interviuri rock

DEW-SCENTED: Incinerate reuseste sa arate adevarata fata a trupei

DEW-SCENTED: Incinerate reuseste sa arate adevarata fata a trupei
TRUPE : Dew Scented

Luni, 23 aprilie, Leif Jensen a raspuns cererii noastre de a face un interviu despre trupa sa, Dew-Scented. Si nu oricum... ci chiar in ziua aceea! Timpul era totusi prea scurt pentru a putea incropi intrebarile, asa ca discutia a avut loc vineri, pe 27 aprilie, in jurul orei 4 p.m. Toti colegii ma parasisera inca de pe la ora 2, asa ca mi-am petrecut cele doua ore ramase biblind intrebarile, studiind inca o data biografia trupei si punandu-ma la curent cu noutatile legate de ultimul album, incercand sa fac orice doar doar sa nu ma apuce din nou tremuriciul de emotie. La ora 15:05 suna telefonul. La naiba, mi-am zis, sa vezi c-a sunat mai devreme. Dar chiar atat de devreme?!? Raspund contrariata. E cineva din partea satului de vacanta Delfinul, unde aveau sa se lafaie timp de cateva zile trei dintre colegii mei. Inchid si imi vad de treaba. Peste 10 minute soneria telefonului aproape ca ma face sa sar in sus de pe scaun. Ups, un tip care vorbeste engleza. Sa vezi ca-i Leif de data asta. Nu, nici de data asta n-a fost el. Niste chestii cu niste contracte de care se ocupa alt coleg. L-am expediat repede. Peste 15 minute telefonul suna iar. Din ce in ce mai exasperata, ridic receptorul. Primesc ton de fax. Guys, ati gresit numarul. Faxul nostru e ala cu 2 in coada. A mai sunat o data... la fel. Cu 10 minute inainte de interviu sora mea s-a gasit sa ma sune pe mobil ca sa ma invite la o lansare de carte. Legile lui Murphy.... chestiile astea ti se pot intampla numai atunci cand esti singur in tot biroul si incerci sa te concentrezi. Deja incepusem sa cedez nervos cand in sfarsit a sunat Leif, la ora stabilita. Spre norocul meu, a vorbit el mai mult decat mine si, desi mi-a solicitat atentia la maxim pentru a elimina la timp intrebarile la care deja imi raspunsese inainte sa am ocazia sa i le adresez, nu ma pot plange! Chiar deloc!

 

 


Buna! Leif la telefon.
Buna! Eu sunt Oana.
Ah, buna! Ce faci?
Bine, multumesc. Stii, imi pare rau ca n-am putut face interviul luni, dar a fost prea din scurt si n-am putut face intrebarile.
E ok, nu e absolut nici o problema, serios. Eu cred ca voi pleca in weekendul asta pentru niste concerte. Si vremea este foarte frumoasa aici, doar ca eu sunt inauntru, dar asta e.

Oook... :) Din moment ce este prima noastra convorbire, pot sa te rog sa faci o scurta istorie Dew-Scented? Numai cele mai importante lucruri care vi s-au intamplat.
Au fost o gramada. Adica activam de vreo 15 ani, de la inceputul anilor '90, cred ca stii asta. Aveam o componenta diferita atunci, am inregistrat un demo, am semnat cu o casa de discuri, am lansat... cate? ... 7 albume pana acum. S-au intamplat destule... Trupa a abordat dintotdeauna acest stil de muzica. Am avut turnee in Europa, in America, am fost de doua ori si in Japonia. Si da, acum avem un nou album pe piata, se numeste Incinerate, si avem un nou line-up cu un nou tobar pe care il cheama Andy. La chitara ii avem pe Flo si pe Hendrik, la bas este Alex, iar eu sunt Leif, vocalul. Cred ca astia ar fi ultimii 15 ani rezumati la maxim.

Referitor la primul vostru demo, dupa ce l-ati facut, ati reusit sa semnati cu  Steamhammer/SPV. A fost greu? A fost usor?
Nu, de fapt cred ca nu s-au inselat deloc. Vremurile nu erau prea favorabile pentru thrash metal, pentru ca death-ul predomina si black-ul incepuse sa capete si el amploare si sa devina comercial... Deci lucrurile nu stateau foarte bine pentru genul nostru de muzica, dar in acelasi timp nici nu erau prea multe trupe care sa-l abordeze. Am avut niste fani dedicati si am primit recenzii bune la acest demo, chiar foarte bune as putea spune, am cantat mult live pentru o trupa fara contract si da... asta a starnit interesul unor case de discuri. Initial am inregistrat albumul pentru Major Records, care era o companie indie germana, dar care a dat faliment. Asa ca aveam un album terminat care mai era si platit si am inceput sa-l trimitem la alte case de discuri. SPV a venit cu o oferta buna si am semnat cu ei. A fost chiar simplu pana la urma.

Acesta a fost albumul pe care l-ati lansat in 1996, nu-i asa?
Da, acesta a fost debutul, Immortelle, care ne-a condus la un final stupid imediat ce-a fost lansat. Ne-am despartit de casa de discuri pentru ca nu cred ca erau partenerul potrivit. Adica inainte nu stiusem, dar ne-am dat seama curand ca nu erau obisnuiti cu trupe de metal extrem, orientate spre underground. Cu o trupa tanara intr-un gen extrem trebuie sa lucrezi intr-un anumit fel, iar ei erau obisnuiti cu nume mari, habar n-am cu cine lucrau, dar ceva de genul Judas Priest, Dio... Nu cred ca au inteles ce era cu noi si uite asa am apucat-o pe drumuri diferite dupa numai trei luni de zile.

Si ce ati facut dupa asta? Stiu ca ati semnat cu Nuclear Blast abia in 2000.
Da, am lansat doua albume la o casa de discuri germana mai mica, numita  Grind Syndicate Media. Avea vreo trei sau patru trupe in catalog, dar il stiam pe tip si aveam incredere in el. A lucrat cat de mult a putut pentru noi, asa ca cel de-al doilea album, Innoscent, si cel de-al treilea, Ill-Natured, le-am facut pentru el. Avea un contract de distributie cu Nuclear Blast, asa ca Nuclear Blast nu era chiar o casa de discuri pentru noi, insa ne vindeau albumele prin canalele lor de distributie. Si situatia a fost cam ciudata cu aceste doua albume, pentru ca nu cred ca foarte multa lume din afara Europei Centrale a auzit de ele. De parca nici n-ar fi fost distribuite, lansate sau promovate si in America de Nord! Dar macar am scos nasul in lume, am concertat o gramada pentru promovarea acestor discuri si astea sunt tocmai albumele pe care Nuclear Blast le-a re-editat in 2004. Le-am pus pe amandoua pe un singur CD si le-am lansat din nou pentru ca nu mai erau disponibile.

Si asa a inceput interesul Nuclear Blast pentru voi, astfel incat v-au propus pe urma sa semnati direct cu ei?
Da, asa a inceput. Stiau trupa pentru ca ne distribuiau si ne promovau acele doua albume, iar mai tarziu, cand a venit randul lui Inwards sa fie lansat, cred ca cei de la Nuclear Blast au auzit inregistrarea si le-a placut si ne-au facut o oferta. Asa am inceput sa lucram impreuna. Probabil ca celelalte doua albume nu le placusera, sau poate nu era timpul potrivit, poate albumele nu erau nici ele prea bune, iar daca asta este motivul chiar as intelege [rade], pentru ca Inwards este primul nostru album care a avut un sound killer. Era mai catchy si avea o abordare mai directa a muzicii. Asa ca le-a placut foarte mult acest disc si ne-au luat sub aripa lor protectoare.

 


Leif Jensen

 

Ce inseamna pentru o trupa sa semneze cu Nuclear Blast?
Pai e misto. Adica este una din cele mai mari case de discuri specializate pe metal si avem acolo o echipa care se ocupa de noi. Sunt niste oameni care chiar ne inteleg si carora le place ce facem si ne-au promovat foarte mult. Ne-au deschis foarte multe usi de la Inwards incoace, este albumul care practic ne-a pus pe harta muzicii internationale. Discul a fost lansat in Statele Unite, in Japonia, a fost foarte bine promovat in Europa si a primit si cateva distinctii de tipul "albumul lunii". Cred ca a avut de-a face si cu faptul ca toti am fost foarte motivati si dornici sa aratam calitatea discului, iar asta este foarte important. Adica, tu ca trupa poti sa-ti dai toata silinta iar oamenii sa nu auda de tine niciodata, pentru ca nu detii cheia care sa-ti deschida drumul. Dar dupa parerea mea, calitatea unui album nu are de-a face cu ce nume de casa de discuri este scris pe spatele CD-ului. Cred ca...

Are de-a face cu trupa. Calitatea adica.
Da! Adica daca am fi fost la Metal Blade probabil ca albumele ar fi fost la fel. Dar Nuclear Blast ne-a fost un partener bun timp de multi ani si suntem foarte fericiti ca s-a intamplat asa.

Pe Innoscent, cel de-al doilea vostru album, ati avut sansa sa lucrati cu Dan Swanö. Cum v-ati simtit sa lucrati cu o asemenea legenda?
Ne-am simtit bine, pentru ca Dan este in primul rand un prieten. Am avut un turneu cu Edge of Sanity in 1996, promovam Immortelle. Si intr-o seara ne-a spus din senin: "Daca aveti nevoie de ajutor pentru mixajul viitorului album, sa ma anuntati!". Si apoi l-am sunat si i-am zis "Ok, poti sa ne faci o favoare si sa-l mixezi?" [rade] A fost destul de usor si ne-birocratic, mai mult ca o favoare personala. In acel moment aveam un album pe care-l inregistrasem impreuna cu un prieten intr-un studio local si nu suna prea bine. Asa ca Dan l-a luat in primire si l-a slefuit cum a putut. Cred ca a iesit ok in conditiile date. Bineinteles, e la un standard diferit de ce avem acum. Dar ca buget si la cum se canta... pe atunci era o cu totul alta lume. Dan este cu siguranta unul dintre tipii din industria muzicala pe care-i respect cel mai mult. Este foarte talentat, se pricepe la mai multe instrumente, are o ureche fantastica, e foarte ambitios si vrea mereu 110%. Cred ca este foarte bine sa ai o asemenea atitudine. Inca suntem prieteni. Ultima oara am vorbit cu el acum cateva zile, i-am trimis o copie a ultimului nostru CD, care i-a placut.

E bine sa fii prieten cu un asemenea producator :)
Cu siguranta!

Uitandu-ma peste discografia voastra, am observat ca toate titlurile albumelor voastre incep cu litera "I". Ai remarcat?
Aaaaaa.... nu.
[Rade] Ei bine, toate incep cu "i"...
Glumesc! [rade] Este intr-adevar un tipar. Avem aceasta tema, ca si cum am vrut sa punem toate albumele unul in continuarea celuilalt. Toate sunt pe acelasi tipar: titlu format dintr-un singur cuvant ce incepe cu litera "i", poate doar ca sa ne luam revansa ca numele trupei nu este atat de atragator, dar numele albumelor sunt. [rade] Cred ca e ca un schimb: fanii se asteapta ca un nou  album Dew-Scented sa aiba un titlu mergand pe acest model si sa contina un anumit stil de muzica, pentru ca nici asta n-o sa schimbam vreodata. Asa ca e doar o chestie care sa atraga, ca o gluma serioasa si pe termen lung.

Referitor la albumul vostru, Issue VI, atat presa, cat si fanii l-au primit foarte bine si multi au afirmat ca ar fi chiar cel mai bun disc al vostru. Ce parere ai despre asta?
Despre ce album era vorba? Issue VI?
Da, Issue VI.
Albumul precedent. Nu cred ca a fost cel mai bun [rade]
Asta e cel nou, nu?

Da, cred ca cel nou este un album mai bun decat oricare altul din discografia noastra. In ceea ce priveste sunetul, set-up-ul, cat de catchy este... Dar nu stiu, eu cred ca inca suntem o trupa care evolueaza intr-o directie, spre ceva. Nu am facut inca cel mai bun album sau albumul perfect si n-o sa ne oprim din cantat pana cand n-o sa compunem acel album despre care sa spunem ca este... perfect. Asta este scopul pe care trebuie sa-l ai ca si artist. Cred ca Inwards a avut cateva piese bune, iar Impact mi-a placut mult si cred ca este un album mai bun decat Issue VI deoarece este mai necrutator, mai agresiv, iar piesele sunt mai potrivite pentru aparitiile live. Si apoi cred ca Incinerate este, din nou, in acelasi stil ca si Impact, are acelasi feeling. Un album mai direct, mai la subiect si chiar un pic mai salbatic, ceea ce sincer prefer. Issue VI a avut niste piese foarte bune, unele idei foarte bune, dar si niste cantece care erau... mai experimentale as zice, ceea ce este ok si trebuie sa faci asta uneori. Dar adevarata fata a trupei este mai bine reprezentata pe un album ca Incinerate.

 


Incinerate, 30 martie 2007, Nuclear Blast

 

Ce reactii a primit Incinerate pana acum?
Pozitive. Se pare ca ceva e bine pe albumul asta. Am avut recenzii pozitive, am inceput sa cantam piesele live din turneul trecut pe care tocmai l-am terminat.

Si cum au fost primite piesele noi?
Materialul pare sa prinda. Cum am spus, e mai catchy si chestia asta incepe deja sa isi arate avantajele, piesele au fost scrise cu gandul de a fi prezentate live. Asta am observat ca era un pic in neregula cu Issue VI, nu ca piesele erau proaste, dar nu prea cantam de pe albumul ala, cantam mai multe piese de pe Impact decat de pe Issue VI si asta iti arata ca ceva e ciudat, stii?

Cum hotarati ce piese sa intre intr-un set live?
Avem o lunga discutie [rade]. Fiecare are piesele lui preferate si bineinteles, opinii personale. Dar acele piese pe care ne simtim cu totii bine sa le cantam la repetitii, care ne induc tuturor o atmosfera placuta, acelea sunt piesele care se califica singure pentru a fi cantate live. Au fost mereu piese care... nu stiu, de exemplu ca Cities Of The Dead de pe Impact sau Acts Of Rage, prima piesa, despre care am stiut din start ca vor ramane in playlist. Iar de pe noul album cred ca avem o gramada de optiuni. La concertul de lansare pe care l-am sustinut la noi in oras cred ca am cantat vreo 6 sau 7 piese noi si toate au mers foarte bine. Deci avem de unde alege de pe Incinerate.

Si intr-un concert obisnuit o sa cantati la fel de multe piese noi?
Nu, probabil ca vom canta doua, trei sau patru, in functie de cat timp avem. Dar daca este timpul standard de 45-50 de minute, e posibil sa fie trei piese. Asa ca vom canta cate putin din toate, cam cate trei piese de pe fiecare album. Bine, n-o sa ajungem chiar pana la primul album. Cred ca asta face lucrurile mai interesante. N-am fost niciodata de acord cu trupele care canta in turneu o gramada de piese noi, ca Maiden, doar pentru ca au impresia ca trebuie sa-si promoveze noul album. Cred ca trebuie sa canti ceea ce se potriveste in acel moment, stii?

Da, adica publicul vrea sa auda piese mai vechi. Normal, trebuie sa canti si piese noi pentru ca de aia esti in turneu, dar si publicul trebuie sa fie acolo, alaturi de tine, si e cam greu sa faca asta cand nu prea stie piesele.
Da, n-am vrea sa fim Iron Maiden si sa cantam intregul album in turneu [rade].

Asta este si primul album pe care ati avut niste invitati, ma insel cumva?
Nu, ai dreptate. Adica am avut un invitat si pe Ill-Natured, dar atunci a fost ceva mai spontan si nu s-a intamplat ca acum. De data asta am simtit ca avem timp si, in perioada moarta dintre inregistrarea albumului si mixaj, am jonglat un pic cu ideile. Am aflat ca avem posibilitatea sa invitam un chitarist pentru un solo de pe Perdition For All, asa ca l-am contactat pe Gus de la Firewind iar el a fost destul de dragut incat sa accepte. Si ce-a facut el suna chiar bine. Apoi ne-am dat seama ca acel cantec are doua parti de solo, asa ca am ajuns la prietenul nostru Jeff Waters de la Annihilator, pe care-l stim de multi ani pentru ca am mers o data cu ei in turneu si de atunci am pastrat legatura. Amandoi au stiluri originale de a canta si diferite de ale noastre, normal. Parerea mea este ca sunt niste muzicieni incredibili, unii dintre cei mai buni chitaristi pe care-i poti gasi in scena metalica. Asa ca a fost extraordinar c-au acceptat sa faca parte din albumul nostru si suntem foarte mandri de rezultat.

 

 

Si cum ramane cu Mille Petrozza?
Da, el este de fapt unul dintre... a fost aproape ca o favoare amicala, as putea spune, pentru ne stim de la concertele la care am cantat impreuna, el locuieste tot in zona asta. De fapt, chiar ieri ne-am intalnit la un concert si am baut si-am discutat despre care mai e treaba cu Kreator, care mai e treaba cu Dew-Scented. Am vrut sa-l invitam sa cante si pe Issue VI dar atunci nu s-a putut pentru ca era ocupat cu trupa lui chiar cand eram noi in studio. Insa de data aceasta ne-am intalnit intr-un studio din Essen si am tras vocile, care se completeaza excelent una pe cealalta. Sunt doua registre complet diferite, desi ambele sunt voci extreme, de thrash metal. Dar sunt foarte, foarte diferite. Si asta si vroiam de fapt. Am vrut sa avem un contrast pe acea piesa [n.a. Piesa este Retain The Scars], sa avem un fel de duel. Si normal, cum Kreator a fost una din influentele noastre atunci cand am pornit la drum si cum Mille este un tip pe care il respect foarte mult, a fost foarte misto sa-l avem invitat pe album. Si cred ca piesa a iesit foarte bine, e ca cireasa de pe tort, tocmai ultima piesa de pe disc.

Exista si o editie limitata a albumului, care vine cu un disc bonus de 7 piese. Bonusul nu contine doar piese vechi, ci si unele noi. De ce-ati ales sa puneti piese noi pe o editie limitata?
Pentru ca albumul era deja complet asa cum era. Simteam ca albumul avea deja... adica noi oricum cantam o muzica extrema si n-are sens sa punem 70 de minute pe un disc. Asta ar inrautati lucrurile, ar face oamenii sa il urasca pentru ca deja ar fi prea mult, intelegi? Albumul avea deja o succesiune, simteam ca piesele curg in mod firesc si ca discul era un tot unitar, adica exact ce ne dorisem. Si apoi au mai ramas pe dinafara vreo doua sau trei piese, pentru ca intotdeauna inregistram mai mult pentru cazul in care o piesa nu ne iese chiar atat de bine precum credeam initial si trebuie s-o aruncam. E bine sa ai de unde sa alegi. Dar in cazul asta am avut un cantec foarte bun numit Let It Die, pe care aveam de gand sa-l punem pe versiunea pentru Japonia a albumului sau ceva de genul asta, dar apoi am cochetat cu ideea de a avea un disc bonus, si cand am avut acordul Nuclear Blast, ne-am hotarat sa punem piesa si acolo pentru ca e foarte buna si merita sa fie auzita. Doar ca nu se mai integra pe album. Asta e una din piesele noi. Cealalta piesa noua este un cover dupa Bad Religion, si este si ea pe discul bonus impreuna cu alte cover-uri facute de-a lungul timpului.

Singurul vostru DVD de pana acum este acel bonus care a venit impreuna cu Issue VI....
Da, asa e. Editia limitata a lui Issue VI pentru Europa a avut un DVD bonus cu vreo 18 piese live, parca. A fost un mod foarte ok de-a lansa un material live, pentru ca nu simteam ca a venit momentul sa facem un DVD de sine statator. In continuare nu cred ca am ajuns acolo, asa ca poate in viitor, cine stie? Insa acum n-as vrea sa investesc timp si in special bani in asa ceva, pentru ca nu cred ca este momentul potrivit. Intai trebuie sa mai compunem cateva albume memorabile si sa evoluam in directia corecta si apoi poate, candva, sa lansam un DVD. Acum se pare ca toata lumea vrea si are nevoie sa scoata DVD-uri, iar calitatea lasa de multe ori de dorit. DVD-ul este un format incredibil si poti face atat de multe lucruri cu el. Mi-ar placea sa facem un fel de DVD istoric, despre cariera trupei, insa pentru asta avem in mod cert nevoie de mai mult timp si trebuie sa mai imbatranim un pic.

Totusi, nu va lasati fanii sa astepte prea mult :)
Chiar crezi c-ar avea vreun sens sa-l facem acum? Adica sunt flatat sa aud ca ar putea fi interesant pentru unii, dar uite, nici n-am cantat vreodata in tara ta. Si chiar imi doresc asta, sa stii... pentru mine este mai important sa transmitem mesajul trupei in mod direct fanilor si sa cantam peste tot pe unde putem, sa facem trupa mai cunoscuta si abia apoi sa oferim lumii o fotografie a ceea ce reprezentam. Pentru mine aceasta fotografie ar fi tocmai DVD-ul live. Un DVD live compenseaza faptul ca nu poti vedea trupa live in fiecare zi.

Este un punct de vedere interesant si te-am intrebat pentru ca aveti totusi 15 ani de activitate. Alte trupe care au doar cinci sau poate chiar doi sau trei ani, deja lanseaza un DVD.
Este o chestie de gusturi si pot face ce vor. Eu cred ca un DVD este ca un capitol de final. Ca un fel de aniversare. Dar daca simti ca ai atins un anumit nivel si vrei sa inchizi un capitol ca sa incepi unul nou, cum ar fi de exemplu daca am decide sa-l dam afara pe vocal pentru ca este idiotul trupei... si in cazul asta, normal, este doar un exemplu, pentru ca eu sunt vocalul [rade], dar daca ne-am hotari sa-l dam afara si sa continuam cu altcineva, poate ca acela este momentul potrivit sa faci un DVD, stii? Sa inchizi capitolul cu acel vocal si sa treci prin tot ce s-a lansat pana atunci. Insa acum simt ca suntem activi si cu privirea inca spre viitor, vrem sa plecam in turnee, sa scriem piese noi, asa ca nu simt nevoia sa fac un DVD.

Care crezi ca e pozitia trupei tale pe scena muzicala actuala? Cam pe unde crezi ca va clasati?
Cred ca suntem pe partea unde soarele straluceste cel mai mult. Cred ca avem o pozitie buna deoarece suntem pe scena asta de ceva timp, avem oameni care ne inteleg si ne sustin muzica. Dar in acelasi timp nu suntem prea competitivi. Nu privesc scena... adica noi suntem fani ai acestei muzici si avem o anumita pasiune pentru thrash metal, de asta si facem ceea ce facem. Dar nu m-as vedea intr-o asemenea postura in care sa ma uit in dreapta si apoi sa ma uit in stanga si sa incep sa-mi spun "hopa, tipii astia sunt mai rapizi si mai mari decat noi si atrag mai multi oameni si vand mai multe albume". Chiar nu conteaza pentru mine, serios. Eu compar Dew-Scented doar cu Dew-Scented si daca reusim sa compunem piese mai bune decat data trecuta, sunt fericit. Daca reusim sa avem un turneu mai bun decat cel precedent, sunt iarasi fericit. Dar mai mult decat atat... Cred ca am avut multe oportunitati si am castigat respectul altor artisti si al celor care ne asculta muzica, deci e cel mai bun cadou pe care-l puteam primi dupa atatia ani.

Ca tot vorbim de scena muzicala de acum, esti multumit de cum merg lucrurile? Ne poti recomanda niste albume care merita ascultate?
Cred ca scena este foarte diversificata in zilele noastre, cred ca exista multa calitate si stiluri diferite. Eu ascult cam tot de la Tori Amos si pana la Terrorizer. Pentru mine este un spectru foarte larg, imi plac multe lucruri in afara de thrash si death metal. Cred ca este o noua miscare, o noua generatie, multe persoane tinere vin la concerte, sunt multe trupe promitatoare. Cred ca nivelul calitativ al trupelor tinere este incredibil. Vezi niste pustani de 20 de ani care canta uimitor de bine, foarte legat si tehnic si iti zici... "ok..." [rade]. Dar cred ca sunt alte vremuri si asta e bine. Cred ca este foarte inviorator. Si cum am spus, ascult orice, este dificil sa recomand ceva cuiva. Abia am ascultat ultimul album Tori Amos, care cred ca a fost lansat chiar azi daca nu ma insel, si este extraordinar. Personal sunt foarte multumit c-a iesit asa. Ador ultimul Machine Head, cred ca are niste riff-uri dementiale si este probabil unul dintre cele mai bune albume pe anul asta. Ce altceva imi mai place? Buna intrebare... Noul Chimaira este un album foarte bun. Am fost sa vad ieri The Haunted si Municipal Waste... ba nu, acum doua zile, si cred ca ambele trupe sunt foarte bune, au un show bun si albumul lor actual este de asemenea foarte ok. Asa ca a fost un concert frumos. Cum am spus, sunt curios sa vad ce mai urmeaza. Sunt niste chestii misto care or sa se intample, cum ar fi ca Trouble scot un nou album si vin aici in turneu... este una din trupele mele preferate din toate timpurile.

 

 

Poti sa-ti descrii colegii in cateva cuvinte? Cum este fiecare dintre ei...
Flo, chitaristul, este 100% metal, foarte dedicat, foarte creativ, un tip foarte dulce, foarte amuzant, foarte nebun uneori, dar asta e un lucru bun, stii?
Hendrik este ca si fratele lui, fac o echipa foarte buna, este de asemenea un tip nebun dar in acelasi timp si foarte muncitor si ia trupa foarte in serios. Apreciez si faptul ca este foarte petrecaret.
Alex, basitul, este un tip tacut, este din partea de nord a Germaniei si pe acolo oamenii nu prea vorbesc [rade], dar uneori nu trebuie decat sa lucreze ca sa ne puna la punct, ceea ce e foarte bine. Este foarte echilibrat si foarte prevazator, ceea ce e bine si pentru trupa. Este cu noi din 2002 si faptul ca-l avem alaturi de noi a ajutat foarte mult la atmosfera din trupa. Stie ce face si asta e foarte important.
Si avem si un tobar nou, Andy, el este din Berlin. Nu il stiam inainte sa sustina o auditie pentru noi, asa ca inca suntem in procesul de a ne cunoaste, insa pare sa fie foarte motivat, foarte pasionat, adica exact ce ne doream de la un tobar nou.

E nou, normal ca trebuie sa fie motivat...
Exact. Si inainte a fost intr-o trupa unde facea mare parte din munca, asa ca nu-i pasa doar de tobele lui ci se gandeste la trupa ca la un ansamblu, ceea ce e bine.

Si cum ramane cu tine? Poti sa te descrii?
Uuuuf, asta e greu. De fapt ar fi amuzant sa-i aud pe ceilalti cum ma descriu. Ar fi chiar interesant, dar cum eu ma ocup de presa, nu cred ca vor avea vreodata ocazia sa isi spuna parerea. Dar da... eu fac cam totul, uneori sunt taticul si mamica trupei. Sunt vocalul si ma ocup de toata afacerea, ma ocup de presa si de majoritatea lucrurilor. Nu cant la nici un intrument in afara de ceva flaut, pe care l-am invatat la scoala dar bine c-am uitat! Sunt un tip destul de dragut datorita faptului ca imi pot exterioriza sentimentele negative cu ajutorul trupei, asa ca sunt relaxat. Cred ca sunt o persoana buna. Si ce altceva? Mai degraba as vrea sa ma descrii tu.

[Rade] Nu pot sa fac asta acum, nu te cunosc, asa ca...
Dar de asta facem interviul, nu? Chiar acum incerci sa afli diverse lucruri despre mine.

Bine, pai esti foarte amabil pentru ca dai niste raspunsuri foarte detaliate si pe deasupra mi-ai mai raspuns si la cateva intrebari pe care nici nu apucasem sa ti le pun...
Da, am aruncat un ochi pe hartia pe care le ai scrise.

[Rade] Ok... Si cum ai descrie trupa in cateva cuvinte?
Suntem foarte hotarati, suntem destul de neinduplecati cand vine vorba de abordarea muzicala, as spune chiar ca suntem contra trendurilor pentru ca nu cred ca ne-a pasat vreodata prea mult. Suntem o adunatura haotica, intotdeauna am fost ca un debuseu pentru lucrurile bune care ni s-au intamplat. Cred ca este mult haos in trupa, dar asta mentine lucrurile interesante si o stare creativa. Da, cam asta e. A, si mai cred si ca suntem sub-apreciati [rade].

Ei, asta se poate schimba. Exista mereu un moment in care lucrurile sa se schimbe.
Da, bine, lumea-mi spune asta de vreo 15 ani [rade] si stii ce? Nu mai cred asta... [rade] Imi pare rau, dar cantam pentru ca ne place sa facem asta si sunt sigur ca exista pe lumea asta persoane care iubesc acest stil si care ne apreciaza mult si sunt multumit cu asta. Ceilalti pot sa... chiar nu-mi pasa deloc ce cred altii. Eu ma simt bine cu muzica noastra si n-am nevoie ca altii sa-mi spuna ca sunt bun la ceea ce fac. Adica normal ca ma simt bine sa mai aud asta din cand in cand dar sincer, atata timp cat eu sunt fericit, inseamna deja trei sferturi din toata placerea. 

Ce urmeaza pentru Dew-Scented? Plecati in turneu sau ce altceva?
Abia ne-am intors din turneul cu Behemoth, Napalm Death si Moonspell, care a fost foarte bun, a fost primul turneu european de promovare a noului album Incinerate. Luni vom fi la un festival in Portugalia, ceea ce va fi foarte dragut pentru ca am mai fost o data acolo si o sa fie misto sa stam la soare luni si marti. Chiar sunt bucuros ca mergem acolo. Urmatorul pas este un turneu in iunie cu Misery Index care sunt prietenii nostri, asa ca aproape doua saptamani jumatate vom fi cu ei. Apoi o sa cantam la mai multe festivaluri in vara si apoi sper sa ajungem in Statele Unite la sfarsitul toamnei. Asteptam sa vedem ce se mai iveste. Adica bineinteles ca o sa incercam sa cantam in cat mai multe locuri. Acum chiar studiez niste posibilitati de a canta in sfarsit in Romania...
Ar fi extraordinar.
As fi foarte fericit. Am fost acolo de sarbatori.
Da? Cand?
Prin '97 parca. Si chiar mi-a placut foarte mult Romania.
Ma bucur sa aud asta. Pai... cam asta a fost interviul. Iti multumesc mult pentru timpul acordat.
Multumesc si eu ca ti-ai petrecut dupa-amiaza vorbind cu mine la telefon. Sper ca mai devreme sau mai tarziu sa avem ocazia sa ne cunoastem dupa concert, cand vom ajunge sa cantam in sfarsit in Romania.
Da, ar fi chiar dragut. Merci! Sa ai o zi placuta in continuare.
Si tu! Pa.

Autor: Sake, Nebelhexa
Vezi galeriile trupelor: Dew Scented

   May 15, 2007  | 0 Comentarii  | 9939 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: DEW-SCENTED: Incinerate reuseste sa arate adevarata fata a trupei

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri