concerte

Concert Katatonia, Subscribe, Abigail

Concert Katatonia, Subscribe, Abigail
TRUPE: Abigail, Katatonia, Subscribe

Intr-un final de an care a stat sub semnul amanarii si anularii mai multor evenimente, concertul Katatonia a venit ca o surpriza placuta, complet neasteptata. Anuntat cu doar cateva saptamani inainte de ziua desfasurarii sub forma de zvon, lucrurile au inceput sa prinda contur odata cu dezvaluirea numelui firmei organizatoare -  Events, o companie care se poate lauda cu mai multe evenimente de anvergura in portofoliu , precum concertul Rolling Stones in Romania.
Din nefericire problema acuta a lipsei salilor din Bucuresti i-a facut pe organizatori sa opteze pentru un compromis, vesnica solutie de avarie, Casa Studentilor Grigore Preoteasa, un spatiu care si-a dovedit adeseori neajunsurile.

Cu o intarziere de cateva zeci de minute au urcat pe scena Abigail, prima trupa programata pentru seara zilei de 30 noiembrie. Concertul bucurestenilor marca un moment important in cariera trupei, lansarea EP-ului New Dawn, astfel ca ma asteptam ca Razvan si colegii sa fie mai emotionati decat de obicei. Daca a fost asa, nu au lasat sa se vada si au oferit cel mai consistent recital Abigail pe care l-am vazut eu de la reformarea trupei. A fost un show bun, care mi-ar fi placut si mai mult daca sunetul nu le-ar fi jucat feste pe alocuri, vocea Corinei fiind cea mai afectata de problemele de sonorizare.

 

Abigail:


 

Au urmat ungurii de la Subscribe, deveniti un fel de prezenta constanta la concertele din Romania, invitati sa cante adesea in deschiderea unor trupe cu care nu au prea multe in comun din punct de vedere stilistic. Tocmai acesta a fost si motivul pentru care holul a devenit neincapator in timpul recitalului maghiarilor, mai mult de jumatate din publicul prezent preferand sa isi petreaca timpul afara cat timp au cantat Subscribe. Oricum, o solutie mai eleganta decat cea adoptata de unii spectatori ramasi in sala si care i-au “incurajat” pe maghiari cu diverse huiduieli si cuvinte alese. Cu doi vocalisti foarte energici, dar cu voci mai degraba asemanatoare si un intreg arsenal de pasaje inspirate din stiluri care se termina in “core”,  si cu multe influente raggae, funk si jazz, ungurii au avut un show dinamic, dar complet nepotrivit din punct de vedere stilistic cu muzica practicata de Katatonia sau Abigail. Cu toate acestea, ungurii au incercat sa isi promoveze cat au putut de bine muzica, mai ales ca si-au lansat cu aceasta ocazie cel de-al doilea album de studio, Stuck Progress To Moon.

 

Subscribe:

 


 

 

 

 

Pentru mine, care am “crescut” cu albume precum Dance of December Souls sau Brave Murder Day, concertul Katatonia era un eveniment de neratat, chiar daca nu ma asteptam sa mai cante in 2007 vreo piesa de pe aceste albume stravechi. Pe de alta parte nici nu a fost, asa cum se obisnuieste sa se spuna la noi, concertul unei trupe care traieste din amintiri, pentru ca in 2006 Katatonia au lansat cel mai bun album din cariera lor, The Great Cold Distance, disc ce s-a aflat pe primele pozitii in majoritatea topurilor de specialitate. Era si motivul pentru care ma asteptam ca recitalul suedezilor sa se concentreze in mare masura pe acest album, dar nu a fost cazul, Katatonia oferindu-ne o frumoasa calatorie retrospectiva, construita pe un playlist care nu a omis aproape niciun album din discografia suedezilor.
Consternation si Ghost of the Sun au deschis concertul intr-un mod care a starnit ingrijorare pentru ca sunetul a fost extrem de aglomerat si haotic. Incepand insa cu Wealth lucrurile s-au mai reglat, astfel ca recitalul a decurs in conditii de sonorizare decente, probabil maximul din ce se poate obtine in acea sala. Acompaniati de un show de lumini destul de spectaculos si incurajati de un public care i-a sustinut permanent, Renkse si colegii sai au trecut peste oboseala (vizibila) si au cantat 18 piese, spre incantarea celor aproximativ 700 de spectatori. Muzica suedezilor este mai putin potrivita pentru headbanging, dar asta nu i-a impiedicat pe cei prezenti sa se agite pe riff-urile de pe Cold Ways  si My Twin sau sa explodeze de-a dreptul la bis odata cu indelung asteptata July. Concertul a fost inchis cu o surpriza, Murder, o piesa compusa acum mai bine de 11 ani, inclusa pe Brave Murder Day si care ne-a aratat ca Renkse mai poate face si growl.
Concluzionand, se poate spune ca a fost un eveniment reusit, fara deficiente majore de organizare (desi nu am priceput de ce s-a optat pentru toalete ecologice in afara cladirii si nici de ce a fost folosit doar un dozator de bere). Nu voi putea intelege insa niciodata cum poti permite fumatul intr-un spatiu lipsit complet de aerisire, fapt  care a facut ca aerul sa devina complet irespirabil spre finalul concertului. Respectul fata de spectator si nu in ultimul rand fata de cei care canta ar trebui sa se numere intotdeauna printre prioritatile organizatorilor. Mai avem se pare de asteptat pana cand acest lucru va fi inteles pe deplin.

 

Katatonia:

 



Foto: Cynyc 

Autor: Cynyc
Vezi galeriile trupelor: Abigail, Katatonia, Subscribe

Data concert:  November 30, 2007  | 8 Comentarii  | 5927 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Concert Katatonia, Subscribe, Abigail

  • de draci am revazut, acasa, cele doua dvd-uri live ale baietilor si asta pt ca din cauza unor cocine de locatii nu am venit nici la acest concert. imi va pare rau dupa acest concert foarte multa vreme. asta e, din pacate nu avem nici sala si nici oameni care sa inteleaga faptul ca in asemenea conditii a mai si fuma = cancer. imi pare rau ca am ales sa mai raman aici.

    1. Posted by NADUt | 03 Decembrie 2007 13:17
  • intr-adevar sunetul a fost ca d-obicei infect! in preoteasa doar la vader s-a auzit bine! dar katatonia au fost bestiali!imi pare rau k nu i-am vazut in conditii klumea! sunt sigur k ar fi fost superb!

    2. Posted by alex | 03 Decembrie 2007 14:23
  • Pt ABIGAIL - bravo pt prestatzie DAR educatzi-va vocalista sau schimbatzi-o daca nu stie sa-si foloseasca vocea. NO OFFENSE!

    3. Posted by omu simplu | 03 Decembrie 2007 16:47
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte