concerte

A Dark Live Tribute to My Dying Bride

A Dark Live Tribute to My Dying Bride
TRUPE: My Dying Bride

Nu stiu daca s-a vrut sau nu a fi episodul 2 dupa tributul Anathema de acum vreun an si jumatate, dar ideea tributului My Dying Bride mi s-a parut de la început un proiect de adaugat în agenda muzicala, cu atât mai mult cu cât trupa este undeva foarte sus în sufletul meu. Principiul a fost relativ acelasi: mai multi muzicieni români, unii care activeaza în vreo trupa, altii care nu (si altii care dupa seara asta vor activa) s-au întâlnit timp de aproape doua luni pentru a pune la punct piese My Dying Bride si a dedica astfel un concert tip jam-session profesionist uneia dintre cele mai importante trupe de doom. Din pacate, fata de tributul anterior, a lipsit si un invitat special din categoria “fost/actual membru” al trupei omagiate, dar cei prezenti au facut aceasta lipsa aproape de nesesizat.
 
Asa cum am aflat cu ceva timp înainte, ideea acestui concert îi apartine lui Fane (voce, ex-MG42, ex-DinUmbra, ex-Sincarnate) – fapt ce nu m-a mirat deloc, iar daca m-ar fi surprins, acest lucru s-ar fi risipit imediat în momentul în care am vazut cât de mult aduce cu Aaron Stainthorpe pe scena; voi reveni asupra acestui aspect. Sper ca nu voi rata în lista urmatoare pe nici unul dintre cei care au participat, iar daca o fac îmi cer scuze de acum. Deci, oarecum în ordine numerelor de pe tricou: Fane (voce), Victor (chit., Akral Necrosis), Giani (chit., Sincarnate), Razvan (bas, Sincarnate), Vlad (bat., Rising Shadow), Anca (clape, DinUmbra), Matei (chit., Cyborg), Alex (chit.), Zareh (bas, voce, DinUmbra), Mirel (bat., DinUmbra), Fenrir (chit., Abigail), Andrei (chit., ex-Negura Bunget, ex-My Shadow), Doru (bat., ex-Bolthard), Klepsy (voce, bat., My Shadow), John (clape, Tiarra), Vali (bas, Abigail), Petre (chit.), Vlad Busca (bas, L.O.S.T.), R (chit., voce, Abigail), Dragos (clape, L.O.S.T.), Mizdan (bas, Travka), Diana (vioara, Tiarra), Alex Indianu’ (voce, Tiarra), Paul “Slayer” (voce, Rising Shadow), Dronex (chit., Kratos), Andi (chit., Taine), G (bat., Abigail), Sebi (chit., DinUmbra), Alex Pascu (bas, Thunderstorm).

Locatia aleasa, Live Metal Club, m-a facut sa ridic un pic din sprâncene, dar trebuie sa recunosc ca a fost mult mai bine decât ma asteptam. De acord, a fost teribil de cald, dar nu am simtit prezenta fumului, iar sunetul a fost în cea mai mare parte bun, cu exceptia unor microfonii. S-a vazut clar ca cei implicati chiar au lucrat la problema si s-au dat peste cap sa iasa bine.

Prima din cele 17 piese pregatite a fost She Is the Dark – definitorie pentru atmosfera trupei britanice: sumbra, grea, trista – trasaturi accentuate de prestatia dramatica a lui Fane, de jocul de lumini si de trairile celor din jurul meu. si deoarece muzica My Dying Bride nu este facuta numai pentru a fi cântata, ci pentru a fi traita, cred ca aceasta prima piesa a atins unde doare mai tare corzile celor care au avut urechi sa auda si melancolie în suflet sa simta. În acelasi ritm si cu schimbari de componenta, au urmat The Raven and the Rose, My Hope the Destroyer (voce: Klepsy, despre care am înteles ca a venit special din Marea Britanie pentru acest tribut) si  A Cruel Taste of Winter. The Wreckage of My Flesh, cu Zareh la microfon, trece de pragul tristetii si deprimantului spre depresie, cu versurile sumbre si cu muzica parca de plumb.

La Catherine Blake, R apare în vestimentatie medievala, cade în genunchi, se ridica, desface un pergament si ne preda o lectie de actorie foarte reusita. A urmat apoi una dintre cele mai reusite piese a le serii, A Kiss to Remember – fara a fi preferata mea din discografia britanicilor, modul în care a fost interpretata în aceasta seara m-a lasat fara cuvinte. Clar, un atuu deosebit si de efect a fost Diana cu vioara ei, care cred ca a facut jumatate din farmecul piesei. În formula de trei membri Tiarra, voce, vioara si clape, a vibrat For My Fallen Angel – superb si sensibil moment. si The Dreadful Hours a venit cu surprise, în speta prin Paul “Slayer” care apare teatral cu o masca pe fata, o îndeparteaza, gesticuleaza, afiseaza grimase si creeaza un moment deosebit.

Nu au lipsit The Prize of Beauty, My Wine in Silence, The Cry of Mankind si The Snow in My Hand, ultimele doua facând deliciul imediatilor mei vecini; eu nu reactionam, eram în transa. Din momentele acelea de hipnoza m-a scos The Forever People, cea mai dinamica piesa din seara aceasta, o rupere de ritm a pasului lent de pâna atunci, dar integrându-se perfect în peisaj. Nu stiu daca si pentru altii ceea ce a urmat a fost momentul serii dar pentru mine, cu siguranta da: For You, cu toata durerea, cu toata patima si cu toate amintirile trezite din vremurile în care pusesem în rama coperta (pirate, d’oh) de la Like Gods of the Sun; mai mult nu spun, nu pot, nu ma desprind, înca îmi rasuna în cap. Thy Raven Wings si Your River au încheiat seara si un concert extrem de reusit, un omagiu adus unei trupe de referinta în aria metalica – si asta nu o spun numai eu, ci prieteni care au fost prezenti mai mult din curiozitate decât din faptul ca ar fi fost fani.

Felicitari, Fane, felicitari tuturor muzicienilor care au participat, pentru ca munca a fost uriasa si sper ca si voi ati simtit ca a fost încununata de success. Felicitari pentru setlist-ul ales, desi fiecare dintre noi am fi vrut una sau alta – cred ca discografia a fost acoperita bine si elocvent – daca nu ma însel, albumele “nereprezentate” au fost Trinity (si ce ar fi mers un God Is Alone…) si 34.788%... Complete (ah, Apocalypse Woman…). Felicitari celor care s-au ocupat de sunet si de lumini pentru ca au fost la înaltime. Felicitari publicului care a vibrat împreuna cu artistii, public ce cântat, a dat din cap, a iubit, a simtit si a murit împreuna cu muzica.

Stau acum si ma gândesc: primul tribut a fost dedicat Anathema, al doilea My Dying Bride… Oare s-o gasi cineva care sa aiba rabdarea, energia si resursele pentru a face ceva asemanator si pentru ultima formatie din triada, adica Paradise Lost? Eu îmi mentin aceasta speranta. Ar mai fi multe de spus, dar… words are more effective when concealed. si pe final: Read to me / Make your words as pictures / Reveal to me / The forever people.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Mad
Vezi galeriile trupelor: My Dying Bride

Data concert:  April 12, 2008  | 2 Comentarii  | 6595 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: A Dark Live Tribute to My Dying Bride

  • PL? Tot noi, doar e brand-ul nostru, serile astea tribut...

    Ah, si nu ai pus poza de la Caterine...:P

    1. Posted by R | 14 Aprilie 2008 12:00
  • "Felicitari publicului care a vibrat împreuna cu artistii, public ce cântat, a dat din cap, a iubit, a simtit si a murit împreuna cu muzica." Aoleu..a murit publicul..asta da tragedie!!! Se putea intampla numai in Romania..cata pasiune..

    2. Posted by mangusta cea rea | 15 Aprilie 2008 14:41
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte