interviuri rock

Andrei Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA, M-51, ex-LUNA AMARA): stil de viata rock'n'roll

Andrei Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA, M-51, ex-LUNA AMARA): stil de viata rock'n'roll
TRUPE : Luna Amară, M-51, RoadkillSoda

Andrei Mihnea Ferezan este cunoscut in special pentru activitatea alaturi de Luna Amara. Ce nu stiu multi este faptul ca el este "vinovat" pentru aparitia a doua grupuri oarecum "exotice" pentru scena metal din Romania: RoadKillSoda (stoner / psychedellic rock) si M-51 (djent / progressive metal). Despre despartirea de Luna Amara, albumul de debut RoadKillSoda, cooptorarea in componenta trupei a lui Sebastian Stancu (Spiritual Ravishment), M-51 si planurile lor de viitor, puteti afla mai multe in randurile ce urmeaza:


Metalfan: Salut Mihnea si bun venit in paginile Metalfan!

Andrei Mihnea Ferezan: Hei! Salut Ovidiu si multumesc fain pentru interviu!

Metalfan: Cei mai multi dintre cititorii nostri te stiu in special pentru perioada petrecuta in Luna Amara. Ne poti spune mai multe despre aceasta perioada dar si despre despartirea de grup?
Andrei Mihnea Ferezan: Perioada cu Luna Amara a durat 3 ani. Nu vreau sa intru prea mult in detalii, pentru ca nu are rost,ce a fost a fost. Dar au fost si momente frumoase, concerte foarte reusite si prietenii in afara formatiei care au rezistat si plecarii din trupa. Mi-am dorit foarte mult sa scoatem acest album impreuna,pentru ca am simtit ca avem ceva pertinent de spus in formula respectiva. Am vrut foarte mult sa particip la turneul de lansare al albumului, pentru ca intr-o oarecare masura este si copilul meu. Si am sperat pana in ultimul moment ca anumite lucruri nu sunt asa cum le vedeam eu, sau ca macar se vor schimba. Dupa ce am terminat cu turneul mi-am dat seama ca nu ma mai leaga nimic de Luna Amara si ca a venit momentul sa ma ocup de proiectele mele personale. Aici a intervenit si fotografia,care m-a tinut in priza pe perioada de pauza concertistica. Luna Amara a fost un capitol din viata mea care e complet incheiat, acum urmeaza altele,cu care sper sa realizez cel putin la fel de multe lucruri faine.


Metalfan: In 2011 RoadKillSoda a lansat albumul de debut - A Fucked Up trip Gone Bad. Cum este sa canti stoner / psychedellic rock in Romania? Care sunt reactiile de pana acum?

Andrei Mihnea Ferezan: RoadKillSoda a fost trupa mea de suflet.Prima oara cand am facut un proiect in care sa compun toata muzica si sa le cer unor prieteni sa cante dupa viziunea mea. Ce a iesit, mie personal imi place mult.Este genul de muzica pe care o ascult si care ma completeaza. Public in Romania dupa cum stim cu totii, nu prea mai exista in general.Sau nu prea mai vine la concerte. Stilul acesta de muzica nu difera de alte genuri de rock. E o muzica puternica, potenta, si pe care s-au simtit bine si punkisti si metalisti si alternativisti.Important e sa fie la un volum la care o simti in stomac, restul vine de la sine.

Metalfan: Discul a fost inregistrat alaturi de Mihnea Blidariu (Luna Amara). A beneficiat doar de statutul de invitat special sau a fost intradevar un membru cu drepturi depline in grup?
Andrei Mihnea Ferezan: Aici e partea faina,nu exista disc,ci albumul a fost scos pe caseta.Initial ideea era ca Mihnea sa fie vocalul trupei. Dar dupa ce am plecat din Luna Amara, am terminat orice fel de contact cu ei. Daca ne vedem ne salutam,dar atat. Asa ca sincer nu avea nici un sens sa continuam cu Mihnea la voce. Plus ca a intervenit ceva minunat, despre care o sa aflati la punctul 6 haha!

Metalfan: Ne poti spune mai multe despre procesul de inregistrare al materialului? Cat a durat si care a fost cea mai greu de inregistrat piesa?
Andrei Mihnea Ferezan: RoadKillSoda din punctul nostru de vedere este ceva foarte organic. Albumul a fost creat si inregistrat in 2 zile haha. Instrumentalul. La inregistrari am fost ajutati de Marius Costache si de Stefan Panea.Unele piese existau sub forma de idei, altele au fost create pe loc. Ulterior s-a inregistrat vocea, in decurs de o zi.

Metalfan: De curand pentru postul de vocalist l-ati cooptat pe Sebastian Stancu de la Spiritual Ravishment. Cum a ajuns Sebi in formatie? Ne poti spune mai multe despre acest subiect?
Andrei Mihnea Ferezan: Aici e minunea hahaha! In Romania sunt cateva trupe de stoner. Iar marea lor majoritate nu au voce. Mi se parea imposibil sa gasim o voce ca in afara, ba chiar mai misto decat in afara. Care sa aiba si dictie in engleza,si care sa cante natural pe muzica asta. Pe Sebi il cunosc prin intermediul Spiritual Ravishment, trupa care imi place si la ale carei concerte am fost. Dar nu mi-as fi imaginat niciodata ca in persoana lui Sebi o sa gasesc un Mark Lanegan hahaha! La un concert am vorbit noi despre muzica, si am aflat ca lui ii place foarte mult stonerul.Pe urma el a ascultat RoadKillSoda si s-a vazut cantand cu noi. Pasul urmator a fost sa ii trimit o piesa de pe albumul ce urmeaza a fi scos, sa dea un test. Rezultatul a fost si este incredibil. Mai mult o sa vedeti, sau o sa auziti haha!

Metalfan: Stiu ca in momentul de fata lucrati la un nou material de studio. In ce stadiu se afla tinand cont de faptul ca Sebastian Stancu locuieste in Oradea, iar voi in Bucuresti?
Andrei Mihnea Ferezan: E foarte simplu de lucrat de cand exista internetul.La modul cel mai serios,nu imi puteam imagina vreodata ce usor se poate realiza un album via internet. Eu lucrez instrumentalul,dupa care il trimit lui Sebi,care imi sugereaza diverse schimbari la structura,pentru versuri.Piese sunt in jur de opt. Piese cu voce sunt trei in lucru. O piesa este gata. Este foarte lejer si aparent functioneaza de minune.

Metalfan: Aveti stabilite titlurile pieselor? Ce directie vor urma acestea?
Andrei Mihnea Ferezan: Titlurile nu sunt stabilite inca.Versurile fac parte in continuare din stilul Rock'n'roll way of living. Stiu ca este un cliseu, dar cred ca mai toti ne ghidam dupa sintagma sex drugs and rock'n'roll.

Metalfan: Poate fi privit RoadKillSoda ca un supergrup local? De ce da sau de ce nu?
Andrei Mihnea Ferezan: Nu mi-a placut niciodata sa imi laud eu o creatie.Daca i-as spune supergrup cred ca m-as lauda singur,ce rost are? RoadKillSoda este o formatie ce ii are in componenta pe Sebi, Mihnea, Vava si Para. Cantam R'n'R si ne doare la basca de toate denumirile astea inutile.


Metalfan: Anul acesta a luat nastere un nou grup: M-51. De la ce a pornit ideea formarii grupului?

Andrei Mihnea Ferezan: Eu si cu Tudor suntem prieteni de cand lumea hahaha! Am copilarit impreuna, la distanta de doua scari de bloc. Aparent e ceva in zona aia, o fi de la apa. Am vrut de mai de mult sa facem un proiect,dar eu nu aveam timp ptr ca eram plecat cu Luna Amara iar el cu unul din multele sale proiecte (Negative Core Project, Tiarra, Shesdead, Antarctica). Dupa ce am plecat eu din Luna Amara,am inceput sa ne vedem,sa inregistram idei,fara vreo finalitate.Si a iesit prima piesa, Initial Voyage. Ne-a cam placut si am primit feedback pozitiv de la cei carora le-am dat sa asculte,asa ca am zis sa incercam sa facem mai multe piese. Si am cam strans 6 piese.Numele a venit gratie Monicai, prietena mea, care mi-a povestit despre o galaxie spirala, M-51. Mi-a placut foarte mult ideea, mai ales ca muzica noastra are o tenta de spirala, temele revin si exista o circularitate in piese. Asa ca l-am denumit simplu M-51.

Metalfan: A fost greu sa-l convingi pe VTS sa se intoarca la sonoritatile metal?

Andrei Mihnea Ferezan: Initial noi trebuia sa incercam cu un alt tobosar. Intre timp eu intrasem intr-un proiect cu Calin, fostul chitarist de la Coma, unde a venit VTS la probe. A rupt si a ramas in echipa. In pauzele de la proiectul respectiv, eu si cu Vlad cantam teme de la M-51, pentru ca eram curios cum suna cu tobe pe viu si cum le-ar bate el. Mi-a placut foarte mult ce batea el, si l-am intrebat daca nu ar vrea sa cante cu  noi.Raspunsul a fost afirmativ. Chimia dintre noi trei este excelenta. Este prima oara cand cant cu oameni de varsta mea,si cred sincer ca are foarte mare importanta. Fiecare stie ce trebuie facut, stim cum sa ne  explicam ce vrem unul de la celalalt si nu exista nici un fel de tensiuni aiurea. Din punctul asta de vedere este ca o gura de aer proaspat. In plus de asta cant cu doi dintre muzicienii mei preferati de aici, si ma simt stimulat si tot timpul provocat sa cant mai bine. E foarte fain.

Metalfan: In muzica voastra exista o groaza de influente de la djent la progressive metal, melodic death metal si chiar ceva faze hardcore punk. Care sunt grupurile care v-au influentat ca muzicieni?
Andrei Mihnea Ferezan: Sunt mult prea multe nebunii de listat.Fiecare dintre noi asculta muzica diferita.Nu prea ne suprapunem la gusturi nici macar doi dintre noi, dar toti trei. Si cred ca tocmai de aceea suna asa ce facem. E un ghiveci stilistic, dar care condimentat bine e tocmai potrivit. Speram noi haha!
Metalfan: Am vazut pe pagina voastra oficiala de Facebook ca muzica voastra o descrieti ca "spiral rock". Ne poti spune mai multe despre asta?
Andrei Mihnea Ferezan: Cum ziceam si la 10, exista o idee de circularitate in muzica noastra, combinat cu numele, dat de o galaxie spirala si de faptul ca nu voiam sa fim catalogati si comparati cu alte trupe, i-am zis simplu spiral rock. Ce e asta? E M-51.

Metalfan: Cand preconizati ca va aparea un prim material oficial? Cate piese aveti compuse? Poti sa ne oferi mai multe detalii?
Andrei Mihnea Ferezan: Piese sunt pentru un album. 8-9. Dar trebuiesc lucrate, delaliate, cantate, rodate si pe urma inregistrate. Un album M-51 va iesi sigur anul acesta. Speram in toamna.

Metalfan: Iti multumesc Mihnea pentru timpul si raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostrii?
Andrei Mihnea Ferezan: Multumesc mult pentru atentia acordata. Veniti la concerte, sustineti formatiile din underground! Fara voi (publicul), noi (trupele) nu putem exista. Piatra si rostogol si sa fie bine!!!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Luna Amară, RoadkillSoda,

   June 05, 2012  | 3 Comentarii  | 6504 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Andrei Mihnea Ferezan (ROADKILLSODA, M-51, ex-LUNA AMARA): stil de viata rock'n'roll

  • fain interviu, dar puteai sa-l intrebi si despre tep zepi, daca a fost ingropata sau s-a transformat in celelalte proiecte. iar despre albumul de debut tep zepi se spunea ca va fi oferit gratuit online dupa o perioada. a ramas asa planul?

    1. Posted by 1900toamna | 08 Iunie 2012 14:48
  • e o mica surpriza ce se pune la cale cu tep zepi.Un pic de rabdare si o sa o dezvaluim.Albumul cine si-l doreste sa imi dea un mail si il trimit. :)) bootleg style.

    2. Posted by andreimihnea.ferezan | 08 Iunie 2012 15:52
  • suna bine ce zici :)
    la ce adresa sa-ti scriu pt album? merci

    3. Posted by 1900toamna | 14 Iunie 2012 09:35
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri