interviuri rock

Bogdan Păvăloi (TRAGIC, DRUMSTAGE): muzica are puterea de a te consuma emoțional

Bogdan Păvăloi (TRAGIC, DRUMSTAGE): muzica are puterea de a te consuma emoțional
TRUPE : Tragic

Pe Bogdan Păvăloi l-am cunoscut undeva în anul 2014 în clubul Question Mark din București. Localul nu mai există, însă legătură cu Bogdan a rămas. Urmărindu-i activitatea, am zis că este momentul oportun sa-l invit la o discuție despre DrumStage, Tragic, Metalforce.ro și celelate proiecte în care a fost angrenat până acum.


 
Metalfan: Salut, Bogdan! Bun venit în paginile Metalfan.ro! Ce nu-ți place la Metalfan.ro?
Bogdan Păvăloi: Salut, Ovidiu! Bine v-am găsit! Nu are ce să nu îți placă la Metalfan.ro. Avem știri proaspete despre muzică și nu despre alte bazaconii. Interviuri, cronici de albume și concerte, plus albume la streaming. Așa că, ce să nu îți placă la Metalfan? Sper doar să rămâneți la fel de activi.

Metalfan: Pentru că acesta este primul interviu pe care îl acorzi pentru publicația noastră, ai putea, te rog, să ne spui cine este Bogdan Păvăloi?
Bogdan Păvăloi: Nu sunt multe de spus, contează mai puțin cine este Bogdan Păvăloi. Pot spune că în primii ani de facultate nu am avut timp să mă plictisesc. 
 
Odată ce am ajuns în București, mi-am dorit foarte mult să mă implic în zona asta, în special în underground. Am început să apar pe la concerte, să scriu cronici, am fost voluntar pe la festivaluri, am început să filmez și tot așa până când am ajuns să cunosc pe toată lumea. 
 
În paralel, de la 08:00 la 17:00 îmi fac veacul într-o clădire de sticlă pentru niște mărunțiș.

Metalfan: Când și cum ai descoperit muzica rock? Ce anume te-a atras către acest gen?
Bogdan Păvăloi: Am avut noroc de mic cu unchi-miu să descopăr muzică bună în general. Am crescut cu Depeche Mode, Kraftwerk, The Cure, Beastie Boys, s.a.m.d.. Nu înțelegeam eu mare lucru pe-atunci, dar erau anumite părți care îmi stârneau interesul. Ce asculta el avea mai multă legătură cu partea electronică, new wave, eu îmi doream să aud mai multe părți agresive, un sunet mai crud.  
 
Probabil că o să râzi, dar țin minte că mă uitam ca disperatul la The Terrible Thunderlizards doar pentru acea coloană sonoră. Am crescut și am început să îmi caut singur muzică. Mă uitam la Rockada pe Atomic, nu ratam nici măcar reluările. 
 
Eram un puști, voiam să fiu eu ăla diferit din grup, iar rock-ul hrănea această nevoie. Fără să îmi dau seama atunci, îmi oferea și educație și îmi șlefuia caracterul. Am învățat multe din muzică, pentru că eram curios de temele pe care le abordau diverse trupe. Am trecut prin multe stiluri, așa cum am făcut toți. 
 
Muzica are puterea de a te consuma emoțional, live te consumă și fizic, [n.red.: râde] te aduce dintr-o stare în alta, îți dă efectiv acel impuls fie de bucurie sau furie. Atunci când ai început să fii conștient de aceste stări date fie de versuri sau anumite pasaje ritmice, înseamnă că ai început să înțelegi o mică parte din muzică. Eh, de-abia atunci începe o adevărată aventură și pofta de a asculta cât mai multă muzică. 
 
Cred că de asta m-a atras acest gen. Este un medicament eficient pe care îl luăm mulți nebuni. [n.red.: râde]

 

 
Metalfan: Din câte știu, de-a lungul timpului ai desfășurat o activitate diversă pentru scena underground din țară: filmezi materiale pentru diverse grupuri din țară și nu numai, jurnalist pentru webzine-ul Metalforce.ro, vocalist în grupul Tragic, într-o perioadă organizai și evenimente alături de Carol Stoenescu (ex-Question Mark) sub numele INSRT Booking, dar ești și unul dintre oamenii din spatele poveștii Drum Stage. Cum reușești să faci toate aceste lucruri?
Bogdan Păvăloi: Păi, le-am cam făcut pe toate pe rând. A fost o vreme când timpul meu liber era dedicat doar acestor activități. Acum sunt doar “proiecte” izolate pe scurte perioade. Înainte, mergeam pe la toate concertele și mereu mi-a plăcut să mă implic, atât cât timpul mi-a permis. Lucram în presă și trebuia să învăț să filmez și să îmi rafinez partea de scris reportaje, a fost perioadă în care mi-am făcut mâna. Filmam și făceam cronici de concerte.
 
Legat de concerte, mereu am avut suportul prietenilor din Question Mark. Pentru că a fost a două mea casă timp de un an, voiam să mă implic și eu mai mult. Și, împreună cu Stoenescu Carol, am organizat și câteva concerte.

Metalfan: Haide să le luăm pe îndelete. Povestește-mi, te rog, cum a început colaborarea cu Metalforce.ro?
Bogdan Păvăloi: Nici nu mai știu exact. Eu căutam să îmi fac un site unde să scriu ce vreau eu și cum vreau eu, fără să mă verifice nimeni sau să îmi atragă atenția. Ionuț (Breathelast) [n.red.: Ionuț Cojocaru, chitarist al formației Breathelast, ex-Crize] mi-a spus că el vrea să repornească Metalforce.ro și cam asta a fost. 
 
Din păcate, iar nu avem timp și l-am lăsat pe linia de plutire. Sperăm să găsim niște puști dornici să se implice, “sa își facă și ei mana” și ducă mai departe Metalforce.ro. 

Metalfan: În materie de presă de gen există unul sau mai mulți oameni care te inspiră? În ce sens? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Bogdan Pavaloi: Nu m-a inspirat nimeni niciodată. Când eram în liceu și aveam net de la Zapp, citeam două site-uri: Metalfan și Metalhead. Pe ultimul, după ce s-a spart gașcă de acolo, l-am trecut la categoria tabloid. 
 
Pot spune că Hefe [n.red.: Răzvan Rădulescu, membru al grupului Coma] mi-a dat primele idei de a mă implica. Mă uităm în liceu la emisiunile sale de pe Tv K-Lumea și mă gândeam ce marfă ar fi să fac și eu o emisiune.
 

 
Metalfan: Cum de ai ajuns să cânți în grupul Tragic? 
Bogdan Păvăloi: Am tot încercat vreo doi ani să îmi fac o trupă cu Adi [n.red.: Adrian Iosif, bass]. Între timp, Tragic se destrămase și fiecare încerca să își facă o trupă nouă. Eu îl găsisem pe Ovidiu la tobe [n. red.: Ovidiu Curcuta, ex-Vile Obsession], Tavi [n.red.: Octavian Trică, chitaristul formației]  încerca să lege alt proiect cu Alex [n.red.: Alexandru Drulea, ex-Arkham], până când ne-am trezit toți în aceeași sală. [n.red.: râde] Așa că, am decis să mergem mai departe cu Tragic.
 
Metalfan: Tragic a lansat în data de 6 aprilie 2014 EP-ul Cronos. Din momentul în care te-ai alăturat trupei și până în prezent, ați compus noi piese pentru un nou material? Aveți planuri în această direcție?
Bogdan Păvăloi: Avem deja două piese noi, Selenium și Ziggurat. Se lucrează la piese noi, în paralel se învață și piese mai vechi care vor fi puțin schimbate. Noi avem în plan, când considerăm că suntem gata, să tragem un album.
 
 

Metalfan: Prima dată când am participat la un eveniment în care toba era instrumentul principal, a fost cu ocazia concertului susținut de către Carl Palmer (Emerson, Lake & Palmer, Asia etc) în data de 5 decembrie 2004 în București - parte din festivalul Rock In My Heart. Personal. Pot spune, că a fost o experiență cu totul specială. La ce v-ați gândit tu și colegii tăi când ați pus la cale conceptul DrumStage?
Bogdan Păvăloi: Trebuie precizat din capul locului că o bună parte din echipa noastră este alcătuită din, fie foști, fie actuali tobari, unii inactivi scenic, alții încă sub reflector. Noi considerăm că tobarul și instrumentul sau este “catargul mare” în orice trupă. Este elementul de echilibru care ține echipa legată sau o adună dacă e “țăndări”. O și poate face țăndări…[n.red.: râde]

În același timp, paradoxal, atât ca stage plot, cât și ca exprimare, tobarul și toba sa joacă un rol ușor secundar în live acts. Se poziționează “undeva în spate”, lăsând secția solistica să culeagă “glam-ul”. Am considerat că acest rol pe care îl joacă toba, ca element de bază al secției ritmice, în compoziție și în reprezentații, să fie scos în evidență prin intermediul unei platforme de adresare și promovare, cam așa s-a născut Drumstage, o franciza pe care ne dorim să o ducem și în afara României. 

Metalfan: Alături de tine, cine sunt ceilalți oameni implicați în povestea DrumStage? Cu ce gând ați pornit la drum atunci când ați pus bazele DrumStage?
Bogdan Păvăloi: Mihnea Ioan Grecu – Event manager, Mihai Dumistrascu – Stage manager, Bogdan Păvăloi, Mihai Andrei și Răzvan Răduță – echipa de filmare și marketing, Alex Matei – merchandise. La aceștia se adaugă echipa tehnică din jurul scenei, lumini și o groază de susținători. 
  
Gândul de început este și cel de acum și va rămâne misiunea acestei francize: Să promoveze tobarii și instrumentul acesta. Să stimulăm cât mai mulți puști să se apuce de muzică și de tobe în special, abordându-le și abordându-se într-o manieră sinceră și fără compromis.

Metalfan: DrumStage a pornit la drum în anul 2013. Acum în 2017, chiar dacă suntem abia la început de an, cum vezi evoluția DrumStage de la înființare și până în prezent?
Bogdan Păvăloi: Am să las să vorbească faptele, fără să ne concentrăm pe cifre sau indicatori de ticketing... 2013 – jamming cu Joris Nijenhuis (Atrocity) și Dan Mullins (My Dying Bride); Cristi Dumitrescu se promovează cu un solo live și un “drum battle”; Adi Tetrade susține un scurt workshop despre aboradrea premierului. 2014 – Septimiu Hărșan prezintă un program de extreme drumming pentru prima dată în București; ulterior propulsat către scena olandeză unde a intrat în trupa Disavowed2015 – Cristi Dumitrescu prezintă Drumtallica; Adi Tăbăcaru prezintă un show de lumini și efecte fusion.
 2016 – line up bogat pe trei zile, cu reprezentații pline de urmări: Alex Halmagean – “recrutat” de Doc; Teo Popp – “recrutat” de Taine; Alex Mușat - “recrutat” de Byron; Septimiu Hărșan – la Pestilence!

Nu vrem să culegem și să ne asumăm credite, dar ne place să credem că am pus umărul la lucruri bune care li s-au întâmplat acestor băieți și odată cu ei, scenei și tobarilor din România

Metalfan: În data de 18 martie 2017 în clubul Quantic din București va avea loc un nou eveniment DrumStage - Kick the Spring. Ai putea, te rog, să ne povestești mai multe despre acest eveniment? 
Bogdan Păvăloi: Pe 18 martie vom avea o ediție cu totul specială... Unul dintre cei mai apreciați toboșari ai momentului din zona asta de showmani. Andrea Vadruci sau Vadrum a reușit să strângă pe YouTube peste 80 de milioane de vizualizări, albumul sau solo Classical Drumming realizat împreună cu Orchestra Simfonică din Lecce a ocupat locul 1 în topul Amazon din cinci țări.
 
Tot el, este omul care a stat în perioada 2014 - 2016 în spatele tobelor la show-ul Kooza din cadrul Cirque du Soleil
 
Pe lângă Vadrum, pe scenă va urca Adrian Tăbăcaru, Septimiu Hărșan, Răzvan Răduță, Sergio Ponti și vor mai fi câteva confirmări. Va fi și o mică expoziție. Așteptăm cât mai multă lume să îmbrățișeze acest nou concept de eveniment.

 

 
Metalfan: Îmi vin în minte o mulțime de toboșari non-metal dintre care țin să-i aduc în discuție, Art Blakey, Billy Cobham și Terry Bozzio. Consideri că ar fi realizabil un proiect în care măcar o parte dintre toboșarii invitați la DrumStage - Kick the Spring să realizeze un album împreună în zonă asta de jazz-fusion? De ce da sau de ce nu?
Bogdan Păvăloi: Cu siguranță. Cu toții sunt toboșari excelenți care au studiat mult pentru a evolua. Sergio Ponti chiar este un percuționist care înglobează în muzica sa foarte multe influențe fusion - jazz. Adrian Tăbăcaru la fel, este un toboșar complet care nu este axat doar pe câteva stiluri.
   
Metalfan: Înainte de a încheia, îți propun un alt exercițiu care sper că nu va fi unul dificil, ci unul plăcut. Ai putea, te rog, alege 12 piese de la 12 trupe ce te-au influențat că muzician pentru un “mix tape virtual? Ce nume ar avea acest material?
Bogdan Păvăloi: O să îți spun câteva piese care mie îmi plac foarte mult, în fiecare găsesc câte un strop de inspirație. Nu este o ordine anume, le înșir cum îmi aduc aminte. [n.red.: râde] 

01.    Cult of Luna - Leave Me Here
02.    Neurosis - Locust Star
03.    Depeche Mode - Barrel of a Gun
04.    Cryptopsy - The Pestilence That Walketh In Darkness
05.    Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
06.    Slipknot - Killers are Quiet
07.    All Shall Perish - The Last Relapse
08.    Death - Scavanger of Human Sorrow
09.    AmenRA- Tha Pain Is Shapeless
10.    Satanochio – I’m Not Me But Tomorrow I Can Be
11.    Regarde Les Homes Tomber – Ov Flames, Flesh and Sins
12.    Birds In Row – You, Me & the Violence

Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În încheiere dorești să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Bogdan Păvăloi: Mulțumesc, Ovidiu pentru timpul acordat. Sănătate la toată lumea!
 
Autor: H.
   February 22, 2017  | 0 Comentarii  | 4040 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Bogdan Păvăloi (TRAGIC, DRUMSTAGE): muzica are puterea de a te consuma emoțional

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri