interviuri rock

Matti Svatizky (Orphaned Land): Tot raul e spre bine, dupa cum se spune, ne-am simtit extraordinar in cadrul Sonisphere Romania.

 Matti Svatizky (Orphaned Land): Tot raul e spre bine, dupa cum se spune, ne-am simtit extraordinar in cadrul Sonisphere Romania.
TRUPE : Orphaned Land

Anul acesta, Orphaned Land a revenit cu un album ambitios, complex si inspirat. Avand in vedere si faptul ca formatia a sustinut anul acesta un recital in cadrul Sonisphere Romania, Metalfan a dorit sa reia discutia cu trupa israeliana din locul in care fusese lasata in urma cu patru ani. Matti Svatizky a fost si de aceasta data pe receptie, dovedindu-se acelasi interlocutor amabil si prietenos.







Metalfan: Salut si bun venit pe metalfan.ro. Am avut ocazia sa discutam cu Matti Svatizky acum ceva timp, in 2006. Ce ati mai facut de atunci?
Matti Svatizky: Ei bine, aveti ocazia sa discutati din nou cu el. Din 2006 am reusit sa editam un nou album de studio, “The Neverending Way of ORwarriOR”, sa sustinem concerte peste tot in lume - inclusiv un recent turneu nord-american – sa deschidem pentru Metallica si sa cantam la nenumarate festivaluri importante de metal.

Metalfan: Privind discografia oficiala a trupei, se poate observa cu usurinta distanta dintre albumele voastre, 8 ani intre El Norra Alila si Mabool, 6 ani intre Mabool si The Neverending of ORwarriOR. De ce dureaza atat de mult?
Matti Svatizky: Cele doua diferente temporale au motive complet diferite. Distanta dintre “El Norra Alila” si “Mabool” s-a datorat faptului ca trupa s-a desfiintat dupa “El Norra Alila”. Nu am mai avut nicio activitate, cu exceptia unor discutii sporadice despre reunirea trupei, care s-au concretizat la 6 ani dupa “El Norra Alila”, cand am si inregistrat “Mabool”. Dupa “Mabool” a trebuit sa sustinem o gramada de concerte de promovare, in timpul carora pur si simplu nu am reusit sa intram in starea necesara compunerii unui album. De asemenea, ne-am despartit de claparul trupei, care ne ajutase la aranjamentele pieselor, astfel ca in final ne-a luat ceva vreme sa facem un nou disc.

Metalfan: Israel a fost dintotdeauna o tara macinata de conflicte religioase si culturale. Ce inseamna pentru voi sa traiti aproape fiecare zi din viata acolo?
Matti Svatizky: Razboiul si conflictele regionale fac parte din vietile noastre. Au existat perioade, acum 10 au 15 ani, cand conflictele ne-au afectat direct chiar aici, in centrul Israelului. Autobuzele si restaurantele explodau in mod curent in urma unor atentate sinucigase, uneori ranind sau ucigandu-ne rude sau prieteni buni. Acum conflictul e ceva mai indepartat, are loc mai mult in jurul granitelor, afectand mai mult persoanele care locuiesc in acele zone. Eu cunosc acest conflict din punctul de vedere israelian, insa ma pot raporta si la ce se intampla de cealalta parte. Cauzele sunt foarte profunde si solutiile trebuie sa fie creative. Ne rugam ca in curand sa avem parte de lideri puternici, care sa puna ideile creative in practica si sa reuseasca sa puna capat pentru totdeauna varsarii de sange.

Metalfan: Stiu ca nu aveti foarte multe lucruri in comun cu religia, cu toate ca proveniti dintr-o tara foarte religioasa. Este dificil sa fii o trupa de metal in Israel? Mai intampinati probleme in desfasurarea concertelor sau chestii de genul acesta?
Matti Svatizky: Sa stii ca Israel nu e o tara atat de religioasa precum pare. Marea majoritate a populatiei e de religie seculara (circa 50%), aproximativ 30% sunt traditionalisti – adica sunt doar partial religiosi si au un stil de viata foarte apropiat de cel al primei categorii, si doar 20% din populatie este religioasa. Israel este o tara democratica, majoritatea are superioritate morala, astfel incat avem de-a face cu un soi de atitudine seculara in tara. Nu avem nicio problema sa ne cantam muzica. Exista, de asemenea, multe trupe care canta o muzica mult mai extrema decat noi si nu au nicio problema in a sustine concerte. Suntem mandri ca Israel este o tara Moderna si noi incercam din rasputeri sa o indreptam tot mai mult in directia asta.







Metalfan: Ati fost vreodata tentati sa parasiti Israelul pentru, sa spunem, o tara vest europeana? Intreb asta pentru ca am in minte exemplul co-nationalilor vostri de la Melechesh, care s-au mutat in Olanda.
Matti Svatizky: Chiar daca Israel este o tara relativ moderna, exista, evident, si tari mult mai moderne si care intruchipeaza perfect felul in care ar trebui sa fie tara ideala, astefel incat exista mereu tentatia plecarii. De asemenea, cred ca unei trupe ii e mult mai usor sa aiba succes locuind in Europa sau in State, datorita distantei mult mai mici intre locatiile spectacolelor sustinute. Israel e o tara mica, are 7 milioane de locuitori, iar piata e relativ mica. In tot acest timp, noi ne aflam aici si infruntam toate provocarile, insa mintea noastra e deschisa la schimbare, astfel incat daca ni se va oferi vreodata vreo ocazie foarte buna, o vom lua in considerare.

Metalfan: Hai sa ne apropiem de zilele noastre. Anul asta, Orphaned Land a editat ceea ce criticii si fanii considera drept cel mai complex si curajos album al trupei. Care au fost reactiile de pana acum?
Matti Svatizky: Reactiile sunt foarte bune. Multe persoane considera “The Neverending Way of ORwarriOR” drept cel mai bun album al nostru de pana acum. Este, asa cum bine ai spus si tu, un album destul de complex. Este necesar sa il asculti de mai multe ori ca sa poti sa te apropii de el. Sunetul e multistratificat, sunt foarte multe instrumente, iar oamenii ne-au spus ca descopera lucruri noi la fiecare auditie. Cea mai mare parte a lumii il apreciaza.

Metalfan: Ati avut intotdeauna influente progresive in muzica voastra, insa pe The Neverending Way of ORwarriOR sunt mult mai evidente. A fost asta o evolutie fireasca a lucrurilor sau ati ales acest drum intentionat?
Matti Svatizky: Ei bine, si albumul nostrum anterior, “Mabool”, a fost progresiv, dar in alt mod. A avut mai multe schimbari de ritm tipic progresive, treceri intre game minore si majore, de asemenea ritmul bateriei a fost unul progresiv. Si albumul nou contine acest tip de elemente, insa as indrazni sa afirm ca riffurile si melodiile sunt inteligente, nu foarte conventionale, ceea ce cred ca face acest album sa fie unul progresiv. Nu ne-am considerat niciodata o trupa de metal progresiv, ci doar o trupa de metal cu elemente progresive.

Metalfan: Noul album a fost produs si mixat de Steven Wilson, o persoana faimoasa pentru lucrurile uimitoare pe care le-a realizat alaturi de Porcupine Tree si Opeth. De ce l-ati ales?
Matti Svatizky: In primul rand pentru ca suntem mari fani ai produselor lui. Iubim Porcupine Tree si consideram ca a facut minuni cu Opeth. Steven are cateva proiecte in Israel, asa l-am si cunoascut. L-am intrebat daca ar fi interesat sa lucreze cu noi si a fost de acord. Era vorba sa produca intregul album, dar in final s-a ocupat doar de mixaj si credem ca a reusit un lucru minunat. Speram sa mai lucram si in viitor cu el.







Metalfan: Am auzit persoane care au afirmat ca ce atinge Steven Wilson se transforma in Porcupine Tree (evident, nu e valabil si in cazul vostru). V-a indemnat vreodata, de-a lungul procesului de productie si mixaj, sa sunati intr-un anume fel?
Matti Svatizky: Asa cum ti-am spus, in cele din urma nu a mai produs albumul, astfel incat nu a avut foarte mult de-a face cu conceptia propriu-zisa a melodiilor. Cred ca prin mixajul albumului a inglobat anumite elemente de sound pe care le poti regasi si pe albumele celor de la Porcupine Tree, dar de aici si pana la a afirma ca ne-a transformat in Porcupine Tree e cale lunga. Probabil ca ar fi reusit sa faca asta daca ar fi produs albumul, insa sunt de parere ca influentele noastre orientale au reusit sa mentina sunetul albumului in zona Orphaned Land.

Metalfan: Avand in vedere ca albumul are un concept complex, ai fi atat de amabil sa ne prezinti fiecare piesa de pe acesta?
Matti Svatizky: Este un album conceptual. Am sa spun doar ca este vorba despre un razboinic al luminii. Albumul spune povestea acestui erou, care e o figura abstracta, si care este prezentat in toate fazele sale premergatoare atingerii ipostazei de erou. Albumul are multe valente morale si trateaza indirect, de asemenea, si conflictul existent in zona noastra, precum si ciocnirile dintre diverse culturi si religii.

Metalfan: Anul acesta ar fi trebuit sa participati in cadrul Sonisphere Turcia  insa, din motive de securitate, ati decis sa schimbati locatia (norocul nostru!). Ce s-a intamplat de fapt?
Matti Svatizky: Tot raul e spre bine, dupa cum se spune, ne-am simtit extraordinar in cadrul Sonisphere Romania. Intelegerea era ca noi sa sustinem un Turcia un concert chiar la cateva luni dupa incidental armat dintre armata israeliana si vasul umanitar turc. Turcia este o tara unde noi avem mult succes si unde avem multi fani. Am fi vrut sa sustinem in orice conditii concertul acela, insa organizatorii au hotarat sa anuleze prezenta noastra acolo, pe motiv ca nu ar putea sa ne asigure securitatea.. Exista destule tensiuni intre Turcia si Israel, insa acestea nu ne privesc. Noi transmitem un mesaj pozitiv de reconciliere si, in plus, dorim sa cantam pentru fani. In decembrie vom sustine 2 concerte in Turcia si suntem realmente incantati sa cantam in fata fanilor nostri de acolo.

Metalfan: Atunci cand vine vorba de concerte si festivaluri, sunteti foarte activi. Din motivul asta, in mod normal, ar trebui sa nu iti pun urmatoarea intrebare, insa am sa imi asum acest risc: Ce iti mai amintesti din concertul sustinut in Sonisphere Bucuresti?
Matti Svatizky: A fost foarte frumos sa cantam acolo, asta in ciuda faptului ca am fost nevoiti sa plecam in aceeasi seara, pentru a putea participa la un festival in Italia. Producatorii romani au tratat foarte atent trupele, conditiile au fost foarte bune si publicul, de asemenea, excelent.







Metalfan: Ati avut ocazia sa vizitati Bucurestiul sau sa remarcati ceva pe parcursul calatoriei voastre aici?
Matti Svatizky: Am cantat in Romania de 3 ori pana acum. Primele doua conerte au fost in orase mici si a treia oara la Sonisphere. Din pacate, nu am avut ocazia sa vizitam deloc. Poate ca vom avea ocazia asta in vizitele noastre viitoare.

Metalfan: Imi inchipui ca ati fost fani ai muzicii metal inainte sa deveniti, la randul vostru, muzicieni. Ce a insemnat pentru voi participarea in acelasi festival alaturi de idolii multora dintre noi (Megadeth, Anthrax, Slayer si Metallica)? Ati apreciat vreodata muzica acestor trupe?
Matti Svatizky: Bineinteles. Nu vad cum ar putea un fan al muzicii metal sa nu fi auzit despre trupele astea. Am cantat alaturi de Metallica in Israel chiar cu o zi inainte de Sonishpere Bucuresti, ocazie cu care am reusit sa vizionam o parte din concertul lor. Metallica este una dintre trupele mele favorite dintotdeauna si, pentru noi, a fost atat o onoare imensa, cat si un mare castig din punctul de vedere al experientei. Cu Slayer am cantat in cadrul Wacken Open Air, a fost o mare onoare si, totodata, implinirea unui vis din copilarie. Acelasi lucru e valabil si pentru Megadeth si Anthrax, pe care, din pacate, nu am reusit sa ii vedem performand live, pentru ca a trebuit sa decolam imediat dupa concert.

Metalfan: Daca nu ma insel, ORwarrior means “razboinic al luminii”. Ati avut intotdeauna o abordare tematica inspre subiecte de genul opozitiei dintre lumina si intuneric, dintre bine sir au. Ce parere aveti despre religie? Credeti in concepte de genul “dumnezeu”, “diavol”, “bine” or “rau”?
Matti Svatizky: Eu personal nu cred in dumnezeu si in diavol, consider ca mintea umana a creat asemenea concepte pentru a putea oferi raspunsuri unor intrebari la care specia umana nu are raspuns. Binele si raul sunt, de asemenea, concepte dupa care omul si-a modelat tiparul comportamental. Eu cred ca suntem animale si ca nu avem niciun fel de ascendant moral asupra altor specii de animale, ci ca avem scopuri comune in viata. Astfel incat, asa cum animalele actioneaza dupa instincte care le spun ce e bine si ce e rau pentru ele, tot la fel ar trebui sa procedam si noi, oamenii. Shakespeare a spus ca “nu exista bine si rau, mintea creaza iluzia asta” si a fost un individ extrem de inteligent, chiar si acum 400 de ani.

Metalfan: Stiu ca tocmai v-ati intors dintr-un turneu in Statele Unite ale Americii. A fost prima data cand ati ajuns acolo? Cu ce impresii ati revenit din “taramul fagaduintei”?
Matti Svatizky: Nu a fost prima data cand am ajuns acolo. Am sustinut vreo 2 spectacole in cadrul Progpower Atlanta, precum si un semi-turneu nord-american in martie 2010. Am cantat impreuna cu doua trupe minunate, Katatonia si Swallow the Sun, iar participarea alaturi de ei a fost o delectare, atat din punct de vedere profesional, cat si personal. Tara Fagaduintei e mereu minunata, ne-a placut enorm acolo si abia asteptam sa ne reintoarcem.

Metalfan: Anul viitor aniversati 20 de ani de activitate. Ca parinti, sunteti multumiti de modul in care a crescut si s-a maturizat copilul vostru?
Matti Svatizky: Orphaned Land este un copil minunat si sunt mandru sa ii fiu unul dintre parinti. Pana la sfarsitul anului vom fi sustinut peste 200 de concerte si vom fi vandut zeci de mii de copii ale albumelor noastre, ceea ce nu se poate spune despre foarte multe trupe, in special despre cele din regiunea de unde provenim si noi. Este mereu loc de mai bine si avem asteptari foarte ridicate pentru viitor, sper sa fim capabili sa le indeplinim pe toate in anii ce vor veni.

Metalfan: Pe un ton ceva mai serios, stiu ca aveti de gand sa inregistrati concertele din Tel Aviv din 9 si 10 Decembrie, pentru a le folosi pe DVD-ul aniversar pe care il veti edita cu ocazia aniversarii a 20 de ani de activitate. Imi poti oferi mai multe detalii?
Matti Svatizky: Avem ocazia sa inregistram primul nostrum DVD si suntem foarte emotionati din acest motiv. Vom filma in orasul nostru de bastina – Tel Aviv, intr-un club in care cantam destul de frecvent, in fata fanilor nostri “de acasa”.  Va fi, de asemenea, si o ocazie de a le oferi fanilor de departe putin din senzatia de a participa la un concert Orphaned Land. Vom avea si o serie de invitati speciali in cele doua spectacole, unul dintre ei este Greg Macintosh de la Paradise Lost, iar celalalt este Yehuda Poliker, un muzician israelian faimos. Vom folosi multe instrumente etnice pe scena, precum si un ecran unde vom prezenta imagini video impresionante. Abia asteptam aceste concerte si DVD-ul, este ceva total nou pentru noi.







Metalfan: Am vazut poster-ul official al eventului mentionat mai sus si am remarcat prezenta lui Greg Mackintosh. Este invitat surpriza la unul dintre concerte? Mai aveti si alte surprize?
Matti Svatizky: Asa cum ti-am spus, este invitat special la unul dintre concerte. Vom canta impreuna vreo doua  melodii, nu va spun care. Mai sunt si alte surprize in program, insa daca ti le-as spune nu ar mai fi surprize!

Metalfan: Ca tot a venit vorba de aniversari de 20 de ani: unde vezi trupa peste inca 20 de ani?
Matti Svatizky: 20 inseamna o perioada lunga. Acum 20 de ani aveam 14 ani. Am intrat in trupa cand aveam 15 ani, cam la jumatate de an de la infiintarea acesteia. In 20 de ani voi avea 54. E destul de greu sa ma gandesc la viitor. Stiu multe trupe care mai canta la varsta aceea, cred ca am fi realmente norocosi sa mai cantam la varsta aceea. Nu ne place nimic mai mult decat sa fim creativi, sa facem muzica, sa cantam in fata fanilor, asa ca nu pot decat sa sper ca vom continua multa vreme sa facem chestia asta.

Metalfan: Ce planuri de viitor aveti? Cand va mai vedem in Romania?
Matti Svatizky: Peste o saptamana vom pleca intr-un turneu european alaturi de Amorphis si Ghost Brigade. Nu avem niciun concert fixat in Romania cu ocazia acestui turneu, dar speram sa avem revenim la voi in tara in curand.

Metalfan: Trebuie sa asteptam inca 6 ani pentru un nou album?
Matti Svatizky: Speram ca nu. Nu ne dorim ca albumul urmator sa apara dupa atat de mult timp. Speram sa il editam mult mai curand de atat. Poate ca in 2013 albumul va fi gata, cam asta ar fi planul, insa va trebui sa muncim serios pentru a il putea pune in aplicare.

Metalfan: La final, inainte de partea cu multumirile si despartirea, as vrea sa te rog sa definesti urmatoarele lucruri in cate un cuvant:

•    Israel - Acasa
•    Palestine – La ei acasa
•    Sabbat – O zi
•    Kosher – Nu e nevoie
•    Hapoel Petakh Tikva – Echipa mea de suflet
•    Kobi Farhi – Un mare vocalist
•    Orphaned Land – Trupa mea

Metalfan: Iti multumesc foarte mult pentru timpul acordat si pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu. Toate cele bune in tot ce veti intreprinde. Ultimele cuvinte iti apartin.
Matti Svatizky: Iti multumesc pentru interesul acordat Orphaned Land si pentru acest interviu, apreciez foarte mult. Multumim tuturor fanilor romani pnetru ca ne sunt alaturi, va iubim si de-abia asteptam sa revenim in Romania. Poate ca data viitoare cand vom sta de vorba va fi pace pe planeta asta. Forever Orphaned.


Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Orphaned Land

   November 04, 2010  | 0 Comentarii  | 7723 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Matti Svatizky (Orphaned Land): Tot raul e spre bine, dupa cum se spune, ne-am simtit extraordinar in cadrul Sonisphere Romania.

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri