concerte

CRADLE OF FILTH, NE OBLIVISCARIS și Hteththemeth la Cluj-Napoca

CRADLE OF FILTH, NE OBLIVISCARIS și Hteththemeth la Cluj-Napoca
TRUPE: Cradle of Filth, Hteththemeth, Ne Obliviscaris

In sfarsit a sosit si aceasta data din calendar!10 noiembrie 2015!Cred ca lumea a inceput demult numaratoarea inversa pana s-a ajuns aici, asteptand  cu nerabdare cele trei formatii care promiteau o experienta muzicala  memorabila! Ne-am bucurat enorm  cand am aflat ca in noiembrie va concerta Cradle of Filth si Ne Obliviscaris in Cluj! Multi dintre noi ne-am agitat repede-repede sa cumparam bilet, nu cumva sa se termine si sa ratam acest eveniment major. Eu personal am plecat de la un punct de vanzare al biletelor foarte nemultumit  pentru ca angajatul nu a gasit evenimentul respectiv in baza lor de date. Mai tarziu cand am vazut ca din 400 de bilete au mai ramas 20! Numai 20... in mai putin de 72 de ore de la punerea in vanzare, nu am avut alta solutie decat sa le achizitionez online!
Multi au ramas fara biletul cumparat, dar au sperat ca o sa se suplimenteze numarul biletelor si ca se va gasi o noua locatie mai mare care sa ne primeasca pe toti. Asa a si fost.  Peste 750 de fani s-au adunat sa-si vada  live preferatii.
Cand am ajuns in fata locatiei se auzeau instrumentele date la maxim si o voce inconfundabila, pe care chiar daca erai departe de intrarea salii polivalente o auzeai foarte bine: vocea inconfundabila a lui Dani Filth! Se facea proba de sunet pe care nu ma suparam daca o puteam si viziona, dar ce sa faci, daca ei s-au decis sa o faca  cu usile inchise… lucru care ne-a facut si mai nerabdatori! La ora 20:00 s-au deschis usile si in sfarsit am intrat in sala, unde era spatiu pentru toti participantii,l ejer, placut si fara inghesuiala, dotat cu garderoba care ne-a facut sa ne simtim in largul nostru, fara haine si genti in plus de care sa mai avem si grija…Peste aproximativ o ora s-a facut si accesul sus in spatiul destinat concertului, unde deja aproape totul a fost gata pregatit de start.

Evenimentul fost deschis de brasovenii din formatia Hteththemeth, care au tinut un moment de revulegere in amintirea victimelor de la Colectiv… Sala s-a umplut de tristete,de o liniste tulburatoare care ne-a amintit de cei care s-au dus la un concert si nu au mai ajuns acasa! Tragic…
Din pacate nu a fost un recital foarte lung, au cantat doar 4 piese: They will not believe what I will say, Light Truths, I’m in Hate si Light Lies, dar care ne-au fost prezentate dinamic si cu devotament. Ba chiar au aruncat cu bani falsi de pe scena, gest pe care l-am mai vazut, de altfel, in concertele Vulture Industries. Initial a fost vorba de un recital putin mai lung, publicul abia daca si-a gasit locul si s-a si anuntat ultima lor piesa. Putin brusc, dar sper ca data viitoare sa am ocazia sa-i vad un timp mai indelungat pe scena.

Dupa o scurta pauza a urmat Ne Obliviscaris, o formatie australiana deosebita, care concerteaza a doua oara in Romania in decursul  acestui an! Stilul lor se poate defini ca progresiv extreme melodic metal, dar am impresia ca nici aceste patru cuvinte nu pot descrie exact compozitiile lor daca asculti atent o piesa. Creatiile  lor sunt greu de definit, recomand celor care nu au avut pana acum ocazia sa-i vada pe scenele autohtone sa o faca cu prima ocazie pentru  ca live suna foarte bine!  E o muzica extrem de expresiva, contine doua tipuri de voci, o voce growl si una clean, iar linia melodica este creata de vioara care dispare si reapare in peisaj creand astfel un pasaj permanent care intotdeauna este imprevizibil. Folosirea viorii in acest gen de muzica ii adauga parti foarte fine, care in orice moment pot deveni dure sau chiar extreme. Muzica lor este una foarte emotionanta, la o scara de complexitate inalta, care prin fiecare mic detaliu iti transmite un mesaj si creeaza de cele mai multe ori o stare de spirit melancolica dar si tenebroasa in acelasi timp.
Primul a aparut pe scena Tim Charles, violinistul trupei, care si- a asezat mana stanga in fata fruntii, mana dreapta in vertical langa obraz si s-a uitat drept in fata. Nu m-am putut decide daca la publicul numeros sau daca s-a asezat in acest fel intentionat, ca o sculptura care se uita in viitor. Peste cateva momente au aparut si restul muzicienilor pe scena, asa ca am incetat sa ma gandesc la aceste variante, simturile mele concentrandu-se strict pe muzica. In timpul concertului si ei au tinut un moment de reculegere in memoria celor decedati in Bucuresti.
Din pacate si Ne Obliviscaris au cantat putine piese, mai exact 3, bine barem ca au fost lungi…Ne-au facut seara minunata deschizand show-ul cu piesa lor geniala Devour Me, Colossus (Part I) Blackholes, de pe al doilea album de-a lor , Citadel. Au continuat cu Forget Not, de pe primul album  si au incheiat cu excelenta And Plague Flowers the Kaleidoscope tot de pe primul lor album, Portal of I. As mai fi ascultat si Curator sau vreo parte din Painters of the Tempest… dar din pacate atat a fost pentru seara asta de 10 noiembrie din partea lor.
Desi muzica lor e alcatuita din atatea stiluri, de la progresiv pana la trash, de la black la melodic death. Partea de vioara este influentata si de muzica jazz si flamenco dar suna pe cat se poate de armonios!
Dar s-a facut o scurta pauza,si degeaba am sperat ca revin pe scena, singurul lucru pentru care au revenit, au fost instrumentele lor.

Toata lumea astepta deja pe scena trupa legendara britanica, Cradle of Filth..
S-a facut intuneric… au aparut luminile scenei si si-a facut aparitia claparul trupei, Lindsay Schoolcraft, imbracata intr-o tinuta gotica, intr-o rochie lunga si neagra, cu un soi de felinar in mana cu care s-a plimbat pe scena. Au aparut si restul membrilor componenti, cu un machiaj impresionant, exact asa cum m-as fi asteptat. Au cantat mai multe piese de pe albumul nou Hammer of The Witches (2015), ca Blackest Magick In Practice, Yours Immortal, Right Wing of the Garden Triptych sau Blooding the Hounds of Hell. Sunt piese reusite dar parca totusi publicul a primit cu mai mult entuziasm compozitiile lor mai vechi chiar si din 2000 ca si Lord Abortion  sau Her Ghost in the Fog, de pe Midian. S-au auzit si riff-urile piesei Queen of Winter, Throned sau hit-ul lor lansata acum 11 ani, Nymphetamine.
Cradle of Filth au fost chemati inapoi pe scena de catre public, lucru deloc surprinzator,  vocea lui Dani fiind foarte impresionanta si live, pot doar sa afirm ca suna cel putin la fel de bine ca si pe albumele lor de studio. Mi-a placut foarte mult show-ul lor misterios, design-ul suportului de microfon in forma de coarne de tap, vestimentatia lor speciala, toate acestea facand parte din aparitia lor. Singurul lucru care ne-a dezamagit a fost faptul ca nu au coborat dupa show-ul lor intre public, nu au venit nici la standul cu merch oficial, s-au evaporate la fel ca si solistul Xen  din Ne Obliviscaris.

Concertul a luat sfarsit la ora 00:30 .
In urma tragediei din clubul Colectiv organizatorii au decis ca fumatul sa fie interzis in timpul concertelor, regula care a fost si respectata de public, iar in Flying Circus si numarul de persoane a fost limitat.
Dupa inchiderea serii din Sala Polivalenta a existat si un afterparty in clubul Flying Circus unde initial muzicienii din Ne Obliviscaris au spus ca nu o sa ajunga, dar, spre surprinderea si bucuria mea s-au razgandit si au aparut in club mai tarziu. Asa s-a intamplat sa am onoarea sa ciocnesc si o bere cu Tim Charles si sa aflu ca le place foarte mult sa cante in Romania datorita publicului entuziast si spera sa reuseasca sa revina la noi si anul viitor!
Vezi galeriile trupelor: Cradle of Filth, Hteththemeth, Ne Obliviscaris

Data concert:  November 10, 2015  | 0 Comentarii  | 7789 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: CRADLE OF FILTH, NE OBLIVISCARIS și Hteththemeth la Cluj-Napoca

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte