interviuri rock

Shane Embury (NAPALM DEATH, LOCK UP, BRUJERIA): sunetul perfectiunii

Shane Embury (NAPALM DEATH, LOCK UP, BRUJERIA): sunetul perfectiunii
TRUPE : Brujeria, Lock Up, Napalm Death

Shane Embury, basist al trupelor Napalm Death, Lock Up, Brujeria, Venomous Concept si multor altor proiecte de factura extrema, a oferit recent un interviu in exclusivitate pentru Metalfan Romania. Shane ne-a dezvaluit o parte din secretul succesului Napalm Death, posibilitatea re-inregistrarii discului Scum (1987) in de actuala componenta a trupei, ne-a vorbit despre pasiunea pentru povestea cu Dracula, si a atins multe alte subiecte interesante. Rezultatul, in randurile de mai jos:


NAPALM DEATH - Alice... err.. Barney in Chains
 
Metalfan: Salut, Shane, bine ai venit la Metalfan.ro! Dupa 30 si ceva de ani Napalm Death inca ramane o trupa relevanta pentru muzica extrema. Care e secretul vostru?

 Shane Embury: N-am nici eu un raspuns 100% exact – ascultam toate genurile de muzica si asimilam mult din ce se intampla in jurul nostru. Dar, evoluand de-a lungul anilor, probabil ne-am rafinat si perfectionat sunetul si ne simtim suficient de increzatori sa lansam noi provocari muzicale, respectand in acelasi timp marile trupe din trecut. Cred ca aceasta combinatie, plus curajul nostru, ne-au mentinut relevanti in aceste vremuri ale diversitatii.

Metalfan: Lumea te stie drept un tip ocupat, care lucreaza cu Brujeria, Lock Up, Venomous Concept si multe alte trupe. Cum reusesti sa te implici in atat de multe proiecte? Care e cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faca un muzician ca sa-si organizeze bine timpul?

Shane Embury: Incerc din rasputeri sa ma tin de program, dar nu e usor si lucrurile se mai suprapun. Cu Lock Up, de exemplu, bunul meu prieten Dan Lilker m-a ajutat in cateva turnee. Dar imi place sa fiu ocupat cu muzica si sa cant cu diferiti muzicieni, pentru ca asta a fost visul meu de mic si, in acest moment al asa-zisei mele cariere, cred ca e necesar, chiar vital, sa-mi tin mintea deschisa. Din nou spun, imi plac diverse forme de muzica si asta ma face sa-mi doresc sa compun piese in respectivele genuri! De multe ori proiectele se nasc din nevoia de a ma exprima folosind idei care nu-s potrivite pentru Napalm, asa ca-mi spun “de ce nu?”. Nu toti simt la fel, dar imi place provocarea.

Metalfan: Pe 30 August 2013 Napalm Death va canta la Rockstadt Extreme Fest in Romania, al cincilea concert al vostru aici. Ati avut timp sa vizitati ceva cand ati mai venit in tara noastra? V-ati facut vreo impresie despre romani si Romania?
Shane Embury: Niciodata n-avem timp sa vizitam imprejurimile, desi mereu mi-am dorit sa explorez mai mult Romania, pentru ca stiu ca acest loc si Vlad Dracul au fost o sursa de inspiratie pentru Dracula. Iar eu sunt fan al cartii si al originilor ei de cand eram copil; insa niciodata n-am avut timp sa strabat aceasta tara – mare pacat!

Metalfan: In 2012 ati lansat un album intitulat Utilitarian. Materialul a strans cronici foarte favorabile. Vanzarile cum au mers? Ce va aduce acum mai multi bani: vanzarile albumelor sau vanzarile de merchandise?

Shane Embury: Vanzarile au fost foarte bune si in general ultimele albume au avut vanzari constante si bune pentru trupa si casa de discuri, avand in vedere si epoca asta a download-urilor etc. Putem spune ca ne merge bine ca formatie si asta vine din concerte; dar si turneele costa pentru ca faci multe calatorii, iar costurile de deplasare sunt suportate de trupa. Deci nu suntem milionari, dar faptul ca am putut sa facem chestia asta atat de mult timp ma face sa ma simt norocos!


NAPALM DEATH - time to grind!
 
Metalfan: Ne poti spune mai multe despre modul in care compuneti piesele? Care a fost melodia la care ati lucrat cel mai mult de pe ultimul album?
Shane Embury: N-a fost nicio piesa greu de finisat. Eu si Mitch scriem muzica si cantam, dupa care ni se alatura si Danny. Lucram independent pe ideile noastre, la inceput, iar dupa ce avem toate structurile le repetam in formula de trei, inregistram muzica si i-o prezentam lui Barmy! E poate un mod de lucru ciudat comparativ cu alte trupe, dar asa lucram noi!

Cred ca e si un dram de noroc apropo de cum ne iese un album, pentru ca nu e nicio formula secreta a rezultatului final. Noi doar scriem ce credem ca e relevant la momentul inregistrarii albumului si ne dam toata silinta sa iasa bine. Russ Russell, care a lucrat cu noi ca producator in ultimii 12 ani, aduce intotdeauna un progres si contribuitia lui e de nepretuit. El a devenit cu adevarat al 6-lea memebru al trupei si combinatia tuturor acestor factori ajuta fiecare album sa avanseze cu o cantitate corecta de intensitate si inventivitate.

Metalfan: Pe Utilitarian l-ati invitat pe marele John Zorn, a doua voastra colaborare dupa split-ul John Zorn/Napalm Death lansat de Earache Records in 1990. V-ati gandit vreodata sa scoateti un album intreg in colaborare cu el?

Shane Embury: Nu stiu, asta cred ca ar depinde de John, dar in mod cert colaborarea a fost ceva foarte tare si foarte interesant, iar piesa respectiva chiar avea nevoie de asta. Poate [scoatem un intreg album – n.red.] in viitor, pentru ca pe masura ce avansam in cariera noastra posibilitatile devin nelimitate.

Metalfan: V-ati gandit vreodata sa re-inregistrat legendarul album Scum (1987) in actuala formula a trupei? Ce crezi despre aceasta idee?

Shane Embury: Nu, n-am face asta niciodata! Nu ne place sa re-inregistram albume, pentru ca asta ar deteriora lucrurile care au facut acel album atat de special, asa ca n-am face niciodata asta! Poate piese individuale, dar nu un intreg album.

Metalfan: Ai lua in considerare lansarea unui album Napalm Death avandu-i drept invitati pe fosti membri ai trupei? Mai tineti legatura cu acestia?
Shane Embury: Ei bine, noi l-am invitat pe Jim Whitely, basistul de pe B-side-ul Scum, pe Leaders Not Followers Part 2 (2004) pentru mai multe piese. Ideea e clar tare, dar depinde foarte mult de tipii respectivi. Cred ca toti au mers mai departe si unii dintre ei sunt chiar fericiti cu situatia lor actuala si nu prea simt nevoia sa faca asa ceva. Dar, inca o data, cine stie ce aduce viitorul!!


LOCK UP
 
09. In 2011, dupa aproape 10 ani, Lock Up a lansat un nou album - Necropolis Transparent. De ce a durat atat de mult? Te-ai gandit vreodata ca Lock Up va continua sa compuna muzica noua?
Shane Embury: Principalul motiv a fost ca Jesse Pintado, chitaristul, a murit in august 2006 si n-aveam nicio idee ce sa facem, iar aceasta tragedie ne-a facut sa ne gandim la desfiintarea trupei. Dar dupa ceva timp l-am rugat pe prietenul nostru Anton Reisenegger din Pentagram Chile sa cante cu noi si lucrurile au inceput sa se miste! Am cantat la cateva festivaluri sa vedem cum ne simtim, apoi am inceput sa discutam compozitii noi si asa a aparut albumul Necropolis Transparent. Mai avem cateva concerte planificate in acest an si, speram noi, un album la anul!

Metalfan: Vorbind tot de Lock Up, in 2005 ati lansat albumul live Play Fast or Die - Live in Japan. Va ganditi si la lansarea unui DVD in viitorul apropiat? Ce crezi despre materialele DVD in general?
Shane Embury: Ne-am gandit mult timp sa lansam un DVD, dar acum cu Youtube-ul nu mi se mai pare ca are sens, daca nu cumva reusim sa facem ceva cu totul special!

Metalfan: Ce crezi despre situatia scenei muzicale in general si a scenei de metal in particular? E bine, e rau?
Shane Embury: Cred ca muzica evolueaza si asta e un lucru bun! Modul in care e promovata e diferit de cum era cand am crescut eu, dar vinilul revine si ma bucura sa vad asta, haha! In acelasi timp, cum implinesc 46 de ani anul asta, am apucat sa vad cum muzica revine in cicluri, cu trupe noi care adopta idei vechi dandu-le un plus de energie, deci pentru mine e totul in regula! Din cand in cand mai apare si o trupa care ma entuziasmeaza, si asta e iarasi bine.

Metalfan: Black Sabbath va lansa anul asta un nou album. Ai ascultat piesa God is Dead?? Ce asteptari ai de la album?
Shane Embury: Tocmai am ascultat melodia si cred ca va avea priza la multi fani Black Sabbath.

Metalfan: Care e parerea ta despre Black Sabbath in general, mai ales ca si ei sunt din Birmingham?
Shane Embury: Am crescut ascultand Sabbath si Judas Priest (care sunt tot din partea locului) si ei mi-au netezit calea catre chestii mai dure, asa ca pentru mine au fost si sunt trupe foarte importante!


 
Metalfan: Jeff Hanneman de la Slayer a murit recent. Stirea vine la foarte scurt timp dupa decesul lui Chi Cheng de la Deftones, John Lord (Deep Purple), Mitch Lucker (Suicide Silence). Ce ai simtit cand ai auzit aceste vesti?
Shane Embury: E foarte trist, pentru ca orice viata care trece in urmatoarea viata e un lucru trist, fie ca e vorba de un muzician, un prieten sau cineva foarte apropiat. L-am intalnit pe Jeff o data, era un tip de treaba si, bineinteles, am crescut ascultand Slayer! Toate gandurile mele bune pentru familia lui.

Metalfan: Ne poti spune trei piese pe care le vei canta cu Napalm Death la Rockstadt Extreme Fest?
Shane Embury: Asteapta si o sa le vezi, haha!!

Metalfan: Multumim pentru timpul acordat, Shane! La final ai vrea sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri?
Shane Embury: Imi pare rau ca mi-a luat atat de mult sa facem interviul, dar sper ca raspunsurile au fost OK, hehe!! De-abia asteptam sa cantam la festival! Multumim pentru interesul acordat trupei si pentru sustinere, inseamna foarte mult pentru noi! Salutari!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Napalm Death,

   June 03, 2013  | 0 Comentarii  | 8273 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Shane Embury (NAPALM DEATH, LOCK UP, BRUJERIA): sunetul perfectiunii

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri