concerte

DIRTY SHIRT si MONARCHY la Bucuresti

DIRTY SHIRT si MONARCHY la Bucuresti
TRUPE: Dirty Shirt, Monarchy

Cand colegul Klawz m-a sunat sa imi spuna ca Dirty Shirt si Monarchy vor canta pe aceeasi scena in seara zilei de 11 aprilie, mi-am zis ca nu se poate sa ratez sansa de a urmari la lucru doua dintre cele mai interesante trupe de metal romanesti. Ultimul concert Dirty Shirt la care am fost a avut loc prin 2004 si eram extrem de curios sa vad cum a evoluat trupa in toti acesti ani, mai ales in contextul actual, in care grupul maramuresean isi promoveaza cel mai recent album de studio.
Pe de alta parte, Monarchy este un grup care a starnit mult entuziasm in redactia Metalfan prin demo-ul Jamming, lansat anul trecut, o trupa promitatoare, cu mult potential.

Asadar, duminica seara, la ora 20.00 am ajuns in clubul Mojo, locul unde urma sa se desfasoare concertul si am avut parte de prima surpriza (de altfel singura neplacuta a serii): numarul mic de spectatori. Ma asteptam ca publicul sa fie mai numeros, macar pentru faptul ca ocaziile in care poti sa ii vezi pe cei de la Dirty Shirt live in Bucuresti sunt destul de rare.



Monarchy

 
In scurt timp pe scena au urcat Dragos Cretu si colegii sai de la Monarchy, recitalul din aceasta seara fiind al doilea concert al grupului in anul 2010.  Monarchy practica un heavy metal combinat cu elemente de  progressive si cu ceva tuse de thrash, un stil in forta, care nu neglijeaza insa deloc melodia.
Faptul ca baietii repeta si muncesc mult se vede, sunt o trupa sudata si nu lasa deloc impresia ca au la activ doar cateva concerte impreuna (daca nu ma insel, acesta a fost cel cu numarul 3 de la reunirea in 2008 a trupei).
Din setlist-ul Monarchy nu au lipsit piesele incluse pe Jamming,  precum Earthquake, Tribute sau Soul Insanity, fiind insa prezentate si doua compozitii mai recente. Din pacate sunetul le-a jucat uneori feste, in unele momente clapele au fost mult prea in fata, alteori vocea lui Dragos era la randul ei acoperita de restul instrumentelor. Trupa a fost incurajata si aplaudata de public, ceea ce ma face sa cred ca persoanele care au ascultat pentru prima data Monarchy au ramas cu o impresie placuta dupa acest recital.



Dirty Shirt


Dupa o scurta pauza necesara aranjarii scenei si-au facut aparitia cei de la Dirty Shirt, pe fundal ruland samplerele din piesa New Millenium, un intro inspirat si de efect. Inainte de acest concert reusisem sa ascult cateva secvente extrase de pe noul disc al trupei, Same Shi(r)t, Different Day si ma asteptam ca recitalul sa fie unul bun, dar recunosc sincer ca nu m-am asteptat sa fie atat de bun. Maramuresenii ne-au oferit un show exploziv, fara sa tina cont de numarul mic de spectatori, fiind mai degraba un concert intre si pentru prieteni. Fata de anii trecuti trupa a progresat fantastic, si, cel putin din punct de vedere al prestatiei live, a atins un nivel rar intalnit la alte trupe autohtone. Rini si Robi (trupa are doi vocalisti) interactioneaza permanent cu spectatorii, chitarile lui Mihai si Cristi imprima un dinamism sporit prin riff-urile agresive, iar sectia ritmica asigurata de Pal si Vlad este fara cusur.
Cantarea mi-a lasat senzatia ca piesele de pe noul album sunt compuse special pentru a fi prezentate live, ori poate ca experienta muzicienilor din trupa isi spune cuvantul, altfel nu imi explic cum de reusesc sa sune atat de bine.
Dificil de incadrat intr-un singur stil, muzica Dirty Shirt incorporeaza diferite influente de la industrial, metal, funk si folclor si poate aici putem identifica unul dintre atuurile trupei: este imposibil sa nu gasesti ceva care sa iti placa.
Spre deosebire de recitalul Monarchy, mixerul nu a mai dat rateuri astfel incat ne-am putut bucura fara probleme de piese precum Tell Me Why, East West, Manifest, Luna sau Sandu Porcu. Nu puteau sa lipseasca bineinteles cele doua cover-uri prelucrate in maniera aparte Dirty Shirt, Pitbull (dupa Emir Kusturica & No Smoking Orchestra) si UB (adaptare dupa Cine Iubeste Si Lasa a Mariei Tanase).
In concluzie, puneti mana pe noul album Dirty Shirt si daca aveti ocazia sa vedeti trupa in concert, nici sa nu va treaca prin cap sa ratati o asemenea oportunitate.



Autor: Klawz, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Dirty Shirt, Monarchy

Data concert:  April 11, 2010  | 0 Comentarii  | 7036 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: DIRTY SHIRT si MONARCHY la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte