interviuri rock

Adrian Iosif (TRAGIC): existenta noastra se invarte in jurul tragicului

Adrian Iosif (TRAGIC): existenta noastra se invarte in jurul tragicului
TRUPE : Tragic

Au trecut 8 ani de cand grupul Tragic a luat nastere, 8 ani in care muzica trupei s-a dezvoltat natural, fara incercari de a suna ca grupul "X" sau "Y". In data de 6 aprilie 2014 Tragic a lansat primul material, EP-ul Cronos, care din punct de vedere al minutajului poate fi considerat un album de studio. Va invit sa parcurgeti in randurile de mai jos o discutie pe care am purtat-o cu Adrian Iosif, basistul trupei.

 

Metalfan: Salut si bun venit in paginile Metalfan.RO! Ce-i atat de tragic?
Adrian Iosif: Salut, totul e tragic! Existenta noastra se invarte in jurul tragicului; ce nume ar putea fi mai reprezentativ pentru stilul nostru decat Tragic? Tragic!

Metalfan: Pentru inceput ne poti prezenta o istorie a trupei? Cum a inceput totul?
Adrian Iosif: Am inceput in 2006, toti eram colegi de liceu, ne-am adunat sa cantam fara un scop precis, just for fun ! In perioada 2007-2008 trupa s-a inchegat sub formula actuala, o perioada plina de schimbari care ne-a maturizat nu doar  pe plan muzical si ne-a facut sa dam o importanta artistica muzicii noastre.

Metalfan: Ce va motiveaza sa faceti ceea ce faceti? Ce va motiveaza sa compuneti si sa cantati?
Adrian Iosif: Norocul nostru este ca am renuntat demult la visul de  inceput de a canta pe stadioane pline de fani Tragic. Cred ca principalul motiv pentru care facem asta este sa lasam mostenire pentru generatiile viitoare . Pe de alta parte este o forma foarte puternica de catharsis, un mod foarte bun de a ne transforma emotile negative si frustrarile acumulate in arta.

Metalfan: In data de 6 aprilie 2014 ati lansat discul vostru de debut - Cronos. Cum ati ajuns la aceasta titulatura? Ne puteti spune mai multe?
Adrian Iosif: Am decis sa numim EP-ul Cronos pentru ca am vrut sa subliniem legatura puternica dintre piesa Cronos si EP-ul de debut. Consideram ca aceasta legatura directa creeaza o simbolistica mai puternica a piesei care e legata exponential de conceptul tragic .

Metalfan: Stiu ca materialul trebuia sa poarte numele "Paralapapisi". De ce ati renuntat la acest nume?
Adrian Iosif:Nu am renuntat la ideea de “paralapapisi”, am considerat insa ca acest concept nu este gata pentru a fi pus fizic pe coperta de debut a EP-ului.

Metalfan: Si ca tot am adus in discutie acest termen invetat de voi, ne puteti spune cum ati ajuns la treaba asta numita "Paralapapisi"? Ce descrie in viziunea voastra?
Adrian Iosif: Cuvantul a fost inventat de Tavi(chitara) intr-un moment de imbecilitate geniala. Ne-am atasat de acest cuvant tocmai pentru ca nu are niciun sens. Este foarte putin important ce reprezinta pentru noi “paralapapisi”, ne intereseaza ce sensuri capata in imaginatia fiecarui ascultator, privitor sau cititor.

Metalfan: Tragic exista inca din anul 2006. De ce a durat atat de mult pana cand ati reusit sa lansati primul disc?
Adrian Iosif: A durat mult este adevarat,  insa a fost o perioada de timp necesara pentru a ne crea o identitate muzicala care sa ne multumeasca in final. Un alt factor este modul in care compunem, el find mai mult axat pe cautarea momentului “de geniu”, rifful sau pasajul ce intra natural, si mai putin pe tipologia compozitorului productiv, unde calitatea poate avea de suferit.

Metalfan: Puteti sa ne vorbiti in detaliu despre conceptul liric al fiecareia dintre cele trei piese prezente pe disc?
Adrian Iosif: Subiectul piesei Cronos este o reorganizare a universului, unde Zeus il detroneaza pe Cronos, reprezentarea vechii lumi si instaureaza o noua lume. Este vorba despre relatia tata-fiu, de cele mai multe ori o relatie violenta, si schimbarile ce se produc intr-o societate patriarhala odata cu preluarea autoritatii.
Mercur nu are un concept liric fiind o piesa instrumentala. Am ales sa numim piesa asa pentru ca fiecare parte a melodiei ne da senzatia unei transformari alchimice.
Limpede o voi sintetiza destul de simplu: sex, drugs & rock’n roll !
     
Metalfan: De ce ati decis sa includeti doar trei compozitii pe acest material? A fost o intamplare sau are legatura cu conceptul materialului?
Adrian Iosif: Ne-am gandit ca fiind materialul nostru de debut, sa includem doar trei piese pe album, care oricum sunt destul de mari. Piesele sunt despartite de lungi perioade de timp, insa le-am ales pentru ca se leaga conceptual de ideea EP-ului si sunt piese care parcurg evolutia noastra muzicala.

Metalfan: Ne puteti vorbi despre procesul de inregistrare al discului Cronos? Unde a fost inregistrat materialul si cat a durat tot procesul de inregistrare/mix/master?
Adrian Iosif: Albumul a fost inregistrat/mixat si masterizat de fratele Grig B (Pandrea) la Coop Studios. Toata treaba a durat aproximativ doua luni incarcate de munca si experiente constructive. Cu siguranta urmatorul album il vom inregistra tot cu Grig B.

Metalfan: Cum ati ajuns sa colaborati cu Alexandru Das pentru partea grafica? Cum a luat nastere si ce simbolizeaza artwork-ul materialului?
Adrian Iosif: Colaborarea cu Alexandru Das a venit de la sine. Ne-am gandit ca este persoana cea mai potrivita care sa ne faca artwork-ul deoarece din punct de vedere artistic a inteles perfect mesajul muzical si vizual pe care noi vrem sa il transmitem. Dupa cum am spus mai sus, suntem adeptii subiectivitatii artei abstracte si este necesar ca fiecare sa-si gaseasaca propria interpretare.

Metalfan: Planuiti sa lansati si un videoclip pentru una din piesele de pe disc?

Adrian Iosif: Am ales videoclip pentru piesa Mercur, este deja gata si il vom lansa cel mai probabil in vara.

Metalfan: Cum arata cel mai bun videoclip pe care l-ati vazut pana acum?
Adrian Iosif: Cred ca cel mai puternic mesaj vizual l-am vazut in videoclipurile Tool.

Metalfan: Intentionati sa sustineti un turneu pentru o promovare cat mai buna a discului? Va ganditi sa concertati si-n afara tarii?
Adrian Iosif: Da. In vara o sa incepem un turneu de promovare prin tara alaturi de Flesh Rodeo, vrem sa cantam in cat mai multe orase si cu putin noroc si in afara tarii.

Metalfan: Daca ar fi sa compuneti un album conceptual dupa o carte, care ar fi aceea?
Adrian Iosif: Pana acum nu ne-am gandit sa facem un album conceptual dupa o carte, ne luam ideile din viata de zi cu zi, din evenimentele care ne inconjoara. Daca ar fi sa alegem o carte, si cred ca toti sunt de acord cu mine, am alege Conjuratia imbecililor de John Kennedy Toole. Este o carte care exprima foarte bine si pe gustul nostru, existenta tragicomica a vietii.

Metalfan: Stiu ca printre trupele care v-au influentat se numara Melvins, Neurosis, ISIS, Soundgarden, Russian Circles si Tool. Care este discul preferat de la fiecare dintre acestea? Ne puteti spune cateva cuvinte despre fiecare disc in parte?
Adrian Iosif: Vom enumera succinct cateva albume precum: Stoner Witch (1994) - Melvins, Given to the Rising (2007) - Neurosis, Panopticon (2004) - ISIS , Superunknown (1994) - Soundgarden, Geneva (2009) - Russian Circles si Aenema (1996) - Tool. Daca ar fi sa le luam pe fiecare in parte, am vorbi o saptamana. Cu toate acestea, nu albumele sunt importante in influentarea noastra, ci mai degraba trupele in deplinatatea lor artistica.

Metalfan: Prezentul il reprezinta discul Cronos, dar cum credeti ca va suna viitorul trupei Tragic?
Adrian Iosif: Viitorul suna tragic! Ne vom lansa videoclip in vara, urmat de un turneu prin tara si la anul urmatorul album. Daca toate planurile vor merge in directia propusa, vom canta in cativa ani pe scenele marilor festivaluri din Europa. ( HAHA !)

Metalfan: Va multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final doriti sa mai adaugati ceva sau sa transmiteti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Adrian Iosif: Sustineti scena underground! Veniti la cat mai multe concerte!
Autor: H.
   April 28, 2014  | 0 Comentarii  | 5138 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Adrian Iosif (TRAGIC): existenta noastra se invarte in jurul tragicului

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri