interviuri rock

Andrei-Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA): avem ceva extrem de valabil de spus

Andrei-Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA): avem ceva extrem de valabil de spus
TRUPE : RoadkillSoda

Pe la jumatatea anului 2012 am avut onoarea sa-l cunosc pe Andrei-Mihnea Ferezan, motorul grupului RoadkillSoda. La acea vreme trupa venea dupa lansarea unui disc de debut care promitea mult, A Fucked Up Trip Gone Bad (2011), dar si dupa despartirea de vocalistul Mihnea Blidariu (Luna Amara). Intrata intr-un impas din cauza lipsei unei voci care sa se preteze pentru genul abordat, printr-o intamplare Mihnea intra in vorba la un concert cu Sebastian Stancu, vocalist al trupei de metal extrem Spiritual Ravishment, descopera ca si el are o pasiune pentru stoner, dar si pentru grunge-ul gen Alice in Chains, iar Mihnea ii trimite o piesa de test. Sebi dovedeste ca are calitatile pe care Mihnea si ai sai colegi le cautau si astfel vocalistul se alatura grupului. In anul 2013 trupa lanseaza pe fortele proprii cel de al doilea material, albumul Oven Sun iar lucrurile incep sa se miste. Ca puncte de reper urmeaza in anul 2014 concertele in tara alaturi de Billy Idol si Black Tusk, dar si prima iesire in afara tarii cu ocazia participarii la festivalul Fuzztastic Planet Festival din Grecia. Anul continua cu o munca asidua din partea trupei care compune si inregistreaza la foc automat. Rezultatul final se intituleaza  Yo No Hablo Ingles si reprezinta un dublu disc lansat pe suport CD, vinil, dar si digital prin intermediul casei de discuri Universal Music Romania. Poate parea usor pe hartie, dar urmarind trupa si activitatea ei, imi dau seama ca le-a fost infinit mai greu decat mi-a parut mie.

 

Metalfan: Salut Mihnea si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro! Cum vezi discul Oven Sun acum, la aproape un an si jumatate de la lansare?
Andrei-Mihnea Ferezan: Oven Sun este o etapa frumoasa din evolutia Roadkillsoda. Sunt in continuare mandru de ce am realizat cu acest album.

Metalfan: De la ultima noastra discutie ati foarte activi si pusi pe treaba. De curand ati semnat un conctract cu casa de discuri Universal Records Romania si ati lansat un nou disc de studio. Ai putea, te rog, sa ne vorbesti mai pe larg despre colaborarea cu Universal Records Romania?
Andrei-Mihnea Ferezan: La inceputul anului, mai exact in luna martie, am intrat in studio pentru a inregistra dublul album Yo No Hablo Ingles. Este un material de 90 de minute, doua discuri, piese de 10 minute, solouri de peste 5 minute. Din toate punctele de vedere nu este un album menit sa fie usor digerabil. Ne-am dorit foarte mult sa scoatem acest disc cu suportul unei case de discuri. In plan erau evident case mai mici, poate chiar specializate doar pe stoner. Intr-o discutie total random, ni s-a propus acest parteneriat cu Universal. Restul e o istorie care inca se scrie. Am beneficiat de suportul unui label mare si de ajutorul neconditionat al unui om cu totul deosebit, Vlad Busca. Inca ne obisnuim cu aceasta realitate frumoasa.

Metalfan: In ce fel va ajuta? Care sunt obligatiile voastre si care sunt obligatiile lor in aceasta colaborare?
Andrei-Mihnea Ferezan: Aceste detalii sunt strict intre noi si ei, dar multumesc frumos de intrebare.

Metalfan: In data de 23 octombrie 2014 ati lansat in clubul The Silver Church din capitala discul Yo No Hablo Ingles. Cum te-ai simtit la acest eveniment? Poti sa ne vorbesti mai pe larg?
Andrei-Mihnea Ferezan: A fost pentru prima oara in 15 ani de cand cant pe scena, cand am avut emotii. Emotii sa iasa totul bine, sa se simta bine publicul, sa se simta bine colegii mei de formatie, si per total sa iasa o lansare frumoasa. Ma declar satisfacut. Am avut peste 400 de oameni prezenti la lansare si un concert de peste doua ore, cantat cu mare chef.

 

 
Metalfan: Yo No Hablo Ingles. De unde si de ce acest nume? Care este povestea din spatele titlului noului vostru disc?
Andrei-Mihnea Ferezan: Ultima piesa de pe acest album este cea care da titlul. Pentru o explicatie mai buna, va invit sa il ascultati si sa va formati o parere personala.

Metalfan: Un dublu disc este extrem de rar intalnit pentru scena rock de la noi din tara, singura trupa care-mi vine acum in minte ce a mai facut asa ceva este Iris cu discul Cei ce vor fi (2007). [n. red. si Krypton - Lanturile (1991) ] De ce un dublu disc?
Andrei-Mihnea Ferezan: Pentru ca am vrut sa fim in compania singurei trupe care a mai scos un dublu disc rock in 2007, in Romania. Noi si Iris. Impreuna. Vom castiga!

Metalfan: Pentru acest material stiu ca ati lucrat cu Stefan Panea (Environments, ex-Mediocracy, ex-Deviant), dar si cu Tudor Scanteie (Tiarra, Negative Core Project). Poti sa ne vorbesti despre munca celor doi si cum v-au ajutat in procesul de productie?
Andrei-Mihnea Ferezan: Desigur. Materialul a fost inregistrat in studioul Nocity din Bucuresti, cu ajutorul lui Stefan Panea si Stanciu Dragos (C.O.D.). Ulterior mixul a fost realizat intr-un timp record de catre bunul meu prieten si muzician extraordinar, Tudor Scanteie. A surprins exact ce trebuia si a lucrat cu un profesionalism rar intalnit la noi. Pe urma pentru master am apelat la o legenda in acest curent, Arthur Seay, care este chitaristul trupei americane Unida. Relatia cu el a fost extrem de eficienta si placuta. La sfarsit toate partile implicate s-au declarat extrem de incantate, si practic asta si urmaream.

Metalfan: Albumul Yo No Hablo Ingles a fost editat si pe suport vinil pe langa mai modernul CD sau streaming-ul digital. Care dintre ele pune cel mai bine in valoare sunetul vostru?
Andrei-Mihnea Ferezan: Evident ca vinilul va da o alta dinamica muzicii.

Metalfan: Ai putea, te rog, sa ne vorbesti despre fiecare piesa prezenta pe disc, atat din punct de vedere liric, dar si din punct de vedere muzical?
Andrei-Mihnea Ferezan: Cel mai probabil nu. De aceea cred ca nu o voi face. Da. Nu o voi face.

Metalfan: Poti sa ne spui care sunt discurile duble care-ti plac cel mai mult, dar si cateva lucruri despre fiecare in parte. In ce context le-ai ascultat pentru prima data si ce inseamna ele pentru tine?
Andrei-Mihnea Ferezan: Eu sunt un impatimit al vinilurilor. Pe vinil sunt multe albume duble, a caror varianta CD este single. Cu toate astea voi interpreta intrebarea legandu-ma strict de viniluri. Ar fi:
Alice in Chains - Black Gives Way to Blue (2009)
Queens of the Stone Age - Songs for the Deaf (2002)
Unida - Coping with the Urban Coyote (1999)
Isis - Wavering Radiant (2009)
Si lista poate continua. Mi se pare ca un dublu album este mult mai dificil sa lase o impresie buna per ansamblu. Trebuie sa stii sa dozezi energia si creatiile, astfel incat pe tot parcursul ascultarii sa tii auditoriul in priza. Din punctul meu de vedere, noi am reusit asta cu Yo No Hablo Ingles.

Metalfan: Stiu ca ti-ai asamblat singur pedal board-ul pe care-l folosesti. Ai putea sa ne spui mai multe despre acest proces, dar si despre pedalele pe are le ai? Ti-ar placea sa-i mai adaugi vreo pedala?
Andrei-Mihnea Ferezan: Pedale vor veni si vor pleca intotdeauna. Problema e cu pedalele rare, pe care cateodata le schimb, si pe urma trebuie sa alerg pe eBay sa mai gasesc alt exemplar. Sunt un impatimit al sculelor vechi de chitara, si al dispozitivelor analog. Daca ar fi sa facem o insiruire a lantului de efecte acesta ar fi:
Chitara->
Line 6 wireless g30-Tc Electronic Polytune-MXR Dyna Comp- Boss Ph1r-looper(digitech Whammy II)-Jim dunlop Hendrix wah-MXR custom shop variaphase-Ehx Iron lung- Boss Ns-2-MXR custom shop GT-od-Visualsound Angry fuzz-Dunlop FuzzFace-CAE booster- MXR Carbon copy- Boss DD-7
-> amplificator(fie mono, fie in stereo)
 

 
Metalfan: Wah-wah este cel mai simplu efect pentru chitara. Ai putea sa ne spui care sunt in opinia ta cele mai bune cinci piese din toate timpurile pe care a fost folosit acest efect?
Andrei-Mihnea Ferezan: Guns N’RosesEstranged si orice piesa de la tata Hendrix.

Metalfan: Pe langa pedale, detii si multe chitare. Poti sa ne vorbesti despre fiecare in parte?
Am reusit de-a lungul timpului sa imi definitivez o colectie de vis, pentru mine evident.
Andrei-Mihnea Ferezan: Live folosesc minimum trei chitare pentru diferite acordaje, si in functie de concert, am si back-up la ele.
EADGBE-Fender Telecaster '77 si un Fender custom Jimi Hendrix style.
DADGBE-Gibson Les paul Deluxe pro '78, Gibson SG '72, Framus '70.
AADGBE-Gibson SG '82.

Metalfan: Te-ai vedea completand colectia pe care o detii cu un Deacon Ovation sau cu un Gibson-EDS 1275?
Andrei-Mihnea Ferezan: Am un Ovation electric destul de rar, din '84, care este identic cu chitara lui Jerry Cantrell (Alice in Chains), de la G&L. Dealtfel si el a fost placut surprins de chitara, cand mi-a semnat-o la Sonisphere. Deaconul nu ma incanta estetic. Un Gibson double neck, da, mi-ar placea si chiar ar avea o buna intrebuintare pe anumite piese. Doar ca logistic vorbind, e o mare bataie de cap. Cine stie, pe viitor.

Metalfan: Dupa concertul de lansare din Bucuresti, ati mai concertat in data de 24 Octombrie in clubul Flying Circus din Cluj-Napoca, iar ziua urmatoare la Moszkva Caffe din Oradea. Care au fost reactiie pe care le-ati primit de la fanii din Transilvania? Care a fost feedback-ul cu privire la noile voastre compozitii?
Andrei-Mihnea Ferezan: Am fost primiti cu mare entuziasm si chef. In ambele locuri am cantat doar noi, doar piese proaspete, si am inchis cu 1-2 piese de pe Oven Sun. Ne-am distrat si cred ca si fanii prezenti s-au bucurat alaturi de noi.

Metalfan: Si ca tot a venti vorba de Cluj-Napoca, in acest an ati impartit scena cu Billy Idol in data de 30 iunie. Cum a fost aceasta experienta pentru voi? Ati apucat sa discutati cu Billy?

Andrei-Mihnea Ferezan: A fost un moment foarte frumos pentru noi. Am reusit sa lasam o impresie extrem de buna si sa ne facem treaba cum stim noi mai bine.
 

 
Metalfan: In afara de acest eveniment, ati cantat in Bucuresti in data de 2 iulie alaturi de americanii de la Black Tusk, dar ati urcat si pe scena festivalului Fuzztastic Planet Festival din Grecia. Poti sa ne vorbesti si despre aceste experiente?
Andrei-Mihnea Ferezan: M-am bucurat sa cunosc muzicieni care imi plac, din acelasi curent muzical, si sa observ ca si ei se bucura de muzica noastra. In Grecia s-au creat niste prietenii frumoase, care au facut posibila participarea la prima conventie de tatuaje din Salonic, o luna mai tarziu, unde am cantat headlineri. A fost o experienta frumoasa. Am avut sute de oameni care desi ne-au ascultat pentru prima oara, s-au manifestat superb.

Metalfan: Ca tot am vorbit despre show-urile voastre din trecut, nu pot sa nu profit de ocazie si sa nu te intreb cat de departe sunt cele din viitor? Vreti sa "recidivati" si sa concertati din nou in afara tarii? Exista si un plan in acest moment?
Andrei-Mihnea Ferezan: Cu tot respectul pentru fanii nostri din Romania, scopul nostru mare este sa iesim pe piata internationala din acest gen. Cred ca avem ceva extrem de valabil de spus. Sigur asta se va putea si cu suportul fanilor din Romania. De aceea nu pot sa nu subliniez cat de important este sa va sustineti formatia preferata.

Metalfan: Inainte de a incheia vreau doar sa te mai intreb daca dupa ce ati lansat un dublu album de studio luati in calcul si lansarea unui album live in viitorul apropiat?
Andrei-Mihnea Ferezan: Momentan in plan este promovarea acestui album peste tot unde e posibil. Material exista deja pentru un nou disc, dar toate la timpul lor.

Metalfan: Iti multumesc pentru raspunsuri si pentru timpul oferit! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Andrei-Mihnea Ferezan: Ca intotdeauna va sunt recunoscator ca existati si ca va implicati in acest fenomen. Multumim din tot sufletul celor care ne asculta si care isi dedica din timpul lor pentru a raspandi informatii si renumele formatiei. Multumim celor prezenti la concerte si celor care ne sustin financiar, cumparand produsele noastre. Fara voi nu am exista. Ma inclin. Peace Out!

Foto: Vlad Busca - Arhiva Mea
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: RoadkillSoda

   November 05, 2014  | 0 Comentarii  | 4622 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Andrei-Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA): avem ceva extrem de valabil de spus

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri