interviuri rock

Stefan Zaharescu (NEGURA BUNGET, KISTVAEN): nu priviti viata cu ochii inchisi

Stefan Zaharescu (NEGURA BUNGET, KISTVAEN): nu priviti viata cu ochii inchisi
TRUPE : Kistvaen, Negura Bunget

Stefan Zaharescu, vocalistul grupurilor Kistvaen si Negura Bunget a avut amabilitatea si a vorbit in exclusivitate pentru Metalfan despre 'aventura' alaturi de Negura Bunget pe continentul Nord American. Muzicianul a vorbit despre "visul american" al lui Hunter S. Thompson, despre potentialul fantastic ce il are scena metal din Romania, dar si despre sacrificiul fara de care nimic nu se intampla. Mai multe, in randurile ce urmeaza:


 
Metalfan: Salut Fane si bine ai venit in paginile Metalfan!
Stefan Zaharescu: Salutare si ma bucur sa ma aflu 'printre randuri'.

Metalfan: De curand Negura Bunget a terminat primul turneu in America de Nord. Cum a fost aceasta experienta pentru tine? Ce ti-a lipsit in aceasta perioada? Este greu sa stai departe de casa o perioada atat de mare?

Stefan Zaharescu: Pot spune ca a fost o experienta in adevaratul sens al cuvantului, una care difera de la om la om. Mi-au lipsit foarte multe lucruri, in primul rand persoana pe care o iubesc, familia, prieteni, viata de zi cu zi, lucruri probabil normale pentru orice om. E adevarat ca nu e deloc usor sa stai departe 40 de zile mai ales in astfel de conditii ce uneori pot deveni 'ostile'. Cel mai frumos lucru e ca in foarte multe cazuri reusesti sa-ti depasesti limitele si, poate cel mai important, inveti foarte multe
despre tine, lucruri pe care nu le credeai posibile. Insa cred ca experienta difera de la om la om. Pentru mine a fost una memorabila.

Metalfan: Pe continentul american ai simtit ca ai urmarit "visul american" precum jurnalistul gonzo Hunter S. Thompson? Ce parere ai despre scrierile acestuia dar si despre atitudinea lui fata de politica, media si tot ceea ce ne inconjoara?
Stefan Zaharescu: Heh, Thompson a fost un individ complex, scrierile sale despre societata americana au avut cu adevarat un impact masiv, afinitatea sa pentru stanga, suportul afisat catre comunitatea negrilor dar si demersurile pentru Fundatia The Fourt Amendment l-au transformat in ceva mai presus de jurnalism. Cat despre abuzul de substante (mescalina, cocaina, LSD) transformat ulterior
in capodopera Fear And Loathing In Las Vegas, aici e un teritoriu strain pentru mine..totusi scrierile sale referitoare la societatea americana sunt cat se poate de adevarate, visul american e un termen care pare disparut si inlocuit cu imagini care nu numai ca te pun pe ganduri, dar ridica o intrebare cat se poate de simpla: Unde si ce s-a intamplat mai exact?

E de ajuns sa mergi pe strada pentru a observa ce rol joaca politica pentru S.U.A., nemultumirile oamenilor apar la tot pasul si e oarecum normal pentru ca din ce am observat nu exista o clasa sociala de mijloc, exista doar oameni bogati si oameni saraci. M-a surprins insa comparatia intre suportul neconditionat oferit pentru Obama in campania sa pentru presedentie si nemultumirile afisate la fiecare colt de strada prin mesaje subliminale, afise, pancarde s.am.d.. Cat despre media, iti dau un exemplu. Intr-o dimineata m-am uitat la Jerry Springer unde principala atractie este un domn care-si inseala nevasta/iubita apoi apare in platou amanta si in cateva secunde se incinge o bataie ca pe strazi in aplauzele publicului...iar scenariul se repeta, doar personajele se schimba.

Iti dai seama ca nu e totusi vorba de cazuri generaliste, oamenii pe care i-am vazut la concerte au fost extraordinari, a fost o adevarata placere si onoare sa cantam in fata unui astfel de public ce de multe ori a gustat fiecare recital din concert.

 
Metalfan: Am observat faptul ca au aparut pe Youtube o groaza de inregistrari din turneu. Ati reusit sa filmati ceva materiale in vederea lansarii unui nou DVD?
Stefan Zaharescu: Nici nu cred ca ne-am gandit vreodata la asta, efortul logistic pentru asa ceva - mai ales pentru taram strain - se indreapta spre imposibil. Se lucreaza insa la un DVD pentru Transilvanian Triology insa nu este vorba de ceva live ci doar vizual.

 
Metalfan: In perioada petrecuta in turneu ati reusit sa compuneti ceva material nou? Pe cand un nou disc Negura Bunget?
Stefan Zaharescu: Din ce stiu ar trebui ca spre finele verii sa intram in studio pentru a inregistra. Avem deja o piesa noua pe care am cantat-o in turneul Paganfest din Europa iar altele sunt in curs de finalizare. Proiectul este unul complex asa ca cel mai probabil putem vorbi de o lansare undeva la inceputul anului viitor.

Metalfan: O parte din fanii trupei Negura Bunget nu pot trece peste schimbarile de componenta prin care a trecut trupa. De ce crezi ca exista aceasta atitudine?
Stefan Zaharescu: Din ochii unui fan Negura Bunget nu mi se pare o 'prima' impresie gresita insa ce mi se pare total deplasat este sa judeci inainte sa vezi. Pe de-o parte este normal, vorbim despre oameni care au compus piese etalon pentru Negura Bunget iar respectul pentru munca lor este unul vesnic. Insa nu mi se pare normal sa judeci inainte de a cerceta anume – cel putin momentan - a asista la un show live sau macar a asculta. Din punctul meu de vedere, actuala componenta Negura Bunget este una cat se poate de solida cu un potential imens iar reactiile venite din cele aproape 70 de concerte sustinute in perioada martie-iunie nu fac decat sa dovedeasca acest lucru. Insa pana la urma timpul detine raspunsurile. Cred ca odata cu lansarea noului disc lucrurile vor capata un nou contur.

Metalfan: Care este piesa din repertoriul Negura Bunget care iti place cel mai mult? De ce?

Stefan Zaharescu: Fiecare piesa are ceva cu totul special, insa ca muzica si atmosfera as spune ca cea mai completa este Cunoasterea Tacuta, contine toate elementele conceptuale si muzicale ce definesc Negura Bunget, cel putin pentru mine. Totusi nu pot spune ca am o piesa 'preferata', in general cele mai dificile compozitii devin preferatele mele.


 
Metalfan: Cum simti ca este abordarea muzicala in Negura Bunget comparativ cu celelate trupe in care ai cantat? Ne poti spune mai multe despre acest subiect?
Stefan Zaharescu: Este probabil prima trupa alaturi de care cant unde conceptul trebuie neaparat integrat in muzica, asta inseamna modul in care canti, modul in care asezi versurile, modul in care canti notele si modul in care exprimi toate aceste lucruri de pe scena. Ce a fost foarte interesant e ca am reusit sa ma integrez in acest concept intr-un mod oarecum inconstient in sensul ca nimic nu a fost planuit, pur si simplu s-a intamplat intr-o secunda...eu o vad ca o transformare. Nici eu si nici cei din trupa nu stiam exact ce se va intampla dupa ce am acceptat sa cant in Negura Bunget, pur si simplu s-au schimbat anumite stari. Uneori chiar ma inspaimant daca ma gandesc cat de repede si naturala a avut loc aceasta transformare. Sigur ca fiecare trupa in care cant necesita o anumita 'transformare' din partea mea iar in final conteaza ce reusesti sa transmiti celor din fata scenei.

Metalfan: Poti sa ne oferi mai multe detalii cu privire la numele folosit de tine in Negura Bunget - Chakravartin?
Stefan Zaharescu: Impreuna cu Negru am inceput sa caut nume pe care le-as considera potrivite pentru implicarea mea in Negura Bunget. El a fost cel care a gasit cuvantul Chakravartin care, intr-o traducere de baza, inseamna: 'Cel ce invarte timpul.' Mi se pare un nume cat se poate de potrivit mai ales ca in ochii mei Negura Bunget inseamna mai mult decat oamenii ce vor activa in aceasta trupa de-a lungul timpului. E vorba de un intreg concept ce nu se poate dizolva in timp...indiferent de cine vine si pleaca.

Metalfan: In 2010 Kistvaen a lansat albumul de debut - Unbekannte. Cum vezi acum acest material? S-a ridicat la asteptarile voastre?
Stefan Zaharescu: Kistvaen a fost un proiect pornit cu zero asteptari din partea membrilor trupei, pur si simplu voiam sa cantam o muzica in care ne puteam regasi. A fost si va ramane tot timpul un proiect nascut din pasiune pentru aceasta muzica. Reactiile au fost total neasteptate, am vazut oameni care nu au nicio legatura cu acest gen muzical si totusi gasesc ceva in aceasta muzica, acel 'ceva' pe care-l pot asimila. Ma bucur enorm pentru ce se intampla cu aceasta trupa.

 

Metalfan: Poti sa ne oferi mai multe detalii despre conceptul din spatele discului Unbekannte? Despre lirica, dar si despre sentimentele si trairile ce le transpuneti prin muzica voastra...
Stefan Zaharescu: Liric a fost vorba de un concept personal, motiv pentru care am ales sa nu public versurile si probabil va ramane o decizie definitiva. Kistvaen este si va ramane cel mai intens lucru pe care l-am experimentat in aceasta viata, trairile investite de fiecare membru sunt destul de greu de descris insa impactul acestui album este deseori simtit in concerte. Concertele alaturi de Kistvaen se transforma deseori intr-o experienta psihica dureroasa si epuizanta, cel putin pentru mine. Tocmai de aceea prefer sa cantam doar atunci cand e cazul si simt ca avem un motiv temeinic pentru a urca pe scena. Cantam destul de rar insa nimeni nu-si doreste sa transforme Kistvaen intr-un 'produs de masa', vrem sa ramana o poveste nascuta din pasiune si povestita doar atunci cand momentul este oportun.

Metalfan: Pe acest material apar ca invitati speciali Niklas Kvarforth de la Shining si Inia Dinia de la Negura Bunget. Ce ne poti spune despre aceste colaborari?

Stefan Zaharescu: Pe Inia o cunosteam deja asa ca la acest capitol lucrurile au mers destul de usor. Ne cunoastem suficient de bine pentru a ne da seama fiecare ce vrea din punct de vedere muzical asa ca n-au fost probleme, Inia a avut libertate totala pentru intro. Colaborarea cu Nikas a fost putin mai complicata si probabil nu s-ar fi materializat fara ajutorul lui Doru Atomei (Kogaionon) care a facut demersurile necesare pentru a intra in contact cu Niklas. El s-a aratat foarte incantat de piesa, a marturisit ca a renuntat demult la colaborari si totusi acea compozitie avea impulsul necesar pentru a o inregistra, drept dovada ca intregul proces a durat doar doua zile. Am ramas totusi extrem de placut surprins cand ne-a spus ca vrea sa cante impreuna cu noi la lansarea oficiala a albumului. E un tip foarte ok.

Metalfan: Daca nu ma insel, Kistvaen pregateste un nou EP. In ce stadiu se afla materialul? Poti sa ne spui mai multe amanunte? Vor figura invitati speciali si pe acest disc?

Stefan Zaharescu: Da, va fi un EP lansat pe vinil sub egida unei case de discuri europene. Momentan inca n-am incheiat inregistrarile, este vorba de o piesa de circa 14 minute in doua parti. Va fi ceva total diferit fata de Unbekannte, speram sa-l lansam in toamna, asta e planul oricum. Pentru EP nu avem invitati speciali insa am incheiat compozitiile pentru al doilea album pe care sper sa obtin acordul unor muzicieni 'speciali'.


 
Metalfan: Imi aduc aminte ca acum cativa ani activai si in Dwarf Planet. Ce s-a intamplat cu formatia? Mai canti alaturi de ei?
Stefan Zaharescu: Dwarf Planet este in principal un proiect de studio asa ca nu exista nimeni si nimic care poate grabi modul in care lucrurile se desfasoara in aceasta formatie. Se lucreaza la un nou album insa habar n-am cand va fi lansat sau cand va fi inregistrat. Si eu stiu la fel de putine lucruri ca si tine...sper totusi sa inregistram pana la sfarsitul acestui an.

Metalfan: Cum vezi scena metal din Romania acum in 2012? Ce este bine? Ce este rau? Care sunt discurile care ti-au atras atentia in acest an?
Stefan Zaharescu: Scena metal din Romania are un potential imens, am vazut trupe in Romania care dau clasa la orice ora unor nume cu o activitate intensa live si cunoscute pe plan international... aici e singura problema in acest moment, trupele romanesti ar trebui sa porneasca in turneu, indiferent ca vorbim de cele care au pornit la drum acum 3-4 ani sau de veteranii scenei...nu e deloc usor, mai ales la inceput de drum...dar e pacat de talentul pe care-l avem. Nu-mi dau seama cate albume romanesti au fost lansate pana acum in 2012 insa ce m-a impresionat in ultimele vreme au fost ultimele discuri Luna Amara, Egocentrics si Alternative Quartet, Environments (un proiect extraordinar pe care-l gasiti la download pe Asiluum) iar pe partea metal as spune Coins As Portraits, I Stared Into The Forest, Akral Necrosis si Cap de Craniu. Mi-a placut mult si modul de abordare pe ultimul album Trooper, mi se pare unul din cele mai profi discuri de rock/metal lansate la noi. Astept cu mare interes lansari din partea trupelor veterane de metal, se simte nevoia. In rest am gasit albume interesate in zona underground autohtona insa pe alte genuri muzicale. Din muzica internationala am gasit foarte multe discuri interesante care nu intra in categoria metal....aseara insa am avut ocazia de a asculta ultimul album Gojira care mi se pare unul din cele mai bune discuri ale genului lansate intr-o lunga perioada.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul oferit si pentru raspunsuri! In final doresti sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?

Stefan Zaharescu: Multumesc tuturor pentru interesul si suportul acordat. Nu sunt un om ingropat adanc in filozofie insa ma gandesc cateodata ca viata va fi intotdeauna mai mult decat ceea ce credem, e bine sa n-o privim cu ochi inchisi...vom pierde atat de multe.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Kistvaen, Negura Bunget

   June 19, 2012  | 0 Comentarii  | 5718 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Stefan Zaharescu (NEGURA BUNGET, KISTVAEN): nu priviti viata cu ochii inchisi

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri