interviuri rock

Mille Petrozza (KREATOR): Phantom Antichrist, o amenintare ascunsa

Mille Petrozza (KREATOR): Phantom Antichrist, o amenintare ascunsa
TRUPE : Kreator

Kreator va concerta in data de 6 iulie 2012 pentru a cincea oara in Romania. Am profitat de aceasta ocazie si am vorbit cu Miland "Mille" Petrozza, liderul grupului, despre concertul din Romania, fotbal, politica si nu in cele din urma despre Phantom Antichrist, noul album al trupei. Mai multe in radurile ce urmeaza:



Metalfan: Salut, Mille, bun venit la Metalfan!
Miland "Mille" Petrozza: Salut, ma bucur ca-s aici!

Metalfan: In acest an Kreator va canta pentru a cincea oara in Romania. Incepi sa te simti un pic roman? Ce asteptati de la show-ul asta si ce sa astepte fanii de la voi?
Miland "Mille" Petrozza: Un pic roman? Cred ca da, haha. Cred ca va fi un spectacol extraordinar, intotdeauna am avut concerte bune in Romania. Cred ca va fi fantastic. O sa venim si cu niste piese noi, dar vom canta si favoritele [publicului – n. red.], deci nimeni nu va pleca acasa nemultumit ca n-am cantat o melodie sau alta. Va fi tare, va fi o seara foarte tare.

Metalfan: Ai avut cumva ocazia sa gusti ceva din mancarea sau din bautura de la noi cand ai mai trecut pe aici?
Miland "Mille" Petrozza: Da, am fost acolo de-atatea ori, deci clar am incercat cate ceva. Dupa cum stiti, nu mananc carne, dar stiu ca bucataria romaneasca foloseste multe legume si verdeturi, asa ca mi-a placut si apreciez faptul ca gatiti asa.

Metalfan: Bun, trecem din nou la muzica. Ce fel de piese veti include in playlist? Am inteles ca veti face un melanj, dar veti pune accentul pe melodiile din ’80 sau pe cele recente?

Miland "Mille" Petrozza: Vom avea de toate: din ’80, trecand prin ’90 si apoi in anii 2000, stii tu... Va fi un concert “best of” – The Best Of Kreator – atat cu lucruri mai vechi, cat si cu cele noi. Stai linistit, va fi un aranjament melodic bun.

Metalfan: Pe 1 iunie anul asta ati lansat un material care noua, celor din redactie, ni s-a parut a fi un album foarte bun – Phantom Antichrist. Ne poti spune mai multe despre titlul albumului, despre sensul acestui titlu. Nu sensul in engleza, ca asta stim si noi, haha, ci semnificatia lui.
Miland "Mille" Petrozza: E o metafora pentru manipularea prin mass-media. Phantom Antichrist semnifica un lucru aflat undeva acolo sus, o amenitare ascunsa, ceva ce sadeste frica in oameni, care ii controleaza.

Metalfan: Practic, spui ca sistemul inventeaza in mod regulat amenintari care nu exista doar ca sa tina oamenii sub control?
Miland "Mille" Petrozza: N-as fi atat de drastic, as spune ca poate unele dintre acele lucruri  poate exista si poate vor exploda; poate vor fi razboaie, poate va fi altceva, insa uneori ei fac lucrurile sa para mult mai dramatice decat sunt, deci... Da, exista o groaza de lucruri pe care guvernele le inventeaza ca sa tin oamenii sub control – la propriu.
 


Metalfan: Am vazut ca albumul vostru a intrat in topuri pe pozitii frumusele si credem ca le merita din plin. Tu ce parere ai, reinvie muzica metal si asta ajuta cumva albumele din acest gen sa urce mai mult in topuri?

Miland "Mille" Petrozza: Nu ma pot pronunta despre alte trupe de metal, nu prea urmaresc topurile, stii... Cred ca noi suntem doar fericiti ca avem atatia fani care ne sustin cumparand albumul, nu doar descarcandu-l de pe internet. Mda... totusi nu metalul urca mai sus in topuri, ci doar anumite formatii. Cum spuneam, suntem norocosi ca avem o baza atat de mare de fani care ne sustin.

Metalfan: E interesant ca tu nu urmaresti deloc topurile, insa ma astept ca trupele mari sa aiba pe cineva care le urmareste evolutia in clasamente. Daca tu nu faci asta personal, ai pe cineva – prieteni, oameni din industria muzicala – care se uita pe topuri si vin la tine si iti spun...
Miland "Mille" Petrozza: Da, avem, dar asta e treaba LOR. Treaba mea e sa fiu muzician... Normal ca imi trimit rezultatele, normal ca imi trimit vesti bune cum ar fi “Suntem in top 5 in Germania” sau “Am intrat in clasamente in SUA” si in multe alte tari din Europa. Daca daca fanilor nu le-ar placea albumul, chestiile astea nu ar conta. Pentru mine e important ca fanii sunt fericiti – asta conteaza mai mult decat orice, deci si decat pozitiile din topuri.

Metalfan: Hai sa vorbim putin despre cum au mers inregistrarile la cel mai recent album. Ce fel de echipament ati folosit?
Miland "Mille" Petrozza: Am folosit multe-multe modele vechi de pre-amp-uri si amplificatoare. Si, normal, am folosit si tehnologie de ultima ora. Deci am facut un amestec frumusel de vechituri si echipamente noi de foarte buna calitate.

Metalfan: De-a lungul anilor am observat doua abordari diferite: trupe care incearca sa sune in concert la fel de clar si impecabil ca in studio si trupe care incearca sa recreeaza sunetul lor live atunci cand inregistreaza un album. Tu carei scoli de gandire apartii, haha?
Miland "Mille" Petrozza: Hmmm... Mi-e totuna... Eu doar spun: “fii cat de bun poti tu sa fii”, nu conteaza daca esti live sau in studio. Intodeauna trebuie sa dai 150%, asta e parerea mea. Nu cred ca te poti duce doar intr-o directie sau doar in alta. Pentru mine treaba e sa obtii un rezultat cat mai bun posibil, atat in concert cat si in studio.

Metalfan: Ai avut vreo experienta deosebita in timpul inregistrarilor sau ai cateva ponturi pe care vrei sa le impartesesti, ceva ce ai invatat intre timp? Sau orice alt lucru care ti s-a parut diferit...
Miland "Mille" Petrozza: N-a fost nimic foarte diferit fata de alte sesiuni de inregistrari, onest vorbind. Cred ca am incercat sa fim... de fapt, am incercat sa facem cel mai tare album, asta e. N-a fost nimic extrem de diferit. Poate faptul ca am fost o trupa inchegata, stii, si asta a insemnat foarte mult pentru album... Singurul lucru chiar diferit a fost faptul ca am lucrat cu un producator nou si asta a fost o experienta extraordinara, o experianta extraordinara si cu totul noua. Deci am facut in mare acelasi lucru, dar am fost mai concentrati.

Metalfan: Auzim des chestia asta in discutiile cu trupele. Imi aduce aminte de o echipa de fotbal. De multe ori jucatorii spun: “Avem un antrenor nou, ne simtit altfel, e excelent, chiar aveam nevoie de o schimbare!”. Cam asta e treaba si cu formatiile si producatorii? Din cand in cand simiti nevoia sa schimbati unghiul de abordare?
Miland "Mille" Petrozza: Sigur, sigur. Intotdeauna e bine sa aduci sange proaspat, urechi care aud altfel, chiar ajuta sa ai un producator nou care apare la sfarsitul procesului si iti da o alta perspectiva asupra lucrurilor.

Metalfan: Ai avut vreodata o relatie atat de buna cu un producator, incat te-ai gandit (in sinea ta, nu neaparat cu voce tare): “Mi-ar placea sa mai lucrez cu tipul asta la urmatoarele 10 albume!”? Sau cauti constant schimbarea?
Miland "Mille" Petrozza: Eu sunt genul de om care traieste aici-si-acum, iar acum, cand inregistram albumul, am avut cu totii un sentiment pozitiv lucrand cu Jens [Bogren – n.red.] si clar ne-ar placea sa mai colaboram cu el. Nu stiu daca vom vrea sa lucram cu el inca 10 albume, intrucat, daca te uiti la materialele noastre precedente, n-ai sa vezi acelasi producator de mai mult de 2-3 ori. Deci nu stiu daca vom colabora cu Jens pe urmatoarele 10 albume, dar poate pe cel care urmeaza...

Metalfan: Cred ca orice producator e recunoscator sa te auda zicand: “ne-ar placea sa lucram cu el la inca un album”, cred ca e maximul pe care il poate obtine, nu? E cel mai mare compliment, hahaha....
Miland "Mille" Petrozza: Hahahaha, exact!  
 


Metalfan: Crezi ca esti o persoana care cere mult de la ceilalti?
Miland "Mille" Petrozza: Uh... Da. Cand vine vorba de muzica si de trupa, cand vine vorba de Kreator – da. E totul sau nimic. Pentru mine e... Cand esti intr-o trupa, fii cu totul in trupa aia si fii cea mai buna trupa. Orice ai vrea sa fii: daca esti fotograf, fii cel mai bun fotograf care exista, daca esti avocat, fii cel mai bun avocat care exista – intodeauna da 150%. Totul sau nimic.

Metalfan: De obicei, oamenii exigenti au si o zona sensibila, au un moment in care se relaxeaza si lasa lucrurile sa mearga natural. Care e sensibilitatea ta? Unde si cand te relaxezi, devii neglijent si treci cu vederea o groaza de chestii, hahaha?
Miland "Mille" Petrozza: Cred ca atunci cand ajungem la... Ei bine, cand am terminat piesele, cand sunt gata, muzicienii pot face ce vor – daca au idei, pot sa contribuie. Dar inainte sa terminam melodiile, sunt foarte exigent. Vreau sa fac ca o piesa sa fie mai buna, mai dura, mai interesanta, mai rea, mai violenta. Dar odata ce am terminat melodia, sunt fericit, ma relaxez.

Metalfan: Asta e bine, e un soi de incurajare pentru muzicienii care ar dori sa lucreze cu tine pe viitor. Afla si ei acum ca exista un moment in care pot si ei sa faca ce vor, hahaha!
Miland "Mille" Petrozza: Oricum, cam asa ar trebui sa mearga lucrurile, nu?

Metalfan: Noi la Metalfan credem ca sunt anumite formatii care devin din ce in ce mai bune odata cu trecerea timpului. Kreator, Overkill si Anthrax sunt trei exemple care imi vin in minte acum. Cum iti explici lucrul asta, in afara de raspunsul evident – au acumulat experianta?
Miland "Mille" Petrozza: Mersi de compliment, haha. Cred ca trebuie sa crezi in ceea ce faci, iar eu cred cu adevarat, dupa cum spuneam, ca daca ai o trupa trebuie sa incerci sa fii cea mai buna trupa si eu asta fac... Cand compun muzica, vreau sa compun cel mai bun cantec posibil. Stau si ma gandesc: “Ce fac acum? Ce pot face ca formatia sa mearga in continuare, sa fie in continuare interesanta si sa-i conving pe oameni care n-au auzit niciodata de Kreator cu piesa asta?”. Cred ca asta trebuie sa ai in minte cand te apuci sa compui. Nu scrie o melodie doar ca sa ai cu ce te intoarce in turnee, ci ca sa fii cea mai tare trupa; si urmeaza-ti inima...

Metalfan: Mai ai timp sa asculti si alte formatii?
Miland "Mille" Petrozza: Da, normal.

Metalfan: Ce ti-a placut din ce s-a lansat in acest an, de exemplu?
Miland "Mille" Petrozza: Anul asta din ce am auzit mi-a placut doar noul album OFF! – o trupa de punk din Los Angeles. In afara de asta, apropo de metal, n-am auzit materiale foarte tari, sincer vorbind. Nimic care sa ma sparga cu adevarat. Nu inca, cel putin; sper ca va aparea ceva.

Metalfan: Si noua ne place formatia asta. Unul dintre colegii mei a avut interviu cu tipul care a fost la Black Flag – a fost un articol tare si foarte amuzant.
Miland "Mille" Petrozza: A, da? Ce tare!   
 



Metalfan: Da, eu n-am ascultat tot albumul, dar din moment ce il recomanzi tu, intra pe lista de obligatorii, haha.
Mille: Da, ar trebui sa-l asculti. E foarte old school, foarte punk rock, foarte hardcore. E muzica tare, foarte cool. O sa-ti placa.

Metalfan: Apropo de trupe de metal, e vreo formatie care nu mai exista si pe care o regreti?

Miland "Mille" Petrozza: Cred ca atunci cand trupele se despart, se despart dintr-un motiv intemeiat. Am fost un mare fan System Of A Down, dar cred ca s-au despartit la momentul potrivit, cand deja nu mai erau asa interesanti; se simtea inainte de despartire ca nu mai erau cu toata inima acolo, incepusera si proiecte solo... Mi-ar lipsi foarte mult Judas Priest, am auzit un zvon cum ca s-ar sparge sau ceva... Nu cred mereu tot ce aud, dar daca s-ar intampla chestia asta ar fi tare-tare trist. Si daca Iron maiden se vor desparti intr-o zi imi vor lipsi la fel de mult. Dar deocamdata continua, sa nu ne facem griji, haha.

Metalfan: Da, ti-e dor de ei in avans, haha. Cum asta e primul nostru interviu, as depasi un pic aria muzicii.

Miland "Mille" Petrozza: Ok.

Metalfan: Urmaresti scena politica actuala sau incerci sa stai departe de ea?
Miland "Mille" Petrozza: Incerc sa stau departe. Bineinteles ca o urmaresc intr-un fel – in sensul ca incerc sa ma informez despre ce fac ei acolo, dar...

Metalfan: N-ai pareri foarte ferme si clare, nu?
Miland "Mille" Petrozza:Am fost destul de radical in pareri dar am invatat in timp ca toti politicienii sunt niste mincinosi - Lemmy de la Motorhead a zis asta si sunt total de acord cu el.

Metalfan: Erai de stanga sau de dreapta cand erai mai tanar?
Miland "Mille" Petrozza: Sunt clar de stanga, dar nu de extrema stanga, stii... Imi plac extremele in muzica, dar nu in politica.

Metalfan: Deci esti un socialist moderat?
Miland "Mille" Petrozza: Nu, nu socialist... E prea complicat sa ai o singura perspectiva asupra lucrurilor... Politica e prea complicata. Daca spu ca sunt socialist, lumea poate crede ca sustin regimul pe care l-am avut pana in 1990 in una dintre partile Germaniei.

Metalfan: Probabil “social-democrat” e un termen mai bun...
Miland "Mille" Petrozza: Da, poate social-democrat, intr-un fel. Dar nu chiar. Adica inca nu exista sistem politic perfect. Cel mai mic dintre doua rele ar fi social-democratia, normal, dar, pe de alta parte, nici ea nu merge perfect. Deci probabil in viitor va trebui sa apara altceva, dar e clar ca nu suntem deocamdata acolo. Trebuie sa fie si altceva in afara de stanga sau dreapta, intelegi ce zic?

Metalfan: Eram curios sa aflu si alta chestie, legata cumva de politica, dar nu numai... Ai avut o traire, o  emotie intensa atunci cand a cazut Zidul Berinului? Unde erai atunci, ce faceai?
Miland "Mille" Petrozza: Eram in turneu cand s-a intamplat, apoi ne-am intors si am avut o oferta sa cantam in Berlinul de Est. A fost uluitor, a fost extraordinar... Deci e o experienta legata de politica, dar intr-un fel pozitiv. In sfarsit aveam ocazia sa cantam pentru fanii nostri din acea parte a Germaniei.; pana atunci, eram practic aceeasi tara, dar noi nu aveam voie sa cantam pentru ei. Iar atunci cand a cazut zidul a inceput o noua era pentru Germania, a fost un lucru extrem de puternic. Concertul pe care l-am dat atunci a fost cel mai bun concert al meu.

Metalfan: Cred ca si noi am simtit lucrul asta in restul Europei. Chiar si aici in Romania, care e departe si care pe vremea aceea nu era atat de conectata din punct de vedere al informarii, oamenii au simtit ca Germania are un elan urias, o energie foarte buna. S-a mai pierdut din acel elan intre timp?
Miland "Mille" Petrozza: Nu, nu, e inca aici. Germania, bineinteles, ca orice alta tara, nu e o tara perfecta. Dar multi oameni au alta deschidere si au mentinut energia de care vorbeam timpul de multi ani. Pentru mine e extraordinar sa iau parte la asta, desi nu sunt un nationalist – m-as fi putut la fel de bine naste in Romania. Nu conteaza unde te-ai nascut; unde esti fericit si ai prieteni – acolo ti-e casa. Deci nu sunt genul de om care abordeaza o mandrie nationala, dar Germania e o tara ok.

Metalfan: Apropo de mandrie nationala: te uiti la fotbal?

Miland "Mille" Petrozza: Sunt pe jumatate Italian, sunt fan Ballucini sau cum il cheama pe tipul ala [probabil Ballotelli – n.red.], asa ca atunci cand Italia a batut Germania am devenit fan Italia, haha. Desi nu-s mare microbist, m-am uitat la meci.

Metalfan: Hahaha, eu (in afara de Romania) tin cu Germania ‘86, ceea ce ma face minoritar in aceasta tara pasionata de echipele latine.
Miland "Mille" Petrozza: Da, sunt echipa buna, dar ieri [ziua meciului Italia-Germania – n.red.] n-au fost suficient de buni.

Metalfan: Poate e bine de stiut ca in echipa Italiei e un jucator exact ca tine – jumate-jumate. Il cheama Montolivo, tatal e italian, mama – nemtoaica. Si chiar tine legatura constant cu bunicii lui din Germania, deci n-ai fost singurul cu sentimente confuze apropo de meciul ala, haha.
Miland "Mille" Petrozza: O, pe bune?? Tare, atunci...

Metalfan: Timpul nostru e pe sfarsite. Avem un obicei aici la Metalfan: ii lasam invitatului ultima replica. Vrei sa transmiti un mesaj fanilor vostri din Romania sau vrei sa mai adaugi ceva?
Miland "Mille" Petrozza: Vreau sa le multumesc tuturor fanilor din Romania pentru sustinere. Prima data cand am fost acolo era in ’95, acum aproape 20 de ani – ma rog, 17 de fapt, haha – si sunt recunoscator pentru toata sustinerea pe care ne-au acordat-o de-a lungul anilor si sunt fericit sa revin acolo.

 
Autor: Tzugu, H.
Vezi galeriile trupelor: Kreator

   July 05, 2012  | 0 Comentarii  | 10111 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Mille Petrozza (KREATOR): Phantom Antichrist, o amenintare ascunsa

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri