interviuri rock

Doru Istudor (M.S.): heavy metal-ul nu e doar un gen de muzică

Doru Istudor (M.S.): heavy metal-ul nu e doar un gen de muzică
TRUPE : M.S.

În data de 23 martie 2017, grupul bucureștean M.S. va lansa albumul de studio cu numărul patru din carieră - Carne de tun. Am profitat de această ocazie și l-am invitat la o nouă discuție pe Doru 'M.S.' Istudor, liderul grupului.

 

Metalfan: Salut, Doru! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! La 56 de ani, spre deosebire de cei mai mulți dintre colegii tăi de generație ești încă pe scenă și nu doar că ești încă pe scenă, dar ai rămas fidel heavy metal-ului. Ai putea, te rog, să ne spui care este secretul tău?
Doru Istudor: Salut! Secretul, ca să zic aşa e să-ţi placă acest gen de muzică, să vrei să ȋnveţi să o faci cȃt mai bine şi să ţii pe cȃt posibil pas cu dezvoltarea ei. Oricum, heavy metal, cum spunea şi Halford sau Lemmy, nu e doar un gen de muzică, e mult mai mult.

Metalfan: Când ai descoperit muzica rock? Care au fost primele albume pe care le-ai ascultat?
Doru Istudor: Cȃnd aveam vreo 13 - 14 ani, trupa mea preferată era The Beatles şi ȋncă mai ştiu parţial textele la peste 100 de cȃntece. Trebuie să ţii cont că pe vremea aceea nu se găseau discuri ȋn comerţ şi toată lumea ȋnregistra de unde putea pe magnetofon şi casetofon pentru a-şi alcătui o colecţie. După cȃţiva ani am descoperit KISS, Deep Purple, Grand Funk, Genesis, Yes, Pink Floyd şi prin ’79 am dat de Judas Priest, care ulterior a avut o mare influenţă asupra mea.

Metalfan: Ce te-a mânat să urmezi o carieră artistică? Când ai început să cânți la tobe?
Doru Istudor: Am avut nişte prieteni ȋn cartier care aveau o trupă şi repetau la unul dintre ei acasă, ȋn subsol. Pe vremea aceea făceam ciclism, dar mi-ar fi plăcut şi mie să cȃnt şi, la a doua ȋncercare, ȋn 1979, făceam parte din Avis, prima trupă cu care am avut nişte concerte ȋn deschidere la Iris, Continental şi Marfar. Ca idee, dintre cei cu care am cȃntat ȋn 1979 – 1980, doar Doru Borobeică mai activează.

Metalfan: Îți mai aduci aminte care a fost primul tău set de tobe? Ai putea, te rog, reproduce în cuvinte sentimentul pe care l-ai simțit atunci?
Doru Istudor: Primul set de tobe era un Mondial de 8700 lei cumpărat la mȃna a doua, cu 4500, de la un tip care cȃnta ȋn cȃrciumă şi care avansase la un set de Tacton RDG-ist. Tobele Mondial erau făcute la Reghin din PFL şi chiar cu feţe de plastic, bătute ȋn cuişoare de rame, nu originale, sunau ȋngrozitor de prost. Nici doi ani mai tȃrziu, am scăpat de ele.

Metalfan: Titlul noului vostru album, Carne de tun, mi se pare atât de actual pentru vremurile în care trăim. Cui i-a venit ideea ca materialul să poarte acest nume? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre acesta?
Doru Istudor: Idea de nume şi de copertă a fost a mea şi cred că e destul de sugestivă. Acolo e un tun cu ȋnsemnele UE pe scut, iar ȋn ţeavă e băgat ţăranul romȃn… Romȃnii, care sunt carne de tun după ce au cedat resursele naţionale, etc. Lȃngă tun, Costin a adăugat politicianul romȃn cu valizele pline cu bani.

Metalfan: Pot zice că formula grupului M.S. se schimbă destul de des. Înainte de a începe munca pentru noul vostru disc, au trecut prin formație și chitaristii Adrian Sârbu (ex-Voltaj, ex-Metrock) și Gabriel Golescu (VH2). De ce v-ați despărțit? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Doru Istudor: Cu Adi Sȃrbu şi Gabi Golescu nu am avut concerte, au avut o prestaţie temporară şi ne-am despărţit din veşnicul motiv, incompatibilitate. Ȋn rest,  din anul 2000 de cȃnd s-a ȋnfiinţat trupa, doar trei persoane au mai făcut parte cu adevărat, adică ȋnregistrări şi concerte: Cristi Luca, Dan Himpa şi Cornel Marin.
 

M.S. ȋn 2017:
Mihai 'Mike' Vlahopol, Constantin Sandu, Doru 'M.S.' Istudor, Teo Moderau, George Costinescu


Metalfan: Ai putea, te rog, să ne vorbești despre componența actuală a formației?
Doru Istudor: Ȋn afară de Costică Sandu, care a fost cu noi de la ȋnceput, a revenit George Costinescu care a lucrat la primele două albume şi avem doi chitarişti noi: Mike Vlahopol, un vechi prieten care a trecut pe la multe trupe, dar nu s-a ocupat de „metale” ȋn ultima decadă si Teo Moderau, care a mai lucrat ȋn ultimii ani cu Neutron şi Hatemode. Aă mai adăuga că a colaborat şi vechiul meu prieten, Cristi Marinescu, care a mai lucrat cu noi şi la celelalte albume. Celălalt prieten cu care lucram la ȋnregistrari, George Pătrănoiu, nu mai e printre noi.

Metalfan: Artwork-ul discului a fost creat de Costin Chioreanu de la Twilight13Media (At the Gates, Bloodway, Napalm Death, etc.)… Cum apreciezi rezultatul final?
Doru Istudor: Rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor, foarte bun. Costin m-a ȋntrebat dacă am idee despre grafică şi, ca să fie mai clar ne-am ȋntȃlnit şi i-am desenat şcolăreşte pe o hȃrtie cum văd eu coperta. Ulterior, fiindcă nu ȋnţelegea din schiţa mea detaliile tunului, i-am explicat că e un obuzier greu de tipul folosit acum 100 de ani, nu tun şi i-am trimis nişte poze din Primul Război Mondial. Apoi el a desenat corect totul şi a adus ȋmbunătăţiri.
 

 
 
Metalfan: Ești la curent și cu activitatea muzicală pe care Costin o desfășoară alături de grupul său, Bloodway? 
Doru Istudor: Ştiu ce face Costin şi apreciez munca lor şi prezentarea pe care o fac ȋn concerte.

Metalfan: Vezi posibilă o colaborare din punct de vedere muzical cu Costin Chioreanu? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Doru Istudor: Nu am vorbit cu el despre aşa ceva.

Metalfan: Pentru aproape doi ani, în anii ’80, ai făcut parte din grupul Valeriu Sterian și Compania de Sunet. Cum a fost acea perioadă pentru tine din punct de vedere muzical?
Doru Istudor: Din punct de vedere muzical, pentru mine era ceva liric şi drăguţ, cu accente triste, ironice, meditative, cu anumite texte care erau ȋntelese ca anti-sistem, de succes. Trebuie sa ţii cont că eu veneam de la Florian din Transilvania, care făcea muzică de avangardă şi, mai ȋnainte, de la Harap Alb care era heavy metal. Şi ca ȋncheiere, tot la metal m-am ȋntors ȋn septembrie 1986, cȃnd am reȋnfiinţat Voltaj ȋmpreună cu Adi Ilie, şeful trupei iniţiale.

Metalfan: Ca artist, cum îl percepeai pe Vali Sterian pe scenă și în sala de repetiții?

Doru Istudor: Era foarte deschis şi comunicativ, accepta idei, se repeta mult, se juca yams mult şi se bea bere la Cireşica şi Hotel Veneţia.

Metalfan: Ȋi lipseşte societății actuale vocea critică a lui Vali Sterian? Ce părere ai despre implicarea muzicienilor în aspectele sociale ale vieții? Acum câteva zile citeam despre faptul că Roger Waters are de gând să cânte tot discul The Wall la granița dintre SUA și Mexic…

Doru Istudor: Ai putea spune că Vali lipseşte, deşi mai auzi piese de-ale lui la radio. Totuşi, prezenţa lui ar fi amplificat mult ideile ȋnregistrate. Waters este magnific prin concertele şi prin cum decide să ilustreze şi să actualizeze acolo idei de acum 30 şi ceva de ani. Cȃt despre zidul ăla de la granite, cred că e o prostie. Zidurile nu au oprit invaziile de mii de ani, iar ăia oricum trec prin tuneluri.

Metalfan: În urmă cu mai bine de 30 de ani, ai lansat alături de Florian din Transilvania discul Tainicul vârtej, unul dintre puținele lansate în acea perioadă în România care îmbină muzica electronică cu rockul progresiv. Aș putea spune, cumva apropiat din punct de vedere muzical de ceea ce propuneau trupe precum Tangerine Dream și Popol Vuh. Cum vezi acum în 2017 acest material?
Doru Istudor: Erau mai multe influenţe la Mircea Florian, iar acum ȋn 2017, cred ca albumul e ȋncă valabil şi oferă plăcere ascultătorilor.

Metalfan: Cât timp ați lucrat la acest material? Cum s-au desfășurat înregistrările? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Doru Istudor: Contribuţia mea la acel material a fost minoră, fiindcă nu am avut voie să fac decȃt mici modificări. Ȋnregistrările din Electrecord au durat cam o lună, dar eu am tras tobele ȋn patru zile. Ulterior, cenzura comunistă a sters piesa As, care a fost ȋnlocuită cu Ȋntoarcerea ȋn cerc. iar cu această ocazie s-au ȋnlocuit şi unele track-uri de tobe acustice cu altele făcute pe drum computer, fiindcă se auzeau mai bine.

Metalfan: Știu că Mircea Florian este unul dintre prietenii tăi buni. Ai încercat să-l convingi prin exemplul propriu să revină pe scenă cu Florian din Transilvania? Dacă nu, crezi că ar avea succes un astfel de demers?
Doru Istudor: Am vorbit cu Mircea despre reȋnfiinţarea Florian din Transilvania ȋncă de prin 2005, dar din diverse motive nu s-a materializat nimic.

Metalfan: Revenind la M.S…. Discurile pe care le-ați lansat în trecut, din păcate nu mai sunt disponibile pentru cumpărare. O reeditare probabil că ar implica o serie mare de costuri. Ați luat în calcul să le faceți însă disponibile pentru cumpărare în format digital pe platforma Bandcamp?
Doru Istudor: Reeditare nu cred că va fi, eu m-am gandit la un „Best Of”, iar ȋn format digital trebuia să apară ȋncă de anul trecut, dar am amȃnat asta pentru 2017, după apariţia noului album.

Metalfan: M.S. este unul dintre cele mai importante grupuri heavy metal din România cu o activitate de aproape 20 de ani. Dacă din punct de vedere al materialelor de studio, lucrurile arată foarte bine, nu pot să nu te întreb și dacă ați luat în calcul lansarea unui DVD, fie a unui concert aniversar, fie a unor filmări adunate din perioade diferite ale existenței trupei?
Doru Istudor: Ne-am gȃndit şi noi la un DVD şi e foarte posibil să facem asta peste aproximativ un an. Filmările pe care le am din diferite concerte nu prea se pot folosi fiind de calitate ȋndoielnică, dar ȋn timp am postat cȃte ceva pe pagina noastra de YouTube. Concert aniversar poate facem la 20 de ani, ȋn rest această titulatură, eu zic că şi-a pierdut sensul ȋn Romȃnia. Concert aniversar de 5, 10, 15, 20,25, 45 de ani. De ce nu “Concert Rock” sau cam aşa? Ne lăudăm că existăm de 20 de ani? Dar dacă activitatea din ultimii 20-85 de ani a fost un rahat, ce sărbătoreşti? Că eşti bătrȃn şi penibil?

Metalfan: Ai putea, te rog, realiza o compilație virtuală cu 10 dintre cele mai dragi piese pe care le-ai compus? Ce nume ar avea acest material?
Doru Istudor: Ar fi mai multe şi as incepe cu trei piese compuse la Voltaj: Cenuşă şi diamant, Erou, erou şi Ochii tăi. Apoi de la M.S. aş continua cu Panzer, Harap Alb, Patrula, Dreptul de a candida, 30 de arginţi, Dreams of  Fear, Intrusion, Călătorul prin spaţiu, Spre cer, Drept ȋn ochi şi ȋncă vreo cinci de pe noul album, dintre care două sunt deja pe YouTube, Țeapa şi Patrioţii.
 

 
Metalfan: În data de 23 martie 2017 veți lansa discul Carne de tun în clubul Quantic din București. Ai vrea să transmiți câteva cuvinte sau gânduri celor care vor veni la concertul vostru, dar și nehotărâților?
Doru Istudor: Le doresc tuturor sănătate şi o viaţă dinamică, aşa cum e rockul nostru şi ȋi aşteptăm acolo ca să se simtă bine şi, eventual să cumpere albumul şi un tricou ca amintire.

Metalfan: După lansarea de la București, va gândiți să lansați materialul și-n alte orașe din țară? Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, etc.?
Doru Istudor: Da, bineȋnţeles, dar asta se va ȋntȃmpla ȋn toamnă şi ȋncă nu pot da vreo dată precisă.

Metalfan: Știu că ești pasionat de istorie. În luna noiembrie a anului trecut, editura Humanitas a lansat cartea Tezaurul României de la Moscova semnată de către Marian Voicu. Ai apucat să citești această lucrare? Cum vezi toată povestea legată de Tezaur?

Doru Istudor: Nu am citit cartea respectivă, iar tezaurul nu cred că va fi returnat vreodată ȋn intregime şi nici măcar parţial ȋn viitorul apropiat din cauza relaţiilor distante pe care le avem cu ruşii.

Metalfan: Dacă tot am deschis subiectul despre cărți, ai putea, te rog, să ne spui câteva cuvinte despre cartea pe care ai citit-o cel mai recent?

Doru Istudor: Am terminat Bucurestiul sub bombardamente (1941-1944), o carte foarte bună şi detaliată despre atacurile ruseşti, americane, britanice şi, ȋn final germane şi răspunsul excelent al vȃnătorilor noştri ȋn acest conflict. Cei interesaţi ar trebui să vadă şi Fortăreaţa Ploieşti şi Infern deasupra Ploieştiului, tot din Editura Militară. Iar acum citesc un SF excelent de Neal Asher, Agentul Cormac.

Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În încheiere dorești să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Doru Istudor: Mulţumesc pentru interviu şi mă bucur că site-ul vostru a rămas fidel rockului, iar citititorilor voştri le doresc să exploreze ȋn continuare rockul vechi şi nou de peste tot, fiindcă e mare cantitate de informaţie care poate oferi momente plăcute oricȃnd. Numai bine şi vă aştept la concert!

Foto: Doru Istudor / M.S. Facebook

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: M.S.

   March 09, 2017  | 0 Comentarii  | 5896 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Doru Istudor (M.S.): heavy metal-ul nu e doar un gen de muzică

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri