interviuri rock

Tim Svanberg (FESTERING REMAINS): viitorul death metal-ului suedez

Tim Svanberg (FESTERING REMAINS): viitorul death metal-ului suedez
TRUPE : Festering Remains

Tim Svanberg, vocalistul trupei Festering Remains, este probabil cel mai tanar muzician pe care am avut onoarea sa-l intervievez. Nascut in data de 1 octombrie 1997, suedezul este pentru varsta lui mai articulat si mai coerent decat multi adulti ce canta sau nu in diverse trupe de gen. Festering Remains a lansat in anul 2012 materialul de debut - un EP intitulat Stabbed Beyond All Recognition ce prezinta un old school death metal de mare angajament ce face multe trupe cu pretenii sa bage capul in pamant. Mai multe detalii, in randurile de mai jos:


 
Metalfan:  Salut, Tim si bine ai venit la Metalfan.ro!
Tim Svanberg: Salut, multumesc!

Metalfan:  Intrucat acesta e primul tau interviupentru o publicatie din Romania, ar fi frumos daca ai putea face o prezentare a trupei Festering Remains pentru cititorii nostri...
Tim Svanberg: Festerming Remains e o trupa cu trei membri si ne-am infiintat in 2011 cand i-am intalnit pe Oliver Dahlbäck si Erik Karlsson. Ei aveau deja o formatie care canta black metal, dar ar fi vru sa schimbe stilul si sa faca un grup de death metal. Oliver era tobar si Erik era chitarist si compozitor. Asa ca eu m-am alaturat in calitate de vocal si scriitor al versurilor; am simtit ca lineup-ul era complet si puteam incepe sa scriem piese. Oliver a plecat din trupa dupa cateva luni, asa ca am ramas in doi timp de aproape un an. Asa ca eu si Erik am inceput sa compunem primele melodii si am terminat EP-ul Stabbed Beyond All Recognition, pe care l-am lansat la sfarsitul lui 2012. Acum suntem in formula completa cu noii membri Kim Wikman (bass) si Wille Sjöberg (tobe). Pur si simplu cantam impreuna si cream un death metal brutal si groovy cu influente old school. Urmeaza sa lansam un EP cu piese noi si, in sfarsit, in formula completa. Dar veti afla mai multe despre proiect in urmatoarele luni.

Metalfan:  Credeti ca cei mai multi oameni se intereseaza de Festering Remains datorita varstei voastre sau datorita muzicii? Sunteti, sa zicem, ceva “exotic”? Puteti detalia?
Tim Svanberg: Ma rog, eu cred ca e datorita muzicii. Avem sound-ul nostru destul de personal si combinam multe stiluri death metal, lucru care ii intriga pe oameni. Totusi, nu pot nega faptul ca varsta mea si a lui Erik ne aduc ceva mai multa atentie. Aparent, oamenii par interesanti sa asculte ce au putut doi baieti nascuti in 1997 sa faca in materie de death metal, iar eu n-am nicio problema cu asta. Le place muzica noastra, in ciuda varstei noastre, deci e bine!
 
 

Metalfan:  In 2012 ati lansat primul vostru EP, intitulat Stabbed Beyond All Recognition. Ne poti spune mai multe despre titlul albumului si despre fiecare piesa in parte?
Tim Svanberg: Cand am scris albumul am vrut sa facem ceva care sa ne aduca aminte de vechile filme cu sange pe pereti. Eu si Erik suntem fani ai filmelor de groaza sangeroase, si asta ne-a inspirat cand am compus versurile si ca tema a albumului.  Ne-am gandit ca Stabbed Beyond All Recognition e un titlu potrivit – la obiect si foarte brutal. Prima piesa, Deformed Hillbilly are la baza noul film de groaza Wrong Turn 2: Dead End. E despre o familie incestuoasa de canibali din West Virginia care atrage oamenii in capcane in paduri, dupa care ii ucide si ii mananca. E un concept terifiant pentru o piesa, numai ca filmul e tare si am vrut sa avem o compozitie bazata pe ceva atat de brutal.  Hatchetfucked, a doua piesa, n-a fost inspirata din niciun film de groaza. Cand am scris verusrile m-am uitat mai ales la idei pe care trupe ca Gorgasm sau Cannibal Corpse le-au folosit in piesele lor. Combinatia de sange, arma crimei si sex. Ultima compozitie originala de pe EP (una din cele 4 piese a fost un cover Bloodsoaked) e piesa de titlu. Versurile melodiei au fost inspirate de scena de inceput din Friday the 13th: Part 2, in care personajul principal din prima parte, Alice, e ucisa in apartamentul ei de Jason Voorhees. Versurile nu descriu exact respectiva scena, totusi; i-am dat o interpretare proprie si am creat o poveste asemanatoare, dar putin diferita in acele strofe.

Metalfan:  Materialul suna foarte bine, productia pare inchegata. Death metal old school, dar cu un sunet curat. Ne poti da detalii despre inregistrari si procesul de productie?
Tim Svanberg: De fapt l-am inregistrat intr-o singura zi. Cred ca am stat vreo 4 ore in studio in acea zi. L-am rugat pe prietenul nostru Ronnie Björnström de la Bone Gnawer sa programeze partea de tobe pe care o scrisesem. El a fost, de altfel, producatorul intregului EP, pe care a reusit sa il termine tot intr-o zi. Deci a fost un proces destul de rapid, rezultatele sunt fantastice. E un producator foarte talentat, ca sa fiu moderat in laude.
Metalfan:  Am o alta curiozitate. Cum ati semnat cu Sevared Records? Pentru cate albume e valabil contractul?
Tim Swanberg: De fapt n-am semnat niciodata cu Sevared. Lansarea propriu-zisa a EP-ului nostru de debut a avut la baza o intelegere ne-contractuala in care Sevared Records a facut 200 de copii ale CD-ului, ne-a dat noua 25 de exemplare ca sa le dam gratis si ne-a facut partea de promovare, fara sa fi semnat niciodata cu ei. A fost mai mult o colaborare intre parti.

Metalfan:  Crezi ca exista o conexiune, ceva in ADN-ul nostru care ne face sa preferam un anumit tip de muzica?
Tim Svanberg: Nu cred ca are legatura cu ADN-ul. Cred ca e mai mult o chestie legata de cum iti dezvolti personalitatea si in ce fel ai fost crescut. Parintii nostri reprezinta o sursa de inspiratie atunci cand ne dezvoltam preferintele personale. Eu, de exemplu, am crescut cu un tata care imi punea Motörhead, Rammstein si Judas Priest. Si am ramas fan metal, doar ca am ales alta generatie de trupe din acest gen.
 
 
Metalfan:  La inceputul piesei Hatefucked e un pasaj despre droguri, despre cocaina. Ce crezi despre oamenii care se drogheaza?
Tim Svanberg: Nu imi plac drogurile. Deci n-am de gand sa le folosesc – nici acum, nici pe viitor... Cei care folosesc subtante periculoase ca metamfetamina, cocaina si heroina ar trebuie sa inteleaga ca isi fac doar rau. Iarba, pe de alta parte, nu-i un pericol la fel de mare ce cele mai sus-mentionate. Insa n-as lua niciun fel de droguri, pentru ca nu vrea sa-mi strici sanatatea sau vocea.

Metalfan:  Din cate stiu, in Suedia barbatii fumeaza in proportie de sub 8%. Cum iti explici asta? Crezi ca exista un raspuns logic la intrebarea “de ce ajung oamenii sa se fumeze sau sa se drogheze?
Tim Swanberg: Sincer, n-am un rapuns. Fumatul a fost un obicei impamantenit in tara asta.  Si de obicei oamenii incep cand sunt chiar mai tineri decat mine, dintr-un motiv sau altul. N-am inteles niciodata de ce, dar pentru mine nici nu conteaza. Imi pasa de sanatatea si de vocea mea (vreau sa mai pot canta, intelegi), deci fumatul si drogurile nu sunt pentru mine.

Metalfan:  Care e pentru tine cel mai important artisit al tuturor timpurilor? De ce?
Tim Svanberg: Nu sunt trupa mea preferata, dar i-as alegepe cei de la Black Sabbath. Cred ca au fost prima trupa adevarata de metal si au pregatit terenul pentru toate generatiile de formatii care au urmat. A fost primul pas in dezvoltarea acestui gen urias pe care astazi il impartasim toti.

Metalfan:  Crezi ca muzica extrema e o forma de arta? Ce inseamna arta pentru tine?
Tim Swanberg: Da, este. Iar pentru mine arta inseamna actual de a crea ceva ca sa te exprimi. Muzica extrema e arta, e la fel de creativa ca orice alt act, iar noi o compunem ca sa ne exprimam intr-un fel sau altul.
 

 
Metalfan:  Care sunt cele cinci albume preferate de death metal din toate timpurile? De ce?
Tim Svanberg: 1. Dying Fetus - Killing on Adrenaline - era albumul perfect de death metal pentru generatia mea. O combinatie de death metal tehnic, brutal si old school cu tone de groove si intensitate, interpretat la un nivel fantastic. Imi da sentimentul de death metal absolut, o sa iubesc acest album pana la moarte).
2. Obituary - Cause of Death - e un album fantastic. Are groove, are doom si e dur ca dracu’. John Tardy face o treaba extraordinara la voce si pe materialul asta, e unul dintre oamenii care ma inspira in propria mea interpretare).
3. Aborted - Engineering the Dead - cel mai bun album Aborted. Si unul dintre primele albume death metal pe care le-am ascultat – a ramas  si acum unul dintre favorite. Intens, death metal brutal cu accente grind, e pur si simplu remarcabil.
4. Baphomet - The Dead Shall Inherit - singurul album de la ei, dar e un clasic al genului underground, un death metal brutal, greu, old school – imi place atat de mult.
5. Cerebral Bore - Maniacal Miscreation - un material care m-a spart din prima secunda in care l-am auzit. E brutal ca dracu’ si clar unul dintre preferatele mele.

Metalfan:  In curand Carcass scoate un nou album - Surgical Steel. Va place trupa? Ce asteptati de la acest album?
 Tim Svanberg: Imi place mult Carcass! Astept sa fie o revenire trumfatoare a acestro legende, cred ca va fi ceva asemanator cu Necroticism, Heartwork si Symphonies of Sickness (parere pe care mi-am format-o ascultant single-ul Captive Bolt Pistol). Parerea mea e ca va fi un nou album tare de la Carcass si deja mi-am pre-comandat CD-ul!

Metalfan:  In noiembrie vei canta cu Festering Remains aici in Bucuresti, in cadrul Dismember Metal Fest. Ce asteptari a de la acest festival si ce ar trebui sa astepte publicul de la voi?

Tim Svanberg: Ma astept sa fie un festival indoor foarte bun. Stiu ca organizatorii sunt profesionisti si ca vor face treaba buna apropo de desfasurarea evenimentului. Ma astept si la tone de mosh si energie din partea publicului, hahaha! Iar din partea noastra fanii trebuie sa se astepte la un death metal brutal si o interpretare extrem de directa, stil “pumn in fata”. Nu venim acoo sa facem un show slab, vom da 110%, ca intotdeauna. Va fi clar un show bolnav rau de tot!

Metalfan:  Tim, multumim pentru timpul acordat si pentru raspunsuri. La final, vrei sa adaugi ceva sau sa trimiti un mesaj cititorilor nostri?
Tim Svanberg: Da, vreau sa le transit ca eu si restul baietilor din Festering Remains suntem foarte incantati sa venim la voi in tara la primul nostru concert in afara Suediei.  Si ca suntem extrem de recunoscatori celor care au de gand sa vina la show, precum si celor care vor participa. Va fi un week-end de neuitat! Va multumim sivoua, celor de la Metalfan Romania, pentru interviu! Salutare si fiti in continuare rai si bolnavi!
Autor: H.
   September 26, 2013  | 0 Comentarii  | 7840 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Tim Svanberg (FESTERING REMAINS): viitorul death metal-ului suedez

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri