interviuri rock

Calin Raduta (CAP DE CRANIU): 'libertate' imi suna totusi a termen abstract

Calin Raduta (CAP DE CRANIU): 'libertate' imi suna totusi a termen abstract
TRUPE : Cap De Craniu, H 8, Hang Him

Cei mai multi dintre noi il stim pe Calin Raduta fie ca lider al grupului Cap De Craniu, fie din postura de grafician, fie din cea de chitarist al trupei H8. Indiferent care ar fi ipostaza, Calin este unul dintre muzicienii scenei underground ce nu mai are nevoie de nicio prezentare pe plan local. Cap De Craniu a lansat in data de 7 decembrie 2013 alaturi de trupa Breathelast materialul Split It Out!. Mai multe detalii despre acest material, dar si despre alte subiecte interesante, in randurile de mai jos:

 

Metalfan: Salut Calin si bine ai revenit in paginile Metalfan.RO! Esti liber? Exista libertate sau este doar un concept? Poti sa dezvolti acest subiect?
Calin Raduta: Salut, Ovidiu si multumesc pentru sustinerea fata de Cap De Craniu din ultimii ani! Sunt liber, dar nu prea. Din fericire inca mai putem face multe lucruri, fara a fi ingraditi de bani in primul rand, sau de reguli impuse. Din pacate insa rezultatele sunt usor infime, cel putin pe plan financiar, dar pe plan spiritual implinirile sunt "salvarea" care ne face sa ne simtim in sfarsit "liberi". Cand spui 'libertate' imi suna totusi a termen abstract.

Metalfan: In interviul pe care l-am realizat anul trecut ai spus ca "respectul reciproc duce la rezultate bune". Exista respect in scena underground?
Calin Raduta: Da, asa am spus si inca pot spune acelasi lucru, poate chiar cu o mai mare convingere. In ultima perioada, mai toate trupele au evoluat pe plan muzical si vizual, iar frustrarile au scazut odata cu aceasta 'evolutie' despre care vorbeam. Cred ca este foarte important sa te multumeasca ceea ce faci tu, in primul rand, iar apoi poti privi cu admiratie ce fac ceilalti. Cu cat lucrezi mai mult, cu atat inveti ce inseamna cu adevarat muzica (si sunt convins ca este valabil nu doar in muzica) si poate, asa invezi sa apreciezi si alti muzicieni, trupe etc. Cei care nu sunt multumiti, cu ei in primul rand, inca hateresc pe internet, comentand negativ si aruncand cu dislike aiurea. Respectul nu vine din senin, e foarte adevarat, trebuie sa muncesti mult si sa pastrezi o atitudine prietenoasa. Cu cat esti mai 'om' cu cei din jurul tau si reusesti sa-i incanti cu ce faci, indiferent ca le place sau nu genul de muzica, ceva tot apreciaza, cu atat acei oameni ajung sa te respecte. "Respect" este un termen destul de generic, regasit mai ales la trupele hardcore (ca vorbim de muzica) - "respect this, respect that", dar daca toti ar intelege care e defapt intentia, anume de a fi buni unii cu ceilalti, s-ar ajunge mult mai departe. Oamenii au devenit oricum foarte sensibili si dau dintr-o stare in alta. Acum te injura si te urasc; acum te apreciaza si te respecta, indiferent de cat de mult sau putin faci pentru acestia. La fel se intampla si invers. Ce-i culmea cu toate astea e ca tot ei* sunt greu de sensibilizat. Ca sa revin succint pe subiect - Respect - inseamna in primul rand o lupta in interiorul nostru de a fi oameni si de a ne comporta ca atare, dar si un rezultat al acestei lupte pe care o ducem cu totii.

Metalfan: In data de 7 decembrie 2013 Cap De Craniu a lansat alaturi de Breathelast materialul Split It Out!. Cand va fi disponibil online?
Calin Raduta: Curand.
 

 
Metalfan: Stiu ca tu esti cel responsabil pentru arwork-ul materialului. Poti sa vorbesti despre mesajul din spatele imaginii? Ce ai incercat sa transpui prin aceasta grafica?
Calin Raduta: Sunt doua elemente simbolice, pe care le poti observa din prima, pe langa logourile celor doua trupe: rechinul si caracatita. Ca o pura coincidenta si chiar una fericita este aceea ca ambele trupe au ca punct comun cate o vietate acvatica. Probabil, indirect si chestia asta ne-a facut sa lucram la un material comun. Breathelast au chestia asta cu marea, Constanta, pentru ca aproape toti vin din partea aceea, iar 'rechinul' pentru ei reprezinta o metafora; pierdut in mare, pustietatea marii si "adancimea" gandurilor pe care aceasta poate sa o tina; la fel cum si in fiecare om este o mare de bunatate, la fel si de rautate, sau alte sentimente si ganduri. La Cap De Craniu, caracatita este, la fel ca si in cazul BL si rechinul, un simbol care ne reprezinta inca de la infiintarea trupei. Pentru noi, 'caracatita' este tot o metafora, un personaj cu un singur ochi, pentru ca avem aceeasi viziune si mergem in aceeasi directie, iar tentaculele care au maini in capat, sunt defapt mainile acestei trupe, cele cu care ne-am construit tot ce inseamna Cap De Craniu, fie ca vorbim despre muzica, inregistrari, grafica sau videoclipuri, poate chiar de foarte multe ori si concertele pe care le-am sustinut, sunt realizate de aceleasi maini. La noi doar Paul vine din partea Constantei, dar am ales caracatita pentru ca "in aceasta 'mare' lume, cu cerneala pe care o emana atunci can este in pericol, o coloreaza frumos"; daca ne lovim adesea de greutati, nu raspundem violent sau razbunator, ci privim cu optimism inainte, iar ca mesaj, chiar daca ne exprimam printr-o muzica agresiva, nu vrem sa conturam mai mult decat niste lectii de viata care au ca scop intarirea caracterului a oamenilor in general, prin recunoasterea si asumarea a ceea ce suntem defapt.
Coperta in sine, pe langa rechinul Breathelast si caracatita Cap De Craniu, are ca punct de legatura un craniu , un creier si binenteles apa. Craniul ca element grafic, in general, reprezinta moarte; in cazul nostru insa, craniu reprezinta un soi de 'memento mori', in sensul ca desi tot omul moare, creatia lui inca poate fi vie. Deja simt ca ma bag in treaba unui critic de arta si nu imi place. Pot sa spun ca aceasta coperta contine si elemente ascunse, iar daca le descopera cineva, ii oferim si un disc Cap De Craniu / Breathelast.

Metalfan: Poti sa ne vorbesti din punct de vedere liric despre cele patru piese care vor figura pe disc?
Calin Raduta: Nu mai pot face asta. Stric filmul pe care il poate avea un om care citeste versurile. Nu vreau sa influentez pe nimeni cu ce avem noi in craniu ci doar sa le dam frau liber imaginatiei. Oamenii ar trebui sa isi dezvolte singuri imaginatia, iar prin versurile noastre o pot face cu "libertatea" de care vorbeam mai devreme.

Metalfan: Mihai Andrei de la Breathelast a spus ca tot tu esti cel care a venit cu titlul pentru acest material. Poti dezvola subiectul? De ce Split It Out!?
Calin Raduta: In mod cert aveam nevoie de un nume comun pentru acest disc si cred ca a fost primul lucru care mi-a venit in minte. De ce Split it Out!? Pentru ca mi-am dorit ca acest titlu sa fie un indemn la cei care asculta muzica aceasta, sa-l imparta si ca si alte trupe sa impartaseasca aceeasi atitudine, anume cea de unitate.

Metalfan: Exista vreo legatura intre titlul materialului si piesa grupului Slipknot - Spit It Out? Luati in calcul sa cantati alaturi de Breathelast in concerte piesa cu pricina?
Calin Raduta: Da, am avut in minte piesa celor de la Slipknot, doar ca formulare nu si ca mesaj. Nu m-am gandit la acest lucru, dar suna interesant.

Metalfan: Urmand modelul Romanian Thrash Metal Club, te-ai gandit vreodata sa faci un astfel de proiect pentru trupele de *core din tara? Startul pare sa fie dat de colaborarea cu Breathelast... Pe scurt: vezi viabila o astfel de initiativa?
Calin Raduta: Sincer nu m-am gandit, desi sunt din ce in ce mai multi oameni cu initiativa de genul asta, cum ar fi Andrei Vladila, Bogdan Pavaloi, Kevin Junk Kid, Buvnitz etc. Oamenii astia au lansat foarte multe evenimente benefice nu doar celor cu "core" in coada ci si pentru restul. Un exemplu ar fi Merch Fest beta v 2.4 care a reusit sa stranga oameni din toate partile, genuri de metal si hardcore. Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, acolo au participat o groaza de trupe care au venit cu merchandise-ul propriu, tricouri, cd-uri, patch-uri etc si a fost un eveniment de succes. Acolo au fost si cei de la Romanian Thrash Metal Club, ca tot i-ai mentionat. As merge mai mult pe partea de unitate, decat pe partea de ingradire a acestui gen de metal.
 

 
Metalfan: Artisti precum Jello Biafra (ex-Dead Kennedys), Henry Rollins (ex-Rollins Band, ex-Black Flag) sau mai nou Scott Ian (Anthrax) au prezentat spectacole de spoken word unde au abordat tot felul de subiecte sociale sau muzicale. Te-ai gandit sa incerci asa ceva? Crezi ca in acest mod mesajul vostru ar ajunge la un public mai variat?
Calin Raduta: Pai da, ca noi am preluat tot, de la X-Factor, pana la schimb de mame. Haha! Nu m-am gandit pana acum la asta, dar am putea sa incercam; nu neaparat in ideea ca mesajul nostru sa ajunga si la alti oameni, dar pentru diversitate da. Daca oamenii sunt bine acolo unde sunt, nu i-as atrage in alta "lume". Toate lucrurile bune se intampla si trebuie sa se intample in mod natural, fara trucaje.

Metalfan: Aveti in plan un turneu de promovare pentru Split It Out!? Luati in calcul si concerte pe continetul European?
Calin Raduta: Prefer sa nu mai spun nimic de planuri, pana nu se concretizeaza ce avem momentan doar in stadiul de discutii. Pot sa iti spun in schimb ca mi-as dori asta si ca vom face tot posibilul ca un tur, daca nu European, unul prin tara, sa poate fi realizabil.

Metalfan: Cat de important este in contextul actual pentru o trupa un tour manager? Poate fi de ajutor pentru un grup precum Cap De Craniu?
Calin Raduta: Conteaza enorm de mult. Se poate face si pe cont propriu, uneori chiar foarte bine. Am demonstrat-o si noi si alte multe trupe de pe aici, nu mai zic de pe afara. Dar te suge de energie si impartindu-te in prea multe locuri, risti sa dai si gherle. Fiecare meserias, care isi cunoaste meseria, o face mai bine decat un "amator". Daca vrei sa ajungi departe, clar nu este suficient doar sa canti bine, asadar avem cu totii nevoie de o echipa in adevaratul sens al cuvantului.

Metalfan: Exista vreo trupa sau mai multe din tara ce si-au incetat activitatea si ti-ai dori sa-i vezi din nou impreuna? Ce parere ai despre reuniri?
Calin Raduta: Depinde foarte mult de cat de mult isi doresc acestia. Mi-ar fi placut, spre exemplu, ca Protest Urban sa fie o trupa activa. Despartirile in general au la baza motive foarte bine intemeiate si nu cred ca revenirea pe scena a unei trupe se poate face cu una cu doua. Poate doar pentru un concert sau ceva turneu. Pe partea de marketing chiar se profita de pe urma trupelor aflate in situatii de gen.
 

 
 
Metalfan: Ti-ar placea sa colaborezi cu vreun muzician sau mai multi din scena metal din tara? Daca da, cum crezi ca ar suna o astfel de colaborare?
Calin Raduta: Sincer, da! Deja avem 2 colaborari pe EP-ul nou. Una este cu Jack Popescu de la Kultika, pe piesa cu titlul The World Beteween Dream and Reality and The Man Without a Shadow, iar a doua cu Viez (ex Mediocracy). Cu Hang Him am colaborat cu Andi (Taine). In concerte cantam tot cu Viez You Made Your Bed, now Sleep in it Forever!, de fiecare data cand il prindem prin preajma. Mai nou, la piesa Laurence's Shaving Kit il chemam pe scena pe Andrei Vladila (Chaos Cult). Sunt multi oameni cu care as colabora. Timp sa fie si mai ales interes reciproc.

Metalfan: Profit de aceasta ocazie si te intreb si despre H8. In ce stadiu se afla discul O viata de hartie?
Calin Raduta: Recunosc ca in ultima perioada si eu si Razvan (tobosarul CDC/H8) ne-am concentrat mai mult pe materialul nou Cap De Craniu/Breathelast. Asta nu inseamna ca nu am lucrat si pentru H8. Deja am lansat o piesa noua, pe nume O lume nebuna, la care asteptam si un videoclip realizat de Chioreanu. Probabil ca din Ianuarie 2014 vom relua si acolo lucrul la albumul O viata de hartie.

Metalfan: Inainte de a incheia, te intreb in ce stadiu se afla transpunerea live a proiectului Hang Him. In interviul din 2012 ai spus: "Deja ma gandesc la aceasta posibilitate, pentru ca nu lipseste decat un al doilea chitarist si un basist, avandu-l pe Averac la voce si pe Razvan la tobe. Cu Razvan deja repetam din cand in cand din playlist-ul Hang Him."
Calin Raduta: Din pacate, pentru o perioada foarte lunga de timp, mai exact un an si ceva, ramasesem fara sala de repetitii, asteptand si lucrand la sala cea noua in care repetam de aproape doua luni. Nu am fi avut cum sa prezentam acel proiect, complex, zic eu, in conditii ca acestea. Toate la timpul lor.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Calin Raduta: In primul rand iti multumesc pentru sustinere, atat a ta cat si cea a Metalfan-ului! Pentru cititori voi spune doar atat: Daca trupele sunt aici pentru voi, fiti si voi aici pentru ele! Nu doar prin talent si indemanare reusim sa "punem pe banda" muzica noastra, dar si cu ajutorul si sustinerea voastra.

Foto: Miluta Flueras
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Cap De Craniu, H 8,

   December 16, 2013  | 3 Comentarii  | 3953 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Calin Raduta (CAP DE CRANIU): 'libertate' imi suna totusi a termen abstract

  • Respect!

    1. Posted by milutaf | 18 Decembrie 2013 09:40
  • Frumos!

    2. Posted by eusuntadrian | 18 Decembrie 2013 11:58
  • din inima ca totdeauna. si daca tot dadui p-aci, as vrea sa netezesc si o mica asperitate pe care o tot identific in viziunea lumii despre RTMC. se poate sa sunam ca o chestie foarte nisata si asa si e. Torusi, ingraditura asta, tarcu asta cu capre, nu e aparut asa, la modul ca erau niste resurse pe piata si am venit noi si ne-am taiat o felie, ci din contra: intr-o piata/scena aflata in criza de resurse, noi ne varsam buzunarele pe masa, care cu ce are ( o saiba, un leu, un gand, o idee, o zi de munca ) le punem la un loc si vedem ce putem face cu ele. e voluntariat si ne dam seama ca nu putem face prea multe asa ca manam si noi turma de capre catre ce ne place cel mai tare. :) l.e.: am zis ca daca nu v-am urat anu asta, macar sa vin cu capra :P

    3. Posted by hell9level | 09 Ianuarie 2014 18:12
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri