o consecinta a metodei de a face muzica. Ei nu urmaresc sa batatoreasca niste cai deschise de altii acum mult timp, sau sa se adapteze unui anumit stil preferat, (cum isi motiveaza creatiile muzicale o mare parte a trupelor de metal), ci cauta sa obtina un anumit efect, luand-o pe cont propriu, doar cu lectii invatate de la altii.

Soundul greoi, masiv, obtinut cu distorsul chitarilor si frecventele cat mai joase ale basului, coboara psihedelicul pe noi coordonate. Piesele se dezvolta oarecum liniar si repetitiv, dar aranjamentele inteligente si efectele electronice reusesc sa le confere acestora un aer mai degraba hipnotic si spatial, decat plictisitor. E un album dens, dar nu complex, si solicitant. Mai putin groovy decat Snailking, e mai inchegat si mai fluent, si pastreaza aceeasi atmosfera apasatoare si intunecata, pe care conceptia albumului o vrea apocaliptica.
Albumul are 66 minute si 6 secunde, dar ii banuiesc ca au lungit intentionat spatiul de umplutura intre Void si Elephantom, ca sa le dea exact, plus un bonus track pentru amatorii de viniluri. Nota 9.

PROWLER: Ufomammut sunt niste italieni cu 4 albume la activ, dar Idolum e primul pe care l-am ascultat. E o muzica ce nu trebuie abordata ca metal, poate nici chiar ca doom - riff-urile de sine statatoare nu sunt nimic special, iar cuplate cu repetitivitatea, induc plictiseala.

Pentru a obtine ceva de la albumul asta, trebuie apreciata latura psihedelica, experimentala: monotonia este fundatia pe care se construieste o atmosfera, masiva si eliptica (m-am uitat in DEX pentru asta). Idolum e o calatorie, cantecele curg unul in altul si rezultatul e mai mare decat suma partilor ce-l compun.

Piesa care iese in evidenta probabil cel mai mult este Ammonia, care contine vocea unei tanti pe nume Rose Kemp, care da un plus de culoare albumului. De asemenea trebuie remarcata productia excelenta, un sound foarte heavy dar care lasa loc si partii cosmice sa se desfasoare.  Nota mea este 8 - mai adaugati la ea daca sunteti fani de doom psihedelic.


VOX FORUMI more Nota: 9


Posted at 16:53 |  13 Mai 2008  | 1 Comentarii  | 6942 Vizualizari

Comenteaza la: Idolum

  • Hermeat e bonus pe viniluri, dar cum trupa a oferit albumul la streaming pe diferite site-uri a facut-o cu playlistul de pe vinil. Pe cd e altfel ordinea pieselor.

    1. Posted by m@ | 18 Mai 2008 12:52
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence