concerte

Testament in Bucuresti: Hot in the City

Testament in Bucuresti: Hot in the City
TRUPE: 9.7 Richter, Goodbye to Gravity, Testament

Cu siguranta Testament este una dintre cele mai nedreptatite trupe de thrash din istoria genului, mai ales ca nu a fost printre cele alese sa reprezinte Big Four-ul de acum trei ani, atunci cand si tara noastra a gazduit un astfel de eveniment. Spun asta, deoarece, cel putin la capitoulul concerte, Testament e una dintre cele mai bune formatii din lume. De acest lucru m-am convins in seara zilei de 12 august, cand Arenele Romane au fiert, atat la propriu cat si la figurat, fiind gazda unui concert de neuitat. Baietii din Oakland sunt la a doua venire in Romania, in 2008 au cantat si incantat Sibiul pe Stadionul Municipal. Din pacate, ca si data trecuta, sunetul a fost cel mai mare inamic al trupei, dar si al spectatorilor, un lucru pe care il vom diseca mai pe larg pe parcursul recenziei. Pana atunci haideti sa discutam un pic si despre ceea ce s-a intamplat pe scena.
 
Cele doua formatii alese sa deschida balul au fost 9.7 Richter si Goodbye to Gravity, ambele din Bucuresti. Despre prima pot spune ca s-a descurcat mai mult decat onorabil. Este pentru intaia oara cand am ocazia sa ascult 9.7 Richter pe viu, desi am avut nenumarate ocazii de a face asta (mai ales in perioada Viking si Utopia), din pacate toate ratate. Si spun "din pacate" deoarece cu aceasta ocazie mi-am dat seama ca cei cinci baieti formeaza unul dintre cele mai bune grupuri din heavy metalul autohton. Pe langa compozitiile proprii, au bagat si doua preluari: Black Sabbath - Heaven and Hell si Dio - Holy Diver. Legat de piesele lor nu stiu cu exactitate ce au cantat fiindca nu cunosc mai nimic despre ele.
Acelasi lucru fiind valabil si in cazul Goodbye to Gravity, o formatie etalon pentru miscarea metalcore din Romania. Spectacolul sustinut de cei cinci baieti mi-a adus aminte de soundul anilor 2000, cand albume precum Alive or Just Breathing si The End of Heartache (Killswitch Engage), Shadows Are Security si An Ocean Between Us (As I Lay Dying), Ascendancy (Trivium), The Poison (Bullet for My Valentine), si altele, au revolutionat cu adevarat scena metalului mondial. Cum tot ce e frumos nu tine foarte mult, si acest subgen metalic avea sa dispara din peisaj la sfarsitul decadei trecute. In ciuda acestui impediment, cei de la Goodbye to Gravity nu vor sa se predea sub nici o forma, facand fix ceea le place cu adevarat, un lucru pe care il apreciez enorm de mult, mai ales atunci cand pasiunea este combinata si cu stiinta, exact ca in cazul bucurestenilor. Atat ei cat si 9.7 Richter se pregatesc sa lanseze un nou album de studio in 2014, asa ca... fiti cu urechiile in patru!

Unul dintre motivele care m-au facut sa imi doresc cu adevarat vizionarea acestui concert au fost si cooptarile lui Gene Hoglan plus Steve DiGiorgio in Testament, cei doi fiind niste idoli de ai mei, mai ales pentru realizarile lor alaturi de Chuck Schuldiner (atat impreuna - pe Individual Thought Patterns, cat si pe rand). Din nefericire Steve, cu al sau bas, nu s-a remercat cine stie ce, poate si din cauza sunetului, dar si din cauza ca, in afara pieselor de pe The Gathering, a prestat numai melodiile compuse cu si pentru Greg Christian. Iar acest lucru s-a observat din plin, mai ales atunci cand bucata formata din Riding the Snake si Eyes of Wrath (ambele de pe The Gathering) a fost pusa in aplicare, fiind de fapt cea mai buna repriza a serii, Steve remarcandu-se din plin. Despre Gene pot spune ca a fost foarte departe de prestatiile sale din studio alaturi de Death sau Strapping Young Lad, dar asta nu inseamna ca nu a avut si momente in care si-a demonstrat valoarea. Cum spuneam, nici sunetul nu i-a avantajat pe baieti, nimic nefiind asa cum ar fi fost normal din acest punct de vedere. Chiar daca acest concert face parte din turneul de promovare al ultimului disc de studio - Dark Roots of Earth (unul nu foarte reusit), nu aveau cum sa lipseasca niste superhituri precum The Preacher, More Than Meets the Eye, Into the Pit, The New Order, Practice What You Preach, Over the Wall, sau Disciples of the Watch, aruncand in aer putinii spectatori aflati la fata locului (undeva in jur de 1000, cu tot cu staful tehnic, vanzatorii de bere, bodyguarzi sau acreditatii de presa). Chiar si asa, mi-ar fi placut sa se auda si Souls of Black in locul uneia dintre piesele ultimului album (adica Rise Up, Native Blood, True American Hate si Dark Roots of Earth), insa ar fi culmea sa ne plangem doar pentru atat.
 
Revenind din nou la sunet, este regretabil ca in 2014, intr-o era a tehnologiei (si a pornografiei gratuite), nimeni nu reuseste sa scoata un sunet decent atunci cand calca in Romania (mai ales la Arenele Romane si Romexpo). Primul meu concert vazut in locatia din parcul Carol a avut loc in 2003 (Studio Rock Open Air se numea), cand trupe ca Negura Bunget, Taine, Trooper, Voices of Silence sau Abigail rupeau scena in doua, fiind evenimentul cu cel mai bun sunet pe care l-am trait vreodata aici. Ceea ce vreau sa zic este ca, lucrurile in loc sa evolueze, se depreciaza. Mai mult decat atat, in seara acestui concert, pot afirma fara nici un fel de exagerare ca am avut parte de cel mai prost sunet din toata cariera mea de spectator amator (si asta la pachet cu trupele romanesti din Club A).
 
In rest, organizarea a fost una foarte buna. Cei care au asigurat paza si protectia s-au purtat foarte civilizat, iar in plus a fost pentru prima data cand nu am stat la coada la jetoane. Ce-i drept, acest lucru a fost posibil si din cauza numarului deloc mare al celor prezenti. As vrea totusi sa mai punctez o chestiune, iar aici nu ma refer la Phoenix Entertainment in special, ci la mai toti promoterii de concerte. Atunci cand am primit confirmarea acreditarii de presa, ni se spunea intr-un scurt paragraf ca fotograful este obligat ca dupa primele trei piese Testament sa isi duca aparatul intr-o camera de depozitare, un lucru des intalnit la astfel de evenimente. Ideea este ca aceasta masura mi se pare una destul de cinica, in sensul ca omul ala care vine sa faca poze o face din pura pasiune, in 99% din cazuri fiind vorba de voluntariat. Multi dintre fotografi neavand incredere in acele spatii de depozitare, deoarece asta inseamna ca acel lucru la care tine cel mai mult sa fie lasat pe mana unor persoane straine. Asta in cel mai bun caz, deoarece la alte evenimente nici macar nu ti se ofera posibilitatea unui loc de depozitare al aparatelor, fotografii fiind pusi in situatia de a parasi definitiv locatia. Apoi, daca a patra piesa este fix aia cea mai tare din parcare (adica acea piesa pe care ai asteptat-o inca din vremea cand aveai cosuri pe fata), atunci tot entuziasmul acelui concert dispare intrucat este imposibil sa fii acolo de la inceput. Cu alte cuvinte, daca ai de gand sa faci poze la un asemenea eveniment nu trebuie sa fii si fan, ci doar un voluntar care promoveaza cum poate evenimentul. Ca solutie, cel mai indicat ar fi ca pe viitor sa se mearga pe incredere, iar daca unul dintre cei acreditati va incalca "decretul", atunci sa fie invitat sa paraseasca incinta de catre cei ce asigura paza si protectia, cu interdictie pe viata si toate sanctiunile impuse de FIFA.
 
In incheiere mai vreau sa precizez ca, desi am avut parte de o sonorizare extrem de proasta, concertul in sine a fost extraordinar. Personal m-am distrat foarte tare, motiv pentru care tin sa le multumesc tuturor celor care au facut posibil ca acest eveniment sa existe. Tot ce pot sa sper este ca acesta sa nu fie ultimul concert Testament de pe aceste meleaguri, desi, in afara de bani, nu vad ce alte motive ar mai avea sa faca din nou acest pas.
Autor: Fantotzii
Foto: Gina S.
Vezi galeriile trupelor: 9.7 Richter, Goodbye to Gravity, Testament

Data concert:  August 12, 2014  | 1 Comentarii  | 7877 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Testament in Bucuresti: Hot in the City

  • Bai, scuze, la Venom a fost mai naspa sunetul decat la Testament. Acum mi-a picat fisa. Greseala impardonabila... Sa ma scuze cine s-a simtit lezat de ea, cum de altfel sa ma scuze si Coro, ca stiu ca nu a avut nici o vina la Venom!

    1. Posted by Fantotzii | 21 August 2014 21:56
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte