interviuri rock

MOONSPELL: surprinzatori, cu orice pret

MOONSPELL: surprinzatori, cu orice pret
TRUPE : Moonspell

Iata-ma vineri seara, la hotelul Golden Tulip, asteptand sa iau primul interviu de cand ma stiu – trupa portugheza de gothic metal Moonspell. Cand mi-a spus Nebel ca e randul meu, mi-am adunat fluturasii din stomac, am tras aer adanc in piept, am pornit reportofonul si m-am indreptat spre masa la care Fernando (voce), Miguel (tobe) si Ricardo (chitara) asteptau zambind. „Simpatici baietii”, mi-am spus, „sper sa mearga bine, sa-mi regasesc cuvintele si sa functioneze reportofonul”. Introducere si toate cele, iar rezultatul este mai jos...

 

 


Metalfan: Va aflati pentru a doua oara in Romania, care sunt amintirile voastre despre concertul de data trecuta?

Fernando: Grozave amintiri, am venit noaptea, ca varcolacii; la momentul acela eram in turneu prin Europa alaturi de Cradle of Filth si am putut avea si propriile noastre concerte, ceea ce a fost minunat. Unul dintre ele a fost la Timisoara si a iesit incredibil, pentru ca ar fi trebuit demult sa fi cantat in Romania. Si pentru ca au fost atatia oameni care au venit la alte concerte, imi amintesc ca veneau in special la cele din Germania si Austria, era cazul sa revenim aici. A durat ceva, a fost un pic greu sa ajungem aici, dar amintirile mele sunt extraordinare, iar asteptarile mele, asteptarile noastre pentru maine seara sunt si mai si.
Miguel: Avem atatea comentarii pe MySpace, oameni care sunt foarte nerabdatori sa ne vada live si cred ca este mereu un moment special chiar daca sunt numai unul-doi-trei oameni – numai ei dorind cu adevarat sa ne vada – cred ca aceasta ne da suficienta energie pentru a face cel mai bun concert de care suntem in stare.

Metalfan: In legatura cu noul album, Night Eternal, se pare ca ati ales sa fiti putin mai agresivi de data aceasta; ma refer la riff-uri si la partile vocale – este o privire spre trecut, un album de genul inapoi la radacini?
Fernando: Eu credeam ca am ales altfel, pentru ca am incercat ca acest album sa iasa mai putin agresiv decat Memorial, cu piese precum Scorpion Flower, sau Dreamless, sau First Light. Cred ca albumul incepe foarte puternic, dar per total are mai multa atmosfera, piesele au fost scrise intr-un mod mai emotional decat in cazul Memorial – aceasta e directia in care am vrut sa mergem. Am cantat mai mult, am strigat mai putin – deci nu stiu...

Metalfan: Atunci trebuie ca este numai o problema de perceptie.
Miguel: I-am auzit pe mai multi jurnalisti spunand in interviuri ca pe partea extrema am mers la extrem, rapidul a devenit mai rapid, dar la partea melodica am marsat mai mult in acea directie. Cred ca albumul are ambele elemente, ele sunt fundamentale pentru acest album Moonspell. Unde a fost cazul sa fim extremi, am fost bruti si extremi, dar acolo unde ne-am putut dezvalui sufletul, am facut-o cu cea mai mare puritate, la modul cel mai onest pe care-l poate arata vreodata Moonspell.

 

Miguel

 

 

Metalfan: Care ati spune ca sunt punctele sale forte?
Fernando: Pentru mine, este un album foarte echilibrat intre furie si frumusete, cred ca partile frumoase ale albumului ating foarte mult sufletul. Pentru mine personal, cel mai puternic atu al lui Night Eternal consta in piesele distincte. Fiecare piesa este de sine-statatoare, chiar daca sunt impreuna pe acelasi album si se unesc la final; cred ca fiecare cantec este puternic si de acest lucru sunt cel mai mandru – daca asculti Here Is the Twilight, First Light, Scorpion Flower, Night Eternal, piesa-titlu, observi ca toate sunt cantece, toate au cate ceva propriu de spus.

Metalfan: Cum ati reusit sa faceti din muzica Moonspell ceva in genul unui trademark? Pentru ca sa luam noul album: are parti agresive black/death si totusi pastreaza atmosfera intunecata si touch-ul gothic astfel incat iti dai seama inca din primele momente ca este vorba despre Moonspell. Cum reusiti sa reproduceti acest lucru de fiecare data, fiind in acelasi timp diferiti?
Fernando: Cred ca am luptat pentru acest lucru ani intregi. Daca asculti primul nostru album, Wolfheart, este un album care are deja nuante diferite – are An Erotic Alchemy si Vampiria, dar si Trebraruna, Ataegina, Love Crimes, Wolfshade, deci cred ca Moonspell nu este o trupa cu o singura natura. Este o trupa cu diverse valente, inca de la primul album. Cred ca un album nou trebuie sa aiba inovatie – nu poate fi ce a ramas de pe albumul precedent sau o repetitie a acestuia – parerea mea. Cred ca cel putin pentru o formatie, dar si pentru fani, este plictisitor sa se astepte la ceva anume. Chiar daca oamenii sunt surprinsi in mod negativ (si nu este cazul, pentru ca Night Eternal primeste recenzii grele de peste tot, merge super), cred ca este bine ca sunt surprinsi, pentru ca trupele de metal nu mai suprind pe nimeni in ziua de azi. De cate ori incep sa ascult o formatie, stiu in procent de 90 la ce sa ma astept si nu cred ca este un lucru bun. Cred ca metalul, chiar si cand vorbim despre formatiile clasice, s-a pretat mereu la elementul surpriza si acum o generatie de trupe, Tiamat, Samael, Anathema, The Gathering, Sentenced, a incercat mereu sa impinga limitele genului un pic mai departe si mai departe – asta inca incercam si noi, evident fara a fugi de genul de baza, care este oarecum metalul gothic, cu eleganta si frumusetea gothic-ului, dar si cu furia si headbanging-ul metalului dur. Este exact ca si viata. (rade)

Metalfan: Daca ar fi sa descrieti acest album in numai trei cuvinte, care ar fi acelea?
Miguel: Greu, cu iubire si spiritual.
Fernando: Furie, frumusete si putere feminina.
Ricardo: Epic, emotional si... apocaliptic.

 

Ricardo

 

Metalfan: Vorbind de apocaliptic, exista vreo legatura intre acest album si Cartea Apocalipsei, din punct de vedere al versurilor?
Fernando: Da, cu siguranta.

Metalfan: Cum de?
Fernando: Am asteptat momentul prielnic pentru a utiliza Cartea Apocalipsei in cantecele noastre si exista o piesa pe Memorial, Finisterra, in care am abordat un subiect care-mi place foarte mult, sfarsitul lumii. Evident, nu sfarsitul lumii in sine, pentru ca daca s-ar sfarsi nu ar mai exista Moonspell, dar trebuie sa intelegi ca Portugalia, timp de multe, multe secole, a fost finisterra, sfarsitul lumii, pentru ca inainte de marile descoperiri lumea cunoscuta se oprea la Portugalia, toata Europa, tot Orientul, in fata noastra fiind o mare de intuneric, Oceanul Atlantic – pana cand portughezii au navigat cu caravelele lor si au descoperit restul (portughezii si spaniolii, dar in special portughezii). Cred ca acest lucru se „joaca” mult cu mintea noastra in Portugalia, asa ca imi revine tot timpul in cap. Am intrat destul de mult in chestiuni religioase, dar nu mi-a placut nimic din Biblie, iar acum am decis ca este timpul sa utilizam aceasta carte atat de puternica, cu atatea semnificatii pentru zilele pe care le traim. Albumul chiar incepe cu un citat lung din Apocalipsa dupa Ioan.

Metalfan: Sa vorbim despre o piesa deosebita de pe acest album, Scorpion Flower, si despre duetul remarcabil pe care l-ai facut alaturi de Anneke.
Fernando: Multumesc, Anneke este grozava.

Metalfan: De ce numai o piesa? A fost un experiment sau intentionezi sa repeti faza? Si de ce Anneke?
Fernando: Pai, de fapt, in Moonspell nu ne place sa fortam lucrurile si o piesa inseamna special, dar mai multe peise nu mai inseamna special. Am considerat mereu acest cantec ca fiind deosebit, l-am luat acasa, l-am periat, am scris versurile etc., apoi ne-am dat seama ca este ceva deosebit in legatura cu el. Desi avem piese precum Raven Claws si Luna si alte cateva cu parti vocale feminine, nu am facut niciodata asa ceva. Asa ca am decis sa facem prima piesa cu probabil cea mai importanta solista din scena metalului gothic, si aceasta este Anneke. Ea a fost prima cu aceste sonoritati, ea a adus partea feminina in metalul gothic si am simtit ca este potrivita; asteptarile mele au fost ridicate, dar ea le-a depasit complet, pentru ca a adus un fel de magie pagana in piesa, ceea ce am constatat si in videoclip. Cred ca pentru mine aceasta este una din cele mai bune piese Moonspell. Evident, acum este extras pe single si o ascultam deseori, dar pentru mine este un cantec special. Este scorpionul si floarea, cred ca are o semnificatie aparte.

 

Fernando

 

Metalfan: Cum este sa fii in lumina reflectoarelor, pe scena, dupa atatia ani?
Miguel: In lumina reflectoarelor? (rade) Venim din Portugalia, lumina nu mai este atat de puternica pe cat era candva, dar cred ca daca esti pasionat de ceea ce faci vei incerca mereu sa faci mai bine, sa evoluezi ca persoana, asa ca incercam mereu sa facem asta si cred ca acesta e motivul pentru care suntem deosebiti. Fiind in centrul atentiei poti deveni ingamfat, dar nu cred ca asta aduce un surplus de arta pe viitor. Am vazut multi artisti cand aveau succes si erau interesati numai de acesta – ce aduc viitorii ani – si de obicei acesta este un lucru foarte rau.


Metalfan: Inca mai incercati emotii de dinainte de concert?
Fernando: Bineinteles, suntem foarte entuziasti; dar simtim emotia si entuziasmul pentru ca stim foarte bine care este sursa acestora. Noi nu suntem o formatie de nivel inalt, nu suntem o trupa pentru care oamenii sa dea fuga la magazin si sa cumpere; fiecare album il incepem de zero, fara fani, asa simt eu. Cu ocazia fiecarui album, ei nu stiu la ce sa se astepte asa ca sunt putin suspiciosi, iar apoi se abandoneaza muzicii, ceea ce cred ca este foarte frumos. Stim foarte bine ca numai printr-o muzica de buna calitate, dublata de o munca asidua, putem fi in lumina reflectoarelor, asa cum ai spus tu, deci cu Moonspell acesta este singurul mod in care se merge.

Metalfan: Acum trei ani, in 2005, cu ocazia interviului precedent pentru Metalfan, ati vorbit despre mult asteptatul DVD – mai este in planuri?
Fernando: Da, apare pe 20 octombrie, in sfarsit. Nu este vina noastra ci a intermediarilor ca nu a aparut mai devreme, dar pana la urma ne-am luptat pentru el si am ajuns la o intelegere. O sa fie grozav, DVD dublu, cu multe experiente Moonspell, cu concerte, cu videoclipuri si tot ce trebuie. Particip si eu la productia DVD-ului, asa ca va aparea in Europa pe 20 octombrie. Cred ca este un DVD mult asteptat pentru ca in cazul unei trupe cu o istorie de 15 ani (15... sau mai mult, nici nu-mi mai amintesc) este timpul sa existe un DVD, cu siguranta.

Metalfan: Va simtiti impliniti, atat personal cat si muzical, profesional?
Fernando: Niciodata, niciodata! Cred ca tot ceea ce faci deschide o noua poarta si vreau sa pasesc prin acea poarta. Sunt foarte incantat de Night Eternal, nu ma intelege gresit, dar urmeaza atatea...

Metalfan: Ce ati face daca ati fi nevoiti sa va opriti din cantat?
Fernando: M-as reapuca de studiu, as deveni profesor, as scrie poezii si probabil ca m-as retrage intr-un colt foarte linistit din sudul Portugaliei.
Ricardo: Si ar lucra la oficiul postal. (rade)
Fernando: Da, si as lucra la oficiul postal. Ca astfel scrisorile trimise de fanii metalului sa ajunga la destinatie, ceea ce nu se intampla acum.

Metalfan: In legatura cu poezia – am vazut ca ai scris niste carti de poezii, dar numai in portugheza.
Fernando: Da, trei la numar.

Metalfan: Este mai usor sa-ti exprimi sentimentele in portugheza, sunt cuvintele mai incarcate de semnificatie?
Fernando: Este numai limba in care am decis sa-mi scriu cartile. Pentru mine, limba engleza are la fel de multe intelesuri ca si portugheza, astfel ca atunci cand voi avea timp voi rescrie poeziile portugheze in engleza ca toti cei carora le place Moonspell sa poata cunoaste si aceasta parte din mine. Este numai o problema de timp, probabil la anul sau in 2010. Cand voi avea timp, voi scoate o carte cu mica mea antologie de poezii ce va fi in engleza. Trebuie numai sa gasesc acest timp – cel mai greu lucru de facut in momentul de fata.

Metalfan: Si planurile pentru viitorul apropiat?
Fernando: Turneu – foarte mult., mergem in State.
Miguel: Suntem mult timp in turneu – in State, in Europa, la toate festivalurile din vara si lucram mereu la urmatorul album. Fernando este foarte ocupat cu toate proiectele sale ceea ce sper ca-i vor aduce multa inspiratie pentru viitorul album Moonspell – asta speram si ne dorim intotdeauna.
Fernando: Intentionam sa producem si o opera in Portugalia, ca o arta a operei obisnuite.
Miguel: E un artist acum. (rade)

Metalfan: Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat, va doresc succes si distractie frumoasa maine seara.
Fernando: Ne vom distra, la fel si tie, ne vedem maine.
Miguel: Pe maine.

Autor: Dragos P., Mad
Vezi galeriile trupelor: Moonspell

   May 16, 2008  | 0 Comentarii  | 7763 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MOONSPELL: surprinzatori, cu orice pret

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri