concerte

Concert New Model Army (Hard Rock Cafe, Bucuresti)

Concert New Model Army (Hard Rock Cafe, Bucuresti)
TRUPE: New Model Army

Nu pot spune ca numele New Model Army mi-ar fi rezonat cumva in urechi pana acum cateva saptamani cand un prieten m-a indemnat sa merg la concertul trupei, promitandu-mi ca voi avea ce vedea. O scurta cautare pe Internet mi-a dezvaluit vechimea trupei, dar si faptul ca piesa Sepultura The Hunt este cover dupa New Model Army, asa ca am hotarat sa-mi spal din ignoranta si sa ma bucur de cunostinte noi, chiar daca punk-ul, cuvantul cel mai des intalnit in descrierile on-line, nu se numara printre genurile mele preferate.

Din punctul meu de vedere, Hard Rock Cafe este un club de fite; rock, dar tot fite. Spatiul in sine este frumos si interesant, cu chitare si obiecte de recuzita ce au apartinut unor celebritati, cu fotografii si decoruri chic. Dar preturile mari, organizarea „pretentioasa” si genul de persoane din „lumea buna” care-l frecventeaza ma fac sa evit cunoscutul bar. Seara aceasta nu face mare exceptie, caci intre tinute „extreme” punk si goth si outfit-urile de snobism elitist, cu greu vezi cativa rockeri old-school. Nu ca as judeca prea mult publicul prezent dupa haine (oare? zic si eu...), doar remarc o usoara stinghereala din partea mea in asa mediu distins.

Odata inceput concertul, imi dau seama ca am venit cu idei preconcepute. New Model Army au o muzica ce exploreaza dincolo de filonul punk care sta la baza multora dintre piesele sale – intre distors si acustic, folk si post-punk, avem parte de un concert antrenant si deloc monoton. Structurile sunt simple si sacadate in marea lor majoritate, riff-uirile usor de retinut, toba si basul energice; Get Me out, The Charge, One of the Chosen si Wired sunt bune exemple, toate directe, catchy si agitatoare de spirite, in spiritul punk-ului clasic adoptat de Sex Pistols si Iggy Pop. In unele piese, pasajele se repeta ca un ecou obsesiv, ca in Peace Is Only, Today Is a Good Day si Vagabonds, chitara acustica si influentele folk isi fac simtita prezenta in States Radio si The Charge, iar in Disappeared transpira sonoritati care duc cu gandul chiar la zona metal. Personal, cel mai mult imi plac melancolica Autumn, in stilul baladelor rock, si High, precedata de sfatul vocalului Justin Sullivan ca atunci cand ne facem probleme in legatura cu viitorul sa urcam un munte, sa vedem cat pamant e sub noi, care va fi acolo mult dupa ce noi vom disparea si astfel sa capatam o noua perspectiva.

Nu-i greu de inteles de ce aproximativ trei sute de spectatori cer atat de insistent bis-ul, caci trupa are experienta concertistica si stie sa se apropie de audienta. Fara a fi niste muzicieni exceptionali, cei cinci englezi au un farmec aparte si lipici la public, iar piesele alese nu lasa momente de lancezeala. Vocea lui Sullivan este ragusita si patrunzatoare, iar sunetul chitarei semi-acustice care o inlocuieste uneori pe cea electrica contrasteaza cu duritatea de pe corzile lui Marshall Gill. Dean White adauga o atmosfera si armonie multor piese din spatele clapelor, iar cand nu se afla acolo aduce in cadru a treia chitara.

Basul lui Nelson si tobele veteranului Michael Dean dau ritmul pe care cei din fata scenei se agita din ce in ce mai tare, de la un simplu topait la inceput la pogo-ul virulent de la final, pe Wonderful Way to Go. Chiar ma intreb aici care va fi reactia celor insarcinati cu ordinea in club (nu spun bodyguarzi, pentru ca nu am vazut niciunul), aceste manifestari nefiind chiar la ordinea zilei in spatiul „fancy” al clubului. Dar energia cumulata in timpul a aproape doua ore de muzica tonica si atat de bine transmisa publicului trebuie sa erupa intr-un fel. Mai sus decat cliseele ultra-simpliste ale punk-ului modern si dincolo de aspectul superficial al acestuia, am regasit in New Model Army o trupa care, cel putin in concert, m-a surprins placut prin explorarea diverselor zone rock, de la clasic la pop-rock, cu accente folk si chiar progresive.
Autor: Mad
Vezi galeriile trupelor: New Model Army

Data concert:  February 26, 2010  | 0 Comentarii  | 3928 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Concert New Model Army (Hard Rock Cafe, Bucuresti)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte