interviuri rock

SICULICIDIUM: spiritualitatea medievală, superstiții, temeri păgâne, credințe străvechi, mistere, ghicitori din Transilvania

SICULICIDIUM: spiritualitatea medievală, superstiții, temeri păgâne, credințe străvechi, mistere, ghicitori din Transilvania
TRUPE : Siculicidium

Siculicidium este un grup aparte din punct de vedere al conceptului, al întregii povești pe care își bazează activitatea. Poate că muzical nu oferă de fiecare data lucruri de o finețe aparte, dar până la urmă este vorba despre black metal, iar lucrurile sună așa cum ar trebui să sune. După câteva încercări de-a lungul anilor ce au trecut, nu credeam vreodată că Béla Lugosi (voce) și Pestifer (chitară, bas) vor accepta vreodată să răspundă unui interviu. Am văzut însă că lucrurile s-au schimbat odată cu lansarea EP-ului Land Beyond the Forest și am zis să mai îmi încerc încă o data norocul. Rezultatul discuției, în rândurile de mai jos.


 

Metalfan: Salut și bine ați venit în paginile Metalfan.ro! La 14 ani de la înființare Siculicidium este în continuare un grup activ. Ce vă motivează să mergeți mai departe?
Lugosi: Ambientul înconjurător, filme, cărți, muzică bună și rea, nu suntem atât de activi, dar mergem mai departe, terapia proprie e cam scopul nostru.
 
Pestifer: Nu suntem chiar atât de activi, dimpotrivă, ne place să fim izolați și lăsați în pace. Nu a fost niciodată o întrebare să mergem sau nu “mai departe”, ne facem treaba așa cum și soarele răsare în fiecare dimineață. Așa stau lucrurile, așa este normal. Asta facem, este o manifestare emoțională, în același timp terapie pentru suflet și minte. 

Metalfan: În luna decembrie a anului trecut ați acordat un interviu publicației maghiare Lángoló Gitárok, în luna ianuarie ați oferit un interviu pentru Metal Maniac din SUA, la început de februarie ați anunțat că în numărul 77 al revistei Zero Tolerance Magazine va apărea un interviu cu voi, iar în numărul din martie al revistei Metal Hammer / Hammerworld din Ungaria va apărea un nou interviu cu voi. Cum ați decis să schimbați politica formației de a nu acorda interviuri?

Lugosi: Toate interviurile menționate sunt apărute deja. Nu era nicio politică de a nu acorda interviuri, în trecut nu prea aveam chef pentru interviuri, acum am dat vreo patru, cinci și este foarte plictisitor, nu știu dacă vor mai fi interviuri sau nu în viitor. 
 
Pestifer: Suntem oameni dificili, introvertiti, nu căutăm expunere, este o plăcere să fii invizibil. Am dat interviurile astea, fiindcă de câțiva ani tot primim oferte, așa că am zis, hai să încercam și asta.

Metalfan: Nu știu cât de mulți dintre cititorii noștri cunosc istoria grupului Siculicidium, însă zic că acest interviu ar fi o ocazie bună pentru a ne spune mai multe despre activitatea voastră...
Lugosi: Trupa există din 2003, am lansat două albume, patru EP-uri, un split și un demo, am participat și la două albume de compilație, tribut. Istoria trupei este documentată pe paginile noastre oficiale și de specialitate, Metal-archives.com, Discogs etc.
 
Pestifer: În 2003 i-am arătat niște riff-uri lui Lugosi, i-a plăcut, a făcut niște versuri, am înregistrat un demo la un moment dat, și de atunci tot compunem, nimic deosebit.

Metalfan: Numele grupului este inspirat de către masacrul de la Siculeni. Ați putea, vă rog, să ne oferiți mai multe detalii despre numele pe care l-ați ales pentru grupul vostru?

Lugosi: Este un nume în limba latină, compus din Siculus (Szekely, Szekler, Secui) și Cidium (masacru), este un chronogram perfect:

 
 
 
Pestifer: Este un nume ciudat, greu de pronunțat și de reținut. Sînt multe trupe cu nume gen Leviathan, Ritual, Tormentor, Mayhem, Abyss și aș mai putea continua, dar Siculicidium măcar este unic. Are legătură și cu trecutul nostru, vrem nu vrem suntem legați de istorie.

Metalfan: Când ați descoperit metal-ul extrem? Ce v-a făcut să va doriți să compuneți muzică?
Lugosi: În anii ‘90, iar în 2000 am avut prima data idea de a face o trupă.
 
Pestifer: Am descoperit metal-ul extrem în prima parte a anilor ‘90, am scris primele riff-uri de chitară prin anii ‘90, în 1997 aveam deja primele piese scrise, am o grămadă de casete și CD-uri cu înregistrări vechi de 20 de ani. Ce m-a făcut să doresc să compun? Nu știu. Ce te face să dorești o femeie, sau de unde vine dorința de a te urca pe un munte?

Metalfan: În luna noiembrie a anului trecut ați lansat EP-ul Land Beyond the Forest, primul material cu versuri în limbă engleză. Va rog, ne puteți spune mai multe despre această schimbare?
Lugosi: Nu este primul material cu versuri în limba engleză, split-ul cu Funebre conține piese numai în limba engleză. Nu este nicio schimbare, acum am folosit limbă engleză, dar este și o piesă în maghiară (Asylum retrograde), în trecut era o piesă în catalană și italiană. 
  
Pestifer: Sami Hynninen a pictat coperta și a sugerat titlul Land Beyond The Forest, apoi tot el a venit cu ideea de a face niște piese în engleză, așa țin minte, el a început cu asta…?

Metalfan: După acest disc în limba engleză, luați în calcul ca pe viitor să înregistrați și compoziții în limba română?
Pestifer: Piesele noi sunt iarăși în limba maghiară, Land Beyond… a fost un mic experiment.

Lugosi: Nu.

Metalfan: Artwork-ul materialului știu că a fost realizat de către Sami Albert Hynninen (Armanenschaft, Opium Warlords, Spiritus Mortis, ex-Reverend Bizarre). Cum ați ajuns să colaborați cu Sami? Ați putea, vă rog, să ne spuneți mai multe despre această colaborare?

Pestifer: Sami cunoștea Siculicidium, avea o anumită simpatie față de trupă și s-a oferit să picteze coperta pentru Land Beyond The Forest. Îți dai seama, că ne-am bucurat, nu prea colaborează cu alți artiști și, din câte știu a fost ultima pictură a lui Sami, s-a oprit din pictat.
 

 
Metalfan: Ce a spus Sami Albert Hynninen despre muzica Siculicidium atunci când ați vorbit pentru prima data?
Lugosi: Suntem tare încântați că după o lungă perioda de inactivitate artistică, a decis să facă un artwork exclusiv pentru noi, a spus că a avut o viziune, un vis și după două – trei zile a venit cu artwork-ul complet! Sami are albumele Siculicidium în colecția personală.
 
Pestifer: “I hope guys you are satisfied to the same extent as me for this collaboration, it was as an honour.”, a scris ceva de genu’.

Metalfan: Ați putea, va rog, să ne spuneți câteva cuvinte despre fiecare piesă ce figurează pe EP-ul Land Beyond the Forest?
Lugosi: EP-ul este unul conceptual, tematica este spiritualitatea medievală, superstiții, temeri păgâne, credințe străvechi, mistere, ghicitori din Transilvania! Folclor întunecat din țara de dincolo de pădure: Transilvania. Două din cele trei melodii cover de asemenea, se ocupă cu epoca medievală, se potrivesc perfect în conceptul albumului. 
 
Pestifer: Un intro mai folk, gen western, sau mai mult eastern, interpretat cu chitară acustică, drâmbă (jew’s harp), “field recording” și un pic de trompetă de la prietenul nostru Fred [N.red: membru al grupului italian Vowels]. Apoi Land Beyond the Forest o piesă mai lentă, chiar doom cu pasaje psihedelice. Return to the Solar Temple mai punk, mai black’n’roll, dar cu acorduri mai întunecate. Asylum Retrograde este o piesă ostilă, neprietenoasă, cu influențe thrash, izbucniri violente și solouri nebunești dar poți auzi iarăși trompeta lui Fred. Apoi urmează trei coveruri: Beherit, Desaster și Swans.

Metalfan: Ce părere aveți despre tăierile ilegale ale pădurilor din România? Dacă lucrurile continuă în această direcție, numele materialului vostru - Land Beyond the Forest - ar putea fi încadrat la teme fantastice?
Pestifer: Unde supraviețuirea este o problemă zilnică și oamenii sunt disperați, acolo crește infracționalitatea. Tăierile ilegale de pădure sunt o problemă pe care nimeni nu vrea să o rezolve. Este și o problemă de lipsă acută de educație la noi, iar poporul devine tot mai sărac, needucat și indiferent. 
 
Lugosi: Land without the forest

Metalfan: De-a lungul timpului ați explorat prin muzica voastră tot felul de abordări diferite. Știu ca printre influențele voastre se număra și Robert Johnson. Pentru un material viitor vedeți posibilitatea de a va îndrepta atenția mai mult asupra muzicii blues? Ați putea, vă rog, să ne spuneți mai multe?

Pestifer: Ascult blues, sau Robert Johnson, la fel cum ascult Laibach sau Death in June. Asta nu înseamnă că vom scoate piese blues, sau industrial, sau neo-folk pe viitor. Sînt influențe, atât. Noi facem muzică bazată pe riff-uri.
 
Lugosi: Nu-mi place deloc muzica blues. Siculicidium cântă un black metal grotesc, experimental și așa și va rămâne. Dacă vom dori o altă abordare muzicală, atunci o să facem un alt proiect, cu alt nume.

Metalfan: Știu că scrierile poetului maghiar Weöres Sándor se regăsesc printre influențele voastre. Cu ocazia lansării în anul 2012 a EP-ului Keringők, ați încercat să oferiți o abordare personală a piesei New Mind de la Swans pe versurile lui Weöres. Ați putea, vă rog, să ne spuneți ce reprezintă lucrările lui Weöres Sándor pentru voi?
Lugosi: Weöres Sándor este unul dintre cei mai mari poeți maghiari, dar mai sunt și alții printre preferințele noastre.
 

Béla Lugosi (Siculicidium)
 
Metalfan: Pentru viitor ați luat în calcul să înregistrați și alte compoziții pe versurile lui Weöres? Ce ați zice de The Lunatic Cyclist (1930)?
Lugosi: Avem alte planuri pe viitor, Holdbéli csónakos (The Lunatic Cyclist) este foarte complicat nu cred că puteam adăuga ceva în plus, este un basm, este o dramă, este o poezie, suntem prea mărunți pentru acest magnum opus.

Holdbeli csónakos, örök szerelmem,
arany sajkádra vegyél föl engem!
Sokat szenvedtem, sokat bágyadtam,
a sötét erdőt könnyel áztattam,
eleget sírtam a földi porban,
ölelj magadhoz a tiszta Holdban.
Nem él a földön, akire vágyom,
holdbeli csónakos, te légy a párom.


Metalfan: Chiar dacă Siculicidium nu este un grup politic, mi-ar plăcea dacă ați putea interpreta un citat din cartea The Unbearable Lightness of Being lansată de către Milan Kundera în anul 1984. Mai exact: "Kitsch-ul este idealul estetic al tuturor politicienilor, al tuturor miscărilor politice." Cât de bine credeți ca se aplica acest citat liderilor politici din Europa din acest moment? Ați putea, va rog, dezvolta?
Pestifer: Kitsch-ul nu este folosit doar în est, este folosit pretutindeni, doar că vesticii împachetează mai frumos propaganda politică. Mai mult nu vreau să dezvolt, noi ne ocupam de muzică, nu de politică. În rest, The Unbearable Lightness of Being este o carte deosebită, iar Kundera un scriitor excelent, el a înțeles și a descris atât lumea exterioară, cât și cea interioară.

Lugosi: Siculicidium nu este un grup politic, punct.
 

Pestifer (Siculicidium)
 
Metalfan: În spiritul anilor '80, ați putea, vă rog, realiza o compilație virtuală, un mix-tape cu 12 piese de la 12 grupuri ce au influențat grupul Siculicidium? Ce nume ar avea acest material?

The 12 Evil Apostles mixtape

01. Celtic Frost – Procreation of the Wicked
02. Black Sabbath – Hand of Doom
03. Judas Priest – The Ripper
04. Mercyful Fate – Satan’s Fall
05. VoiVod – VoiVod
06. Fields of the Nephilim – Endemoniada
07. Bathory – Woman of Dark Desires
08. 16 Horsepower – Black Soul Choir
09. Mayhem – Pagan Fears
10. Beherit – Nuclear Girl

Lugosi: Nu sunt prieten cu compilații, nici cu mix-tape-uri, ce a fost în anii ‘80 nu mai este... Spun câteva albume bune:

BeheritDrawing Down the Moon (1993)
BathoryBathory (1984)
TormentorRecipe Ferrum! 777 (2000)
SwansPublic Castration Is a Good Idea (1986)
VHK - A Semmi Kapuin Dörömbölve (1992)
CandlemassNightfall (1987)
Master's Hammer - Jilemnický Okultista (1992)
MutiilationSorrow Galaxies (2007)
16 HorsepowerSecret South… (2000)

Metalfan: Va mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În încheiere doriți să adăugați ceva sau să transmiteți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?

Lugosi: Cumpărați albume, nu like-uri!
Pestifer: Nimic nu e ceea ce pare.
Autor: H.
   May 23, 2017  | 0 Comentarii  | 3318 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SICULICIDIUM: spiritualitatea medievală, superstiții, temeri păgâne, credințe străvechi, mistere, ghicitori din Transilvania

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri