interviuri rock

SEPTICFLESH: bun venit la Marea Slujba

SEPTICFLESH: bun venit la Marea Slujba
TRUPE : SepticFlesh

Alaturi de Rotting Christ si Nightfall, SepticFlesh reprezinta unul dintre pilonii de baza ai scenei metal elene, cu o cariera care se intinde pe parcursul a doua decenii si cu un bagaj discografic care include nu mai putin de opt albume de studio. Trupa a lansat anul acesta un nou opus, The Great Mass, fara indoiala cel mai complex si ambitios proiect de pana acum al grecilor. Cum SepticFlesh vor concerta in Romania pe 19 noiembrie, alaturi de Amon Amarth si As I Lay Dying, am considerat ca este momentul ideal sa avem o conversatie cu Sotiris Anunnaki, chitarist si membru fondator al grupului elen.





Metalfan: Salut si bine ati venit la Metalfan. Formatia voastra s-a infiinta la inceputul anilor ’90, deja au trecut 20 de ani. Va simtiti cumva batrani, hahah? Asta va pune si in postura de a fi un model pentru trupele mai tinere care va admira; sunt momente in care va ganditi la rolul pe care il are Septic Flesh in contextul mai larg al scenei europene?
Sotiris Anunnaki V: A fost o calatorie pe cinste. Lucrurile n-au mers usor la inceput, pentru ca atunci cand ne-am infiintat toata scena din Grecia era primitiva, neevoluata. Din fericire am fost remarcati in Franta si de Holy Records in special, deci am avut sansa sa ne promovam eficient materialul in spatiul mult mai larg al scenei europene. In timp, am capatat un grad din ce in ce mai mare de recunoastere. Albumul care a fost un punct de cotitura in cariera noastra a fost Communion, pentru ca atunci am reusit sa atragem un numar decent de fani si in SUA. Noul album e chiar mai de succes decat Communion si numarul fanilor creste in continuare. Suntem foarte mandri de cariera noastra, in special cand luam in calcul dificultatile pe care a trebuit sa le depasim.

Metalfan: Ce formatii, artisti, prieteni sau membri ai familiei v-au inspirat si v-au determinat sa infiintati trupa? Ce cariere doreati sa urmati initial, profesii la care ati renuntat in favoarea muzicii?
Sotiris Anunnaki V: Sa creez muzica e unul dintre lucrurile care imi vin in mod natural si care imi ofera o satisfactie imensa. Sa ajung sa am o cariera in domeniul artei nu era un lucru de invidiat. Nu am avut niciun muzician in familie, iar sa canti metal in Grecia nu era un lucru care iti aducea popularitate – dimpotriva.

Metalfan: Alaturi de Rotting Christ si Nightfall, SepticFlesh este una dintre cele mai faimoase trupe grecesti; si, ca o coincidenta, toate aceste formatii au inceput in anii ’90. De ce crezi ca intre timp nu a mai aparut niciun grup care sa devina chiar mai popular decat voi toti? Oare nu e scena din Grecia suficient de inspiranta si motivanta ca in anii aceia?
Sotiris Anunnaki V: Au mai fost trupe din Grecia care au scos albume excelente, dar, dintr-un motiv sau altul, nu au capatat faima pe care ar fi meritat-o. Si sa nu uitam ca, vorbind despre grupurile de care pomeneai, noi toti ne luptam din greu de mult timp [sa obtinem asta – n.n.].

Metalfan: Care a fost cea mai buna perioada pentru SepticFlesh din punct de vedere al chimiei intre membrii trupei si al vanzarilor si concertelor? Sau credeti ca cea mai buna perioada e cea care va urma?
Sotiris Anunnaki V: Acum avem turnee mai lungi si vanzari mai mari decat in trecut. Intrucat eu, Seth si Christos suntem impreuna de la inceput, elementul nou in chimia formatiei e Fotis, iar el e un tip carismatic ce se potriveste de minune gastii.

Metalfan: Apropo de vanzari, muzica de meseria voastra de baza, puteti trai din asta?
Sotiris Anunnaki V: Nu. Foarte putine trupe de death metal traiesc exclusiv din vanzarea albumelor. Asa ca toti trebuie sa mai facem si altceva pentru un venit suplimentar.

Metalfan: Care e albumul tau preferat din discografia Septic Flesh?
Sotiris Anunnaki V: Inca imi place sa ascult albumele noastre precedente, pentru ca sunt pline de emotii autentice si reprezinta o perioada anume din viata mea. Deci nu pot sa le discriminez alegandu-l pe cel mai drag sau pe cel mai putin drag.





Metalfan: Intre 2003 si si 2007 ati luat o pauza.  Ati avut asta in plan, stiati ca va urma o reunire, sau ati crezut ca formatia s-a detramat pentru totdeauna? Pe scurt: de ce v-ati despartit si de ce ati luat-o de la capat?
Sotiris Anunnaki V: La vremea aceea, toti membrii trupei au vrut sa se concentreze pe viata lor si sa-si urmareasca scopuri personale. N-aveam niciun plan si niciun program ca sa revenim. S-a intamplat in mod natural, dupa ce a trecut o perioada de timp si toata lumea si-a atins scopurile personale de care vorbeam. Am avut, de asemenea, si momentele de timp liber care ne erau necesare pentru a continua lucrul cu formatia. Si, cel mai important, am avut inspiratia necesara sa compunem cantece noi, interesante.

Metalfan: Septic Flesh a devenit SepticFlesh, ce semnifica asta?
Sotiris Anunnaki V: E doar o chestie vizuala care semnifica unirea (reunirea), nu e o schimbare de sens.

Metalfan: Primul vostru tobar, Akis Kapranos, i-a cedat locul lui Fotis  Giannakopoulos, actualul mebru al trupei; a fost o tranzitie dificila?
Sotiris Anunnaki V: Nu, Fotis, s-a adaptat foarte repede. A adus si o multime de elemente ritmice noi si un stil mai tehnic care ne-a ajutat sa evoluam.

Metalfan: Multi oameni spun ca stilul vostru este black metal cu influente gotice, in timp ce voi sustineti ca sunteti un grup de death metal simfonic. Chiar va pasa de termenii astia?
Sotiris Anunnaki V: Chiar nu-mi pasa de cum ne eticheteaza oamenii. Noi nu cream muzica avand o eticheta in cap. Ascultam o mare varietate de genuri, deci avem o multime de influente. Cel mai important lucru pentru noi e sa facem muzica extrema cu emotii puternice pentru visatorii moderni.

Metalfan: Influentele simfonice au devenit o parte importanta a muzicii voastre in ultima perioada. Intentionati s-o tineti pe drumul asta? Exista riscul ca partea simfonica sa predomine in raport cu metalul? Veti deveni un cvartet de coarde intr-o buna zi, hahaha?
Sotiris Anunnaki V: Nu. Iubim sunetul de chitara si intotdeauna vrem sa tinem un echilibru intre partea simfonica si partea metalica.

Metalfan: Cum vi s-a parut colaborarea cu Orchestra si Corul Filarmonicii din Praga pentru albumul The Great Mass, prin comparatie cu experienta pe care ati avut-o cu lucrul la precedentul album, Communion?
Sotiris Anunnaki V: Sunt un cor si o orchestra de profesionisti, cu vasta experienta in domeniul inregistrarilor. Bineinteles, de data asta am folosit un numar mai mare de instrumente clasice decat la Communion, deci a fost o sarcina mai dificila. Dar Christos a fost foarte organizat, deci n-am avut nicio problema in cooperarea cu membrii sectiunii “clasic”.

Metalfan: The Great Mass e cel mai recent album al vostru. Au trecut sase luni de cand a fost lansat, cum i-ati evalua performantele? Cum rezista testului timpului? Reactiile fanilor si ale presei au fost la intaltimea asteptarilor voastre?
Sotiris Anunnaki V: N-am stiut la ce sa ne asteptam, pentru ca e cel mai experimental album SepticFlesh si ni s-a parut riscant la inceput. Din fericire, reactiile fanilor si ale presei au fost fantastice. Multi considera ca The Great Mass e un opus magnum pentru noi.

Metalfan: De ce albumul se numeste The Great Mass? Vorbeste-ne putin despre simbolismul si mesajele din spatele versurilor.
Sotiris Anunnaki V: E o mare Slujba Neagra [Black Mass in original – n.n.] compusa din 10 psalmi care proslavesc spiritul rebel. Am folosit multe simboluri religioase intr-un mod deranjant. Am incercat sa abordez teme ca amnezia, visele ca punti intre vii si mortii vii, dualitatea om-fiara, steaua elementelor a lui Pitagora etc.

Metalfan: Ati lucrat cu producatorul si “eminenta cenusie” Peter Tägtgren pentru acest album. Ce ne puteti spune despre aceasta prima colaborare? Veti apela la el si pentru urmatorul album?
Sotiris Anunnaki V: E prea devreme sa ne gandim la urmatorul album. Dar suntem incantati de rezultatul colaborarii cu Peter. Asa cum ai spus, e o eminenta cenusie in materie de productie si e si un om foarte de treaba.

Metalfan: Dimmu Borgir au scos in acest an un album la care au lucrat, de asemenea, cu o intreaga orchestra simfonica. Ati asculat albumul? Ce parere aveti?
Sotiris Anunnaki V: Sunt elemente foarte bune ici si colo, lucruri care imi plac; inteleg si tot efortul din spatele acestui album. Problema e ca nu imi da fiori si ca mi se pare foarte greu de ascultat de la cap la coada.

Metalfan: Heavy metal-ul si muzica clasica sunt doua genuri foarte diferite, cel putin in aparenta, iar muzica voastra incearca sa le reconcilieze. E clar ca fanii metalului va apreciaza eforturile, dar ce spun iubitorii de muzica clasica? Ati avut sansa le aflati reactiile? 
Sotiris Anunnaki V: Da. Chiar am fost abordati de oameni preocupati de muzica simfonia, ceea ce a fost neasteptat, pentru ca noi cantam o muzica brutala, in definitiv.

Metalfan: In aceasta toamna veti canta pentru prima data in fata fanilor vostri din Bucuresti. La ce va astaptati? Si la ce ar trebui sa se astepte fanii din partea voastra?
Sotiris Anunnaki V: Din moment ce suntem doar in deschidere in cadrul turneului Amon Amarth, e clar ca timpul nostru va fi limitat. Deci recitalul nostru se va axa pe prezentarea melodiilor noi. Totusi, va puteti astepta la multa energie bruta si o atmosfera mistica adecvate unei Slujbe Negre.

Metalfan: Ce stiti despre Romania?
Sotiris Anunnaki V: Vlad Tepes, bineinteles. De asemenea, din pozele pe care le-am vazut, tara voastra are peisaje frumoase.

Metalfan: Grecia se afla in fata uneia din cele mai dificile situatii din punct de vedere economic. Care e punctul tau de vedere in aceasta problema? Cine e de vina pentru situatia asta incurcata?
Sotiris Anunnaki V: Politicienii au facut jocurile in toti anii astia si ei ne-au adus in incurcatura asta. Totusi, cum noi ii votam pe oamenii politici si am facut greseli repetate in toti acesti ani, avem si noi portia noastra de raspundere. In acest moment cred ca e mai important sa ne dam seama ca se poarta un razboi economic mult mai amplu si ca el va afecta toate tarile europene si pe cetatenii acestora. Provocarea e sa schimbam comportamentele care au dat gres in trecut si sa ne re-dobandim abilitatea de a nu depinde de nimeni, in loc sa incercam sa obtinem noi si noi imprumuturi.

Metalfan: Ati cantat in foarte multe tari. Unde v-ati simtit cel mai bine primiti?
Sotiris Anunnaki V: Ne simtim bineveniti in multe tari, totusi Franta e parca a doua noastra casa. 

Metalfan: Multumim pentru timpul acordat, de-abia asteptam sa va vedem pe scena la Bucuresti. Cateva cuvinte pentru fanii vostri din Romania?
Sotiris Anunnaki V: Toate sufletele rebele sunt invitate sa vina la Marea Slujba. Sa tinem vie flacara neagra!
Vezi galeriile trupelor: SepticFlesh

   November 15, 2011  | 0 Comentarii  | 7808 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SEPTICFLESH: bun venit la Marea Slujba

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri