Callenish Stone Circle reprezinta pentru Scotia ceea ce Stonehenge este pentru Anglia, mai exact niste stravechi pietre dispuse bizar in cerc, fapt care a infierbantat imaginatia multora in incercarea de a gasi explicatii pentru asezarea concentrica a misteriosilor bolovani. Din nordul Scotiei si pana in Tara Lalelelor este ceva distanta, dar se pare nu suficient de mare pentru ca niste tineri olandezi sa nu incerce un doom/death metal sub aceasta titulatura. Asta se intampla insa candva prin 1992. Timpul a trecut si le-a adus trupetilor in 2001 un contract cu Metal Blade, iar la finalul lui 2005, un nou album de studio intitulat criptic "[Pitch.Black.Effects]". Doom-ul abordat la inceputul carierei a fost inlocuit acum cu un death metal melodic, in cea mai pura maniera “swedish”.
Rezumand, avem asadar o trupa olandeza, cu un nume scotian, aflata sub contract la o casa de discuri americana si cu un album inspirat de metalul suedez. Pe langa toate acestea mai avem o muzica bine conceputa si bine interpretata. Dincolo de titlul pretentios, ce sugereaza mai degraba un album de industrial, olandezii nu se indeparteaza radical de la formula adoptata pe precedentele doua albume, si anume melanjul thrash-death melodic.
Pe tot parcursul discului agresivitatea merge cot la cot cu melodicitatea, iar riff-urile de chitara sunt permanent sustinute de interventia clapelor si a efectelor de sintetizator. Este remarcabil modul in care Callenish Circle reusesc sa implementeze in muzica lor, pe langa filonul metal, diferite elemente electro, fara ca produsul sa fie unul eterogen. Din acest punct de vedere, "[Pitch.Black.Effects]" reprezinta fara indoiala cel mai experimental disc al olandezilor. Responsabil pentru latura electronica este Gail Liebling, care este in acelasi timp si producatorul albumului. In ambele ipostaze contributia lui Gail a fost un real castig pentru trupa
Piese ca Ignorant, Self-Inflicted sau Schwarzes Licht sunt principalele atractii ale discului, fiind genul de compozitii “catchy”, care iti raman intiparite in minte de indata ce le asculti. Ele sunt completate de secvente cu mai brutale, cu un ritm accelerat in genul Behind Lines si Guess Again. Este interesant cum alternarea acestor tipuri diferite de piese lasa senzatia de varietate.
Asa cum trupe ca In Flames sau Soilwork incearca in ultima vreme sa isi gaseasca o noua identitate trecand dincolo de granitele genului care i-a consacrat, si Callenish Circle isi propun acelasi lucru, dar printr-o abordare usor diferita. Doar timpul va decide insa cine a facut alegerea corecta.
|
Comenteaza la: [Pitch.Black.Effects]