interviuri rock

Ovidiu Ioncu 'Kempes' (ex-REZIDENT EX, ex-CARGO): ne-am descurcat

Ovidiu Ioncu 'Kempes' (ex-REZIDENT EX, ex-CARGO): ne-am descurcat
TRUPE : Cargo, Kempes

Nu cred ca printre ascultatorii de rock/metal mai exista cineva in aceasta Romanie care sa nu fi auzit de Ovidiu Ioncu "Kempes". Activitatea sa muzicala se leaga indeosebi de realizarile alaturi de trupa Cargo, cand la jumatatea anilor '90 (odata cu lansarea albumului Destin) a devenit, fara doar si poate, cea mai iubita trupa a metalului autohton. Daca in zilele noastre Trooper este formatia cu care tinerii se mandresc in marea lor majoritate, noi, cei trecuti de 30 de ani, ii aveam ca punct de reper pe Cargo. Fie ca trupele noastre preferate erau AC/DC, Iron Maiden, Sepultura, Paradise Lost sau Cannibal Corpse, cu totii eram trup si suflet pentru Cargo. Mai mult, in ciuda faptului ca grupul era format din niste instrumentristi foarte valorosi, Kempes a fost, de departe, vedeta principala - lucru datorat in special timbrului sau vocal unic, dar si al entuziasmului aratat, atat in studio cat si pe scena. Cu toate ca intre timp Cargo a devenit o formatie de pluton, ramanem cu amintirea unei perioade in care componentii ei dadeau tonul in rockul romanesc, in timp ce concertele lor erau asteptate cu sufletul la gura, asemeni unei trupe straine. Chiar si asa, se pare ca nu este totul pierdut, intrucat Ovidiu Ioncu "Kempes" e pus pe fapte mari, in scurt timp urmand a fi lansat primul sau album solo, pe nume Regasire. Am profitat de aceasta ocazie si l-am invitat la o discutie despre ceea ce a insemnat Cargo, dar si despre ceea ce inseamna si va insemna de acum incolo Kempes. Din pacate nu a fost atat de vorbaret precum ne-am fi asteptat, insa din fericire avem certitudinea unui Kempes care vorbeste in fata spectatorilor direct de pe scena, asa cum ii sta bine unui artist. Daca nu ne credeti, atunci va astptam la lansarea albumului pe 28 martie in Beraria H din Bucuresti.



Metalfan: Salut si bine ai venit la Metalfan.ro. Avand in vedere ca ne aflam la prima discutie in paginile site-ului nostru, as dori discutam mai mult despre trecutul tau. In primul rand, de ce Kempes? Ce a reprezentat fotbalistul Kempes pentru tine si pentru generatia copilariei tale?

Ovidiu Ioncu “Kempes”: Am jucat forbal la UTA si, datorita abilitatilor mele, am primit aceasta porecla, la vremea respectiva Mario Kempes fiind un fotbalist foarte apreciat.

Metalfan: Care au fost artistii/formatiile care te-au influentat inainte de a deveni muzician si cum  ai ales "meseria" de solist-vocal, daca am putea-o numi astfel?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Ronnie James Dio, James Plant.

Metalfan: Cum si cand ai intrat in contact cu Cargo? Ai cantat si cu alte formatii inainte?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Am cantat in Capricorn, iar in Cargo am intrat in 1989.

Metalfan: Stiu ca trupa Cargo era "luata la ochi" destul de serios de catre securitatea epocii comuniste, care era foarte severa cu formatiile rock in special, dar si cu artistii care vroiau sa se exprime liber in general. Cum ati reusit totusi sa supravietuiti acelor vremuri?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Ne-am descurcat.

Metalfan: Desi nu aveati nici o inregistrare oficiala, cei care va calcau pragul la concerte va cunosteau deja versurile, cantandu-le impreuna cu voi. Cum ati reusit sa va impuneti pe scena romaneasca in acele timpuri primitive?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Probabil datorita faptului ca trupa suna diferit fata de ce era pe piata atunci.

Metalfan: Cu toate ca albumul Povestiri din gara (1992) a fost inregistrat intr-un studio din Franta, productia acestuia imi pare ca sufera destul de mult, avand un sunet ce nu era deloc in concordanta cu prezentarile voastre live - mult mai directe si mai dure. Spre exemplu, Batacanda era una dintre cele mai rele piese atunci cand isi facea loc pe scena, insa varianta ei de studio este una destul de linistita. Nu crezi ca productia albumului a tras un pic in jos calitatea compozitiei?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Nu.

Metalfan: As vrea sa discutam un pic mai mult despre albumul Destin (1995), deoarece in opinia mea este acel produs romanesc care a avut cel mai mare impact asupra publicului autohton de-a lungul tuturor timpurilor. Spun asta intrucat foarte multi rockeri ai acelei generatii erau foarte entuziasmati de aparitia Destinului pe piata, fie ca erau ascultatori de metale mai grele, fie ca ascultau chestii mai usoare. Care a fost secretul? Cum ati reusit sa aduceti la un loc atatia ascultatori din diferite categorii muzicale?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Si in opinia mea albumul Destin a fost cel mai bun produs al trupei Cargo.
 

Metalfan: Imi aduc aminte, pe la sfarsitul anului 1996 nici o copie din Destin nu mai putea fi gasita in Bucuresti pe tarabele din Piata Romana sau Universitate.  Exista cumva o evidenta care sa confirme numarul exact de copii vandute din Destin? Probabil ca, alaturi de albumele celor de la Phoenix, a fost cel mai bine vandut album din Romania tuturor timpurilor, indiferent de genul muzical.

Ovidiu Ioncu “Kempes”: Casa de discuri ar trebui sa detina aceste date.

Metalfan: Ai avut vreodata intentia de a te retrage pentru totdeuna de pe scena muzicala, mai ales dupa acel teribil accident de motocicleta din 1995? Desi nu ti se dadeau foarte multe sanse de supravietuire, ai sfidat orice lege a medicinii reusind ca in scurt timp sa revi pe scena alaturi de colegii tai. Cum ai reusit sa treci peste acele momente?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Am vrut sa ma retrag definitiv cand am parasit formatia Cargo, nu dupa accident, ci cu 8 ani mai tarziu.

Metalfan: Spre deosebire de anterioarele doua albume, Povestiri din gara si Destin, in care cuvantul "compromis" nu isi avea locul in vocabularul trupei Cargo, Ziua Vrajitoarelor este un album destul de comercial. Aceasta directie a fost cumva influentata si de plecarea lui Ramon Radosav, despre care se stie ca era mult mai apropiat de sonoritatile death metal (mai ales ca facea parte si din proiectul numit Ultimatum - foarte bine primit de catre fanii muzicii underground de atunci)?

Ovidiu Ioncu “Kempes”: Nu a avut nicio legatura cu Ramon stilul trupei de pe Ziua Vrajitoarelor.

Metalfan: Care au fost motivele pentru care te-ai retras din Cargo?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Divergente de opinii.

Metalfan: Stiu ca initial albumul Spiritus Sanctus a fost inregistrat cu tine pe post de solist-vocal, insa, atunci cand a fost lansat, vocea ta a disparut in totalitate. De ce albumul nu a aparut in varianta lui originala, asa cum ar fi fost normal? Crezi ca intr-o buna zi acea versiune va fi facuta publica? Ar mai fi de actualitate? Te intreb asta, deoarece in zilele noastre foarte putini dintre fanii Cargo din perioada Destin (sau chiar Ziua Vrajitoarelor) mai sunt in contact cu trupa: fanii de astazi neavand practic nici o legatura cu ceea ce a reprezentat Cargo in urma cu 15-25 de ani - devenind o formatie de acelasi rang cu Holograf, Bere Gratis, Vunk, Directia 5 sau Voltaj.

Ovidiu Ioncu “Kempes”: Vocea mea se aude in piesa Ploaia, insa nu sunt mentionat pe album.

Metalfan: In urma cu trei ani ai revenit pe scena romaneasca alaturi de Rezident EX. De ce nu ai continuat sa faci parte din trupa?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Rezident EX este o trupa care nu-si poate permite sa stea in tara si pot avea un numar foarte limitat de concerte, iar eu imi doream sa raman in Romania si sa cant.

Metalfan: Si iata-ne pusi in fata proiectului tau solo, numit foarte simplu: Kempes. In luna martie al acestui an este programata lansarea primului tau album de studio, intitulat Regasire. Ce reprezinta titlul acestuia?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Impreuna cu aceasta trupa am simtit ca locul meu este pe scena, cantand heavy metal, alaturi de fani.

Metalfan: Pe ce criterii i-ai ales pe cei din trupa Gothic sa iti fie alaturi in aceasta noua provocare? Muzica lor este destul de diferita fata de anterioarele tale realizari impreuna cu Cargo sau chiar cu Rezident EX. Ti-a fost greu sa ajungi la un numitor comun cu baietii?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Initial am primit o propunere de colaborare la o piesa din partea lor, mi-a placut si asa am hotarat sa formam o noua trupa.
 

 
Metalfan: Cum au luat nastere piesele de pe Regasire? As vrea sa imi spui te rog si cate ceva despre procesul de compunere a acestora, dar si in ce studio a avut loc inregistrarea.
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Acest album l-am compus alaturi de Alin Petrut si Alin Moise.

Metalfan: Ce planuri ai cu Kempes? Dupa lansarea albumului va urma si un turneu prin tara?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Turneul va avea loc in toamna, dupa lansare avem concerte la Polivalenta pe 17 aprilie in cadrul Rock Legends si pe 5 iulie la festivalul I'm the Rocker.

Metalfan: Pe viitor vor mai aparea si alte produse discografice semnate Kempes? Daca da, vei continua in aceeasi componenta?

Ovidiu Ioncu “Kempes”: Asta este intentia noastra

Metalfan: Pana la sfarsitul anilor '90 scena rock din Timisoara a fost in mod cert cea mai productiva din tara, nascandu-se aici multe formatii valoroase de-a lungul timpurilor (Phoenix, Survolaj, Progresiv TM, Pro Musica, Chin, Ultimatum, Implant Pentru Refuz, Negura Bunget, Cargo si multe altele), insa in momentul de fata acest oras este practic inexistent atunci cand vorbim despre muzica rock, atat prin prisma formatiilor, cat si al concertelor. Cum s-a ajuns in aceasta situatie extrem de dramatica? Crezi in renasterea scenei rock timisorene?

Ovidiu Ioncu “Kempes”: Eu sunt aradean, sa speram ca o sa renasca.

Metalfan: Ce formatii romanesti dar si straine iti plac in mod special? Esti in contact cu miscarea underground din tara?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Pro Musica, Metropol, Metrock, Rainbow si Sabbath cu Dio, Judas Priest, Accept, Kingdom Come, Free, Gotthard.

Metalfan: In cazul in care ti se va propune, in ce conditii ai accepta sa te intorci in Cargo ca membru permanent? Ai mai pastrat legatura cu fostii tai colegi?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Greu de spus. Poate.

Metalfan: Iti multumesc foarte mult pentru sansa de a realiza acest interviu. In incheiere ai un mesaj pentru cititorii Metalfan.ro, implicit pentru fanii Kempes?
Ovidiu Ioncu “Kempes”: Va asteptam la lansarea albumului Regasire, in Beraria H, pe 28 Martie.
 
Autor: Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Cargo,

   March 16, 2015  | 0 Comentarii  | 8342 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Ovidiu Ioncu 'Kempes' (ex-REZIDENT EX, ex-CARGO): ne-am descurcat

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri