concerte

Hatework Fest 2010 in Fabrica

Hatework Fest 2010 in Fabrica
TRUPE: Cap De Craniu, Dordeduh, Illdisposed, Obscura, Sear Bliss, Sincarnate

Hatework Metal Festival – There was something rotten in Bucharest

Pe 31 octombrie, clubul Fabrica a gazduit o noua editie a Hatework Metal Festival.

Seara a inceput cu Malpraxis, o tanara formatie clujeana, in componenta careia il regasim pe bateristul Florin, pe care metalistii romani il cunosc dintr-o alta gasca cu greutate a metalului autohton si anume Necrovile. Desi timpul alocat lor a fost foarte scurt, am avut ocazia sa asist la o singura piesa, dar indeajuns cat sa constat influentele vaste de la Suffocation pana la Disgorge. Un brutal death metal fara compromisuri, iar Malpraxis par sa promita ca pot fi un nume important pe scena romaneasca de muzica brutala.

Urmatorii pe scena au fost Cap de Craniu care au revenit dupa o pauza de 3 ani avandu-l de acum in componenta si pe chitaristul Raducu. Cu anuntul ca in curand vor lansa un nou material, baietii s-au dezlantuit in frunte cu solistul Dragos care prin energia de care a dat dovada a motivat si publicul la dezmortire si headbang. Un comeback reusit sustinut de un show violent si asteptam cu nerabdare noul material si cat mai multe aparitii live.

In continuare, a fost randul celor de la Sincarnate, care cu ocazia acestui festival si-au lansat primul album As I Go Under. Desi nu i-am mai vazut pe Sincarnate in concert, am apreciat grija si seriozitatea cu care acestia si-au pregatit show-ul din Fabrica, nefiind de altfel un admirator infocat al stilului death/doom pe care acestia il practica. Fiind o prezenta constanta pe scena metalica autohtona, Sincarnate au fost sustinuti pe tot parcursul recitalului lor de un numar apreciabil de fani, demonstrand astfel ca experienta si seriozitatea isi vor spune mereu cuvantul in ceea ce ii priveste.

Nu am fost niciodata un fan al ungurilor de la Sear Bliss si mi-e teama ca nici nu voi fi avand in vedere ca de fiecare data cand am incercat sa le ascult albumele m-am izbit de un mare “FAIL”, dar ma gandesc ca poate o fi vina mea, asadar am decis sa ma retrag intr-o alta incapere a Fabricii in care se servea mancare intorcandu-ma la timp pentru Dor de Duh pe care imi doream sa ii vad neaparat. Intr-o formula de 5, trupetii si-au inceput concertul printr-un aranjament de clape acompaniate de cele 3 tulnice, Hupogrammos fiind ajutat de cativa fani inimosi sa tina tulnicul care fiind prea lung depasea cu mult posibilitatile scenei din Fabrica. Compozitii noi, dar si ceva din perioada Negura Bunget, un stil inconfundabil de a canta, spiritual, interiorizat, calm, dar si furtunos. Momente superbe pe Cumpat sau Cunoasterea Tacuta si un public pe masura, usor exagerat uneori, o atmosfera ce pregatea terenul pentru ce avea sa se intample mai tarziu cand Obscura au intrat pe scena, iar publicul dintr-o data si-a marit numarul, semn ca avea sa urmeze un show pe cinste. Ceea ce s-a si intamplat.

Numai ce a inceput Stefan Kummerer sa urle si fanii au inceput aproape instantaneu incinga o mosheala agresiva stapanita doar de interventiile prompte ale reprezentatilor firmei de securitate. Setlistul germanilor a fost format in mare masura din piese de pe ultimul album, Cosmogenesis, lansat in 2009, dar si compozitii mai vechi. Nu e de contestat faptul ca nemtii sunt niste profesionistii atunci cand vine vorba de cantat, lucru demonstrat cu prisosinta la Bucuresti si din nou putem observa aceleasi lucruri care fac diferenta intre formatiile romanesti si cele straine: mai multa comunicare cu publicul, o mai multa atentie pentru ceea ce vrea si o atitudine scenica de nota 10, deci indiferent ca esti fan sau nu al muzicii germanilor, o experienta concertistica marca Obscura este bine de bifat in agenda personala.

Atmosfera fiind incinsa pe scena si-a facut loc si ultima trupa a serii, Illdisposed, una dintre  formatiile de top ale scenei nordice de metal. Originara din tara lui Hamlet, veteranii danezi au trecut de-a lungul recitalului lor prin aproape intreaga discografie ce se intinde pe durata a 9 albume de la Four Depressive Seasons sau There’s something rotten…in the state of the Denmark pana la cele mai noi release-uri cum ar fi The prestige sau recentul To those who walk behind us.
Baietii au dovedit din  plin ca isi merita statutul de headlineri al unui festival de metal, efectiv au rupt scena in doua si in acele momente nu mai stiam de nimeni de langa mine, dadeam din cap cat ma tineau puterile, iar Illdisposed continuau sa ma provoace din ce in ce mai mult sa fiu in priza. Publicul a reactionat la fel, headbangul in fata scenei nu mai contenea, unpic mai spate dandu-se startul unui moshpit agresiv din nou temperat de interventiile firmei de securitate.
Vocalul Bo Summer s-a imprietenit imediat  cu publicul, a glumit, a comunicat, dar cel mai mult a urlat, si-a impins vocea la limite, un adevarat showman.

In concluzie, inca o seara Hatework de nota 10, merchandise variat si la preturi pentru toate buzunarele, public zgomotos  si nu in ultimul rand, trupe care au stiut fiecare sa isi lase amprenta prin recitalurile sustinute totul sub deviza unui festival de calitate care in continuare demonstreaza ca si in Romania se poate atata vreme cat exista implicare si seriozitate.

Foto: Tzugu
Autor: Bogdan Drumea
Vezi galeriile trupelor: Cap De Craniu, Dordeduh, Illdisposed, Obscura, Sear Bliss, Sincarnate

Data concert:  October 31, 2010  | 0 Comentarii  | 4051 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Hatework Fest 2010 in Fabrica

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte