interviuri rock

SUN & MOON RECORDS: nimic nu e greu dacă îţi place

SUN & MOON RECORDS: nimic nu e greu dacă îţi place
TRUPE : Blaze of Sorrow, Old Witch, Siculicidium

Sun & Moon Records este în acest moment cea mai activă şi importantă casă de discuri underground din România. Nu este un titlu pompos ce l-am oferit eu, este rezultatul muncii celor doi oameni din spatele acestui nume: Forgács Róbert şi Boros Szabolcs. În anul 2006 cei doi au pus bazele casei de discuri Sun & Moon Records, iar în momentul de faţă se pot mândri cu 34 de discuri lansate pe suport CD, 7", 12" vinil, DVD şi casetă audio. Va invit să aflaţi o parte din povestea Sun & Moon Records în rândurile de mai jos.
 

Boros Szabolcs & Forgács Róbert (Sun & Moon Records)
 
Metalfan: Salut şi bine aţi venit în paginile Metalfan.ro! De la ce a pornit acest proiect?
Forgács Róbert: Salut. În 2006 eram cu Boroş la un concert de metal şi constatăm că nu prea poţi cumpăra un CD, vinil etc. Independent de celălalt, aveam amândoi ideea de pornire a unui label. În această perioada, trupa Siculicidium lucra la albumul de debut, iar noi ne-am gândit să-l lansăm. Premergător, am avut diferite activităţi mai obscure, ediţii de casete şi CD-uri, dar am vrut să păşim pe o altă treaptă. Am vrut un label în toată regulă, cu albume scoase regular, care să fie promovate şi, bineinţeles, am vrut să oferim şi un distro/shop publicului care nu se mulţumeşte cu download-uri...   

Boros Szabolcs: în 2000 am pornit primul webzine din România, Mirgilus Siculorum (da primul, HMM începe activitatea puţin mai târziu). Mirgilus Siculorum deja funcţiona şi ca un label underground cu o distribuţie serioasă. Apoi, în 2005 am pornit label-ul de power electronics/noise, Mask of the Slave. Am simţit nevoia să facem ceva mai mare şi serios cu Rob, aşa că după acel concert, în 2006 am pornit Sun & Moon Records după o discuţie foarte scurtă. Aveam aceleaşi idei!

Metalfan: Pentru început aţi putea prezenta, va rog, o istorie a Sun & Moon Records? Ce aţi realizat până acum?
Forgács Róbert: La ora actuală avem 34 albume scoase, cele mai multe pe format CD, unele deja re-editate a doua oară, şi avem şi câteva albume pe format 7” şi 12” vinil. Avem un distro cu 2500 de albume. Ce am realizat în toţi acest ani este mai mult decât mi-am dorit vreodată. Da, ştiu, e clasic şi clişeu, dar aşa este. Aş fi mai puţin fericit fără Sun & Moon.

Boros Szabolcs: Am scos şi un DVD şi în câteva zile scoatem şi primul demo pe format casetă audio. Cea mai mare realizare este că am reuşit să punem pe harta nişte trupe care erau total necunoscute când au pornit, iar acum au turnee în Europa şi nu numai.
 

Metalfan: Cum aţi ajuns la numele Sun & Moon Records? Simţiţi că va reprezintă în continuare?
Forgács Róbert: Boros a venit cu numele asta, mi-a plăcut de la început. Simbolismul sau dualismul soare - luna îl găseşti la mai multe culturi, popoare şi ţări de când e lumea, să nu mergem departe, îl găseşti pe steagul Transilvaniei. Eu zic că ne reprezintă mult şi bine, în general scoatem albume cu muzică agresivă, dar care în afară de partea “metal” are şi ceva în plus, o atmosfera, ceva plus… Contrast între agresiune şi atmosfera. N-am putea ghici ceva mai bun nici acum. Simplu şi la obiect, sună mult mai bine, decât “Daylight Fears”, “Lipstick”, “Human Error” etc, etc.

Boros Szabolcs: Eu, iniţial am venit cu numele: “Nap es Hold”, Rob a insistat ca numele să-l avem în engleză, ce bine a făcut!

Metalfan: De ce faceţi ceea ce faceţi? Ce va motivează să mergeţi mai departe?
Forgács Róbert: Fac ceea ce fac, fiindcă îmi place. Motivaţie mai bună nu există. Mă simt în suspans când descopăr o trupa nouă, e o magie când se leagă lucrurile şi, în final îţi iese să şi scoţi albumul.

Boros Szabolcs: E o mare provocare şi în acelaşi timp şi plăcere de a “face” cu trupe, aşa cum trebuie de la semnarea contractului până la realizarea albumului în format fizic, distribuţie, promovare etc.

Metalfan: Cum decurge procesul de a semna cu un grup? De obicei voi sunteţi cei care iniţiaţi propunerea sau propunerile vin din partea trupelor?
Forgács Róbert: Nu există vreo regulă anume. Am scos albume care erau de la trupe care ne-au contactat, la altele le-am scris noi. Cu unii te înţelegi în 10 minute, cu alţii e ca şi cum te-ai caţăra pe un munte. Când crezi că te-ai înţeles deja cu ei, că ai ajuns pe munte, vezi un obstacol, realizezi că trebuie să cobori şi să încerci să urci din nou din altă parte. Ca şi cu multe alte lucruri din viaţă.

Boros Szabolcs: Sunt mai multe trupe cu care discutăm mai mult de cinci ani de a realiza un album şi încă nu a ieşit nimic... Dar eu sunt optimist.


 
Metalfan: Ştiu că la un moment dat au existat discuţii să lansaţi discul Recipe Ferrum! 777 (2001) al grupului Tormentor în România. Ce s-a întâmplat de nu s-a mai concretizat acest lucru?
Forgács Róbert: Ce bine eşti informat! Da, era şi asta o alternativă, dar până la urmă casa de discuri care a scos iniţial albumul pe CD (Avantgarde Records) a cedat drepturile unui jucător mai mare de pe scenă... Cam atât, sec. Era în discuţie la un moment dat şi un Anno Domini pe picture vinil, dar Attila l-a scos el singur până la urmă, chiar dacă nu pe picture vinil.

Boros Szabolcs: Ideea era de a scoate Tormentor pe vinyl, global, internaţional, nu varianta pe piaţa naţională. Trist este că, de exemplu, dacă vrei să cumperi nu găseşti vinyl Tormentor nici acum... Contracte proaste semnate de trupe...

Metalfan: Aţi mai vorbit cu Attila cu privire la re-editarea discului Anno Domini?
Forgács Róbert: N-are rost, energie consumată fără rost. L-a scos el între timp, dar fără o distribuţie bună, oricum noi am vrut picture vinyl.

Metalfan: În discuţiile pe care le-aţi avut cu Attila Csihar aţi abordat şi subiectul reuniri grupului Tormentor? Ce reprezintă pentru voi acest grup?
Forgács Róbert: Tormentor a fost un fenomen fascinant pentru Europa de Est, mie mi-a plăcut şi comeback-ul Recipe Ferrum. Eu cred că anul 2015 va fi anul reuniunii, Buday [n.red. Tamás Buday, chitarist care a lansat demo-ul The 7th Day of the Doom alături de Tormentor în anul 1987] cânta de o vreme cu Nifelheim, Csihar mă gândesc că se plictiseşte în Mayhem, eu zic că Tormentor se va reforma, dar poate lumea încă nu e pregătită pentru asta.

Metalfan: Am observat că aveţi o distribuţie impresionantă, cel puţin raportat la nivelul României. Cum aţi reuşit să stabiliţi aceste contacte, dar mai ales să le menţineţi?
Forgács Róbert: Am reuşit să le stabilim prin muncă, iar ca să le mentinam: şi mai multă muncă! “Blood, sweat” dar fără “tears”. Nimic nu e greu dacă îţi place.

Boros Szabolcs: Foarte multă muncă şi răbdare, dacă ai un distro “global customer service”. Consumă foarte multă energie.

Metalfan: Ştiu că aveţi tot felul de poveşti ciudate, amuzante sau enervante în ceea ce priveşte comenzile primite. Aţi putea realiza un top cinci al celor mai savuroase dintre acestea?
Forgács Róbert: Din câte îmi amintesc... Eram de vreo 10 ani şi primeam un colet din afara Europei cu nişte albume cu grafică mai erotică. Era un vameş comunist, care fiind tulburat de cele văzute, a încercat să îmi dezvolte nişte idei morale, dar l-am rezolvat cu o frază. Cam tot timpul ţi se pun întrebări de genul: “Ecuador? Asta-i în România, nu?" Nu.  “Dar şi noi avem o localitate cu acest nume.” Sigur. Sau: “Luxembourg? Asta-i în Marea Britanie?” “Insulele Feroe? Există aşa ceva? Unde-i?” “Mă, de ce nu îşi pun japonezii nume mai simple??? Vai, de mine, trebuie să scriu pe litere...” Mă mai amuză oamenii care pun 35 de întrebări în legătură cu un CD care costă 10 dolari.

Boros Szabolcs: Hohoho! Cele mai amuzante poveşti vin de la vama, oamenii de acolo nu pot înţelege ce este un CD, o casetă sau un LP. Chiar zilele trecute primeam întrebări de genul: de ce nu descărcaţi albume de pe net? Este gratis. Mai cumpără oamenii CD-uri? Bla-bla… Mă mai amuză oamenii care întreabă dacă X, Y este “first edition”. La un vinil mai contează, dar la un CD apărut în 1992, de atunci re-editat în 15 variante, nu te poţi aştepta să îl iei la preţ mic. Altul a întrebat anul trecut dacă sunt originale CD-urile pe care le vindem…


Metalfan: Care sunt cele mai bune cinci discuri pe care le-aţi lansat până acum? De ce?
Forgács Róbert: Preferatele mele, nu neapărat în ordine, ar fi: Old WitchCome Mourning Come, SiculicidiumKeringok 7”, Blaze of SorrowEchi, Nychts/MortualiaNebelstern Des Nichts, Permixtio Il Canto Dei Sepolcri. Sunt albumele pe care le ascult cel mai mult şi sunt cel mai “aproape” de mine. 7”-ul e şi foarte special ca tematică şi foarte limitat, Nychts/Mortualia e cel mai complex şi ambiţios ce-am scos ca design şi prezentare. E şi foarte căutat, e spre sold out, se vând la preţuri începand cu 30 euro variantele second hand.

Boros: Volwes - Seasonal Beast, Siculicidium - Utolsó vágta az Univerzumban, Old Witch Come Mourning Come, Nychts/MortualiaNebelstern Des Nichts, al cincilea încă nu este realizat.

Metalfan: În trecut ştiu că aţi organizat şi câteva concerte în România: Inquisition, Tim Ripper Owens (ex-Judas Priest) în Odorheiu Secuiesc şi Denial of God. Pe viitor vreţi să mai faceţi astfel de acţiuni? Care sunt numele pe care v-ar plăcea sa le aduceţi pe scenă?

Boros Szabolcs: A fost şi Grave Desecrator, E-Force etc. Era clubul Thunder, acolo organizam concertele, dar nu mai funcţionează şi nu prea avem alte locuri unde să aducem trupe, locuim într-un oraş mic, cu o infrastuctură nasoală, foarte greu aduci trupe. În zilele astea avem prea multe concerte, cu prea mulţi organizatori şmecheri. Am o listă cu artişti pe care vreau să-i aduc sau mai bine cineva să-i aducă în ţară, hehe!

Metalfan: Că tot am adus vorba de concerte, vă gândiţi cum ar fi să înregistraţi concertele organizate de voi pentru câteva lansări speciale? Vi se pare viabilă o astfel de acţiune?
Forgács Róbert: S-a înregistrat concertul Grave Desecrator cu această intenţie, dar trupa a ales să lansăm înregistrarea cu concertul din Franţa. S-a mai înregistrat şi Denial of God.

Boros Szabolcs: Concertul Grave Desecrator a fost înregistrat şi am fost de un comun acord să-l lansam, totul era pregătit, dar trupa a decis pe ultimă 100 de metri să lansăm înregistrarea din Franţa, părerea mea a fost şi este că varianta noastră suna mai bine, dar artiştii decid... All in all, Grave Desecrator - Unblessed Bootleg Live in Bressuire – France este un live album foarte reuşit şi foarte bine vândut, a apărut pe CD, vinyl şi casetă. Recent, trupa a semnat cu Season of Mist, bravo!

Metalfan: Cu ce oameni din scena metal din ţară v-ar face plăcere sa colaboraţi? Puteţi detalia?
Forgács Róbert: În general, cu oricine care e talentat, cântă muzică specială şi nu-i tare dus cu pluta. Sunt artişti cu care este foarte greu, sau chiar imposibil să lucrezi. Mulţi au aşteptări nerealiste. Dacă un artist sau o trupă are succes, ei tind să spună că este din pricina faptului că sunt talentaţi. Dacă nu au success, o să spună că este vina label-ului, nu i-ai promovat destul, nu i-ai promovat cum trebuie. Ar trebui să existe o dualitate sănătoasă între label şi artist, care să se completeze. Sun & Moon. In rest, habar n-am cu cine am putea colabora!

Boros Szabolcs: Avem relaţii foarte bune şi strânse cu Romanian Thrash Metal Club (Cristina, Dan, Traian cheers and bang your fucking heads ‘til the end)!


 
Metalfan: Aţi putea alege fiecare câte 10 piese de la 10 trupe diferite pentru un mix-tape? Ce nume aţi pune acestor materiale?
Forgács Róbert: Îmi plac mix-tape-urile, dar n-am mai făcut demult unul! În momentul acesta aş pune titlul să fie Superhits from the Grave and Beyond mixtape spring 2015.
Iron Maiden – Prowler
Witchfinder General – Invisible Hate
Slayer – Postmortem
Voivod – Batman
Mercyful Fate – Satan’s Fall
Autopsy – Torn From The Womb
Candlemass – At The Gallow’s End
Bathory – The Stallion
Primordial – Empire Falls
Reverend Bizzare – Strange Horizon
Black Sabbath – Black Sabbath
Şi mai pun şi un Pink Floyd – Echoes...   12 în final, dar încap pe o casetă de 90 minute!

Boroş Szabolcs: Beherit – The Gate of Nanna
Tormentor – Elisabeth Bathory
Iron Maiden - The Loneliness of the Long Distance Runner
Judas Priest - Hell Bent for Leather
Vágtázó Halottkémek - Hunok Csatájâ / Battle Of The Huns
Bathory - You Don't Move Me (I Don't Give A Fuck)
Reverend Bizarre – Cromwell
Fields Of The Nephilim – Moonchild
The Devil’s Blood – She
King Dude - Lucifer's The Light Of The World
Beastmilk – Children of the Atom Bomb
Swans - Reeling The Liars In
Mgła - With Hearts Toward None VII
+ Blasphemy: Ritual

Metalfan: Dacă mai devreme v-am rugat să ne povestiţi mai multe despre modalitatea în care semnaţi cu un grup, dar ne-aţi spus şi povestea numelui vostru, nu pot să nu va întreb dacă aţi semna cu grupul suedez The Sun, The Moon & The Witch's Blues?
Forgács Róbert: Ştiu că mi l-ai recomandat, sună bine, poate mult prea bluesy şi anii ‘70 pentru Sun & Moon, oricum există un trend cu trupele astea psihedelice cu amplificatoarele Orange, unele sunt chiar bune, dar nu vreau să sărim pe un gen care este acum mai în vogă. Dar trupa este OK.

Metalfan: Va mulţumesc pentru timpul şi răspunsurile oferite! În final aţi dori să adăugaţi ceva sau să transmiteţi câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro? Forgács Róbert: Ascultaţi muzică adevărată, mergeţi la concerte, consumaţi periodic bere şi nu staţi prea mult pe forum-uri şi pe Facebook. Ieşiţi la evenimente, citiţi zine-uri, cumpăraţi albume şi cât mai puţin online, dar ştiţi voi mai bine! Mersi, Ovidiu!


http://www.discogs.com/seller/morphinewaltz

http://www.discogs.com/seller/maskoftheslave
http://www.sunandmoonrecords.com/
https://www.facebook.com/sunandmoonrecordstransylvania

Autor: H.
   March 25, 2015  | 0 Comentarii  | 3835 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SUN & MOON RECORDS: nimic nu e greu dacă îţi place

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri