interviuri rock

GRAVEN: hotariti sa devina cunoscuti

GRAVEN: hotariti sa devina cunoscuti
TRUPE : Graven

Stiu de bucurestenii de la Graven de cinci ani, dar nu ascultasem, inaintea interviului, decit doua piese de-ale lor. Una nu mi-a placut mai deloc, cealalta m-a cam lasat masca. O existenta framintata, cu multe schimbari de componenta, i-a impiedicat sa aiba o prezenta constanta in atentia metal fanilor romani. Schimbarile de stil au marit si ele confuzia. Dar se pare ca acum lucrurile s-au asezat. Sa vedem ce si cum:

 

 

Metalfan: Graven nu e o trupa chiar necunoscuta, dar informatiile despre voi sunt destul de greu de gasit, asa ca v-as propune sa dedicam prima parte a interviului prezentarii trupei. Deci, in primul rind, cu cine stam de vorba?
Graven: In primul rand salutare tuturor, de la Cip, Mishu si Cristi, adica voce, chitara, respectiv clape. Vom raspunde aici oarecum impreuna.. Toti trei suntem cu Graven de la inceputuri, fiind practic singurii care am ramas constant in componenta trupei de-a lungul timpului. In prezent trupa e compusa din Cip Juganaru (voce), Mihai Alexandru (chitara), Cristi Parvulescu (clape), Ioan Oprescu (bass) si Cristi Raducanu (tobe).

Metalfan: Prima data am auzit de Graven prin 2003, cred, piesa Master of the Sky era disponibila la download pe siteul HMM.ro. Dar trupa exista deja de ceva vreme, nu?
Graven: Da, in 2003 Graven exista deja de ceva vreme cu un CV important de concerte prin cluburi si pe la festivaluri cunoscute din tara (Top T, Constelatii Rock, Metalheart, etc). 
Inceputurile au fost intr-un fel... gotice... sau doom-gotice, fondate pe o pasiune comuna pentru muzica de gen din perioada respectiva. In ciuda unor probleme repetate de componenta, incepute chiar dupa primul an de existenta a trupei, totusi, dorinta de a ne face un nume ne-a tinut uniti si am continuat. Cu toate astea, schimbarile de componenta au generat si infuzia de influente stilistice (thrash, death chiar ceva black), pe langa doom-gothicul de la inceputuri. Multe din acestea au disparut pana la aparitia lui Master of the Sky in 2002, unde ce a ramas a fost, sa zicem, un schelet gothic pe care s-au mulat elemente de heavy metal, ceva thrash si progressive. Un album apreciat pozitiv in acel moment.

Metalfan: Prin vara lui 2004 ati anuntat pe forumul Metalfan desfiintarea trupei, dar ati revenit in toamna urmatoare. Ce s-a intimplat, mai precis? Ce v-a determinat sa o luati de la capat si in ce fel a schimbat fata trupei acest nou inceput?
Graven: Momentul din 2004 a semanat foarte mult cu un vers din melodia Master of the Sky intr-un fel prevestitor: “how can I fly with broken wings”. Lucrurile evoluasera, eram intr-o zona complet experimentala in care ne lasam mult mai mult purtati de imaginatie... pana cand aceasta “nebunie” relativa a ajuns sa nu isi gaseasca si un raspuns pe piata de metal. Cred ca in general a fost un moment interpretat gresit de “criticii” din acea perioada... pacat. La asta s-a adaugat din nou problema componentei si pur si simplu la un moment dat franghia a cedat.
Ne-am hotarat totusi sa o luam de la zero (alte piese, alta componenta, la un moment dat ne gandeam chiar la alt nume) pentru ca pur si simplu nu puteam renunta... era pentru noi ca un drog. Pana la urma, atunci cand scena underground din Bucuresti incepea sa se miste, in special prin concertele de club, am avut ocazia sa probam noul material in cateva concerte, care au fost suficient de reusite incat sa ne motiveze sa continuam cu Graven.

 

 

Metalfan: Am auzit iar despre Graven in noiembrie 2005, cind ati participat la concursul Metal Kombat cu piesa The Fall. Imi amintesc ca ati fost destul de departe de podium, cam cum ati vazut voi experienta asta pentru trupa?
Graven: Metal Kombat a fost o sansa pentru orice trupa de underground, pe care am incercat s-o fructificam. Nu pot sa zic ca rezultatul votului ne-a afectat in vreun fel... hahaha. Cred ca ne-ar fi placut premiul care consta intr-un clip... dar nu ne-am facut la vremea respectiva un obiectiv din asta.

Metalfan: Ce s-a mai intimplat de atunci?
Graven: Pai... la inceputul lui 2006 au coincis mai multe probleme pentru fiecare din noi si evident din nou lucrurile au inceput sa scartaie cu componenta, vechea problema, adica am ramas iar in formula trio.
In 2006, Graven are un nou membru: Ioan Oprescu, devine, si este pana azi basistul trupei.
In cele din urma, dupa un an jumate in care nici nu ne amintim numarul de tobari pe care i-am incercat, in vara lui 2008, Graven este o formatie completa: Cristi Raducanu, noul tobar, s-a dovedit a fi exact ce cautam. Chemistry? hahaha!

Metalfan: Un subiect interesant este pentru Graven incadrarea stilistica. Interesant pentru ca, la un moment dat Cristi (clape) intreba lumea pe forum "Ce cinta Graven"? Au fost multe schimbari de stil de-a lungul istoriei voastre? Ati reusit sa va lamuriti pina la urma, ce cinta Graven?
Graven: Incadrare stilistica? Credem ca incadrarea stilistica este doar un fel de a ingradi ceva... un stil are niste caracteristici proprii care il fac diferit de alte stiluri. Ce vrem de fapt este sa ne situam pe o limita permeabila intre stiluri, nu putem in mod natural sa ne impunem niste limite pe care le creeaza nevoia de a clasifica lucrurile. Muzica vine din interior.

 

 

Metalfan: Citati la influente Paradise Lost, EverEve, Metallica, Anathema, toate sunt trupe cu schimbari de stil mari de-a lungul istoriei, v-au influentat si din punctul asta de vedere?
Graven: Schimbarile de stil la trupele mentionate au venit natural, datorita evolutiei metalului in decursul timpului. In mod cert Paradise Lost nu putea fi ceea ce e azi mentinand linia unor albume ca Gothic sau Shades of God, albume foarte bune la momentul la care au aparut. Deci nu ne-am impus schimbari de dragul schimbarii, si la noi au evoluat lucrurile, sa zicem... natural.

Metalfan: Pe pagina voastra de Myspace se pot asculta 6 piese, dar nu apare numele nici unui material discografic. Cum arata de fapt discografia voastra?
Graven: Master of the Sky a aparut in 2002. Conceput ca un demo, dar avand lungimea unui adevarat LP, la momentul respectiv si-a atins scopul, si sunt piese de pe acest material pe care le cantam si acum cu placere. Si poate le vom si reedita pe un material urmator. Master of the Sky a fost autoprodus si am distribuit cateva sute de exemplare, pe la concerte si in cateva locatii din Bucuresti. Piesa Master of the sky a intrat si pe o compilatia Maximum Rock.

 

 

Metalfan: Am inteles ca va pregatiti sa intrati in studio in curind. De ce abia acum? Care au fost problemele care v-au impiedicat sa aveti o activitate constanta: timpul, lipsa instrumentelor, a salilor de concerte, a studiourilor de inregistrari, a caselor de discuri, a instrumentistilor compatibili? Care credeti ca sunt problemele majore ale scenei autohtone?
Graven: Trebuie inteles ca in 10 ani se schimba multe: publicul, scena, locatiile, stilurile, conditiile in general, dar mai ales accesibilitatea la tot ce inseamna aceste lucruri. Dupa cum am spus mai inainte, problema noastra a fost o componenta stabila, problema care a durat prea multi ani si ne-a afectat continuitatea.
E o piata extrem de statica... numele de pe afise sunt cam aceleasi de multa vreme deja, trupe noi ies putine la iveala si fara sa aiba prea multe de zis. Din fericire avem si cateva trupe bune.

Metalfan: Daca tot discutam despre scena metalica de la noi, sunteti implicati in fenomen de ceva vreme, cum vi se pare voua ca a evoluat, e ascendenta, oscilanta, descendenta? Cum vi se pare ca e acum, fata de momentul in care ati pornit voi la drum?
Graven: Aici e mai dificil de povestit... Pe scurt, impresia ar fi ca de ceva timp e un trend descendent al fenomenului. Interesul publicului pentru concerte de metal pare a fi mai scazut fata de acum 3-4 ani, de exemplu. In special, concertele mici de club nu mai atrag atatia oameni. E diferit acum fata de inceputurile noastre. Probabil ca si oferta redusa din aceea perioada facea din orice concert un eveniment... Oricum, lumea se simtea bine la concerte atunci... chiar daca nu existau conditiile de acum (aici ma refer in special la sonorizare si scule in general). Cat despre trupe... parca lipseste elementul surpriza, nebunia in compozitie, originalitatea... cu unele mici exceptii.

Metalfan: Cum percepeti voi relatiile dintre trupele din underground-ul romanesc, e o mare si frumoasa prietenie? Va intelegeti bine intre voi cu totii? De exemplu mi se pare ca aveti o relatie deosebita cu Thunderstorm.
Graven: Una mare si frumoasa in nici un caz, mai degraba multe si mici. Dar, let’s do the math: multe trupe, putine cluburi de cantat live, putine festivaluri: concurenta primeaza... Cu Thunderstorm ne cunoastem de foarte mult timp, am impartit o mare parte din drumul pana in prezent si iata ca saptamana care a trecut am sustinut un nou concert impreuna. Cu Alex Pascu suntem prieteni foarte buni, ne-a impulsionat de  multe ori in momentele mai grele si ne-a fost alaturi, speram ca si noi lui.

 


 
Metalfan: Revenind la Graven si la inregistrari: cite piese aveti de gind sa inregistrati? Cine le-a compus, cum se compune la voi?
Graven: Finalitatea ar fi un album pe care speram sa il scoatem cam prin vara si care va numara undeva in jurul a 10 piese. Intr-o prima faza vom inregistra 3 piese care sa fie, sa zicem, un instrument de dialog cu publicul, case de discuri si asa mai departe. Cat despre compusul pieselor, in general se vine “de acasa” cu ideea pentru structura si pasaje (pornind de la chitara si clape) dar piesa se compune efectiv la sala. In structura viitorului album vor intra piese compuse intr-un interval mai mare de timp, cea mai veche avand ~ 4 ani.   

Metalfan: Cind stiti ca o piesa e buna, ca e gata? Lucrati mult la finisarea pieselor? Va place sa lasati ideile mai spontane, sau slefuiti totul pina la cel mai mic detaliu?
Graven: Cand o piesa e buna, o simti... degaja energie. In general finisarea finala o lasam pentru momentul dinaintea inregistrarii; in felul asta suntem siguri ca materialul ajunge la o oarecare maturitate. Asadar ne place sa avem o oarecare flexibilitate in compozitie.

Metalfan: Ce conteaza pentru voi cel mai mult la o piesa? Ce face o piesa sa fie buna?
Graven: Gandind global... o piesa buna e aia pe care o asculti chiar si dupa mult timp si ti se la fel de buna sau chiar mai buna decat prima oara cand ai ascultat-o. Si cred ca lucrul asta vine din doua elemente: ceea ce transmite si felul in care te motiveaza in vreun fel ascultarea ei.

Metalfan: Revenind la inregistrari, unde veti inregistra si cu cine?
Graven: In studiourile Sfera unde stim deja ce putem obtine si ca lucram cu oameni profesionisti.

Metalfan: Cind veti lansa primul album, cum veti aborda evenimentul: cautati o casa de discuri serioasa sau alegeti varianta discului auto-produs?
Graven: Un album e o prioritate. Publicul se schimba, fluctueaza. Graven trebuie sa-si mentina publicul, sa isi regaseasca publicul si/sau sa castige altul nou. Piesele au potential, trebuie doar sa ajunga la el. Sperantele sunt ca undeva in vara sa putem lansa albumul. Ambele variante de productie sunt posibile, in functie de conditii o sa alegem. Cert e ca punem calitatea pe primul loc, chiar daca si timpul e un factor important. O sa depinda foarte mult si piata din momentul respectiv, apropo de productie.

Metalfan: Cum stati cu concertele, au fost la fel de putine ca inregistrarile in istoria voastra?
Graven: In mod cert Graven e o trupa care a prins multe concerte, unele importante, din pacate distribuirea lor pe multi ani a facut sa nu existe de fapt si o continuitate... au fost sa zicem “tunuri”. In formula actuala am prins doua concerte care au fost oarecum de “sudare” si credem ca au mers bine pentru inceput. Am pus un diagnostic si stim ce avem de facut mai departe...

Metalfan: La ce sa ne asteptam de la Graven de acum inainte, la chestii serioase, veti fi mai prezenti, mai hotariti? Ce planuri v-ati facut pentru viitorul apropiat?
Graven: Obiectivul prioritar este ca piesele noastre sa devina cunoscute. Publicul are dreptul sa le auda si sa isi poata forma o parere clara.
Odata cu inregistrarile vom defini mai clar unele detalii, inclusiv imaginea trupei. In principiu totul e important, detaliile fac insa calitatea si speram ca restul va veni de la sine. 

Metalfan: Numai bine si sa ne tineti la curent cu activitatea voastra!
Graven: Mersi, numai bine si voua!

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Graven

   November 18, 2008  | 9 Comentarii  | 4731 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: GRAVEN: hotariti sa devina cunoscuti

  • bravo baieti

    1. Posted by viorel | 20 Noiembrie 2008 22:58
  • V-am revazut cu placere ... astept cu nerabdare mult
    mai multe concerte si albumul !!! Pacat ca apareti asa de rar mie mi se pare ca muzica voastra evolueaza...tineti-o tot asa !!!

    2. Posted by cat | 21 Noiembrie 2008 23:12
  • sunt mandra de voi

    3. Posted by corina | 22 Noiembrie 2008 10:18
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri