concerte

We Are Rocking the City

We Are Rocking the City
TRUPE: Alternosfera, Basska, Bucovina, Costi Camarasan Band, Dirty Shirt, Firma, Fluturi pe asfalt, Funk'e Fetish, General, Guerrillas, Implant Pentru Refuz, Kazah, Kumm, Negura Bunget, Ossific, Perihelion, Ska-nk, The Kryptonite Sparks, Times of Need

In zilele cu dupa-amieze lungi s-a infiltrat imperceptibil si racoarea. Cu toate ca in calendarul metalic romanesc din acest an au mai ramas cateva festivaluri precum Doom Over Bucharest sau Rites of the Black Mass, incet incepe sa scada si numarul manifestarilor in aer liber axate pe aceasta nisa.

La Cluj-Napoca, in perioada 23-25 septembrie, a avut loc a treia editie a festivalului "We are Rocking the City", devenind un fel de traditie anuala pentru orice ascultator al acestui gen muzical, fie el localnic, student sau de prin imprejurimi. Participantii au avut ocazia sa isi vada favoritii la un eveniment gratuit cu o durata de trei zile. Am avut placerea sa discut cu Bianca Szocs, project managerul evenimentului si am rugat-o sa imi povesteasca cateva lucruri din culise. Festivalul s-a nascut din pasiunea pentru muzica rock si din dorinta de a acoperi aceasta nisa atat de mult iubita in Transilvania. Echipa organizatoare crede ca iubitorii acestui gen sunt niste oameni extrem de frumosi, dedicati si plini de viata, tocmai de aceea  "We are Rocking the City " le este dedicat lor si intotdeuna va fi.

Editia de anul acesta a insumat un public de aproximativ 10.000 de persoane (dupa aproximarea organizatorilor), iar de la an la an se doreste o crestere a festivalului, bineinteles, alaturi de iubitorii acestui gen muzical. Acest eveniment este proiectul de suflet al Biancai, care mi-a marturisit zambind,  ca tine la el ca la propriul copil si nu trece o zi fara sa se gandeasca cum il poate imbunatati si multumi asistenta. In spatele acestui proiect sta o echipa frumoasa cu oameni dedicati care cred cu tarie in ceea ce fac. Firma de sonorizare care s-a ocupat de festival este "Live Rental", apartinand lui Calin Camarasan. S-a lucrat cu ei si la editia precedenta a festivalului, fiind niste tineri profesionisti, iar Biana e foarte multumita de alegerea facuta.

Fata de editiile din anii precedenti, locul festivalului s-a schimbat din pricina lucrarilor din Piata Unirii, evenimentul desfasurandu-se pe platoul Salii Sporturilor "Horia Demian", un loc de alffel semi-pitoresc aflat in imediata vecinatate a raului Somesul Mic. Schimbarea locului de desfasurare a evenimentului, cred eu , a fost una benefica, din asistenta, preponderent facand parte doar cei care au stiut si au asteptat acest festival, sansele de a se infiltra printre publicul eterogen tot soiul de creaturi pseudo-elegante sau hoti marunti de buzunar scazand semnificativ.

S-a facut si o schimbare de line-up ce a aparut in momentul in care vocalistul trupei Ozone Mama (HU) a suferit o interventie chirurgicala, formatia fiind inlocuita de trupa Bucovina. A mai aparut si o a doua schimbare, cedarea pozitiei de catre trupa Ska-nk trupei Basska, care a fost de fapt o intelegere intre cele doua trupe si pe care organizatorul nu a contestat-o in niciun fel.
Lineup-ul a fost dominat de trupele autohtone, fiind prezente si cateva din afara granitelor, din care-i pot aminti pe maghiarii de la Kazah si Perihelion, moldovenii de la Alternosfera sau black-metalistii canadieni din Ossific.

Prima zi


Fiind si un sfarsit de sezon al evenimentelor in aer liber, petrecandu-se si in Cluj, am decis ca trebuie sa particip la acest eveniment de trei zile, un sfarsit de saptamana prelungit si totodata sa ascult cateva din riff-urile trupelor romanesti. Asadar, vineri dupa-masa, am zbughit-o de la serviciu instant si mi-am indrepat pasii in ritm alert spre incinta festivalului. In clipa cand ajuns pe malul Somesului m-a apucat un deja-vu, tot decorul amintindu-mi de malul Muresului vizitat cu ocazia Maris Fest-ului.

Ajungand in perimetru, m-am dus direct in fata scenei sa urmaresc cu atentie prestatia deja in toi a clujenilor de la Times of Need. De jur imprejur am putut observa cativa adolescenti rezemati de gardul ce desparte scena de public iar altii, strangand in mana paharul de bere, sorbind cate-o inghititura, s-au rasfirat strategic pe bancile de la mese, luandu-si portia necesara de southern-metal. Chiar mi-am pus intrebari referitoare la recitalul formatiei Sonic Distillery, cea care a fost prima pe afisul festivalului si numarul celor din public. Pacat insa ca nu am putut ajunge mai repede. Din fericire, situatia aparent dramatica nu i-a demoralizat pe baietii din Times of Need, care si-au facut treaba ca la carte, reusind sa disipeze monotonia. Benny Vaida a fost "salvatorul" trupei, facand posibila prestatia trupetilor, basistul formatiei, Adrian Turcu, parasindu-si brusc postul. Despre Benny nu o sa scriu mai nimic, cred ca numele lui vorbeste de la sine despre legatura stransa si de durata cu scena clujeana. Mai spre seara o sa avem ocazia sa-l vedem "in actiune" si alaturi de Costi Camarasan Band.
 
Setlist:
1.Intro
2.Loud
3.Breakdown
5.Liar
6.Cycle of Life
7.Fucked Up
8.The Power
9.Backbone

Am luat o scurta pauza sa-mi trag nitel sufletul, am facut cunostinta cu organizatorul, intre timp scena fiind preluata de clujenii Fluturi pe Asfalt. Artistii sunt catalogati de public pe stilul post rock -  post metal, desi ei considera ca se incadreaza in stilul alternativ, din care imprumuta o influenta considerabila. In timpul recitalului, asistenta, inca scazuta la numar, a inceput sa ocupe locurile libere de pe bordura din imediata vecinatate a scenei, atentia mea fiind captata in totalitate de acordurile melancolice produse cu succes din imbinarea instrumentelor. S-a putut observa din diferite pasaje ca un punct forte al trupei este evolutia live. Compozitiile lor sunt presarate cu o sumedenie de pasaje in game minore, chitare cu chorus si solouri vii, ritmuri de tobe ce imi amintesc pe undeva de Luna Amara si un timbru care are "acel ceva" ce distanteaza de alti solisti. Pot sa afirm ca vocea lui Eugen Males intensifica sound-ul nostalgic, prestatia trupei fiind una bine gandita. Muzicienii s-au lasat absorbiti, refugiindu-se in propria muzica, lucrurile dimprejur parca devenind irelevante.
 
Setlist:
1. Visepare
2. Munti sub Mari
3. Avioane
4. Nu crezi ca pot?
5. Totul se leaga
6. Fara legatura

Si cum a fost unul din evenimetele la care timpul s-a scurs extrem de rapid si placut, am ajuns si la a patra trupa, fiind vorba de canadienii de la Ossific. In cadrul "We are Rocking the City" si-au inceput primul concert din seria turneului alaturi de Negura Bunget, cu peste 50 de concerte programate intre 23 septembrie-19 noiembrie pe tot continentul. Trupetii tinerei, au aparut in fata publicului putini nesiguri pe ei, dar pana la urma au reusit sa incante multimea cu un black-metal de calitate. Intr-un anumit punct, pe la mijlocul recitalului, au aparut mici probleme de ordin tehnic, timp de cateva secunde, vocea growl a lui Trauma neauzindu-se in monitoarele de pe scena. Dar a facut fata acestui impediment cu brio, sonorizarea revenind in parametrii intr-un timp foarte scurt. La aceasta trupa nu exista deloc liniste totala pe scena, compozitiile lor fiind legate prin infrasunete si interludii instrumentale... Multe parti instrumentale melodice care sunt realizate de chitara si clape, la care se adauga vocea ce aduce a depressive black metal pe alocuri.

Tematica lirica vorbeste despre experientele personale tragice si boli psihice, descrise intr-un limbaj simplist. Trauma a dat concertului lor si un aer ritualic arzand ingenuncheat tamaie. Singurul lucru care poate a lipsit pentru mai multa atmosfera a fost intunericul, recitalul incepand cu putin dupa ora 18.
 
Setlist:
1. Into great silence
2. All the pain they’ll never see
3.Conduit
4. … As roots burn

A urmat Costi Camarasan Band, avandu-l ca solist pe Dudu Isabel, fondatorul trupei Seven, (daca am inteles bine are intentia sa o reformeze in viitorul apropiat). Setlist-ul lor ne-a dus intr-o calatorie inapoi la Compact-ul anilor '80. Au rasunat refrene cunoscute al pieselor "Esti totul pentru mine" de pe "Fata din vis" (1985) sau "Calator spre infinit" si "Jocul ielelor" de pe albumul "Cantec pentru prieteni" (1988). Publicul i-a primit pe trupeti cu multa caldura. Stilul lor vestimentar pestrit a starnit interes cel putin campului meu vizual: Costi cu palarie de cowboy pe cap, camasa albastru inchis cu buline, Liviu cu geaca de motociclist old-school, decorata cu franjuri, Dudu cu un look mai modernist cu unghii negre, cu diverse accesorii si bocanci New Rock, iar Richard si Calin mai casual. Inca o data s-a demonstrat ca oameni in aparenta cu gandiri diferite pot conlucra si functiona ca un mare intreg.
 
Setlist:
1. Jocul ielelor
2. Esti totul pentru mine
3. Pasari cu…
4. Fals decor
5. Ard ruguri
6. Spre tine alerg
7. Ca doi straini
8. Calator spre infinit
9. No hai la Cluj

Putin peste ora 20 si-au inceput recitalul timisorenii din Negura Bunget care ne-au transpus in lumea instrumentelor "arhaice". Nu cred ca as putea scrie ceva nou despre ei. Odata cu materialul lor discografic "Zi", au adus un nou sound trupei si au aparut in fata asistentei numeroase deja la aceasta ora, cu un playlist bine gandit in care au inclus si doua piese noi-noute printre cele mai vechi si cunoscute. Acest concert a fost prima statie din turneul lor aniversar de 20 de ani cu o serie de 56 de concerte prin toata Europa.
 
Setlist:
1.Cunoasterea Tacuta (OM)
2.Hora Soarelui (OM)
3.Norilor (OM)
4.Nametenie (TAU)
5.Brazda da foc (ZI)
6.Stanciu Gruiul (ZI)
7.Dacia Hiperboreana (VP)
8.Tara de dincolo de negura (VP)

Ziua de vineri a fost incheiata de Alternosfera, care au mai cantat si la celelalte doua editii ale festivalului. Din setlist-ul acestora pot aminti "Ploile nu vin", "Wamintirile", "Vreau sa-mi dai", "Flori de mai", "Ne uneste, ne desparte" sau "Inchisoarea Alba". Dupa incheierea recitalului, organizatorii i-au urat cu putina intarziere "la multi ani" lui Marcel Bostan, solistul Alternosfera, surprinzandu-l cu un tort delicios ornat cu logoul formatiei, microfon si cateva note muzicale.

ZIua a doua

Ziua de sambata a inceput prin concertele celor de la Pinktatto, Altfive, The Minions de la ora 15. Din pacate, mi-am facut prostul obicei sa ratez primul recital. Am inteles ca in timpul concertului timp de cateva secunde s-a aprins un reflector, fiind o intamplare minora, baietii de la productie, mereu pe pozitie, au intervenit prompt, fara alte pagube din fericire. Trupa ungureasca (mai exact din Biharkeresztes) de hardcore, Kazah, a oferit spectatorilor cateva din compozitiile lor ce debordeaza energie. Ei au inregistrat in 2016 trei piese in scop promotional in studioul SuperSize, EP-ul cu numele de "Straight Ahead", inregistrarea si masterizarea fiind facute de Bence Brucker. Trupetii au sustinut o serie de concerte importante in Ungaria, cel din Romania facand parte dintr-o serie in care sunt incluse evenimente precum Rock Over Ludus sau Magura Wave.
 
Setlist:
1. Another Me
2. Straight Ahead
3. Never Look Back
4. Hope and The Truth
5.  Before I Die
6. Puppets

De la ora 17, si-au inceput concertul trioul concetatean Guerrillas care a reusit inca de la primele riff-uri sa adune multimea in fata scenei si s-o incite la miscare. Activi inca din 2002, au lansat recent videoclipul "The Curse" si lyric video-ul "Time To Rock 'N' Roll. Se pregatesc de lansarea celui de-al doilea EP din cariera lor, intitulat "The Fire Revolution", eveniment care va avea loc pe 22 octombrie in Hard Club Cluj si-i vor avea invitati pe TARG3T si Eat Your Heart, eveniment la care clujenii vor cuprinde in playlist-ul lor toate piesele de pe acest nou material cat si piese de referinta de pe materialele discografice precedente.

Setlist:
1. Intro + Start The Fight
2. Time to Rock’n Roll
3. Never Forget
4. Quiema Todo
5. The Curse
6. War In Democracy
7. Konfliktual
8. Maconha
9. Together Forever Stronger
10. We Rise

 
A urmat Implant Pentru Refuz, un nume extrem de cunoscut in teritoriul hardcore din Romania. Timisorenii, au aparut pe scena in forta, inca din prima clipa aerul era plin de energii. In urma concertului IPR, s-a observat ca au reusit sa stranga cativa fani de-a lungul anilor care s-au simtit bine si de data asta auzind-si preferatele precum“Mental” sau “Messages to God”.

Setlist:
1.  Sidef
2. A singular Call
3. Messages To God
4. Mental
5. A Beam Of Light
6. 7 shades
7. March To The End
8. Nori de Gand
9. IPR Gherila

Kumm au cantat in stilul lor excentric, creand o atmosfera aproape dansanta… Au un stil usor de digerat, un rock alternativ, indie si influente jazz. Singurii membrii din formula originală sunt clăparul Kovács András și chitaristul Eugen Nuțescu, iar formatia, trecuta prin numeroase schimbări de componență de-a lungul vremii, pare acum un grup inchegat caruia i se potriveste perfect stilul.
 
Setlist:
1. Mr. Superman
2. One Life Left
3. Angels and Clowns
4. One in a Million
5. That’s Right
6. Sugar Hill
7. Sa Nu Spui Nimanui
8. Curse
9. 1000 De Chipuri

Bucovina a schimbat un pic cadrul, cantand o muzica mai heavy si mai identificabila gusturilor mele. Un ritm muzical executat rapid, condimentat cu elementele folclorice, in sound-ul lor existand ceva magistral, compozitiile lor lasandu-mi mereu impresia ca as asculta un imn solemn. Piesele lor sunt de fapt reflexia muzicienilor din care se poate observa seriozitatea maxima si iubirea cu care trateaza si abordeaza ceea ce fac. Asistenta s-a lasat dusa de val, manifestandu-se in toate modurile posibile etic, momentul culminant fiind o mireasa care facea crowd-surfing, pornind de undeva din mijlocul multimii si ajungand in primele randuri.
 
Setlist:
1. Spune tu, vant.
2. Carari in Suflet
3. Luna preste varfuri
4. Soim in vazduh
5. Ultima iarna
6. Duh
7. Da-mi mana,Toamna
8. Sub Piatra Doamnei
9. Straja
10. Mestecanis

Firma, formatia ce a incheiat ziua cu numarul doi a festivalului abordeaza un rock alternativ, care s-a nascut din influente pop, rock, synth, funk sau fusion. In ansamblu, muzica lor este una simplista dar in acelasi timp captivanta cu linie lirica expresiva. Dupa sase ani de pauza, au revenit pe scena autohtona odata cu lansarea albumului "Descantece", un material de data asta mai complex, unde se simte ca fiecare detaliu este foarte bine gandit si compus si ca s-a perseverat. De pe acest album si-au deschis recitalul cu "Gradina mortii", urmand “Prizonieri de razboi”, “Doua suflete”, “Drumul spre Paradis”,etc.
 
Setlist:
1. Gradina mortii (intro)
2. E cineva acolo?
3. Prizonieri de razboi
4. Nimeni
5. Oglinda
6. Puterea
7. Copii/Pace
8. Sunt ceea ce sunt
9. Tot ce va fi
10. Primul descantec
11. Important
12. Dinti de lapte
13. Doua suflete
14. Drumul spre Paradis
15. Dulce Romanie
16. Focul

Ziua a treia

E duminica dupa-masa si soarele imprastie norii din ultimele sale puteri... O zi absolut splendida si calduroasa de sfarsit de septembrie. Avem parte de un public eterogen, pana si doamne de 70 de ani si-au facut aparitia, cel mai probabil locatari din blocurile din zona, indemnate probabil din curiozitate. Ultima zi a evenimentului a fost deschisa de Calling Memphis, dupa care a urmat o trupa tanara, Funk'e Fetish, o trupa la inceput de drum, creand o atmosfera linistita pe ritmuri de progressive-funk.
 
Setlist:
1. Cooperation Nashe
2. Jam
3. Runaway baby – Cover
4. 8 Kaya
5. Harry the spontaneous turtle
6. Hot tub
7. Ladybug

Urmatorii invitati au fost baietii de la Perihelion, originari din Ungaria, compozitii cu o multitudine  de influente avangardiste pline de viata, saturate cu parti ritmice mai dure sau mai soft, alternante. Au sunat bine pe viu, avand un sunet si stil propriu, dar in schimb cred ca au pierdut putin teren la interactiunea cu publicul. Majoritatea versurilor lor, in afara de cateva abateri nesemnificative sunt scrise in limba lor materna care se potriveste ca o manusa cu creatiile lor.

 
Setlist:
1. Ej de igen nagy kar
2. Szarnyakon
3. Vegtelen kek
4. Feneketlen
5. Nap fele nez
6. Closer to the sun
7. Egrengeto
8. Hold
9. Veg se hozza el
10. Untitled – ( compozitie noua fara nume)

De la ora 18:10 a urmat trioul botosanean The Kryptonite Sparks, pe un stil alternative combinat cu funk sau indie, dar, in pofida faptului ca toata lumea-i considera foarte buni si au un palmares destul de bogat concertistic, permiteti-mi sa-mi exprim parerea absolut subiectiva despre ei: mi se par mult prea comerciali, mai degraba locul lor e la "zilele municipiului X". Mi-a placut un singur lucru si anume prestatia scenica, un loc unde trupetii chiar s-au simtit ca pestele-n apa, au sarit si s-au manifestat dupa bunul lor plac, lucru care, fara doar si poate a prins din plin la publicul adolescentin prezent la eveniment.

Setlist:
1. Nu ne dam
2. Golanii
3. In vis
4. Esti
5. Astia suntem noi
6. Scantei

Ska-nk din Baia-mare, cu un stil muzical ce combina ska-ul si punk-ul, de unde se trage de altfel si numele formatiei, a fost cu siguranta cea mai amuzanta trupa care a concertat in decursul celor trei zile ale evenimentului. Au urcat pe scena veseli si entuziasti, cantandu-ne despre trecerea verii, cat de satui sunt ei de ploaie sau cat de important e intr-o relatie sa-ti exprimi sentimentele ( "Arata-i c-o iu.."). Vestimentatia a variat pentru fiecare membru in parte: solistul intr-o camasa neagra cu manecile suflecate, o cravata rosie si pantaloni trei-sferturi, parul verde si chitara sustinuta de un strap galben cu inscriptia "police line do not cross"; basistul aducea mai degraba a rapper, marturisind publicului la un moment dat ca "este un amarat de profesor". Chitaristul cred ca a fost cel mai haios, urcand pe "podium" intr-un halat de baie alb, solistul declarand despre colegul sau ca nu se spala deloc. Au reusit sa extazieze la maxim multumimea, facand un spectacol de zile mari, au aruncat tricouri in public iar la ultima piesa din setlist-ul lor, "Arata-i c-o iu… ", Johnny s-a dat jos de pe scena, nu inainte sa arunce cu sticker-e cu numele formatiei in public si a facut crowd-surfing interpretand alaturi de fani refrenul deja mult prea celebru. In schimb, ca muzicieni mi s-au parut mai degraba mediocri.

Setlist:
1. Centura neagra
2. Vara trece
3. Mama ta
4. Asta-i pentru
5. Skafandrul Nelu
6. Mama lui Andrei
7. Noi cand ne intalnim
8. Dupa blocuri (B.u.g Mafia cover)
9. M-am saturat de ploaie
10. Nu mai sta in spate
11. Boxele, Rotile
12. Eu spun Nu
13. Arata-i c-o iu…

Urmatoarea formatie pe scena: formatia bucuresteana Basska, formata din nu mai putin de opt componenti, cu compozitii ce cuprind o diversitate de stiluri muzicale. Au invadat scena intr-un mod care mi-a dat impresia ca nu mai au loc pentru instrumente, dar se pare ca m-a inselat vederea. Isi numesc creatiile "music with soul", o alternanta de teme influentate de stiluri precum dnb, hip-hop, dub, rock, ska sau raggae. Dupa cum am putut sa observ, stilul raggae-ul predomina. Acesta nu se afla printre muzica pe care o diger, dar baietii nu au facut un concert deloc rau, ba chiar din contra. Poate ca e un stil indepartat de ceea ce majoritatea asteapta de la un festival rock, dar in fond un eveniment este complet si multumeste marea majoritate atunci cand exista elementul de varietate muzicala.
 
Setlist:
1. Lamb’s bread
2. Don’t run from the police
3. Rock out
4. Connection
5. Eastern blend
6. Summer fun
7. Save my soul
8. Children of the sun
9. Funked up
10. Imnul Basska
11. Smokie Smoke

Dirty Shirt a fost formatia care a pus punct editiei din acest an a festivalului. Compozitiile lor le pot descrie ca “crossover folkcore metal” cu radacini in muzica traditionala est-europeana.
Mesajul pieselor lor e unul direct la fel ca si felul in care este livrat, fie ca e vorba de texte cu tenta politica, sociala sau de mistouri. Trupetii s-au aflat in continua miscare pe scena; cu un Dan Rini Craciun extrem de expresiv, aflat in permanent in dialog cu celalalt solist vocal, Robert si un Dan Petean mereu pus pe sotii, care in ultima perioada este "eroul" bancurilor de pe retelele de socializare, un fel de Chuck Norris in varianta autohtona. Au facut un show in forta, energic dar perfect echilibrat intre agresivitate si melodie (aici se mizeaza pe temele folclorice care prind imediat). Interpretarea a fost ireprosabila, iar pofta de cantat a trupetilor a inspirat publicul de o asemenea maniera incat la un moment dat a aparut din senin o fata care a inceput sa danseze pe scena alaturi de ei. Initial am crezut ca face parte din spectacol, dar balerina de ocazie a fost invitata de un gardian sa paraseasca scena. Membrii formatiei nu pareau sa fie deloc deranjati de intreaga situatie, ba chiar din contra, s-a exclamat trist de pe scena " No, ne-o luat dansatoarea". Pe "Saraca inima me" toata asistenta a cantat alaturi de ei cu brichetele aprinse sau mainile sus intr-un sir de aplauze, iar pe partile unde intrau chitarele multimea s-a dezlantuit, cat vedeai cu ochii, cateva mii de plete ce zburau frenetic in aer. Dupa ce si-au incheiat concertul, baietii au coborat de pe scena pana la gardul pit-ului sa-si salute sustinatorii.

Setlist:
1. Manifest
2. Rocks off
3. Ride
4. Freak Show
5. Moneyocracy
6. Dulce-i vinu
7. Intro balkanik
8. My art
9. Dirtylicios
10. Hotii
11. Maramu
12. Saraca inima me
13. Bad apples
14. Pitbull
 
Vezi galeriile trupelor: Alternosfera, Basska, Bucovina, Costi Camarasan Band, Dirty Shirt, Firma, Fluturi pe asfalt, Funk'e Fetish, General, Guerrillas, Implant Pentru Refuz, Kazah, Kumm, Negura Bunget, Ossific, Perihelion, Ska-nk, The Kryptonite Sparks, Times of Need

Data concert:  September 23, 2016  | 0 Comentarii  | 8425 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: We Are Rocking the City

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte