interviuri rock

Lazare: Solefald nu a cantat niciodata black metal in adevaratul sens al cuvantului

Lazare: Solefald nu a cantat niciodata black metal in adevaratul sens al cuvantului
TRUPE : Solefald

Atunci cand exista posibilitatea sa aiba drept interlocutor un doctor in filosofie, care pe deasupra mai si vorbeste fluent 7 limbi straine, orice redactor de revista online cu capul pe umeri trebuie sa fie ceva mai atent decat de obicei. Intr-un final, desi interlocutor mi-a fost Lazare Nedland (si nu Cornelius Jakhelln, asa cum sperasem), discutia s-a dovedit una extrem de interesanta si mi-a confirmat ca, in ciuda aparentei de mizantropi fara sanse de vindecare, norvegienii sunt niste indivizi deschisi dialogului si descuiati la minte. Chiar foarte descuiati, daca ma gandesc si la antecedente (a se vedea interviurile cu Green Carnation si Winds). Ia sa vedeti ca am dreptate!

 


Lazare Nedland

 


Metalfan: For those about to rock, we salute thee, Solefald!
For those already rocking, Solefald salutes thee back.


Metalfan: Ce mai faceti si care mai e viata in Norvegia? A inghetat iadul?

Ei bine, cu siguranta ca Norvegia a inghetat ca dracu’. Cred ca or sa imi cada degetele din cauza gerului.

Metalfan: Crezi ca prezentul Norvegiei e demn de trecutul acesteia?
As cam schimba un pic sensul intrebarii asteia: Crezi ca trecutul Norvegiei isi merita prezentul? Raspunsul: Da!

Metalfan: Cum au fost reactiile publicului si ale fanilor fata de ultimul vostru disc de studio, Black for Death?
Au fost minunate. Atat “Red for Fire” cat si “Black for Death” au beneficiat de recenzii dementiale si au avut parte si de un raspuns bun din partea fanilor. Si, ca de obicei, am reusit sa si enervam anumite persoane. Daca nu am fi facut-o n-am mai fi fost Solefald.

Metalfan: Artistul trebuie sa se afle intr-o cautare perpetuua a perfectiunii in tot ce creaza. Cat de aproape de perfectiune sunt creatiile tale?
Sunt mereu atat de aproape pe cat mi-o permit conjunctura si abilitatile personale.

Metalfan: Referitor la intrebarea de mai sus, daca privesti retrospectiv esti satisfacut de cum v-a iesit Black for Death? E vreo chestie pe care ti-ai dori sa o faci diferit?

Da, sunt. Nu as schimba nimic la albumele mele. Asta nu inseamna ca le consider perfecte, ci ca imi place enorm faptul ca ele reprezinta perfect starea de spirit in care ma aflam atunci cand le-am compus. A schimba ceva la ele e ca si cum ai prelucra in photoshop un album de fotografii vechi.

Metalfan: Sunt multe persoane care considera dragostea de tara un sentiment patetic. Hai sa vorbim putin despre asta. Ce parere ai despre genul asta de afirmatii?
E o afirmatie cel putin bizara. E ca si cum ai spune ca nu iti poti iubi mama fara sa devii patetic. Nu pot lua in serios comentariile de genul asta.

Metalfan: Red for Fire si apoi Black for Death. Va exista o continuare si daca da, care va fi culoarea si ce simbol veti alege?
Nu, “Red for Fire” si “Black for Death” au fost compuse ca o opera in 2 parti, astfel incat urmatorul disc nu va avea nimic de-a face nici cu tematica si nici cu simbolistica acestor albume.

Metalfan: Ce conteaza mai mult pentru tine, muzica sau versurile? Ai putea sa povestesti putin despre ultimele voastre doua albume? Sunt legate vreun pic din punct de vedere conceptual?

Sunt sensibil egale ca importanta. “Red for Fire” si “Black for Death” au fost scrise ca un singur concept, astfel incat se afla intr-o legatura tematica stransa. Fiecare dintre ele vorbeste despre cate o jumatate a aceleiasi povesti. Pune-le cap la cap si ai sa intelegi la ce ma refer.

 


Cornelius Jakhelln


 

Metalfan: Artistii norvegieni sunt foarte creativi si extrem de versatili. Daca facem o comparatie intre anumite albume din anii ’90 si ’00 ale acelorasi artisti (de exemplu De Mysteriis Dom Sathanas si Chimera de la Mayhem, Nemesis Divina si Volcano de la Satyricon, The Linear Scaffold si Black for Death de la Solefald), diferentele sunt mai mult decat evidente. In afara de evolutia fireasca a lucrurilor mai exista si alta explicatie logica a acestor schimbari radicale?
Am impresia ca noua, norvegienilor, ne place sa stam in fruntea avangardei atunci cand vine vorba despre evolutie muzicala. Din multe puncte de vedere, norvegianii vad black metal-ul ca pe proprietatea lor si in concluzie se simt obligati sa continue sa il dezvolte. Asta este motivul pentru care trupele continua sa depaseasca permanent barierele auto-impuse; vrem sa evoluam si sa avem grija de tezaurul nostru muzical.

Metalfan: Eticheta “black metal” a devenit restrictiva pentru muzica pe care o face acum Solefald?
Asa a fost mereu. Solefald nu a cantat niciodata black metal in adevaratul sens al cuvantului. Am fost inspirati si, cumva, de acolo ne tragem seva, dar nu am urmat cu adevarat niciodata idealurile acestui gen, astfel incat e destul de greu sa fim denumiti formatie de black metal (in sensul vechi al cuvantului).

Metalfan: Actorii non-americani viseaza sa ajunga la Hollywood. Unde viseaza trupele non-americane sa ajunga?
Unele vor sa ajunga in Valhalla, altele in Iad. Eu visez la un loc caldut. Zapada si vremea caineasca de aici ma termina complet.

Metalfan: Consideri ca patrunderea pe piata din S.U.A. e o realizare importanta pentru o trupa europeana de metal?
Depinde caror piete te adresezi. Adica poti avea succes enorm fara sa vinzi un disc in State; pe de alta parte, insa, America e o piata de desfacere imensa. Uite, de exemplu, trupa In Flames – le merge excelent in State si chestia asta este, in mod cert, foarte avantajoasa pentru ei.

Metalfan: Daca ne gandim la scena actuala si la directia in care se indreapta muzica in zilele noastre, tu unde te situezi? Esti dezamagit, indiferent sau multumit?

Metal-ul progreseaza si asta e o chestie pozitiva. E drept ca nu agreez toate stilurile si ideile noi, dar apreciez faptul ca treaba se indreapta catre ceva. Daca stai locului esti mort!

Metalfan: Mai ai timp sa asculti muzica? Daca da, ce albume metal/non-metal ti-au atras atentia in ultimul timp?
Am timp. Am ascultat foarte intens albumul “Rossz Csillag Alatt Születet” al celor de la Venetian Snares. Absolut tulburator. De fapt, toate albumele celor de la Venetian Snares sunt extrem de bizare. Daca ma refer strict la metal, m-am cam intors care death metal-ul anilor ’90. Discul “Clandestine” al celor de la Entombed inca rupe tot.

Metalfan: Ce poti sa imi spui despre filme? Preferi sa vezi filme underground/cu buget redus sau monstri hollywoodieni precum, scuza-ma ca sunt idiot, Titanic? Ai putea sa imi recomanzi cateva pelicule demne de vizionat?
Ador filmele asiatice, in special cele regizate de Takashi Miike, precum “Ichi the killer” si mini-seria “MPD Psycho”. Sa mai incerci “Kairo”, “The Audition” si “Uzumaki”. Frumoase si ciudate.

 


Cornelius Jakhelln



Metalfan: Apropo de asta, stiai ca filmului “Cartita” al lui Martin Scorsese I s-a decernat Oscarul pentru cel mai bun film? L-ai vazut? Vreo parere?
Nu, din pacate nu stiam. Il apreciez pe Scorsese ca regizor si sunt sigur ca vorbim despre un film bun.

Metalfan: Ce planuri de viitor ai?
Sa compun muzica, sa inregistrez albume, sa ma simt bine, sa o iau razna.

Metalfan: E ceva ce ti-ai dori sa ma intrebi despre tara mea, Romania?
Am vizitat Romania cu ceva timp in urma, astfel incat stiu deja destule chestii despre ea. E un loc minunat, cu o istorie multi-fatetata. Fascinant.

Metalfan: Cititorilor nostri le place mult un soi de joculet. Un mini-chestionar. Daca pana acum trupele aveau de ales varianta preferata dintre doua optiuni formulate de mine, as vrea ca acum sa procedam diferit. Tu ma intrebi si eu iti raspund:

• Mayhem sau Emperor? Emperor
• Boxeri sau chiloti normali? Boxeri
• Patru Nunti si o Inmormantare sau Notting Hill? Notting Hill
• James Joyce sau Dan Brown? Joyce, clar
• Freddy Kruger sau Leatherface? Kruger
• Republica sau monarhie? Imi place mai mult ideea de monarhie
• Sardina sau hering? Fara peste pentru mine, va rog
• Cash sau carte de credit? Greu de zis, cred ca totusi card
• Ciuma sau holera? Mai bine fara

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul acordat si pentru rabdarea de care ai dat dovada. Un gand de final pentru metalistii din Romania?
Va multumesc tuturor pentru interes. Sper sa pot veni sa vizitez tara voastra cat de curand. Poate careva dintre voi sa imi fie ghid?

 

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Solefald

   March 13, 2007  | 0 Comentarii  | 11218 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Lazare: Solefald nu a cantat niciodata black metal in adevaratul sens al cuvantului

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri