interviuri rock

Stefan Zaharescu (ROCKSTADT EXTREME FEST): viitorul pare plin de surprize

Stefan Zaharescu (ROCKSTADT EXTREME FEST): viitorul pare plin de surprize
TRUPE : At the Gates, Carnifex, Cattle Decapitation, Enslaved, Krisiun, Taake

Cu Stefan Zaharescu, sau pe scurt cu Fane, am facut cunostinta acum vreo 11 - 12 ani printr-o intamplare. A trecut mult timp de atunci si, sincer sa fiu, nu mai stiu exact cum ne-am cunoscut. Pentru o perioada, in anii de inceput, am tinut legatura intr-un fel sau altul. Vorbeam despre cat de tari sunt Iron Maiden, Slayer si alte trupe care ne placeau la acea vreme. Timpul a trecut si am inceput sa ne intersectam sporadic. Din acel moment si pana in prezent, pot spune ca Stefan a realizat multe pentru ce inseamna scena metal din tara. Nu voi apuca sa detaliez aici, a facut-o el in randurile de mai jos. In momentul de fata lucreaza alaturi de ai sai colegi la cea de a treia editie a festivalului Rockstadt Extreme Fest, eveniment ce se va desfasura in perioada 12 - 15 august 2015 la Cetatea Rasnov. Pana in prezent sunt confirmate nume precum At the Gates, Carnifex, Cattle Decapitation, Taake, Enslaved, Krisiun si multe altele, iar la editiile din trecut au fost prezente nume precum Obituary, Behemoth, Sodom, Gojira, Napalm Death si mult prea multe pentru a putea fi mentionate toate in aceste randuri. Tinand cont de evolutia pe care a avut-o din anul 2013 si pana in prezent, putem spune ca Rockstadt Extreme Fest este cel mai important festival metal open air din tara.

 

 
Metalfan: Salut Stefan si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro! De ceva vreme te-ai mutat din capitala in Brasov. Cum este viata in Brasov?
Stefan Zaharescu: Salutari Ovidiu. Este adevarat ca de aproape un an sunt locuitor al Brasovului, un oras linistit, insa cu un farmec aparte, atat ca loc cat si oameni. Nu regret decizia, este un loc aflat in plina dezvoltare, cu valori si posibilitati cat se poate de interesante.

Metalfan: Cei mai multi dintre cititorii nostri te stiu fie ca unul din oamenii din spatele festivalului Rockstadt Extreme Fest, fie ca organizator de concerte rock/metal sub numele Mighty Owl, fie din postura de muzician, fie din cea de fost redactor al website-ului Metalhead.ro. Stiu ca poate parea dificil, dar ai putea, te rog, sa faci o descriere a vietii tale de la primii pasi pe scena rock din tara pana acum?
Stefan Zaharescu: Sper ca nu ma tradeaza memoria, totul a inceput undeva pe la 16 ani cand printr-o conjunctura ciudata am ajuns sa pun stampile la concertele din Viking. A fost perioada in care l-am cunoscut pe Emil (Morrison) si alaturi de el am inceput sa contribui la evenimentele organizate in acea vreme, fie care era vorba de lipit afise, fie ca puneam muzica, fie ca rupeam bilete, practic orice trebuia facut. Apoi a venit vremea pentru Metalhead.ro, site unde am lucrat timp de 7 ani. Tot in acea perioada am facut cunostinta (involuntar) cu viata pe scena si am ajuns sa ocup pozitia de vocal, in prima faza in MG42, apoi DinUmbra, Sincarnate, Dwarf Planet, Kistvaen sau Negura Bunget. Tot involuntar am ajuns sa am si agentia mea de booking, primele doua evenimente bifate – la o distanta de o saptamana – au fost Parkway Drive si Malevolent Creation. Habar n-aveam exact cu ce se mananca aceasta meserie, de altfel e un job in care inveti cate ceva nou in fiecare zi. Acum imi impart timpul intre Rockstadt, Rockstadt Extreme Fest plus cateva proiecte in plina dezvoltare, iar in zilele libere ajung sa fiu DJ prin cateva cluburi din tara. Nu cred ca a fost neaparat vorba de noroc, pur si simplu asa a fost sa fie si acesta imi este drumul. Pot spune ca dupa toti acesti ani, sunt foarte bucuros si recunoscator ca am ramas in acest domeniu si nu vad sa renunt la el in anii ce vor urma.

Metalfan: Cel mai important subiect al acestor randuri il reprezinta Rockstadt Extreme Fest. Care sunt oamenii din spatele acestui proiect? Cu ce gand ati pornit cand ati pus bazele primei editii?
Stefan Zaharescu: Festivalul a pornit mai degraba ca un scenariu 'what if', initiat de Dumitru Sohan (Kompas Events) si Dan Zaharia, propietarul numelui Rockstadt si a proiectelor demarate sub acest patronat. Intentia avea sa fie una onesta, Romania nu avea in acel moment un festival metal open air construit dupa un standard european si iata ca ne-am nimerit cu o dorinta si viziune comuna. Nu cred ca am avut in plan un obiectiv clar, insa am decis sa incercam, sa ne dam silinta si cred ca am construit un proiect cu adevarat special, ne declaram recunoscatori pentru tot suportul si multumirile venite din partea celor care ne-au calcat pragul, iar eu etern recunoscator ca am gasit o asemenea echipa si un om atat de deosebit precum Dan.

Metalfan: Privind in urma, merita efortul pe care-l faceti pentru organizarea unui astfel de eveniment?

Stefan Zaharescu: Cu siguranta, este cel mai frumos proiect la care am lucrat pana in prezent, nu as da inapoi nici cea mai nefasta zi din pregatirea festivalulu. Orice obstacol paleste in momentul in care urci la marginea scenei si poti 'citi' satisfactia si entuziasmul celor din public, este un sentiment deosebit. In viata asta exista cateva lucruri si momente pentru care merita orice efort.

Metalfan: Cat de importanta este existenta unui eveniment de tipul Rockstadt Extreme Fest pentru dezvoltarea turismului? Cum v-au sustinut pana in acest moment autoritatile?
Stefan Zaharescu: Zona in sine are un mare potential, mai ales daca vorbim de turisti. Nu e de mirare ca in acesti doi ani am avut parte de vizitatori chiar si din cele mai indepartate colturi, Mexic sau Australia. Sigur ca orasul Rasnov are numai de castigat, iar autoritatile locale ne faciliteaza pe cat posibil conditiile necesare evenimentului.
 

 
Metalfan: Pentru cei care probabil nu cunosc sau nu inteleg ce inseamna ceea ce faceti voi, ai putea, te rog, sa oferi mai multe detalii?
Stefan Zaharescu: Este destul de dificil de rezumat in doar cateva randuri, pregatirea Rockstadt Extreme Fest si a unui festival in general este una dificila, pornind de la buget, sponsori, logistica si pana la alegerea trupelor, modalitatilor de promovare, comunicarea si rezolvarea tuturor problemelor ce apar in mod inevitabil atat inainte cat pe parcursul festivalului. Este genul de proiect la care trebuie sa lucrezi in fiecare zi. Cea mai mare problema cred ca o reprezinta lipsa unei infrastructuri la nivel national si reticenta manifestata de terte parti in ce priveste un eveniment al carui nume contine si cuvantul 'extrem', totodata un festival care doi ani la rand a fost numit drept una din cele mai prietenoase si unite experiente open air din Romania. Publicul trebuie sa aiba sansa de a petrece patru zile memorabile, iar aceasta este cea mai mare satisfactie, indiferent de problemele pe care le intampinam in spatele cortinelor. In fiecare an invatam cate ceva nou si incercam ca la urmatoarea editie sa oferim publicului ceva mai mult. Evident, cu fiecare an trebuie sa cresti si ne bucuram ca o putem face impreuna.

Metalfan: Editia din acest an a festivalului propune multe nume care vor concerta in premiera in Romania: At the Gates, Carnifex, Cattle Decapitation fiind unele dintre cele mai importante. Ai putea se vorbesti despre criteriile de selectie a trupelor?
Stefan Zaharescu: Criteriul de baza ramane intentia de a prezenta publicului trupe in premiera, un aspect pe care am insistat in fiecare an. Al doilea criteriu important este calitatea actului artistic, indiferent de notorietatea trupei. Am avut cazuri in care am refuzat trupe cunoscute si care ar fi asigurat un public garantat,  pe motivul calitatii concertului. Pentru editia din 2015 avem posibilitatea de a explora o paleta larga a genurilor muzicale, fapt pentru care avem si cateva stiluri neexplorate pana acum. E drept ca aceasta va fi si cea mai variata si completa editie de pana acum. Diversitatea este un lucru important, la fel si identitatea. Cred ca un festival trebuie sa isi spuna povestea si nu sa functioneze din inertie, de dragul de a exista. Sunt criterii la care tinem mult si pe baza carora incercam sa construim un eveniment cu traditie, unde calitatea, diversitatea si unitatea au intaietate. As mentiona faptul ca Romania nu este chiar cel mai prietenos teren pentru a organiza un festival de gen,  pozitia geografica si izolarea fata de piata principala ingreuneaza intreg procesul. Logistica este in continuare cea mai mare problema si motivul principal pentru care anumite negocieri nu isi gasesc finalizarea.

Metalfan: Organizatorii unui alt festival de metal extrem din tara, November to Dismember, au reusit sa resusciteze grupul Pyogenesis. Exista vreo trupa ce nu mai activeaza, dar ti-ar placea sa o vezi cantand pe scena Rockstadt Extreme Fest? Este fezabila o astfel de actiune?
Stefan Zaharescu: Acum un an ti-as fi raspuns ca Life of Agony. Nu stiu, o reuniune pe care eu personal o doresc ar fi un comeback ISIS. Cine stie, acum cativa ani nu as fi crezut sa imi zica cineva ca voi aduce trupe ca Gojira, Sodom, Behemoth, At the Gates sau Obituary. Viitorul pare plin de surprize.

Metalfan: Exista vreo trupa din tara ce nu mai canta, dar care ar merita sa se reuneasca pentru un concert la Rockstadt Extreme Fest?
Stefan Zaharescu: Exista in plan o astfel de reuniune, special pentru editia din 2015. Sper ca intregul proiect sa fie gata cat de curand si sa il putem anunta.

Metalfan: Din cate stiu exista filmari profesionale cu show-uri ale unor trupe ce au calcat scena Rockstadt Extreme Fest. Va ganditi sa lansati materiale live cu acestea sau sa ajutati trupele sa le lanseze urmand modelul Wacken Open Air?
Stefan Zaharescu: Avem stocate filmari de la editiile din 2013 si 2014. Actualmente lucram la editarea lor, cele deja finalizate le puteti gasi pe canalul oficial Rockstadt Extreme Fest@ YouTube, unde puteti urmari materiale in format HD, filmate cu 5 camere si sunet masterizat. Am luat in calcul si lansarea unui DVD, ramane de vazut daca acest plan va avea si sanse de reusita.

Metalfan: Cat de important este merchandise-ul Rockstadt Extreme Fest pentru voi ca organizatori? In cifre, cum au mers vanzarile de astfel de articole pana acum?
Stefan Zaharescu: Este realmente o bucurie sa vad pe strada sau la concerte, oameni ce poarta tricou cu festivalul nostru. Nu am o statistica clara, insa stiu ca toate tricourile puse in vanzare au fost vandute. Este realmente una din cele mai eficiente metode prin care publicul ne poate ajuta la promovarea festivalului.

Metalfan: Profit de ocazie si te intreb ce s-a intamplat cu proiectul ce se vehicula dupa despartirea ta si a Inei Dinia de Negura Bunget?
Stefan Zaharescu: Acum nu foarte mult timp am redeschis subiectul impreuna cu Fulmineos. Atat el cat si Inia Dinia au fost ocupati cu proiecte personale, drumurile lor s-au intersectat din nou, de aceasta data in Kultika si Dara. Ce pot spune, am discutat, am increderea ca vom putea vorbi despre un material, nu eu sunt in masura sa spun cand se va intampla. Am insa increderea ca exista sanse de reusita, timpul nu ne grabeste.

Metalfan: Am vazut pe internet ca la clubul Rockstadt din Brasov ati amenajat si o sala de repetitii pentru trupele doritoare. Poti, te rog, sa ne vorbesti mai pe larg despre acest demers?
Stefan Zaharescu: Da, este vorba de o sala de repetitii amenajata intr-un spatiu nou construit, in incinta clubului. Sala am dorit-o in ideea de a oferi trupelor din Brasov un spatiu adecvat unde pot repeta si de a impulsiona pe cei mai tineri in a-si forma o trupa, exista foarte multi tineri cu potential in Brasov si ar fi pacat ca talentul sa fie risipit din lipsa conditiilor necesare.

Metalfan: Exista si posibilitatea de a inregistra materiale audio in conditii decente in acest loc?
Stefan Zaharescu: Pentru orice proiect nascut sub numele Rockstadt, calitatea a fost intotdeauna un principiu esential, fapt pentru care lucram in acest moment la amenajarea unui studio de inregistrari ce poate oferi toate conditiile necesare, impreuna cu suport asistat. Nu stiu inca momentul in care vom putea da unda verde, insa am incredere ca vom 'deschide usile' pana la finele acestui an.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Stefan Zaharescu: Iti multumesc tie Ovidiu pentru ocazie si verticalitatea de care dai dovada in continuare, un mare Multumesc tututor celor care au ajuns la festival, celor care au calcat pragul clubului Rockstadt, celor care se incumeta sa sustina scena, trupele si oamenii implicati, si nu in ultimul rand, tuturor trupelor alaturi de care am avut ocazia de a colabora pana in prezent. Sa ne vedem cu bine.

Foto: Schliemann Enoh @ Live Aeons Photography 2014
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: At the Gates, Cattle Decapitation, Enslaved, Krisiun, Taake,

   January 08, 2015  | 0 Comentarii  | 6108 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Stefan Zaharescu (ROCKSTADT EXTREME FEST): viitorul pare plin de surprize

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri