concerte

War World Tour 2010 in Silver Church Club

War World Tour 2010 in Silver Church Club
TRUPE: Alestorm, Bolthard, Sabaton, Steelwing

Seara zilei de 17 noiembrie se anunta deosebit de interesanta pentru orice amator de heavy si power metal: turneul War World Tour 2010 ajungea si in Romania, astfel ca publicul putea sa vada la lucru pe scena clubului bucurestean Silver Church doua dintre cele mai apreciate trupe ale noului val, Alestorm si Sabaton.

Desi grupurile care se incadreaza in aceasta zona stilistica nu se regasesc de obicei printre preferatele mele, trebuie sa recunosc ca Sabaton mi-a placut intotdeauna, astfel incat asteptam cu destula curiozitate concertul  si mai ales sa vad cum va fi primit recitalul suedezilor de catre publicul autohton. 
Cu siguranta ca nimic nu m-a pregatit insa pentru masa compacta de oameni pe care am gasit-o grupata la intrarea clublui, cu putin inainte de ora 19. Intr-o prima faza am crezut ca nu s-a permis inca accesul in incinta, apoi mi-am dat seama ca de fapt se intra in sala, dar pur si simplu erau prea multi oameni.
Sincer sa fiu nu credeam ca genul acesta poate sa suscite un asemenea interes in randul ascultatorilor autohtoni de metal, tinand cont ca publicul bucurestean nu s-a aratat in ultima vreme foarte generos in privinta concertelor de club, in raport cu trupele aflate pe afis (vezi cazul Labyrinthic Metal Evening, cu o prezenta mai degraba rarefiata a spectatorilor). Ma bucur ca m-am inselat pentru ca atmosfera din Silver Church s-a dovedit in cele din urma incendiara.





Bolthard



Programul a fost respectat cu o precizie de ceas elvetian, astfel incat Bolthard si-a inceput concertul la ora 19, dar din cauza cozii de la intrare am pierdul cam jumatate din recitalul bucurestenilor. Piesele pe care le-am prins m-au facut sa regret ca nu i-am vazut inca de la inceput. Abordand un thrash metal modern, cu mult groove si balans, Bolthard s-a schimbat mult in bine de cand nu i-am mai vazut eu live pe bucuresteni (adica de vreo cativa ani). Au sunat bine, inchegat, se vede ca au muncit mult in noua componenta, iar lucrul acesta s-a reflectat si In in reactia spectatorilor, care au aplaudat Bolthard, desi genul practicat de trupa nu prea avea legatura cu muzica abordata de celelalte trupe prezente pe afis.

Dupa obisnuitele rearanjari logistice de instrumente si-au facut aparitia pe scena primii suedezi ai serii, Steelwing. Pe cat de cliseistic este numele trupei, pe atat de plina de retete (fumate) si sabloane este muzica acestor baieti originari  din Stockholm. Originalitatea este un cuvant a carui semnificatie Steelwing nu a aflat-o inca, dar e drept ca ei copiaza destul de corect ceea ce au facut inaintasii lor.Adepti ai unui heavy metal prafuit, cu vizibile influente Iron Maiden si Saxon, cu un look desprins parca din anii'80,  scandinavii au pus totusi pasiune in cele 6 compozitii, cat a insumat recitalul lor.  Acest lucru se pare ca a contat pentru public, care i-a sustinut cu destul de multa caldura.
Desi nu mi-a placut mai nimic la muzica Steelwing, trebuie sa recunosc ca nu suna rau din punct de vedere instrumental, iar vocalistul Riley, in ciuda unei staturi mai degraba plapande, a scos niste vocalize care nu pot decat sa ii incante pe fanii NWOBHM.




Steelwing


Setlist Steelwing
Enter The Wasteland  
Headhunter  
The Illusion  
The Nightwatcher  
Sentinel Hill
Roadkill(Or Be Killed) 

We are Alestorm from Scotland, we came to drink your beer, fuck your women and play 45 minutes of finest pirate metal, a declarat Christopher Bowes la putin timp dupa ce Alestorm si-a facut aparitia pe scena clublui bucurestean. Nu stiu in ce masura si-au indeplinit scotienii primele doua obiective, dar cu siguranta ne-au oferit o mostra solida de power/folk metal sau, cum le place lor sa isi autodefineasca stilul, scotish pirate metal.
Daca din punct de vedere al articolelor vestimentare, epigonii celor de la Running Wild nu prea au legatura cu imaginea romantata a piratilor, muzica scotienilor este fix soundtrack-ul ideal pentru consumul in exces de bere, scotch sau rom. Cu clapa agatata de piept si cu vocea ragusita, Bowes impreuna cu cei 3 colegi ai sai ne-au oferit o calatorie intr-un univers dominat de povesti marinaresti. Buna dispozitie pe care o emana piesele Alestorm este molipsitoare si fara sa iti dai seama te trezesti fredonand refrenul la Nancy The Tavern Wench sau Keelhauled. Nu este de mirare ca toata sala (deja arhiplina) sarea si canta alaturi de scotieni. Probabil ca cei de la Alestorm au o destui fani infocati in Romania, astfel nu se explica cum de o marte parte din cei prezenti stia versurile tuturor compozitiilor cantate de scotieni.




Alestorm



Setlist Alestorm:
Heavy Metal Pirates 
Wenches & Mead 
Wolves of the Sea 
That Famous Ol' Spiced 
Nancy The Tavern Wench Play 
|Black Sails At Midnight 
Over The Seas 
Captain Morgan's Revenge 
Keelhauled

Desi publicul i-a cerut insistent la bis, cei de la Alestorm nu au mai revenit, lasand locul echipei tehnice sa pregateasca scena pentru headlinerii serii. Dupa ce toate detaliile au fost puse la punct, luminile s-au aprins in sala la intensitate maxima si pe acordurile piesei The Final Countdown (Europe) membrii Sabaton au aparut unul cate unul.  Chiar ma gandeam cum vor incapea cei 6 suedezi pe scena clubului, dar pozitionarea lor a fost una speciala, cu bateristul Daniel Mullback si claparul Daniel Myhr urcati pe un podium, astfel incat ceilalti componenti au avut loc suficient sa se desfasoare.
Imbracati in echipamentul clasic, cu pantaloni de camuflaj, Sabaton au aratat inca de pe prima piesa, Ghost Division, ca nu au venit sa faca figuratie. De la sunetul fara cusur, pana la lumini si prezenta scenica, show-ul suedezilor a fost unul profesionist. Probabil ca nici ei nu au anticipat insa reactia fantastica a publicului dezlantuit, care i-a aclamat continuu, a cantat alaturi de trupa. Acest lucru l-a determinat pe Joakim  sa declare, vizibil impresionat: poate ca nu sunteti atat de multi, dar se simte ca si cum ati fi 2000! Joakim  a interactionat permanent cu spectatorii, i-a invitat sa cante, a dat mana cu cei din fata scenei, si-a legat tricolorul de microfon.




Sabaton



Reactia entuziasta a spectatorilor i-a impulsionat probabil pe sudezi sa dea totul pe scena, astfel incat concertul a fost unul memorabil. Oricum, power metal-ul  dinamic, epic,  practicat de Sabaton, bazat pe clape bombastice si riff-uri percutante este ideal pentru concerte. Cred ca suedezii compun discurile in primul rand gandidu-se la impactul pe care piesele il au live. Setlistul a trecut in revista cam toate piesele importante ale trupei, cu accentul pus pe ultimul album de studio, Coat of Arms. Nu au lipsit nici momentele inedite, cum ar fi The Final Solution, o compozitie pe care Sabaton nu o canta la festivaluri, dar care a fost inclusa in lista de piese pentru turneu la solicitarea expresa a fanilor pe Facebook si Myspace.
Punctul culminant al recitalului a fost atins fara indoiala la bis,  pe Primo Victoria , cand sutele de oameni care sareau pe acordurile piesei au facut sa trepideze clubul.
Spectatorii merita aplaudati pentru atmosfera pe care au creat-o, iar Maximum Rock si Promusic Productions felicitati pentru ca au organizat unul dintre cele mai bune concerte de club la care am fost in acest an.

Setlist (aproximativ) Sabaton:
Ghost Division 
Uprising 
Cliffs of Gallipoli 
40:1
Final Solution 
Attero Dominatus 
Rise of Evil 
Saboteurs 
Swedish Pagans 
The Price of a Mile 
Coat of Arms 
Primo Victoria 
Metal Machine





Foto: Max

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Alestorm, Bolthard, Sabaton, Steelwing

Data concert:  November 17, 2010  | 0 Comentarii  | 3632 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: War World Tour 2010 in Silver Church Club

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte