interviuri rock

Liviu Gugui (BLACKSHEEP): cântăm, ne distrăm, plecăm acasă

Liviu Gugui (BLACKSHEEP): cântăm, ne distrăm, plecăm acasă
TRUPE : Blacksheep

Blacksheep a lansat în data de 15 mai 2017 primul EP din carieră, Weather Report. Cu cinci zile înainte de lansare, i-am propus lui Liviu Gugui, liderul grupului, să realizăm un interviu în care să ne spună mai multe despre acest material, dar și în care urmăream să atingem cele mai importante realizări din activitatea Blacksheep. Chiar dacă Liviu a fost prezent în data de 26 mai la emisiunea lui Lenți Chiriac de la Radio3net, Heavy Metal Magazine TV, urmată de invitația la TV pe 29 mai în cadrul emisiunii Alternative Hour a lui DJ Hefe de la Music Channel și incheiata cu prezența în studioul Sport Total FM în data de 8 iunie, în cadrul emisiunii Fluier Final a lui Narcis Drejan, consider că acest interviu vine în completarea informațiilor oferite de către Liviu în emisiunile menționate anterior. Pe lângă subiectele discutate, aș adauga și faptul că în data de 16 septembrie Blacksheep va concerta în cadrul ediției din acest an a festivalului Top T din Buzău. 

 

Metalfan: Salut, Liviu! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! S-au întâmplat atât de multe lucruri de la prima noastră discuție oficială din anul 2014 încât nu știu cu ce să încep...
Liviu Gugui: Salut Ovidiu, bine v-am regăsit. Așa este, multe lucruri s-au petrecut de la ultima noastră discuție. Atunci Blacksheep exista doar ca proiect de studio, fără membrii și fără activitate live. Un proiect personal care avea să-și depășească condiția. Acum se uită în spate și își așteaptă condiția să vina din urmă.
 
Metalfan: Cel mai bine, zic, că ar fi să luăm lucrurile cronologic și să ne întoarcem în luna aprilie a anului 2015, atunci când a avut loc primul concert Blacksheep. Ce aminitiri ai de la evenimentul ce s-a desfășurat în data de 8 aprilie 2015 în clubul Question Mark?
Liviu Gugui: Primul nostru concert a avut un impact foarte mare asupra mea. A fost o seară de la care nu am avut așteptări și am fost plăcut surprins de numărul mare de oameni prezenți și de modul în care am fost primiți. Acel concert trebuia să fie primul și ultimul concert Blacksheep. Practic am vrut să văd cum sună piesele de pe The Future Started Yesterday live, dar după seara din Question Mark am revizuit tot planul inițial și am decis să fac din trupa asta mai mult decât era în acel stadiu, o trupă în adevăratul sens, cu activitate live, materiale noi atât audio, cât și video, etc. A fost super-caterinca la Question Mark atunci.
 
Metalfan: Acest concert a însemnat practic începutul în adevăratul sens al cuvântului al trupei Blacksheep, transformarea dintr-un proiect de studio într-un grup. Din păcate, apariția unor înregistrări în acea formulă, nu s-a concretizat. Ce s-a întâmplat?
Liviu Gugui: Înregistrări au fost făcute, dar au fost abandonate din diferite motive care acum nu mai au sens. Marea problemă este că noi avem un program foarte încărcat și timpul nu ne permite să ne vedem atât de mult cât am dori. Aveam planuri să lansăm un album încă de anul trecut, însă acest lucru nu s-a putut concretiza. Sper că în acest an să ducem planul la bun sfârșit. Sau poate la anul… Sau la anul... Sau...  

Metalfan: În data de 15 ianuarie 2016, la mai puțin de un an de zile de la susținerea primului concert, ai anunțat prin intermediul paginii voastre de Facebook că Blacksheep și-a încetat activitatea, urmând ca în data de 4 mai 2016 să va reuniți într-o nouă componență cu Herman Heidel (Breathelast, ex-Monarchy, ex-Magica etc.) în spatele tobelor. O stare de incertitudine... Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre acest subiect?
Liviu Gugui: Nu sunt prea multe de spus. A fost o incompatibilitate muzicală între membrii acelei perioade, după care a urmat acea etapă de „liniște”. Așa e cu lăutarii în general, când te înțelegi, când nu. Eu nu am considerat niciodată că Blacksheep și-a încheiat „de tot” activitatea, ci doar ca trupă, atunci. Cred cu tărie că stătea lumea cu genunchii la gură, tremurând, neștiind ce se întâmplă cu Blacksheep...    
Cu Herțu am avut o colaborare scurtă, câteva concerte prin țară și am decis să facem și o piesă împreună, Gunsmoke.
 
 

Metalfan: În această formulă ați înregistrat piesa Gunsmoke, compoziție ce a primit aprecieri pozitive din partea ascultătorilor de gen. Am văzut chiar și câteva reacții venite din America de Sud...
Liviu Gugui: Cred că Gunsmoke a fost bine primită de public. Piesa a marcat o depărtare față de primul material și găsirea unui sound original pentru trupa Blacksheep. De când am pornit acest proiect în 2012, presa de specialitate din Europa, America de Nord și America de Sud a fost interesată de activitatea noastră. Probabil văd ceva ce presa autohtonă omite. De asemenea, primim tot timpul mesaje de la ascultători din America de Sud, ne întreabă, ne ascultă, dialogam. Fac niște lucruri total nelalocul lor. Aia dau play și rămân mirați.
 
Metalfan: Această componență a rezistat chiar mai puțin decât prima formulă a grupului, dar a apărut piesa Gunsmoke. De ce doar o singură compoziție?
Liviu Gugui: Herțu are un program foarte încărcat, este plecat foarte des prin țară cu jobul lui și timpul nu i-a mai permis să rămână cu noi, deja având un proiect în plină ascensiune și cu o activitate live mai mare decât a noastră. Rezultatul colaborării cu Herțu a fost într-adevăr piesă mai sus amintită, piesa pe care o prețuim mult, piesa care a dat o nouă abordare muzicală din partea noastră, incorporând și altfel de elemente muzicale.

Metalfan: După concertul susținut alături de Sodom în club Rockstadt din Brașov, Blacksheep a intrat iar într-un con de umbră. Totuși, ar fi interesant dacă ai putea să ne povestești ce amintiri ai de la acest eveniment! 
Liviu Gugui: Să cânți în deschiderea trupei Sodom cred că este un vis pentru orice muzician din sfera metal. Am crescut cu această trupă și a fost o mare onoare să le fim alături. Acel concert a fost o experiență de neuitat. Referitor la activitatea trupei, chiar nu mai stau să analizez acest aspect, când e de înregistrat, înregistrăm, când e de cântat, cântăm, când e de stat, stăm. Am mai cântat și după concertul cu Sodom, am fost la cumetria aia de la Posada. Mie nu îmi place să mă bag în seamă aiurea ca chiloții în cur, dacă n-am nimic de zis sau cui, prefer să tac. Cam aia e treaba cu conul de umbră.
 
Metalfan: În luna martie a acestui an, Blacksheep a suferit o nouă schimbare de componență, locul lui Herman Heidel din spatele tobelor fiind luat de către Cuza Penescu (ex-Macanache și The Putreds, Sticks and Stones, ex-Shesdead). Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre această schimbare de componență?
Liviu Gugui: Din toamna anului trecut trupa Blacksheep nu a mai avut activitate live sau de studio din cauza programului foarte încărcat pe care îl aveam atât eu cât și basistul nostru, cu restul proiectelor muzicale în care este implicat. Hertu și-a concentrat energia în muncă și în alte proiecte muzicale și când am decis să reluăm activitatea cu Blacksheep, programul lui nu îi mai permitea să ni se alăture, astfel locul lui a fost luat de Cuza, coleg de trupă cu Silviu, în alt proiect. Îmi place de el că e bun, e tânăr, are energie, a făcut o grămadă de lucruri mișto prin piese, are ursarie în el, ce să mai...

Metalfan: În curând va apărea un nou material Blacksheep, EP-ul Weather Report. Numele materialului este inspirat de grupul american cu același nume? Ce părere ai despre muzica trupei Weather Report?
Liviu Gugui: Numele piesei nu este inspirat de trupa Weather Report. Sunt puțin familiarizat cu muzica trupei respective. Am ascultat un ceva, ceva, dacă tot mi-ai spus de ei, dar nu mi s-a părut combinație.

Metalfan: Revenind la EP-ul Weather Report, ai putea, te rog, să ne spui câteva cuvinte despre cele trei compoziții ce sunt prezente pe acest material?
Liviu Gugui: Weather Report EP conține trei piese din care doar una este scrisă anul acesta, piesa care da și titlul materialului. A Story for You este o varianta refăcută a piesei de pe The Future Started Yesterday, iar Heartkilling este cea mai rapidă compoziție Blacksheep, piesa pe care am început s-o cântăm prin 2015, dar care a suferit câteva schimbări până a ajuns la varianta de pe EP. Piesa Weather Report, care o are că invitată pe Delia Pitic, arată noua direcție a trupei Blacksheep. Weather Report EP anunța noul nostru album care apare anul acesta. Piesa Weather Report a apărut însoțită de un videoclip șmecher, lucrare realizată de Costin Chioreanu și Gina Săndulescu.
 
 
Metalfan: EP-ul Weather Report va fi editat și-n format fizic sau va fi lansat doar în format digital?
Liviu Gugui: Momentan poate fi ascultat doar în format digital, pe pagina noastră de Bandcamp. Nu știu dacă îl vom edita și în format fizic, dar nu cred. E lumea amărâtă, ce să facă cu el?

Metalfan: Pentru acest disc ați încercat să luați legătura cu o casă de discuri? Am văzut că în ultima vreme Universal Music România a lansat o mulțime de discuri rock...
Liviu Gugui: Blacksheep a fost încă de la început o trupă DIY. Am primit mai multe oferte de la case de discuri din străinătate, dar nimic care să ne avantajeze. Sincer, mă depășește treaba asta cu casele de discuri, aranjamente etc... Mie îmi place să cânt cu oamenii ăștia, aia e tot. Cântăm, ne distrăm, plecăm acasă. Vom vedea ce-om face.

Metalfan: Anul acesta Blacksheep se întoarce la Rockstadt Extreme Fest. Line-up-ul arată foarte bine cu Carcass, Annihilator, Napalm Death, Suffocation și alte grupuri faine. În afară de concertul de la Rockstadt Extreme Fest, unde mai puteți fi văzuți în acest an?

  Liviu Gugui: Așteptăm cu nerăbdare concertul nostru de la Rockstadt Extreme Fest, mai ales că am înțeles că o să ne maimuțărim la matineu și astfel o să avem timp să ne bucurăm de fest. Am pregătit un setlist special pentru acest eveniment și este o mare onoare pentru noi să cântăm în același festival cu Napalm Death, Carcass și Kreator, trupe care ne-au marcat viața atât de profund. Pe lângă concertul de la Râșnov o să mai participăm la două festivaluri în luna Septembrie: Something for the Core (Club Quantic) și Top T Buzău. În momentul de față suntem în discuții și pentru alte evenimente. O să anunțăm pe pagină noastră de Facebook alte confirmări.

Metalfan: Înainte de a încheia îți propun un scurt exercițiu. Plecând de la numele EP-ului vostru, Weather Report, ai putea, te rog, alege 12 piese de la 12 trupe sau artiști pentru o nouă compilație virtuală? Ce titlul ar avea aceast material?

HURRICANE MIX (by Silviu Ruta)

01. The Doors - Riders On The Storm (neam nu îmi plac ăștia)
02. Immortal - At the Stormy Gates of Mist
03. U2 - Electrical Storm (nici ăștia)
04. Lake Of Tears - So Fell Autumn Rain
05. Amon Amarth - Twilight of the Thunder Storm
06. Pearl Jam - Lightning Bolt (bataie le-aș da)
07. Samael - Rain
08. The Prodigy - Thunder
09. Therapy? - Bad Excuse For Daylight
10. Sentenced - Sun Won't Shine
11. Black Sabbath - Snowblind
12. Faith No More - Land of Sunshine

Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În final dorești să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Liviu Gugui: Sper să va placă noul nostru material și așteptăm cu nerăbdare concertul de la Rockstadt Extreme Fest, unde sper să veniți în număr cât mai mare, dacă va treziți de dimineață. Toate bune!
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Blacksheep

   July 10, 2017  | 0 Comentarii  | 3036 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Liviu Gugui (BLACKSHEEP): cântăm, ne distrăm, plecăm acasă

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri