concerte

VIRUS: thermonuclear thrash la Bucuresti

VIRUS: thermonuclear thrash la Bucuresti
TRUPE: 9.7 Richter, Virus (UK)

Ma bucur de fiecare data cand am ocazia sa explorez o bucatica din underground-ul metal al Vestului european si si iata ca Romanian Thrash Metal Club a lovit inca o data.

De data aceasta, am avut ocazia sa ii vedem la lucru pe Virus din Anglia, formatia infiintata in 1986, cu trei albume la activ si anume Pray for War (1987), Force Recon (1988) si Lunacy (1989). Dupa aceasta perioada de activitate intensa, formatia se destrama in 1990 si revin dupa 18 ani cu doua materiale EP: Raped by Mutants (2009) si A New Strain for an Old Disease (2013). Personal, prefer materialele vechi, care demonstreaza ca Virus este o replica englezeasca a celor de la Voivod. Din ce am inteles, trupa ii citeaza ca influenta principala pe canadieni.
Concertul a avut loc in clubul B52, iar in deschidere au performat gastile autohtone Damage Case si 9.7 Richter.
Am ajuns in club destul de devreme, in jur de ora 8, ora la care recitalul trebuia sa inceapa. Lumea incepea sa se adune, asa ca am stat vreo 30 de minute pentru ca cei de la Damage Case sa isi termine probele de sunet. La un pahar de alcool si vorba, l-am intalnit si pe tobosarul lor, Codrin, care este un mare amator de thrash metal si cu care poate vom avea ocazia sa discutam intr-un interviu.
Atmosfera destinsa din B52 a explodat odata cu Damage Case, care m-au surprins prin energia muzicala oferita publicului. O gasca de baietasi care iubesc thrash metalul, fapt demonstrat prin piesele Follow the Rotten dedicata celor de la Dirty Rotten Imbeciles, Booze & Rock'n'Roll, o piesa cu mesaj evident si Chaos. Am audiat si o preluare dupa Ace of Spades al legendelor Motorhead care a electrizat atmosfera in fata scenei. O intrebare ramane in aer: pe cand un material Damage Case?

A urmat 9.7 Richter, o trupa cu ceva mai multa experienta, infiintata in 2002 in Capitala. Formatia are la activ EP-ul Epicenter. Ca stil, bucurestenii propun un amestec de heavy metal cu insertiuni de power si thrash metal. Predominanta heavy pleaca de undeva din zona Judas Priest, din nefericire celelalte stiluri facandu-si resimtita prezenta de putine ori. Mi-as fi dorit sa aud mult mai mult thrash metal deoarece instrumentistii sunt capabili si aici mentionez chitaristii si tobarul care au facut o treaba minunata, foarte bine sincronizata. Vocea a contribuit din plin, Cosmin Aionita, avand suficienta forta si energie cat sa aduca publicul in extaz. Am observat ca trupa are fani care stiu piesele, cunosc stilul trupei si stiu cu ce se mananca muzica lor.
Am retinut de pe Epicenter melodia Assassins, dar si medley-ul Dio/Black Sabbath cu piesele Heaven & Hell si Holy Diver, moment prin care 9.7 Richter au demonstrat publicului ca pot fi in stare de lucruri mari.

Setup-ul a fost bine pregatit pentru invitatii serii, englezii de la Virus: cu o componenta serios schimbata, singurul membru original fiind Coke McFinlay, iar restul fiind veniti in trupa anul trecut si cu origini diferite. Bateristul este polonez, basistul este spaniol, iar al doilea chitarist provine din Norvegia.
Cu McFinlay la chitara si voce (din 2008 in aceasta postura), Virus au dat startul unui recital termonuclear in spiritul celor de la Voivod. Cand spun asta, ma refer doar la o stare care ne amintea de legendarii canadieni, dar compozitiile pline de forte ale Virusilor veneau dintr-o scoala englezeasca underground de unde cunoastem trupe precum Acid Reign, Slammer, Xentrix si multi altii. Multa rapiditate sustinuta, solistica cu un suflu nou si o usoara schimbare de directie odata cu cele doua EP-uri lansate dupa reformare.
Am gustat la maxim piese precum Testify to Me, Pray for War, Raped by Mutants, A New Strain for an Old Disease, Human Disposal Unit, Murder in the Moshpit. Thrash-ul nuclear a contaminat intreaga adunare din B52 impingand-o sa supravietuiasca in valul de moshpit si circle pit provocat de traforajele chitarelor.  Coke este un vocal energic cu un look extrem de oldschool. Sapca si bandana a la Suicidal Tendencies si un tricou cu D.R.I. ne arata un tip care inca stie cum sa miste lucrurile.
Am avut ocazia sa stam dupa concert la socializari cu membrii trupei, niste tipi foarte deschisi si de treaba si complet dedicati stilului pe care il canta. Cu o revenire in forta si o muzica ce darama orice scena underground, Virus a fost o prezenta binevenita pentru orice ascultator de thrash.

Sunetul a fost un pic inghesuit, dar fara a crea probleme majore, o atmosfera de concert pentru cunoscatori asa cum numai noi stim si cum ne place. We want more, RTMC!
Autor: Bogdan Drumea
Vezi galeriile trupelor: 9.7 Richter,

Data concert:  April 30, 2014  | 0 Comentarii  | 6983 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: VIRUS: thermonuclear thrash la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte