interviuri rock

MEDIOCRACY: nascuti prea devreme

MEDIOCRACY: nascuti prea devreme
TRUPE : Mediocracy

Viez, vocalistul grupului bucurestean Mediocracy, si Costin Chioreanu, ce ocupa rolul de chitarist in formatie, au avut amabilitatea de a raspunde unui set de intrebari pentru Metalfan. Discutia a pendulat intre ascensiunea rapida a grupului si o serie de subiecte "sensibile" cum ar fi discriminare, egalitate, schimbare si evolutie. Rezultatul il puteti vedea in randurile ce urmeaza:

Metalfan: Salut si bine ati venit sau revenit in paginile Metalfan!
Costin: Salut.
Viez: Salut!

Metalfan: Cand a luat nastere Mediocracy si de ce? Ce sperati sau doriti sa schimbati prin muzica voastra?
Costin: Despre inceputuri o sa iti zica Viez, legat de schimbari - eu consider ca spunem niste povesti care pot sau nu sa trezeasca niste sentimente sau dorinte in inimile oamenilor. Se intampla asta bine, nu se intampla, nu se va sinucide nimeni, caci in primul rand o facem pentru noi.
Viez: Bai povestea asta am spus-o peste tot pana acum asa ca ma scuzi daca nu o mai repet pe toata acum... Ideea mi-a venit prin 2007 si de atunci pana la primul concert s-au schimbat in jur de 20 de oameni pana la line-upul de acum. Eu unu nu aveam planuri atat de mari sa schimb neaparat ceva... voiam pur si simplu o trupa in Romania care sa fie exact pe gustul meu si nefiind nici una am zis ca cel mai bine e sa o fac eu. Eram de parere de atunci ca doar prin exemplu se poate schimba ceva...

Metalfan: Schimbare sau in evolutie? Incotro credeti ca ne indreptam?
Costin: Daca ne mai inmultim mult ca sobolanii si mai continuam sa ne adancim mintile noastre si ale copiilor nostri in integrarea totalitara psihic si morala in societatea asta bazata exlcusiv pe consum, se va ajunge la ceva foarte urat, inuman. Si fix la asta se va ajunge, pentru ca oamenilor le este prea greu sa isi doreasca mai mult. Nu e cel mai relaxant sa o "arzi" ca intr-o haita, turma, ce o fi ea, gandindu-te zilnic, asemenea unui animal, numai la hrana, pui, vizuina, sex, status in haita?
Viez: Eu unu ce vad in jur acum nu prea imi arata a evolutie. Personal consider ca religia are o mare parte din vina pentru ca nu doar ca indobitoceste populatiile, dar a mai si mentinut oamenii in mentalitatea ca trebuie sa fie supusi si ca fara un stapan absolut totul s-ar duce de rapa. Dar asta sa zicem ca e doar o varianta... Cred ca e si o mare incapatanare, din partea multor oameni, pentru a mentine un sistem care e clar ca nu functioneaza si ne duce la groapa pe toti... Nu stiu incotro ne indreptam, dar as vrea sa cred ca suntem doar noi pesimisti si ca or sa vina zile mai bune... desi nu se prea apropie odata.

Metalfan: Credeti in egalitate? De ce sau de ce nu?
Costin: Ovidiu, eu am prins momentul ala cand toata lumea urla peste tot "M**e egalitate". Acum e la moda sa se lupte pentru egalitate. Omenirea asta e ca o turma de oi plictisita, iar binele si raul se schimba dupa cum dicteaza momentul. Ar fi frumos sa avem drepturi egale, in totalitate, dar asta este o utopie avand in vedere cum evolueaza lucrurile. In rest nu ma pot obosi sa cred intr-un concept social, este impotriva firii mele.
Viez: Eu cred in egalitate cu toata fiinta mea, deoarece pana acum nu a fost niciodata ideplinita. Asa ca nu inteleg oamenii care o blameaza... Inegalitatea dintre noi si diviziunile pe baza de clasa, rasa, nationalitate, etnie, orientare sexuala ne-au adus in momentul in care suntem in stare sa ne omoram intre noi doar pentru ca suntem diferiti. Eu cred ca tocmai asta ar trebui sa ne apropie si nu sa ne dezbine mereu. Si egalitarismul asta e o utopie si stiu ca e foarte neplacut sa ti se bage pe gat ceva ce iti vine greu sa crezi,d e asta nu prea imi pun mari sperante in campanii sponsorizate de Uniune sau stiu eu ce mizerii... cateodata fac mai mult rau decat bine cred, pentru ca instiga restul oamenilor la si mai multa ura. Insa in momentul in care observ cum traim in momentul respectiv mi se pare ca alternativa ar fi o varianta ok... din astea doua nu poate fi decat una.. ori toti egali ori nici unul. Raspunsul aici mi se pare cam trist...

 

 

Metalfan: Ce parere aveti despre discriminare? Cine face diferenta si de ce?
Costin: Prea compexa problema. Fiecare om, indiferent de natie sau de culoarea pielii este cel putin odata in viata discriminat. Eu unul, de exemplu sunt discriminat pentru ca m-am nascut in Romania. Daca ma duc sa muncesc afara, de la ala de spala pe jos, pana la seful de la firma unde as lucra, in ciuda diplomelor si a portofoliului meu, toti vor crede acelasi lucru despre mine: Ca sunt un tigan venit la cersit, care mai devreme sau mai tarziu ii va usura de ceva de prin birou sau in fine, ca nu pot avea incredere in mine sub nici o forma. Deci eu, omul alb si cu carte, cum s-ar zice, sunt discriminat de catre altii oameni albi. Este cel mai bun exemplu, pentru ca nu imi place sa ma refer la tipuri de discriminari pe care le cunosc vag. Nu. Ma refer la mine, omule. Si tot din exemplul asta rezulta simplu de unde se naste acest fenomen: fiecare om are experientele si prejudecatile lui, in asa fel incat pot usor afirma ca fiecare om are propriul sau adevar, care este in continua schimbare. De asta consider ca nu poti sa judeci direct nici pe cel ce face "actul discriminarii". Pentru ca logic este sa te gandesti mai intai la ce l-a facut pe om sa faca asta, inainte sa sari cu gura pe el. Si culmea de cele mai multe ori, nici cel care discrimineaza nici cel discriminat nu sunt vinovati, doar se intampla, pur si simplu, pentru simplul fapt ca in lumea asta nu poti sa iti schimbi parerile la primul om pe care intalnesti pe strada si pentru ca societatea in care traim ne "cultiva" prejudecatile. Oamenii se simt singuri, atacati de media, cancan si tot rahatul informational cu continut 90 % violent, sunt paranoici, speriati. La ce te poti astepta? La o educatie generala tip Star Trek? Prefer sa inteleg realitatea decat sa cred in utopii.
Eu unul am urmatoarea filosofie: fiecare om e liber sa aiba propriile concepte si teorii despre viata si restul oamenilor. Eu nu sunt in postura de a-l invata pe altul de bine, asa ca atat timp cat omul respectiv are niste argumente logice pentru deciziile pe care le ia, atunci eu sunt impacat, fiind chiar si in postura de discriminat. Si mai cred ca orice om lasa sansa altuia in a-i schimba preconceptiile fata de acesta. Daca vrei sa lupti cu discriminarea, sunt de parere ca cel mai util lucru este sa demonstrezi acelor oameni ca nu au dreptate, in cazul tau. Muncesti, le respecti regulile, le oferi contra exemple active si te vor accepta, poate cine stie, poate chiar te vor aprecia la un moment dat.
Viez: Pfoai... asta e o problema atat de controversata incat orice ar zice cineva nu ar fi in regula cu altcineva. Inca un exemplu cat de greu ne e sa traim unii cu altii. Personal cred ca toti discriminam la un moment dat mai mult sau mai putin. Important e sa nu degenereze in actiuni care ii pot afecta pe altii neplacut. Eu unu am incercat sa trec peste stereotipuri de genu toti tiganii s hoti, toti homosexualii s pedofili, toate femeile-s proaste, toti arabii-s teroristi sau mai stiu eu ce alte mizerii.. pentru ca mereu exista oameni care dovedesc contrariul! Cred ca fiecare om trebuie luat separat si nu judecat dupa ce fac altii. Asa si eu sunt discriminat de altii care au pretentii ca-s mai luminati si democrati decat noi astia din Est care suntem vai de capu nostru... si nu pentru ca as fi facut ceva, pentru ca nici nu apuc sa fac ceva, pur si simplu cand spui de unde esti, automat esti catalogat si marginalizat daca faci parte dintr-o categorie cu ‘probleme’ sa zicem. Personal, nu ma mandresc ca sunt roman, dar nu din cauza ca e Romania o tara mai de cacat decat altele, ci pur si simplu ca mi se pare irelevant. Da ok, e tara in care m-am nascut, aici mi-am primit educatia si m-am format ca om, dar nu din propria alegere. E ceva ce a venit de la sine si pentru care eu nu am nici un merit si nici o vina pana la urma. Daca am incerca sa privim omul prin alegerile pe care le face, proaste sau bune, si nu prin cum sau unde s-a nascut, cred ca ne-am imbunatati noi ca oameni in primul rand, apoi societatea se va schimba si ea... e ceea ce cred eu. As putea sa vorbesc despre asta mult si bine, pentru ca e un subiect care pe mine ma prinde si mereu gasesc cate ceva de zis... buna, rea, asta e opinia mea.

Metalfan: In data de 11 septembrie ati lansat cel de al doilea album de studio - ASOMA. Ce ne puteti spune despre acest concert? Cum credeti ca ati surprins publicul de aceasta data?
Costin: A fost un concert foarte fain, si doresc pe aceasta cale sa le multumesc unor oameni de exceptie, precum Vicentiu, Fane si Vantu' pentru tot ajutorul si dedicarea lor. Nu stiu daca publicul a fost surprins, noi le-am oferit mai mult ca niciodata, am aranjat scena diferit fata de un show normal, am avut niste momente intre piese, proiectii video pe piese... asa ca cei care au venit cred ca au avut ce vedea. A fost ciudat ca s-au tot rupt corzi la concertul ala, chestie care nu ni s-a mai intamplat inainte, ci doar dupa, cand ne-am intors in Fabrica dupa turneu. Nu mi-am dat inca seama care este samburele coincidentei in toata treaba asta.
Viez: A fost unul din cele mai bune concerte ale noastre zic eu. A fost si surprizator sa vedem cata lume am reusit sa adunam intr-un an de activitate si care au venit sa ne sustina. Sper sa reusim sa ii pastram si poate sa adunam si mai multi... si cu cat mai diferiti cu atat mai bine! Asta am observat si in alte parti nu doar la noi... oameni in public de la punk rockeri pana la black metalisti. Cred ca e un exemplu clar ca se poate sa gasim cu totii lucruri in comun. Si noi ca trupa suntem un exemolu de asta. De surprins am dedus ca am surprins placut iar pe noi nu poate decat sa ne bucure.

 

 

Metalfan: Ca tot am adus vorba de discul ASOMA. Cand ati inceput sa lucrati la el? Cat timp au durat inregistrarile?
Costin: Ultima piesa conceputa pentru Asoma a fost gata cu 3 zile sa intram in studio. Cat despre apucat, ne-am apucat cam prin Ianuarie sa lucram la primele idei. Inregistrarile au durat fix cat am avut bani sa inchiriem studioul, respectiv 4 zile.

Metalfan: Cum se naste o piesa Mediocracy? Intai iau nastere versurile si apoi se contureaza instrumentalul, sau invers? Cu alte cuvinte: cine este principalul "vinovat" in procesul de compozitie?
Costin: De cele mai multe ori eu sau Radu venim cu idei la sala de riffuri si dupa aia toata lumea se lasa purtata de val si vedem ce iese impreuna. De obicei iese treaba asa, mai modificata, mai nemodificata, cum sa fie Mediocracy in final. Am avut momente cand am venit de casa cu cate o piesa intreaga, pe care restul si-au compus partile, sau momente cand jucandu-ne toti la sala a iesit, mega spontan o piesa cap-coada. Versurile au venit mai mereu la final.
Viez: Initial, cand eram doar eu din tot line-upul de acum, faceam eu versuri si veneam cu o oarecare structura de piesa, insa din momentul in care au venit Radu si Costin in trupa nu mai era nevoie de asa ceva, pentru ca ei vin mereu cu idei mult mai multe si mai diverse decat mine si a fost mult mai usor sa adaptez versurile pe instrumental. In general stiu despre ce o sa fie o piesa dupa cum va suna... Incerc sa gasesc o armonie intre ele mereu. Se pare ca asa a mers mult mai bine.

Metalfan: Va intrebam de procesul de compozitie pentru ca sincer sa fiu este impresionant privind discografia voastra: trei materiale in mai putin de un an. Demo-ul Mediocracy + doua albume de studio Human Progress - Endless Regress si ASOMA. Cum reusiti sa va miscati atat de repede si de ce credeti ca alte trupe din Romania nu reusesc acest lucru? Care este secretul vostru?
Costin: Nu e nici un secret. Incercand sa evitam chestiuni de genul "ba eu nu pot", "nu am", incercam sa ne focusam mai mult pe ce avem de facut. Suntem cei mai mari fani Mediocracy, si asta ajuta mult.
Viez: Pai cred ca ne miscam atatde repede pentru ca ne place ce facem si avem in primul rand noi mare incredere in ce facem. Daca e asa, cred ca restul lumii va simti asta foarte usor si va aprecia.

Metalfan: De curand ati terminat cel de al doilea turneu european Asoma European Tour 2011. Impresii fata de acesta? Ce a iesit bine? Ce nu a iesit asa cum doreati?
Costin: A fost ok. Da, normal ca am fost mai relaxati sa stim ca avem unde sa dormim si sa mancam, plus asigurati niste bani. Din start stiam ca, material vorbind, o sa iesim mai bine ca anul trecut, avand in vedere ca nu mai eram un support band, era turneul nostru. Dar in fine, ici colo s-a mai intamplat cate o boacana, o amenda, un rahat. Per total a fost ok zic eu. A planat asupra noastra si o ursuzeala generala, cauzata si de stressuri de acasa, Dop era si el stresat cu problemele si plecarea lui... in fine, tinand cont de toate apasarile pe care le-am avut, eu zic ca a fost misto si ca ne-am distrat.
Viez: Per total a fost foarte in regula. Ne-am distrat peste tot pe unde am fost.. apogeul fiind la Larissa dupa ultimul concert. In unele locuri nu a fost neaparat multa lume... uneori chiar foarte putina, insa de fiecare data am lasat o impresie buna pentru ca veneau oameni la noi sa ne felicite si unii chiar plecau bucurosi cu cate un tricou sau CD. Asta a compensat mult pentru faptul ca nu erau salile pline.. insa daca ne continuam treaba bine, cred eu ca o sa se intample si asta.

 

 

Metalfan: Reactiile publicului cum au fost? Unde ati fost cel mai bine primiti pana acum?
Costin: Eu am simtit publicul aproape la Cluj, in Serbia si Grecia. Hai si Macedonia. Acolo chiar a fost dementa treaba!
Viez: Reactiile cred ca au fost cele mai marfa in Grecia, Macedonia si Serbia... ceva mai reci mi s-au parut in Slovenia.

Metalfan: Stiu ca intentionati sa lansati si un DVD. Ce ne poti spune despre acesta in momentul de fata?
Costin: Nu stiu cand am zis oficial asta cu DVD-ul, e haios cum umbla zvonurile. Da, eu unul as vrea asta in primul rand pentru mine, ca sa am si eu materialele adunate pe un disc, prezentat frumos, ca sa imi si pot face ordine pe PC, unde am tone de materiale. Dincolo de asta, cred ca ar fi frumos si pentru un fan sa aiba materialele astea la calitate maxima, ca sa se bucure de ele. Unde mai pui ca avem deja niste materiale care au aparut incomplet pe youtube, din cauza unei cenzuri pe care nu am inteles-o. Materiale sunt multe rau, timp sa fie.

Metalfan: Dop urmeaza sa paraseasca temporar Mediocracy, in locul lui stiu ca va veni Stefan "Fane" Panea (Rain District, ex-Deviant). Cum l-ati convins pe Fane sa lase butoanele pentru bas?
Costin: Fane e un super om! Nu l-a convins nimeni, chiar Dop a vorbit cu el, si era cam singura solutie, avand in vedere ca trebuia cineva din "trupa", pentru a nu fi tensiuni. Oricum, a fost decizia lui Dop iar Fane a fost mereu al 6-lea membru in Mediocracy, deci nu e nici o surpriza. Si nu o sa lase butoanele pentru bass, le va face pe amandoua, o vreme. Va fi mai greu, dar ne descurcam noi. Oricum, Dop nu pleaca din trupa, asta e ce trebuie sa retina toata lumea.

Metalfan: Care a fost cea mai ciudata reactie pe care ai auzit-o pana acum privind Mediocracy?
Costin: "You are a band born before its time". Auzita in Serbia si Grecia. Ciudat.
Viez: La fel... ah si mai era “bai nu stiu ce cantati voi acolo ca n-am mai auzit asa ceva, da marfa!’:))

Metalfan: Va multumesc pentru timpul si raspunsurile oferite. In final doriti sa mai adaugati ceva sau sa transmiteti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?
Costin: Multumesc.
Viez: Multumim si noi pentru interes si sa ne vedem cu bine la concerte!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Mediocracy

   October 07, 2011  | 0 Comentarii  | 4053 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MEDIOCRACY: nascuti prea devreme

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri