concerte

Magic Circle Festival IV @ Metalcamp 2010

Magic Circle Festival IV @ Metalcamp 2010
TRUPE: Arch Enemy, HolyHell, Manowar, Metalforce, Virgin Steele

Manowar au cucerit Slovenia, in cadrul celei de a patra editii a festivalului Magic Circle. Actiunea s-a desfasurat la Tolmin, in acelasi perimetru ca si Metalcamp-ul. Iar in ziua de 11 iulie, mii de fani au raspuns chemarii regilor metalului si s-au adunat la confluenta raurilor Tolminska & Soca.

In seara de 10 iulie s-a incheiat inca o editie a Metalcamp-ului, iar stafeta a fost predata fanilor trupei Manowar. Inca din acea seara a inceput asediul celor supranumiti army of the immortals. Din masini rasuna muzica celor de la Manowar, si din autobuze coborau grupuri ce purtau tricouri cu insemnele trupei, pentru ca  a doua zi regii  metalului aveau sa calce pentru prima oara pe pamant sloven.

A doua zi, fanii au continuat sa soseasca, punand stapanire pe spatiul din fata scenei inca  de la primele ore ale diminetii. Daca, in timpul zilei, cand bataia soarelui era nemiloasa, multi s-au adapostit la umbra copacilor din zona, odata cu lasarea serii toti au coborat pe platoul din fata scenei si zona s-a umplut de steaguri: grupuri de immortals din Italia, Germania, Ungaria, Portugalia si-au facut simtita prezenta.

Programul a inceput putin dupa ora 14.00 cand cei de la Crosswind  au urcat pe scena. Grecii au cantat in forta un power metal curat, care a i-a dezmortit pe spectatorii toropiti de caldura.

Au urmat cei de la Metalforce, care se descurca binisor din punct de vedere tehnic, dar par intr-o permanenta criza de identitate. In vreme ce germanii prezenti la festival i-au primit cu destul de mult entuziasm, o alta parte a publicului i-a analizat critic. Dupa 45 de minute si-au primit portia de aplauze si au plecat multumiti.

A urmat primul moment cu adevarat asteptat al festivalului: show-ul trupei Virgin Steele. Publicul s-a animat si atentia tuturor s-a concentrat asupra lui David Defeis, care a pus stapanire pe scena de la primele acorduri si a facut un show de zile mari. Setlist-ul a cuprins preponderent piese de pe Invictus si House of Atreus, bine cunoscute si, in consecinta, savurate de cei prezenti.

Dupa o ora, Virgin Steele au parasit scena, facandu-le loc celor de la HollyHell. Prestatiile live ale trupei sunt tot mai solide si mai gustate de public. Au cantat aproape o ora si au depasit, cu zambetul pe buze, o serie de inconveniente de ordin tehnic. La final au prezenatat coverul Holy Diver, un omagiu pentru regretatul Ronnie James Dio. Iar la signing session-ul care a urmat, s-a vazut ca cei de la HolyHell au fanii lor.

Odata cu lasarea serii randurile s-au ingrosat, iar pe scena a urcat trupa Kamelot. Au avut o prestatie destul de liniara, dar apreciata de cei prezenti. Efectele pirotehnice de pe parcursul reprezentatiei au facut impresie.

Daca pana in jurul ore 21.00 a existat un dute-vino continu intre zona din fata scenei si gheretele care comercializau bere, forfota s-a diminuat pe masura ce se apropia momentul in care Manowar aveau sa urce pe scena, astfel incat Arch Enemy s-au bucurat de sansa de a presta in fata unei multimi compacte. Pentru cunoscatorii death-ului melodic recitalul trupei a fost un adevarat regal, desfasurat in plina forta, iar pentru cei mai putin familiarizati, momentul a fost un permanent motiv de uimire, generat de contrastul dintre aspectul delicat al Angela Gossow si prestatia ei vocala.

La ora 23.00 luminile s-au stins, scena fost invaluita in fum si in boxe au rasunat mult asteptatele cuvinte: “Ladies and gentleman, from the United States of America, all hail – Manowar!” Mii de maini s-au ridicat in aer, intruchipand celebrul sign of the hammer, cand regii metalului au pus stapanire pe scena in acordurile piesei Hand of Doom. Alegerea acestei melodii pentru deschiderea concertului din 11 iulie i-a luat putin prin surprindere pe cei care asteptau sa auda traditionalul Manowar, dar surpriza a fost de bun augur pentru ca beat-ul sustinut a dat startul la sesiunea de headbanging ce a durat doua ore. Setlistul a fost incredibil de energic, aproape lipsit de momente de respiro si a inclus, cu doaua exceptii, doar piese lansate dupa 2002.
Dupa Hand of Doom a urmat Call to Arms, apoi Swords in the Wind, ambele de pe Albumul Warriors of the World United. A urmat momentul preferat al lui Eric Adams, cel in care interactioneaza direct cu cei din public, care raspund cu frenezie la provocarile sale vocale. Momentul este cunoscut sub numele Screams of Death si este imediat urmat de solo-ul de bas al lui Joey DeMaio, care face intotdeauna ca atmosfera sa vibreze – la propriu.
Karl Logan a manevrat chitara cu maiestrie in timpul unui solo rapid si exact, pe durata caruia si-a aratat pe deplin abilitatile tehnice si pasiunea pentru metal.
Let the Gods Decide de pe EP-ul Thunder in the Sky si Die For Metal (2002) au pus din nou publicul in miscare.
Si God or Man & Thunder in the Sky, celelalte doua piese de pe acelasi EP, care au facut parte din setlist-ul zilei de pe 11 iulie au fost foarte gustate de cei prezenti. Sunt piese cu un sound puternic, zdrobitor, adecvate prestatiei live, care demonstreaza inca o data ca, si dupa 30 de ani de cariera, Manowar au un cuvant greu de spus pe scena heavy metal.
Warriors of the World a avut ca intotdeauna o incarcatura speciala, fiind un adevarat imn in randul fanilor Manowar.
O surpriza placuta, care a facut ca atmosefra sa devina cu adevarat incendiara a fost si Brothers of Metal – part 2. Au urmat House of Death, King of Kings, iar
Black Wind Fire and Steel a marcat faptul ca finalul se apropia. Joey a rupt corzile basului apoi cerul a fost inundat de un impresionant foc de artificii. Army of the Dead part 2 a pus punct serii de vis.  

Traditionalul speech al lui Joey DeMaio, scurt, ferm si la obiect, a incantat publicul pentru ca a inclus cuvinte de apreciere la adresa fanilor trupei. Foarte gustat a fost si momentul, amuzant, in care Joey DeMaio i-a chemat pe scena pe Eric Adams - a carei zi de nastere se apropia cu pasi repezi (12 iulie) – si pe  Maria Breon- (HolyHell) - a carei aniversare era pe cale sa se incheie (11 iulie) - . Toata lumea i-a aplaudat furtunos si a cantat Happy Birthday.

Faptul ca Ronnie James Dio si-ar fi serbat ziua de nastere pe 10 iulie i-a dat ocazia lui Joey DeMaio sa il mentioneze pe regretatul artist si sa precizeze ca, toate fondurile rezultate din vanzarea CD-ul Magic – A tribute To Ronnie James Dio vor fi donate unui institut de cercetari in domeniul cancerului. De asemenea, Joey a specificat faptul ca unicul fiu al lui Dio sustine acest proiect. Pieasa Heaven And Hell a venit ca o continuare fireasca. A fost un moment cu incarcatura emotionala mare, care a generat reactii puternice, de la aplauze pana la lacrimi.

Pe langa concertul propriu-zis, ce a avut loc in seara zilei de 11 iulie, Magic Circle Festival a inclus inca doua zile, in care fanii au participat la diverse activitati de divertisment. Acestea s-au derulat intr-un cort spatios, special amenajat, in care berea a curs invaluri si heavy metalul a rasunat pana in zori.


Autor: Ruxia Sandru
Vezi galeriile trupelor: Arch Enemy, HolyHell, Manowar, Metalforce,

Data concert:  July 11, 2010  | 0 Comentarii  | 3471 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Magic Circle Festival IV @ Metalcamp 2010

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte