interviuri rock

LACRIMOSA

LACRIMOSA
TRUPE : Lacrimosa

Interviul Lacrimosa a fost decalat ceva vreme din cauza problemelor pe care le-au avut cu bagajul. Dar odata acestea rezolvate, Tilo Wolff si Anne Nurmi au fost doi interlocutori extrem de placuti. Am fost incantata ca am reusit sa vorbesc cu membrii uneia din trupele cele mai dragi mie si ma bucur ca nu puteti auzi tremurul din vocea mea cand am pus intrebarile.

Metalfan: Este prima data cand stam de vorba, asa ca as dori sa va intreb care este procesul compozitional, de creatie, in Lacrimosa.
Tilo: Pana acum stam destul destul de bine pentru ca traim ca sa compunem muzica si pentru ca este singurul moment in care te poti deschide suta la suta si iti poti transpune sentimentele in ceea ce faci. De aceea suntem foarte bucurosi, pe de-o parte, sa fim acum in studio si sa lucram la noul album, pe de alta parte sa avem mereu concerte si sa interactionam cu multimea de fani, deci nu suntem departe nici de una nici de alta, ci chiar in mijlocul lucrurilor. Asta este foarte frumos.
Anne: Sa ne intoarcem in munti si sa scriem versurile si sa lucram din nou in studio – asta inseamna sa ne simtim bine. Astfel primim mereu inspiratie noua si sentimentul de la inceput ca muzica revine de fiecare data la noi si nu pierdem contactul cu publicul.

Metalfan: Sunteti numai voi doi; cum gasiti muzicieni pentru concerte?
Tilo: Pai intotdeauna depinde. In primul rand trebuie sa gasim pe cineva cu care sa ne intelegem, pentru ca, mai ales cand suntem in turneu, stam cu acei oameni zi si noapte, asa ca trebuie sa ne placem reciproc. In al doilea rand, trebuie sa fie in stare sa acopere instrumental zone muzicale diverse. Asta pentru ca muzica Lacrimosa este foarte variata; avem piese foarte metalice si piese foarte emotionale, asa ca trebuie sa fie muzicieni care sa poata intelege si canta totul, de la un capat la altul. Acestea sunt criteriile in functie de care ne alegem muzicienii.

Metalfan: Ce presupune un concert bun sau foarte bun?
Tilo: Cred ca trebuie sa fie...
Anne: ... interactiune intre public si trupa...
Tilo: Da, trebuie sa fie un fel de energie venind de la public pentru a deschide inimile muzicienilor. Si cand acestia se deschid, atunci se intampla ce ai spus – interactiune. Probleme? Am vazut concerte in care publicul era foarte entuziast, dar trupa doar isi recita poezia, asa ca totul a devenit plictisitor si pentru public. Nici invers nu merge, cand trupa de pe scena se implica, dar publicul sta pur si simplu cu bratele incrucisate – nu e bine nici asa. Deci trebuie sa existe interactiune.

Metalfan: Pe Lichtgestalt ati colaborat cu London Symphony Orchestra – cum a mers si veti mai face acest lucru?
Tilo: Este mereu foarte interesant sa lucrezi cu oameni dintr-o lume complet diferita pentru ca, bineinteles, ei nu stiu ce fel de muzica faci tu; a fost OK in cazul nostru pentru ca managerul London Symphony Orchestra ne-a spus ca unii din muzicieni sunt ei insisi fani Lacrimosa asa ca este o onoare sa cante alaturi de noi, dar totusi se lucreaza in alt mod. Evident ca este foarte interesant sa aduci cele doua lumi la un loc. Este o adevarata provocare, uneori merge, alteori nu, dar in mare am fost foarte incantati de rezultat, asa ca am putea s-o facem din nou.

Metalfan: De la metal al simfonic si inapoi, mai considerati Lacrimosa o trupa de metal?
Tilo: Avem multe influente din metal, normal, dar nu stiu... Noi nu gandim in termenii acelor sunete; cateodata cream sunete care nu au nimic de-a face cu metalul, alteori am compus lucruri care au influentat atat de mult intreaga scena metalica. Nu ne-as considera exclusiv o trupa de metal, insa metalul este una din cele mai mari influente din muzica noastra.

Metalfan: Spuneti-mi cateva lucruri despre DVD-ul Lichtjahre.
Tilo: Ei bine, a fost ca un vis pe care a trebuit sa-l implinesc – un film despre Lacrimosa in turneu si am filmat timp de un an si jumatate in America Latina, in toata Europa si Asia. Astfel publicul poate vedea nu numai trupa pe scena, dar si ce se intampla inainte ca ea sa se urce pe scena, si ce se intampla dupa, la petreceri, si ce se intampla cand apar probleme si asa mai departe.
Anne: Si se vede cum sunt fanii din diferite tari, pentru ca oamenii nu stiu.

Metalfan: In legatura cu influenta voastra asupra scenei metalice, imi puteti spune cateva trupe pe care le-ati influentat si care va plac?
Tilo: Pai sunt de fapt multe. Care ne-au placut? Dreams of Sanity, Lacuna Coil, Therion oarecum... Ei bine, sunt atat de multe trupe care ne spun ca nu ar canta acel gen de muzica daca nu ne-ar fi ascultat pe noi. Asa ca este mereu greu sa spui daca este vorba despre o influenta sau doar le place muzica. Multe formatii au au preluat unele idei de la Lacrimosa si le-au dezvoltat mai departe, ceea ce este interesant in opinia mea. Nu sa ne copieze, ci sa mearga mai departe.

Metalfan: Anne, cum este sa fii fata intr-o lume a metalului?
Anne: Este grozav. Mi se acorda multa atentie. Sunt numai barbati in jur, nici ca se putea mai bine.

Metalfan: Ce inseamna pentru voi cultura goth?
Tilo: Este o influenta foarte puternica, desi nu mai avem prea multe in comun cu felul in care s-a dezvoltat cultura goth in zilele noastre. Amandoi suntem fani ai unor trupe vechi de gothic, precum Powerhouse, si ai stilului de viata de atunci, dar nu si ai directiei in care au mers lucrurile, iar ceea ce este inteles azi drept gothic nu are de fapt nimic in comun cu ceea ce suntem. Deci influenta a fost mare, dar acum s-a cam indepartat.

Metalfan: O ultima intrebare: anul trecut a fost Anul Mozart – ce a insemnat aceasta pentru voi?
Tilo: Ei bine, pentru mine fiecare an este Anul Mozart, asa ca nu am simtit vreo diferenta.

Metalfan: Multumesc foarte mult. O seara frumoasa si multa distractie!
Anne: Multumesc.
Tilo: Multumesc.

 

Autor: Mad
Vezi galeriile trupelor: Lacrimosa

   July 18, 2008  | 4 Comentarii  | 10410 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: LACRIMOSA

  • Putin cam fade intrebarile. Fara sare si piper. Cred ca orice iubitor al muzicii celor de la Lacrimosa ar fi vrut sa stie ceva despre proiectul Snakeskin.

    1. Posted by Ghost Child | 25 Iulie 2008 07:16
  • slab interviu....mare trupa
    cheers

    2. Posted by brenande komet | 25 Iulie 2008 08:48
  • marfa interviul. mad e de mare angajament !

    3. Posted by marfa | 29 Iulie 2008 08:46
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri