interviuri rock

Coro (Axa Valaha Productions): pasiune extrema pentru metal

Coro (Axa Valaha Productions): pasiune extrema pentru metal
TRUPE : Krow, Parricide, Spinecrusher

Mihai "Coro" Caraveteanu, omul din spatele numelui Axa Valaha Productions, a avut amabilitatea de a raspunde unui nou interviu pentru Metalfan.ro. Principalul subiect al acestui material este editia finala a festivalului Satan Klaus Metal Party. Coro ne-a mai vorbit si despre planurile de viitor in ceea ce privese Axa Valaha Productions, dar si despre prima sa carte, romanul Futai – Curve si Tururi.

 
Metalfan: Salut Coro si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro!
Coro: Salut, Ovidiu! Bine te-am regasit, toata lumea stie ca e intotdeauna o placere sa ma intorc pe Metalfan, cred ca asta e al patrulea interviu, sau gresesc? Oricum, atata vreme cat toate celelalte publicatii se marginesc la a da copy paste de pe alte site-uri sau din comunicatele de presa, un interviu ca asta reprezinta o ocazie rara de a putea discuta si despre altceva.

Metalfan: Da, este al patrulea interviu oferit de tine pentru Metalfan. Principalul subiect al acestui material il reprezinta editia finala a festivalului Satan Klaus Metal Party. Ce asteptari ai de la aceasta editie?
Coro: De la Satan Klaus Metal Party n-am niciun fel de asteptari, asa cum n-am avut niciodata. Imi doresc un club plin de prieteni si de suporteri vechi ai acestui eveniment care, zic eu, a fost intotdeauna mai altfel decat restul concertelor de club. In momentul asta, cand ma uit peste numele celor care si-au rezervat deja bilete, realizez ca asta e pe cale sa se intample, o sa ne vedem cu totii, prieteni vechi si noi, din capitala sau din provincie, de la Craiova, Tulcea sau Constanta, in Private Hell, pentru muzici extreme asezonate cu beri reci si spritzuri de vara pe timp de iarna.

Metalfan: Poti sa faci o prezentare a fiecarei trupe ce va canta in cadrul acestei editii a festivalului, dar si sa ne spui care au fost criteriile de selectie atunci cand ai ales trupele...
Coro: Mie nu prea imi plac prezentarile, pentru ca Satan Klaus n-a fost niciodata doar despre trupe, a fost mereu si o oportunitate pentru ca impatimitii dupa muzica extrema din underground sa aiba ocazia sa se vada si sa petreaca impreuna. Satan Klaus este in primul rand despre fani, nu despre trupe. Parricide este probabil cea mai apreciata trupa poloneza din underground in Romania, in ultimii sase ani am tot organizat concerte, festivaluri si turnee cu ei in Romania si in Balcani, intotdeauna cu succes si mai ales cu placere. Ass to Mouth m-au rupt la Obscene Extreme, deci i-am ales fara ezitare, mai ales ca vocalul lor este vocalul care a concertat la un moment dat si cu Parricide, asa ca ne putem astepta la ceva featuring. Vaginal Penetration Of An Amelus With A Musty Carrot m-au contactat acum ceva vreme pentru o colaborare, asa ca si-au gasit imediat locul in line-upul festivalului, cat despre Humiliation, voi fi intr-un turneu european cu ei in luna decembrie 2012, aparitia lor la Satan Klaus facand parte din programul lor de turneu. Trupele romanesti le-am ales mai degraba emotional, doua trupe tinere despre care sper sa dureze, sa reziste si sa se bucure de cantat metal cat mai multa vreme.
 
Metalfan: Ai de gand sa inlocuiesti festivalul Satan Klaus Metal Party cu un alt festival, un alt concept? Sau pur si simplu sa renunti la acest fel de evenimente?
Coro: Da, Satan Klaus Metal Party va inceta sa existe pentru ca pregatim un nou festival indoor incepand din 2013, un festival la care lucram deja de ceva vreme si care reprezinta de fapt urmatorul pas in ordinea fireasca a lucrurilor. Din pacate in Romania nu exista deocamdata un eveniment afiliat in exclusivitate metalului extrem la care sa ma duc cu placere si sa ma bucur de fiecare minut acolo. Si pentru ca nu exista, m-am gandit impreuna cu Dan de la Ribcage Booking sa ne oferim noua sansa de a organiza un eveniment care sa adune intr-o zi sau doua, macar cateva dintre trupele mari care, in acceptiunea noastra, reprezinta scena adevarata de metal extrem, ca o alternativa la tot ceea ce se intampla in Romania. Cred ca, dupa 10-15 ani petrecuti in underground si in cluburi, publicul autohton de nisa va gusta un astfel de demers, informatii despre acest eveniment vor fi disponbile in curand, impreuna cu primele trupe confirmate. In functie de felul in care publicul va reactiona, pentru ca de la el vine principalul sprijin, vom vedea cat de departe putem merge, inca de la prima editie.



 
Metalfan: De la ce a pornit ideea de a face acest festival si ce simti ca ai realizat pana acum prin intermediul Satan Klaus Metal Party?
Coro: Satan Klaus Metal Party a fost si este o poveste frumoasa, singurul festival dedicat si afiliat celor mai bolnave subgenuri ale metalului, dar ca orice eveniment care se petrece an de an, si-a pierdut o parte din stralucire, s-a plafonat si intr-un fel s-a banalizat, iar eu n-am vrut si n-am putut sa schimb intregul concept doar de dragul de a duce povestea mai departe. N-ar fi fost corect pentru sutele de oameni care au vizitat evenimentul an de an. Cred ca am inceput din dorinta de a-mi oferi mie o bucurie la sfarsit de an si am reusit sa ii aduc pe fanii extremali sa fie alaturi de mine in acest demers, ceea ce, intr-o tara cu oameni pe care in general in caracterizeaza superficialitatea, e destul de mult.

Metalfan: Incercand sa rememorezi cele mai bune momente ale festivalului Satan Klaus Metal Party, care ar fi acestea din cele sapte editii? De asemenea, care ar fi punctele mai putin reusite din toate aceste editii?
Coro: Incep prin a spune ca n-au fost sapte editii, editia din acest an este doar a cincea si ultima. SKMP a inceput in 2007 si s-a desfasurat fara intrerupere pana in 2010, iarna trecuta am luat o pauza, iar anul asta se intampla ultima editie. Un eveniment underground nu te poate surprinde cu momente exceptionale, cred ca de fapt cele mai speciale momente au venit de la fani, nu de la trupe, pe unele dintre ele publicul roman le-a putut urmari oricum la lucru si cu alte ocazii. Esential de asemenea este ca am putut construi o echipa pentru SKMP, indiferent de locul in care s-a desfasurat festivalul, echipa de sunet a lui Nicu Galie a fost alaturi de noi si a facut imposibilul posibil! Cred ca cea mai reusita editie a fost cea desfasurata in Fire Club, cu Abnormyndeffect, Spiritual Ravishment si Pavilionul 32, o editie care a demonstrat ca un eveniment poate fi foarte misto numai cu trupe locale, fara vreun mare headliner. Dar momente speciale au fost in fiecare an, de asta sunt sigur.

Metalfan: Imi aduc aminte ca inregistrarea concertului Agathocles din cadrul Satan Klaus Metal Party 4 trebuia sa se materializeze intr-un album live. Care este situatia acestei inregistrari? Va mai aparea prin intermediul Axa Valaha Productions?
Coro: Proiectul inca exista, iar inregistrarea este una dintre cele mai „curate” inregistrari pe care le-am auzit de la Agathocles. Din nefericire, a lansa discuri in Romania a inceput sa fie o adevarata aventura, iar autoritatile nu numai ca nu fac nimic pentru a liberaliza asemenea proiecte, in esenta culturale, dar pun si bete in roate, folosindu-se de birocratia prea bine cunoscuta in Romania. Asta a facut ca ultimul material lansat pe CD de catre Axa Valaha Productions, MCDul trupei Casus, sa fie realizat cu ajutorul unei fabrici din Germania, in timp ce caseta cu Nadimac a fost realizata intr-un sistem complet do it yourself, apeland la prietenii prietenilor mei si strecurandu-ne cu totii prin meandrele concretului mioritic. Un material de care sunt foarte mandru este split LPul Parricide / Kill At Command, lansat in exclusivitate pe vinil, impreuna cu alte trei case de discuri din strainatate, material ce va fi lansat oficial la editia din acest an a SKMP si care se va gasi de cumparat, la pretul special de 35 lei, doar la fata locului, la Private Hell. Bineinteles ca nu am mari asteptari la nivelul vanzarilor, vinilul fiind in esenta apanajul colectionarilor, dar cred ca o parte a acestora isi va dori sa aiba in colectie primul LP independent lansat de un label autohton dupa 20 de ani de libertate in Romania. In acest moment caut un label din strainatate pentru ca albumul live cu Agathocles sa apara tot in acest format, pe vinil, si cred ca deja am gasit pe cineva interesat, vom vedea rezultatele in 2013!


 
Metalfan: Exista inregistrari audio de la toate sau aproape toate editiile festivalului Satan Klaus Metal Party ce s-ar putea materializa sub forma unui album aniversar, sub forma unei compilatii tribut?
Coro: Inregistrari exista de la aproape fiecare editie, in format audio sau video, dar nu se pune problema realizarii unei compilatii, in primul rand pentru ca nu exista interes pentru asa ceva din partea publicului, fara sa mai pun la socoteala faptul ca in ultima decada compilatiile sunt in exclusivitate apanajul marilor reviste care le ofera astfel un bonus cititorilor, dar care sunt produse pe cheltuiala trupelor si a labelurilor asociate. Cred ca singurul material oficial legat de SKMP va fi albumul live Agathocles, restul chestiilor sunt deja pe youtube, in mare parte datorita unui caracter puternic care se identifica intr-un fel sau altul cu 99% dintre productiile autohtone, Costin Chioreanu de la Twilight13Media.

Metalfan: Stiu ca de curand a aparut sub egida Axa Valaha Productions cel de al doilea disc al trupei braziliene Krow - Traces of the Trade. Poti sa ne spui mai multe despre acest disc?
Coro: Traces of the Trade a aparut doar in varianta braziliana, in format digipack de lux, fara ajutorul labelului de care ma ocup, si am decis ca trebuie sa ramana asa, mai ales ca produsul respectiv arata si suna intr-un mare fel. Axa Valaha Productions va lansa in 2013 doua materiale cu Krow, varianta pe caseta a albumului deja mentionat, respectiv un material live pe care trupa l-a inregistrat in Germania in 2010 si pe care se vor auzi in exclusivitate cover versions de la Sarcofago si Sepultura, un material asa cum se lansa acum 20 de ani, cu coperta cut & paste si black & white, bineinteles pe caseta audio si super ultra mega limitat… Un lucru e cert, din ce in ce mai multi oameni vor auzi de Krow, reactiile si vanzarile noului album depasesc cu mult asteptarile mele si ale trupei.

Metalfan: Pentru 2013 ai stabilit noi lansari sub egida Axa Valaha Productions? Ce trupe din Romania ti-au atras atentia in ultimul an, dar si care au fost dezamagirile din punct de vedere al realizarilor?
Coro: Da, am in vedere lansarea materialelor pe care deja le-am mentionat, doua casete audio cu Krow, o varianta pe caseta audio a ultimului full-lengh Agathocles, albumul live inregistrat la Bucuresti cu Agathcoles in format vinil, un vinil EP cu Krow (care include doua piese de pe primul si singurul lor demo, remasterizate de cel mai implicat producator muzical din Romania, Marius Costache) si poate si noul album Krow pe vinil, daca exista bani, timp si putere de munca. Din Romania de multa vreme nu imi mai atrage atentia nicio trupa, desi incerc sa ma tin la curent cu noile albume lansate si frecventez inca sali de repetitii si concerte mici, in speranta ca la un moment dat ma va surprinde vreo trupa. Imi place felul in care au crescut Spinecrusher, dar sunt departe de ceea ce imi doresc eu de la o trupa, in acelasi timp nu inteleg de ce nu lanseaza si ei un demo cu trei-patru piese, ca doar asa se poate merge inainte, nu altfel. Noul album Gothic e foarte misto, are un parfum de anii '90 in cel mai bun sens al cuvantului, iar Alin Petrut e un adevarat talent in a compune armonii care i-ar face mandri si pe Paradise Lost si pe Soilwork. Ah, in zona rock lucrurile merg mai bine, ultimele albume Luna Amara si Travka mi-au placut foarte tare, respect trupetilor!

Metalfan: Te intreb acest lucru pentru ca in urma cu vreo doi ani, cu ocazia unui alt interviu oferit de tine pentru Metalfan.ro, ai spus ca iti doresti ca scena metal din Romania sa se insanatoseasca. In ce stare o vezi acum?
Coro: Din punctul meu de vedere nu s-au produs schimbari majore in ultimii doi ani, asa cum nu s-au petrecut nici un fel de schimbari in ultima decada. Scena romaneasca sufera enorm din cauza lipsei de perspectiva, apar frecvent trupe care nu stiu ce vor de fapt, in afara de faptul ca exista si trupele astea reprezinta marea majoritate a scenei, iar scena e din acest motiv la nivel de subzistenta. Incurajator este faptul ca exista din ce in ce mai multe locuri de cantat peste tot in tara, astfel ca daca s-ar insista, orice trupa cu un pic de respect de sine ar putea sustine un turneu national, din pacate cei mai multi gasesc scuze sa nu se intample lucruri, in loc sa gaseasca motive ca sa se intample. Da, e o pasiune costisitoare, dar nu o sa iti ridice nimeni o statuie ca ai cheltuit mii de euro pe scule, ca ai backline si sala de repetitii si totusi nu vrea nimeni sa iti deconteze transportul ca sa concertezi intr-un bar in fata a 20 de oameni. Incearca sa te gandesti de ce vin numai 20 de oameni sa te vada si dupa asta trage concluziile, n-are nimeni ceva cu tine, dar trupa ta e plictisitoare, tu si colegii tai cantati prost si n-aveti vreo mare poveste pe care lumea sa vrea sa o auda… Iar cei putini cu poveste au renuntat de mult sa creada in ea si se lacomesc sa isi creasca gajul in putinele locuri in care au avut parte de-o reactie pozitiva. Daca ai fi doctor in metale romanesti, nu ti s-ar parea ca scena romaneasca e deja pe citostatice?


Kerry King (SLAYER) & Coro (Axa Valaha Productions)

Metalfan: Te-ai gandit pana acum sa scrii o carte biografica? Vezi acest lucru indamplandu-se in viitorul apropiat? Daca nu ar fi sa fie una biografica, ti-ar placea sa scrii biografia unui grup din Romania sau o analiza a scenei metalice din '90 pana in prezent vazuta prin ochii tai, cu bune si cu rele?
Coro: Lucrez deja la un roman, care se numeste Futai – Curve si Tururi si care se refera mai degraba la activitatea mea vazuta din perspectiva metalica, dar folosindu-ma de pretextul diferitelor femei care mi-au trecut prin viata. Cartea e departe de a fi finalizata, mai ales ca eu sunt mereu ocupat, sar mereu dintr-un turneu in altul, dar in momentul in care voi simti ca e gata, voi hotari daca merita sa ajunga si la altii sau nu, deocamdata oameni de la doua edituri care au citit doua-trei capitole mi-au spus ca sunt foarte interesati in a publica romanul, in primul rand din cauza ca e o analiza autentica si veridica a scenei rock si a metalistilor de aici sau de aiurea. Cat despre posibilitatea de a scrie biografia unei trupe romanesti, cu cateva notabile exceptii, n-avem trupe care sa merite o biografie, la cate lucruri nu s-au intamplat, iar o analiza a scenei din ultimii 20 de ani ar fi si mai trista, ar fi prea mult jeg. Am inteles ca Doru Ionescu are un proiect care sa continue Timpul Chitarelor cu povestea scenei romanesti post-revolutionare, dar ma indoiesc ca un astfel de proiect are sorti de izbanda, cum am spus, e prea mult jeg si prea putina stralucire, indiferent ca discutam despre underground sau mainstream autohton. Sau, la 32 de ani, sunt eu prea pesimist.

Metalfan: Banuiesc ca stii compilatiile lansate de Fenriz de la Darkthrone. Ti-ar placea sa lansezi o astfel de compilatie sau o serie de compilatii cu trupe din Romania si nu numai... Vezi acest lucru luand forma intr-un viitor nu foarte indepartat?
Coro: Am mai spus in acest interviu ca din punctul meu de vedere, compilatiile sunt apanajul trecutului, iar colectiile muzicale pe care Fenriz le lanseaza cu ajutorul Peaceville constituie doar o exceptie, numele drummerului legendar vinde mult mai mult decat numele trupelor prezente pe compilatie, iar compilatiile respective sunt mai degraba materiale dedicate colectionarilor. O compilatie cu trupe romanesti nu isi mai are rostul acum, un astfel de demers era necesar in anii 90 pentru ca multe trupe nu aveau parte de expunere si nu erau prezente in mass-media de profil, dar acum, cand orice trupa isi poate prezenta creatiile pe internet, iar jurnalistul si ascultatorul sunt la un click distanta de aceste creatii, ce rost ar mai avea prezenta pe o compilatie de profil? Ca o  ultima observatie, in acest moment trupele sunt mult mai comode decat acum 15-20 de ani, se lanseaza mai putine materiale promo si demo, iar trupele viseaza direct la albume si turnee, sarind etapele initiale, iar asta se razbuna tocmai cand trupele cred ca greul a trecut. Nu e greu sa scoti un album, e doar o chestiune de bani, greu e sa faci publicul sa isi doreasca albumul respectiv si asta nu se poate face fara efort conjugat si / sau fara ajutorul unui label, agentie de booking, manager. Cine n-are ar trebui sa isi caute, pentru ca n-o sa vina nimeni sa caute vreo trupa romaneasca, chiar daca trupa rupe si pe disc si live, ceea ce oricum e la nivel de exceptie, mai trebuie inca ceva ca respectivii sa reuseasca!

Metalfan: Iti multumesc pentru raspunsuri si pentru timpul oferit! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Coro: Cititorilor Metalfan le doresc tot binele din lume si imi doresc ca oamenii sa fie mai putini superficiali, sa citeasca mai mult si sa nu uite sa asculte muzica, pentru ca principalul critic muzical ar trebui sa fie publicul. Fara public, scena nu exista! Cat despre mine, ma pregatesc sa fac pasul catre urmatorul nivel, din 2013 Axa Valaha Productions va putea oferi trupelor si labelurilor interesate productii complete de turneu, booking complet, plus transport, echipament si echipa aferenta care sa aiba grija ca totul sa se desfasoare conform planului initial. In afara de festivalul de anul viitor, pregatesc si cateva concerte de club, in buna traditie cu care v-am obisnuit, noutatile vor fi disponbile in curand!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Krow, Parricide, Spinecrusher

   December 04, 2012  | 0 Comentarii  | 4283 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Coro (Axa Valaha Productions): pasiune extrema pentru metal

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri