interviuri rock

Illdisposed: interviu cu Jakob Batten

Illdisposed: interviu cu Jakob Batten
TRUPE : Illdisposed

Din cate stiu, este primul interviu Illdisposed adresat publicului din Romania. Asa ca am sa incep cu inceputul. De unde vine numele formatiei?
Nici unul din noi nu isi mai aminteste de unde vine numele, dar Bo este cel care a intemeiat formatia.

Cum se prezenta scena “metalica” in Danemarca pe vremea aceea? Si cum ti se pare in present?
Pe vremea aceea  nu erau decat cateva trupe. Si era mult mai greu sa prinzi un contract de inregistrare sau sa canti live. Eu eram intr-o alta formatie, numita Infernal Torment. Am scos doua albume inainte de a ne desparti, apoi am venit la Illdisposed.

In istoria Illdisposed au existat numeroase schimbari de componenta? In ce fel au afectat aceste schimbari formatia?
Greu de spus. Am avut ocazia sa cant alaturi de cea mai mare parte din fostii membri si cred ca fiecare din ei a afectat formatia in mod pozitiv.

Vorbind despre schimbari, Martin Thim s-a alaturat formatiei de curand. Inainte de lansarea ultimului album Illdisposed – Burn Me Wicked – se spunea ca venirea sa la Illdisposed avea sa influente compozitiile conferindu-le o nota mai brutala. Adevarat ?
Martin nu a compus nimic deocamdata si, deci, nu a afectat nimic. Dar presupun ca o va face pentru urmatorul album. Vom vedea. Nu stiu exact de ce este in stare inainte de a auzi ce compune.

Cum ai descrie sound-ul Illdisposed, care a devenit deja un fel de brand danez?
Groovy death metal. De obicei nu imi place sa folosesc categoriile si etichetele astea fancy, asa ca atunci cand sunt intrebat, raspund pur si simplu ca ceea ce cantam este heavy metal.

Dupa parerea ta, ce formatie se apropie cel mai mult de Illdisposed?
Nu ascult asa de mult metal, asa ca e greu de spus. Dar i-am auzit pe altii mentionand Kataklysm si Hypocrisy. Daca e adevarat sau nu, judecati voi.

Multi artisti au declarat ca sunt inspirati de Illdisposed. Cum te simti cand stii ca ii inspiri pe altii ?
Adevarat. Primesc o multime de e-mailuri de la trupe in care ne spun ca ii inspiram. De asemenea, o serie de chitaristi mi-au scris, spunand ca ii inspir. Bineinteles ca este o onoare. Nu-i deloc rau sa stii ca munca ta este apreciata.

Vorbind de sentimente, cum este sa fii Illdisposed pe scena?
Bine… pentru noi este mai mult o petrecere decat un concert. Noi suntem gazdele, iar publicul – musafirii.

Ai vreo teorie a publicului? Seamana publicul vostru, de la o tara la alta sau de la un continent la altul. Din cate stiu ati cantat pana si in Noua Zeelanda.
In general, seamana destul de mult. Dar cred ca fanii nostri cei mai dedicati sunt in Germania – care este, de altfel, si cea mai mare piata pentru noi. Dar suprinzator, avem foarte multi fani si in Noua Zeelanda. Chiar nu ne-am asteptat la asta.

 

 

Ultimul vostru show in Aarhus a fost, pentru mine cel putin, una dintre cele mai memorabile experiente – intre public si formatie era un flux continuu de energie. Crezi ca tarile scandinave sunt intr-adevar, asa cum se spune, tarile cele mai “metal”?
Intotdeauna avem succes in Danemarca, intotdeauna umplem salile de concert, iar lumea ne place. Dar dincolo de asta, nu cred ca tarile scandinave sunt cele mai tari in materie de metal. Si in nici un caz Danemarca. Cred ca scena europeana, in general, este foarte tare in prezent.

Atunci ce tara, dupa parerea ta, ar fi cea mai tare in materie de metal?
Germania.

Ce ii face pe fanii vostri sa va ramana fideli?
The groove si personalitatea.

Preferati show-urile de sala sau in aer liber?
De sala. In aer liber distanta fata de public este prea mare.

Care ar fie cea mai buna experienta a formatiei, in turneu, alaturi de alte trupe?
Cea mai buna experienta - Burn Me Wicked 2006, cu Demia (Olanda) si Deadsoil (Germania). Un nightliner urias, plin cu tipi haiosi si petreceri.
Cea mai neplacuta experienta – turneele mai lungi de o sapatmana. E pur si simplu oribil sa traiesti intr-un geamantan si sa n-ai nici un fel de viata.

Care au fost cel mai lung si cel mai scurt show al vostru?
Niciodata nu am cantat mai mult de 75 de minute. Este pur si simplu imposibil. Dam din noi tot ce putem pe scena, asa ca e imposibil sa cantam mai mult de atat. Cel mai scurt show al nostru a fost undeva, in Franta, in 2005. Bo era bolnav si nu venise oricum mai nimeni la spectacol. Am cantat 4 piese, Paul Speckmann de la Master l-a inlocuit, parca, la voce.

Cu ceva timp in urma, am citit o plangere la adresa Illdisposed, pe care ati postat-o si pe website. La inceput am crezut ca era vorba de o gluma proasta, ce poti spune despre incident?
Adevarat, e incredibil cat de idioti sunt unii. Bo, mi se pare, a declarat publicului ca suntem gay, mereu face gluma asta. Cretinul in cauza ne-a reclamat apoi managerului, se pare ca a fi gay este ceva foarte negativ in metal business. Un dobitoc...

Revenind la ultimul vostru album, Burn me wicked, care a fost prima piesa sau ideea de a avea un album tematic cu titlul acesta?
Nu am intentionat sa facem un album 100% tematic. Dar cele mai multe piese sunt despre partea trista a iubirii. Este o experienta la care fiecare se poate raporta si, in timp ce scriam Burn Me Wicked, m-am despartit de prietena mea. Oricum, partea pozitiva este ca intre timp am gasit femeia perfecta si sper sa nu mai burn me… wicked!

Cum ai descrie Burn me wicked in comparatie cu 1800-Vindication?
Cred ca este mai direct si mai onest, intr-un fel. Vindication a fost compus in 2 ani si jumatate. Burn Me Wicked a fost scris in mai putin de 6 luni. Am fost foarte inspirat in perioada aceea, am compus singur muzica, fara nici o alta influenta.

Burn Me Wicked a fost nominalizat pentru Best album, Best production si Best artwork, iar Illdisposed pentru categoria best live band la Danish Metal Awards, cate premii te astepti sa castigati?
Zero. Nu ne facem niciodata sperante, asa ca nu suntem niciodata dezamagiti.

Dintre formatiile nominalizate pentru Best International Album, pe cine pariezi, dintre IN FLAMES – Come Clarity, MASTODON - Blood Mountain, SATYRICON - Now, Diabolical si TOOL - 10.000 Days?
Toate patru sunt albume bune, dar cred ca prefer “Come Clarity”.

Cand Illdisposed compune, ce este mai intai muzica sau versurile?
Muzica.

Are Shine Crazy de pe Burn Me Wicked vreo legatura cu Shine on you crazy diamond a lui Pink Floyd?
Deloc.

Vorbind de aluzii muzicale, care este mai precis mesajul piesei The Widow Black?
Courtney Love is a bitch.

S-a spus adesea ca Illdisposed este o formatie moderna si la zi; este ceva intentionat sau pur si simplu vine din internalizarea mediului muzical?
E simplu dar plicticos sa compui mereu acelasi tip de piese. Ne place sa riscam si sa incercam mereu ceva nou. Este posibil ca rezultatul sa fie un dezastru, dar este mai distractiv.

Illdisposed este privita ca o formatie directa cu simt al umorului;  are vreo legatura cu personalitatea membrilor ei?
Suntem cine suntem, nu ne transformam in altcineva atunci cand ne aflam pe scena. Ne place sa de distram, in loc sa luam totul prea in serios.

Ce planuri aveti pentru viitor, stiu ca un album se afla in pregatire?
Momentam compun, asa ca asteptati-va la un nou album anul viitor.

Ce reprezinta tatuajele tale?
Death and destruction

Ce faci atunci cand nu faci muzica?
Administrare de sistem, infrastructura.

A propos, vrei o versiune tradusa a recenziei Metalfan la Burn Me Wicked?
Da, te rog !!!

Autor: G.A.S.
Vezi galeriile trupelor: Illdisposed

   December 12, 2006  | 1 Comentarii  | 12665 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Illdisposed: interviu cu Jakob Batten

  • DEZASTRUOS MULTE SPERANTZE PUTZINE ASHTEPTARI

    1. Posted by RAZVAN | 20 Ianuarie 2007 12:28
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri