BETWEEN THE BURIED AND ME - The Great Misdirect

The Great Misdirect FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 27.10.2009
CASA DE DISCURI: Victory Records
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.8
NOTEAZA ALBUM: 22 voturi

Top 2009: #82
Between the Buried and Me more
Componenta:
Tommy Rogers – voce, clape;
Paul Waggoner – Chitara, voce (pe Desert of Song);
Dustie Waring – chitara;
Dan Briggs – bas;
Blake Richardson – tobe;

Invitat: Chuck Johnson - voce (Swim To The Moon)
TRACKLIST:

1. Mirrors2. Obfuscation3. Disease, Injury, Madness4. Fossil Genera - A Feed from Cloud Mountain5. Desert of Song6. Swim to the Moon

Between the Buried and Me este una dintre trupele care provoaca reactii diametral opuse atat criticilor cat si fanilor. Paradoxal este faptul ca ambele tipuri de reactii sunt iscate de aceleasi caracteristici. Ceea ce pentru unii este lipsa de unitate stilistica si modalitate facila de simulare a originalitatii prin imbinarea eclectica a mai multor stiluri musicale pentru altii este un semn de geniu. Atitudinea trupei fata de critici este una sanatoasa. Fara sa se ia in serios si probabil raspunzand persiflant criticilor Between the Buried and Me si-au descris muzica ca fiind un %u201Cnew wave of polka grunge%u201D sau %u201Cadult contemporary progressive death metal%u201D.

Fara sa ne complicam inutil putem sa caracterizam stilul Between the Buried and Me ca fiind metal progresiv. Bineinteles ca pe parcursul albumelor (in special pe Alaska, Colors si The Great Misdirect) intalnim influente death metal, grindcore, trash, jazz si neoprogresiv insa in fond eclectismul este principala caracteristica a metalului progresiv si a rock-ului progresiv. Iar imbinarea de stiluri este armonioasa fara disonante sau stridente.

Pe noul album intalnim influente neoprogresive mai puternice decat pe albumele anterioare. Ascultand cu atentie piesele putem ghici uneori influente The Mars Volta dar si din repertoriul altor trupe. Insa aceste influente sunt subtile si rezultatul e original.

Dupa ce am ascultat de cateva ori albumul am ajuns la concluzia ca probabil este cel mai matur si mai valoros produs al trupei de pana acum. Sunt sigur insa ca va isca reactii la fel de contradictorii ca si albumele anterioare. Adeptii sonoritatilor dure vor fi deranjati de segmentele neoprogresive pe cand iubitorii rock-ului progresiv si ai genurilor mai soft vor stramba din nas atunci cand vor auzi growling-ul de pe majoritatea pieselor. Pentru persoanele deschise catre toate genurile, pentru cei care apreciaza si Pink Floyd dar si Opeth, The Great Misdirect va fi un adevarat festin si poate chiar albumul anului.

Prima piesa, Mirrors, este o balada lenta, cu o voce %u201Ccurata%u201D. Tonurile serene si atmosfera imi aduc aminte de piesele lente de pe ultimul The Mars Volta. Ofuscation este un prim exemplu a  ceea ce ne asteapta in restul albumului. Growlingul lui Tommy Rogers se suptrapune peste fragmente de math metal intrerupte de pasaje neoprogresive. Intreruperi de ritm si solouri de chitara inspirate condimenteaza ansamblul.

Disease, Injury, Madness este una dintre  piesele mamut ale albumului si este mai orientata spre progresiv. Unele riff-uri si ecouri vocale ne amintesc de Pink Floyd. Pasaje cu voce clean si chitara clasica sau ritmuri neoprogresive se alterneaza cu ritmuri de metal progresiv ? la Dream Theater acompaniate de growling. Between the Buried and Me reusesc sa imbine aici cu stralucire si virtuozitate toate aceste influente intr-un tot unitar. Aerul retro si trimiterile la trupe clasice (clapele cu sound de melotron) dau o atmosfera aparte piesei care va fi savurata de nostalgici. Piesa e impartita in trei segmente distincte corespunzand celor trei teme enuntate in titlu.

A doua piesa mamut de pe album este Fossil Genera - A Feed from Cloud Mountain si incepe cu cateva acorduri de pianina si apoi continua cu ritmuri de death progresiv si math-metal. Nu lipsesc bineinteles momentele mai soft sau solourile de chitara lente, care despart fragmentele de haos ordonat.

Desert Song este una dintre piesele mai scurte, care face trecerea spre finalul epic, cu Swim to the Moon. Desert Song este a doua balada pe care intalnim doar voce clean. Surprinzator, vocalistul este Paul Waggoner, unul dintre chitaristi, insa el reusete sa se achite bine si de aceasta sarcina. Atmosfera piesei imprumuta cate ceva de la Opeth dar si din zona neoprog.

Swim to the Moon are un inceput la fel de original ca si Fossil Genera. Ritmurile din prima parte imi aduc aminte de Dream Theater - primele albume. In continuare, ritmurile de metal progresiv sunt acompaniate alternativ de growling si voce clean. Fragmente scurte de chitara acustica fac trecerea intre diferitele sectiuni ale celei mai mari piese de pe album. Between the Buried and Me este una dintre putinele trupe care poate compune piese de o asemenea lungime fara sa plictiseasca. Fiecare moment si fiecare acord pare sa se inscrie corect in  ansamblu si din aceasta cauza cele 17 minute se scurg aproape pe nesimtite.

In concluzie, pot spune ca The Great Misdirect nu este numai cel mai reusit album pe care l-a scos Between the Buried and Me pana acum, ci si unul dintre cele mai reusite albume de metal progresiv ale anului.


Arthur more Nota: 9


Posted at 17:15 |  11 Noiembrie 2009  | 5 Comentarii  | 7149 Vizualizari

Comenteaza la: The Great Misdirect

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence