interviuri rock

Keith Morris (OFF!, ex-CIRCLE JERKS, ex-BLACK FLAG): nu folositi “atitudinea punk rock” ca o scuza pentru un comportament prostesc!

Keith Morris (OFF!, ex-CIRCLE JERKS, ex-BLACK FLAG): nu folositi “atitudinea punk rock” ca o scuza pentru un comportament prostesc!
TRUPE : Black Flag, OFF!

Keith Morris este un nume cunoscut pentru scena hardcore punk. Pornind de la Black Flag, continunand cu Circle Jerks si terminand cu OFF!, fiecare din cele trei trupe in care Keith a activat, toate au un cuvant greu de spus cand vine vorba de hardcore punk. Muzicianul a fost extrem de amabil si a acceptat sa poarte o discutie cu noi, ocazia fiind lansarea celui de al doilea album de studio al trupei OFF!. In randurile ce urmeaza, Keith a vorbit despre hardcore punk, dragostea fata de scrierile lui Hunter S. Thompson, o posibila reuniune Black Flag, umorul englezesc marca Monty Python si... sarmale! Mai multe, in randurile de mai jos:


Metalfan: Salut, Keith, bine ai venit in paginile Metalfan!
Keith Morris: YEEEEEOOOOOOOW!!!!!!

Metalfan: Esti un personaj extrem de cunoscut in lumea hardcore punk-ului, pentru ca ai cantat cu Circle Jerks si cu Black Flag, insa ai si o trupa noua, numita OFF!. Cum a luat nastere aceasta ultima formatie?
Keith Morris: Chitarisul de aur din OFF!, si in acelasi timp cel mai “barbat bine” membru al nostru – Dimitri – luase legatura cu cealalta formatie a mea (AICI TRE SA ZICEM CARE ERA AIA), pentru ca voia sa devina stapanul nostru de sclavi, sa ne biciuasca si sa ne omoare cu munca. Cu alte cuvinte, l-am luat in trupa (si toti am fost de acord ca era tare) ca sa ne bage un ardei iute in c*r si sa ne faca sa fim creativi. Toate astea pentru ca, in sfarsit, sa compunem si sa inregistram si noi un album dupa 15 ani.
In timpul acestei operatiuni lucrurile s-au sucit cu 180 de grade si a intervenit o cearta nasoala si puerila. RIDICOL! Batranii in general nu asculta de comenzile unui tanar, iar colegii mei de trupa nu prea l-au placut pe Dimitri. El a preluat controlul si a avut curajul sa le spuna acestor domni mai in varsta, aroganti, egocentrici si incremeniti in proiect ca muzica lor nu era suficient de buna ca sa poata aparea pe noul album Circle Jerks. Il respect ENORM pentru asta, dar membrii nr. 2, 3 si 4 n-au fost deloc de acord. L-au concediat, iar eu nu voiam sa pierd toata munca pe care o facusem cu dl. Coats, asa ca mi-am dat demisia. Mi-am dat seama insa ca n-are sens sa plec dintr-o trupa pe care am ajutat-o sa se puna pe picioare doar ca sa ma duc intr-o vacanta lunga – din care s-ar putea sa nu ma mai intorc! Asa ca eu si Dimitri am facut o lista cu oameni pe care i-am vrea in trupa. Steven McDonald era in capul listei de basisti, iar Mario Rubalcaba era nr.1 pentru postul de baterist. I-am contactat pe amandoi si 3 saptamani mai tarziu faceam galagie intr-o sala.

Metalfan: Apropo de Circle Jerks, care e situatia trupei in momentul de fata?
Keith Morris: Sunt in staza criogenica intr-o vitrina a Muzeului de Stiinte si Istorie Naturala in centrul Los Angeles-ului. Glumesc, normal! Unul dintre ei e al doilea chitarsit in Bad Religion, basistul canta la chitara cu Sean de la Throw Rag intr-un grup numit Sean Y Zander iar Kevin si bateristul din Jerks tocmai au incheiat un turneu cu 400 Blows.
Metalfan: Anul asta scoti un nou album cu OFF! Ce ne poti spune despre el? Mai precis, despre fiecare cantec in parte?
Keith Morris: WOW! In ce format vrei? Eseu? Lucrare de diploma? O nuvela? De ce sa-ti fac o descriere a melodiilor si sa-ti stric surpriza?? Ce e asa distractiv in chestia asta? O sa-ti spun doar ca ne-am iesit putin din tipare si am devenit ceva mai “muzicali”, adica am permis unor influente muzicale sa-si faca loc in creierele noastre! In King Kong Brigade ne-am dus pana in niste chestii a la Alice Cooper, iar eu si Dimitri [cand am facut albumul – n.n.] mai ascultam si Blue Oyster Cult, Misfits, Flesh Eaters, Black Sabbath, Captain Beyond, Fucked Up, Led Zeppelin, Descendents, Deep Purple, Sex Pistols si marele compozitor clasic Grieg!

Metalfan: In 2010 ati lansalt primul LP OFF!, intitulat First Four EP’s. Cum au primit fanii si presa acest material?
Keith Morris: Oamenii care ne acorda atentie chiar ne iubesc! Ne simtim norocosi sa fim intr-o trupa de varsta lui OFF! si sa avem parte de asemenea primire. Pentru ca de multe ori in viata am avut ghinion si eram in locul potrivit, dar nu la momentul potrivit si chestii din astea. Traim povestea Cenusaresei si acum suntem gata sa mergem la concursul de dans si sa luam pantoful castigator. Ni se pare ca din 2010 au trecut doar cateva luni, dar ne distram atat de tare ca totul trece in viteza pe langa noi. E demential!



Metalfan: Ai lansat doua materiale cu Black Flag: EP-ul Nervous Breakdown (1978) si compilatia Everything Went Black (1982). Ce ne poti spune despre fiecare dintre ele?
Keith Morris: Ca n-am incasat niciodata bani din drepturi de autor... Cred ca poti sa-ti iei de la o casa de discuri mica/independenta o teapa la fel de mare ca aia pe care o iei de la o casa multi-corporatista ultra-trustista. Multi tipi care “cunosc” spun ca Nervous Breakdown e unul dintre vinilurile cele mai tari inregistrate vreodata si ca de multe ori criticii o desconsidera aiurea, pentru ca lor le place Fleetwood Mac cu Stevie Nicks & Lindsey Buckingham sau The Doobie Brothers. Probabil de-aia am refuzat ca Greg, Ginn si Robo sa faca backing vocals sau cantam cu o orchestra de camera.
Pe Everything Went Black sunt doi dintre vocalii mei preferati: Dez si Ron Reyes. Ei sunt mai buni decat Henry, care e mai bun decat mine, dar eu sunt mai bun ca Dez, care nu e asa tare ca Ron; dar Ron e un vocal mai bun ca mine, iar eu sunt mai tare decat Greg (care nu canta pe niciuna din piese), totusi Greg e mai bun decat Robo – care nu canta deloc – insa nu e nici pe departe la fel de bun ca Henry, care e mult mai tare decat Dez, care e mult mai bun ca mine, dar nu e la fel de tare ca Ron...

Metalfan: Multi muzicieni sau trupe ca The Melvins, Sepultura, Hatebreed, Converge (printre altii) considera ca Black Flag e una dintre formatiile care i-a influentat cel mai mult.
Keith Morris: Ei bine, cand Greg Ginn si cu mine am infiintat Black Flag nu prea stiam ce facem si nu stiam cum sa recrutam oamenii potriviti pentru noi. A fost o poveste tip “orbii calauzesc alti orbi” si am continuat in ritmul nostru, dandu-ne seama de diverse chestii din mers. Apropo de ce am reusit sa cream, am putea spune ca e trupa lui Greg Ginn, pentru ca el a scris piesele. Dar ce folos sa scrii o piesa daca nu ai oamenii potriviti care urla vocea, zdrangane basul si dau tare in tobe si cinele? Ce zici de chestia asta?

Metalfan: Mai tii legatura cu fosti membri ai formatiei?
Keith Morris: Vorbesc cu Chuck "The Duke" Dukowski de cel putin 2 sau 3 ori pe luna; cu Billy Stevenson (care a avut cea mai lunga perioada ca baterist in BF) la cateva luni; cu Ron Reyes de 3-4 ori pe luna pe Facebook; iar cu Henry de cate ori dau de el la un concert si prin intermediul articolelor lui din LA WEEKLY in fiecare saptamana.

Metalfan: O intrebare grea, pe care i-am pus-o si lui Chuck Dukowski. V-ati gandit vreodata sa reinfiintati Black Flag dupa atatia ani? Black Sabbath, de exemplu, s-au reunit si lucreaza la un nou album dupa 33 de ani. Ce crezi despre asta?

Keith Morris: N-ar merge. Chitaristul nu poate tine pasul si are probleme in a-si aminti cantece pe care le-a scris, pentru ca a ramas un pic in urma. Unii dintre tipii care au plecat din Black Flag au fost dezamagiti si nu s-ar mai intoarce in trupa. Au fost tot felul de pacaleli si nenorociri care i-au facut cu capul pe unii oameni... Plus asa-zisa reunire in spectacolul First Four Years la Hollywood Palladium in 2003, care i-a facut pe multi fani sa se simta pacaliti si sa creada ca Ginn chiar a pus ultima lopata de tarana pe mormantul Black Flag. Cat despre Black Sabbath... Black Sabbath fara Bill Ward NU sunt Black Sabbath!

 

Metalfan: Stiu ca esti fan Bad Brains. Acum lucreaza la un album de studio. Ce asteptari ai de la ei?
Keith Morris: OFF! au cantat pe aceeasi scena cu ei la un concert din Emo's, in Austin (Texas) si au fost FOARTE TARI! Au mai redus un pic viteza si de aceea sunetul lor a devenit mai dur, mai greu. Au fost EXTRAORDINARI, asa ca astept un album tare de la ei si stiu ca nu ma vor dezamagi!

Metalfan: Iti place scriitorul Hunter S. Thompson; care e cartea ta preferata, din toate operele lui?

Keith Morris: Hunter S. Thompson's e un ciudat si un personaj dement si orice carte a lui e o nebunie! Fear And Loathing In Las Vegas e excelenta, dar si Fear And Loathing: On The Campaign Trail si Generation of Swine sunt super-tari.

Metalfan: Cat de important crezi ca a fost Hunter S. Thompson pentru scena politica din SUA si cum vezi lucrurile acum, cand el nu mai e prezent ca sa ia atitudine?
Keith Morris: A fost important in sensul ca nu se incurca in vorbe si era foarte direct si onest cand avea de-a face cu sau ii descria pe acesti indivizi, care sunt de fapt niste mormane de gunoi. Si intotdeauna presara putin sarcasm politic in scrierile lui, ceea ce le facea sa nu devina niciodata plictisitoare. Un alt mare om care nu mai e printre noi a fost comediantul Bill Hicks, dar din fericire il mai avem pe smecherul ala de Jon Stewart pe Comedy Central!

Metalfan: Stiu ca iti place Monty Python's Flying Circus. Crezi ca e o mare diferenta intre umorul american si cel britanic?
Keith Morris: Cred ca umorul britanic e mult mai negru. …SPAMITY SPAM SPAMITTY SPAM! I'll
have more SPAM please!


Metalfan: Va ganditi la un turneu european cu OFF!? Vreo sansa sa va vedem in Romania?
Keith Morris: Mi-ar placea sa dam concerte in Romania, dar cel mai apropiat loc de voi in care venim e Germania, avem 4 evenimente acolo.

Metalfan: Stiu ca iti place bucataria internationala, in Romania avem sarmale, ti-ar placea mult!
Keith Morris: Dau pe Google Sarmale si iti zic daca ma intereseaza!

Metalfan: Multumim mult, Keith, pentru timpul acordat. La sfarsit, doresti sa adaugi ceva sau sa transmiti ceva cititorilor nostri?
Keith Morris: Distrati-va, faceti-va prieteni, racoriti-va nervii, purtati-va inteligent si nu folositi “atitudinea punk rock” ca o scuza pentru un comportament prostesc!

Autor: H.
   May 17, 2012  | 0 Comentarii  | 7364 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Keith Morris (OFF!, ex-CIRCLE JERKS, ex-BLACK FLAG): nu folositi “atitudinea punk rock” ca o scuza pentru un comportament prostesc!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri