interviuri rock

Lugosi Béla (WOLFSGREY): black metal transilvanean

Lugosi Béla (WOLFSGREY): black metal transilvanean
TRUPE : Wolfsgrey

Wolfsgrey este unul dintre cele mai active grupuri black metal din Romania. Genul de formatie care munceste mai mult decat vorbeste. Trupa a luat nastere in anul 2007 si a lansat 6 materiale pana in prezent. Este drept, 5 demo-uri si un album de studio, dar, in cel mai pur spirit underground, Wolfsgrey face totul cu pasiune. Albumul de debut al trupei poarta numele Transylvanian Plaguespreader Committee si a fost lansat in anul 2013, prin intermediul casei de discuri Tenebrd Music, condusa de catre celebrul Cyril Mendre  "Noktu", cunoscut fie pentru activitatea desfasurata ca muzician alaturi de Celestia, fie pentru activitatea de propietar de casa de discuri - Drakkar Productions (Alcest, Celestia, Mütiilation, Watain etc). Nu mai mai lungesc cu vorba si va invit sa cititi un interviu direct si fara menajamente cu Lugosi Béla, vocalistul trupei:

 

Metalfan: Salut si bine ati venit in paginile Metalfan.RO!
Lugosi Béla: Salut, mersi pentru interes.

Metalfan: Stiu ca Béla Ferenc Dezső Blaskó, sau pe scurt Lugosi Béla, este unul dintre actorii vostri preferati. Personal, il consider ca fiind unul dintre cei mai importanti actori nascuti pe teritoriul Romaniei. Puteti sa ne spuneti ce reprezinta Lugosi Béla pentru voi?
Lugosi Béla: Da asa este. Cel mai important actor nascut pe teritoriul Ungariei in perioada Monarhiei Austro-Ungara. Lugosi este actorul meu preferat, el este “the perfect Dracula” !

Metalfan: In data de 21 aprilie 2012 stiu ca a fost dezvelita o placa comemorativa la Lugoj dedicata lui Lugosi Béla. De ce credeti ca nu este folosit mai mult numele lui Béla Lugosi pentru turism? Ce idei ati avea in acest sens?

Lugosi Béla: Partea estica a Europei sta foarte prost cu turismul, tari multinationale, istorie controversata, etc etc. Cel mai bun (rau) exemplu este castelul lui Bathory Erzsébet din Csejte, Slovacia, daca ai fost acolo stii despre ce e vorba!

Metalfan: Desi Wolfsgrey exista inca din anul 2007, trebuie sa spun ca trupa este relativ necunoscuta iar aici nu fac referire doar la publicul din tara. Pentru inceput ati putea prezenta o istorie a trupei?
Lugosi Béla: Daca tu spui ca Wolfsgrey este relativ necunoscuta este bine pentru noi! Nu stiu cat de cunoscuti sau necunoscuti suntem, nu ne prea intereseaza. Trupa a fost infiintata de mine, Nekrofuhrer avea niste piese bune si am venit cu ideea de a face o trupa, toate astea in 2007. Am selectat cateva piese pe care le avea Nekroführer, cele mai bune le-am rearanjat, am scris textele si apoi am inregistrat EP-ul A. Jocó a venit dupa EP-ul A, el este cunoscut din trupa defuncta Labyrinth of Abyss si din Siculicidium (canta pe EP-ul Lélekösvény din 2006), iar la repetitii ne ajuta un alt prieten Zolta la bas. Cand avem nevoie de niste solouri de chitara vine randul lui Pestifer (Siculicidium). Am scos un album, doua EP-uri, doua rehearsal demo-uri si un demo promotional, tot pe suport fizic!

Metalfan: In urma cu ceva vreme ati facut un anunt in care sustineati ca Wolfsgrey nu este un proiect separat al membrilor Siculicidium ci o entitate separata. Sincer sa fiu, daca ar fi sa ma uit peste numele membrilor implicati in Siculicidium si-n Wolfsgrey, imi este greu sa separ cele doua trupe. Poti sa ne vorbesti despre asemanarile si diferentele dintre cele doua?
Lugosi Béla: Foarte simplu: in Siculicidium compozitorul principal este Pestifer (ma refer la partea muzicala), iar in Wolfsgrey Nekroführer este bossul muzical, eu sunt veriga (slaba hehe) intre doua trupe. Deci din punct de vedere muzical sunt foarte diferit trupele. Vocea este asemenatoare, dar textele si ideologia iarasi total diferite! Siculicidium –> Transylvanian kultur-terrorist Black Metal, Wolfsgrey – >Hooligan Black Metal, pure Transylvanian style.

 

 
Metalfan: Stiu ca poate parea obositor, dar cum acesta este primul interviu pe care Wolfsgrey il ofera pentru Metalfan.RO, zic ca ar fi o ocazie buna sa vorbim despre fiecare material pe care trupa l-a lansat. Primul vostru demo poarta numele A si a fost lansat in data de 17 septembrie 2008 prin intermediul Mirgilus Siculorum. In ce conditii au fost inregistrate piesele de pe disc, dar si in ce componenta?
Lugosi Béla: A este primul EP, nu este un demo… contine patru piese proprii, un intro si un cover Ildjarn. A fost inregistrat in sala de repetitie si in studioul lui Nekroführer. A aparut pe caseta audio, tiraj foarte limitat de catre Mirgilus Siculorum.

Metalfan: Ati putea sa ne vorbiti despre fiecare piesa de pe acest material?
Lugosi Béla: Hunyadi (intro)- Erkel, Hunyadi László march, rearanjat, mixat etc.
Sun, Steel & Anger! - Piesa mea preferata de pe A, textele sunt inspirate de cartile lui Yukio Mishima (Sun and Steel, The Temple of Dawn)
 Devotion - Inspirat de casa Arafna si scrisorile lui Dr. Friedrich Mennecke, mid-tempo Black Metal!     
Die Like a Man! si Give Yourself Tonight iarasi un fel de tribute Yukio Mishima.     
Tűzvas (Ildjarn cover), un cover special Nattens ledestjerne cu texte in limba maghiara, fiind o referire la textele Ildjarn.

Metalfan: Dupa A au urmat inca trei demo-uri numerotate B Rehearsal, C Rehearsal si D. La fel ca si-n cazul primului vosru demo, ar fi interesant daca ai putea sa ne vorbesti si despre celelalte trei materiale.
Lugosi Béla: B si C sunt doua casete rehearsal pe care le-am inregistrat in sala de repetitii. Imi place foarte mult caseta B pentru ca are un feeling foarte special, eram intr-o forma foarta buna in perioda aia, “pure, dirty, ugly rehearsal” nimic mult sau mai putin, piese proprii cu niste coveruri reusite si nu prea reusite haha (Satanic Warmaster, Labyrinth of Abyss, Heretic). Aparut pe caseta audio tiraj ultra limitat, tot la Mirgilus Siculorum.

D este un EP din 2010 cu trei piese noi cu doua diferite de mixaj, una facuta de Shadow cunoscut de la trupele Dusk si Tymah. A fost inregistrat in doua sesiuni, vocea fiind  inregistrata in Teatrul din Miercurea-Ciuc intr-o noapte foarte nebuna.

Metalfan: Nu am inclus in enumerarea de mai sus si demo-ul Pure Transylvanian Style pentru ca am vrut sa discutam separat despre acest material. Cum de ati ajuns la acest titlu? Cum este stilul pur transilvanean?
Lugosi Béla: Pure Transylvanian Style este un promo inaintea primului album. Caseta bineinteles, a fost inregistrat total live in studioul lui Nekroführer intr-un weekend total nebun si haotic, 6 piese noi, si una cu texte in limba maghiara, total nou pentru Wolfsgrey. Stilul pur transilvanean este stilul Wolfsgrey!

Metalfan: Pe coperta materialului apare notat "Insingnia Transsilvania Provincia". Puteti sa ne spuneti mai multe?

Lugosi Béla: Da, pe coperta materialului apare notat "Insingnia Transsilvania Provincia".

 

 
Metalfan: Piesele prezente pe demo-ul Pure Transylvanian Style l-au convins pe Cyril Mendre  "Noktu" de la Tenebrd Music sa semneze cu voi pentru discul Transylvanian Plaguespreader Committee? Puteti sa ne povestiti cum a luat nastere aceasta colaborare?
Lugosi Béla: Il cunosc pe Cyril de 10 ani, iar cand a venit timpul pentru un album, am trimis niste casete promotionale pentru labeluri (the old school way) pe care credeam eu ca ar fi interesati de  muzica Wolfsgrey. Am avut si alte oferte de la labeluri mici si mai mari (de exemplu Hells Headbangers). Cyril era foarte interesat si venea cu idea sa-l semnam pentru Tenebrd Music, labelul lui recent activat si distributie globala prin Drakkar prod. Era perfect pentru noi! Am semnat numai pentru un album pe varianta CD, caseta si LP, CDul este disponibil, varinta vinyl va aparea in viitorul apropiat. Pentru urmatorul album avem deja o oferta de la un alt label foarte interesant, vom vedea.

Metalfan: Noktu este de asemenea omul din spatele casei de discuri Drakkar Productions, un etalon pentru black metal-ul francez. Stiu ca Vlad Tepes este unul dintre grupurile black metal care va inspira. Ce parere aveti despre tot conceptul Les Légions Noires?
Lugosi Béla: Cyril este unul dintre personajele cele mai importante din scena Black Metal! La Drakkar a aparut albume clasice Mutiilation, Arghoslent, Grand Belial’s Key, Vlad Tepes, Celestia, Warloghe, Tsjuder, Watain, etc, etc. La Drakkar au aparut si primele materiale discografice Peste Noire si Deathspell Omega! E onoare pentru noi sa fim sub  “aripile” Drakkar. In legatura cu Les Légions Noires, doar Mutiilation si Vlad Tepes sunt trupe de inspiratie pentru mine.

Metalfan: Si ca tot am vorbit mai devreme despre materialele voastre din trecut, propun sa ne indreptam atentia asupra celui mai recent produs al vostru - Transylvanian Plaguespreader Committee. Poti sa ne vorbesti despre fiecare piesa prezenta pe disc?
Lugosi Béla: Transylvanian Plaguespreader Committee este primul nostru album de studio, contine 9 piese in stilul Hooligan Black Metal, am inregistrat si un cover special, dar partile vocale nu au iesit cum am planificat initial, deci nu l-am pus pe album. Coperta a fost desenata de o fata foarte talentata, Ambrus Csilla din Miercurea Ciuc. Textele sunt disponibile in coperta albumului, deci n-are rost sa povestesc acum despre texte, cine este interesat citeste si interpreteaza. Despre partea muzicala: cumparati albumul si ascultati.

Metalfan: La inceputul interviului am vorbit putin si despre Siculicidium. La fel ca si in cazul acelei formatii, intentionati sa realizai videoclipuri si pentru Wolfsgrey? Ce parere aveti despre videoclipuri atunci cand vine vorba despre black metal?
Lugosi Béla: Eu personal nu sunt interesat de videoclipuri, nu am rabdare pentru clipuri, nu prea am vazut un clip pe gustul meu, dar stiu ca este important pentru labeluri din punct de vedere promotional. De la Pestifer avem promisiune ca va realiza un clip pentru Wolfsgrey in viitorul apropiat, dar nu stiu detalii, cand si cum.

Metalfan: In textele voastre abordati teme oculte, vampiri, Béla Lugosi, dar si subiecte istorice si nationaliste. Puteti sa ne vorbiti mai pe larg despre textele voastre, despre fiecare tema in parte...
Lugosi Béla: Textele sunt disponibile in coperta albumului, deci n-are rost sa povestesc acum despre texte, cine este interesat citeste si interpreta, textele sunt in Engleza (doar una maghiara…), deci nu e mare lucru a intelege. Wolfsgrey canta NSBM (National Satanist Black Metal) heheh, suna bine, descrierea asta am auzit de la Famine (Peste Noire).

Metalfan: Revenind la colaborarea cu Tenebrd Music. Ati semnat un contract pentru un singur disc sau pentru mai multe materiale? Cat de departe va propuneti sa ajungeti cu Wolfsgrey?
Lugosi Béla: Am semnat pentru un singur album pe varianta CD/LP/caseta si digital download (ce prostie…), cu Wolfsgrey nu propunem sa ajungem nicaieri... scriem piese cand avem inspiratie, inregistram si scoatem albume. Cine este interesat cumpara, cine nu cauta alta trupa.

Metalfan: Mai devreme spuneam ca o comparatie cu Siculicidium este cumva inevitabila. Aici ma refer la faptul ca grupul nu a concertat niciodata. In ceea ce priveste Wolfsgrey luati in calcul posibilitatea de a sustine concerte sau va ganditi sa urmati aceasi cale ca si in cazul Siculicidium?
Lugosi Béla: Voaaahh, toate lumea vine cu chestia asta, concerte, festivaluri, etc. Pornim la un turneu mondial curand cu Deathspell Omega, Clandestine Blaze, Burzum si Darkthrone!

Metalfan: Cum vedeti scena metal din tara?  Ce va place si ce v-ar placea sa fie diferit? Care sunt trupele si discurile cele mai dragi voua?
Lugosi Béla: Din punct de vedere metal, Romania sta foarte prost, trupele jazz, blues sau rock sunt foarte bune si apreciate si in strainatate, dar pur si simplu nu prea sunt trupe bune de metal…prea multe egouri si prea putina muzica buna. Problema cea mai mare este ca nu exista underground, gandire si atitudine underground in Romania. Fara fundatie nu poti sa construiesti o casa masiva.

Intr-o tara cu 20-24 milioane de locuitori exista un singur label (Sun & Moon Records cu sublabelurile lor) pentru muzica grea, aici ma refer la label propriu-zis, care scoate albume regular pe format CD/LP/caseta si are distributie globala, nu de netlabeluri sau alte prostii. De exemplu in Finlanda exista peste o suta de case de discuri! De la ultra underground pana la metal mainstream. In anii ’90 mai era Bestial cu casetele, acum ce mai e? Toata lumea vinde bocanci, tricouri, chilotei, etc.

Eu personal cunosc numai doua fanzine care sunt active (Slowly we rot si Cross of Black Steel). Foarte putin. Nu exista macar o revista de mainstream ca Metal Hammer, Rock Hard, este normal? Eu cred ca nu. Avem niste webzineuri, dar majoritatea publica numai news, barfe, zvonuri, can-can, fara recenzii, fara munca, numai sa primeasca “free-pass” la concerte, festivaluri. Avem si premii, “Metal awards”. Pentru ce? Pentru cine?

Ai auzit in tara ca o trupa a scos demoul pe caseta? A facut un 7” Ep? Nu, pentru ca nu prea exista asa ceva… Pentru o trupa care vine din SUA, sau Germania este foarte normal sa inceapa activitatea cu o caseta produsa de trupa, cat pentru trupele romanesti nu se prea intampla in felul acesta. Toate lumea scoate albume pe Bandcamp, Soundcloud si se plange pe forumuri, pe Facebook ca nimeni nu este interesat de “arta” lor.

Lipseste enorm mentalitatea “do it yourself”. Nu ajunge sa faci un album bun, trebuie investitii pentru a scoate pe format fizic, pentru distributie, pentru promotie, pentru tot. Sunt trupe care scot pe banii lor propriile albume si se vinde cu 15 RON. E normal, numai atata merita muzica lor? Un album muncit, facut cum trebuie nu poate fi vandut doar cu 15 RON.

Sunt prea multe festivaluri cu trupe mainstream “over the top”, in fiecare 2-3 ani vin trupele astea…Daca veneau in anii 1990-2000 era fantastic, dar nu acum, ma enerveaza, foarte rar vad afise cu trupe bune din secena actuala. La The Devil’s Blood din Fabrica de exemplu am fost cam 60-70 de oameni, inseamna ca nu suntem interesati de trupe bune? Nu stiu. Vine Slayer in Romania si avem in deschidere Vita de Vie. Taine apare pe afisul festivalului Romanian Thrash Metal Fest, daca vine o trupa de heavy metal din afara Trooper reprezinta Romania in deschidere, cred ca e ceva problema in capul organizatorilor.

Cunosc un singur personaj, de care merita sa fim mandri: Costin Chioreanu. A inceput in “deep underground”, a muncit enorm, (MUNCIT! Nu a plans ca nu se poate…) si acum este un artist apreciat mondial in circul asta numit heavy metal. Ceea ce face, acum este un brand!

Am povestit prea mult si o sa se supere acum toata lumea.

Ascultati The Cult of Turul Pride (2004) de la Labyrinth of Abyss, un album fantastic, sper ca va aparea in viitor si pe vinyl, Death Nöize - Conquest War Famine Death (2013) un album “iron fist” sau cand sunteti mai relaxati, recomand Koldvoid - Roadside Ghosts (2012) un album ambiental, experimental pentru suflet.   

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Lugosi Béla: Multumim pentru interesul acordat pentru Wolfsgrey, si multumim pentru suportul acordat, bafta si mult succes si in viitor, vom avea curand tricouri oficiale si la sfarsitul anului scoatem albumul urmator, partea muzicala este inregistrata. Pana atunci ascultati Midnight, Tormentor si mult Bathory si sa nu uitati: You can’t stop steel!
Autor: H.
   April 08, 2014  | 0 Comentarii  | 6913 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Lugosi Béla (WOLFSGREY): black metal transilvanean

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri