interviuri rock

TROOPER: Rock & Voodoo

TROOPER: Rock & Voodoo
TRUPE : Trooper

Trooper isi asteapta prietenii in Silver Church pe 8 decembrie, pentru o seara de rock, in stilul care ii caracterizeaza. Concertul marcheaza lansarea  celui mai recent album de studio al trupei – Voodoo. Show-ul va include, alaturi de melodiile foarte indragite din repertoriul Trooper, piese de pe acest album si momente surpriza. Despre muzica in general si despre noul album in special am stat de vorba cu Alin Dinca (Coiot), vocalul trupei.

 



Metalfan: Salut si bine ati revenit la Metalfan. Voodoo, cel de-al saselea disc Trooper a fost lansat la sfirsitul lunii septembrie. Daca ne uitam pe discografie, toate albumele voastre au aparut toamna, cu exceptia Desant-ului, lansat in martie. E o strategie de marketing sau e o coincidenta?
Coiot: Lasa-ma, te rog, mai intai sa ii salut pe toti cititorii Metalfanului! N-a fost niciodata premeditata lansarea intr-o anumita perioada a anului, insa, din fericire, lucrurile s-au potrivit foarte bine pentru noi. Asa am putut sa facem turnee de cluburi pentru a promova noile aparitii.

Metalfan: Cum a decurs lucrul la Voodoo, cit timp v-a luat sa-l scrieti si sa-l inregistrati? Au fost schimbari semnificative fata de albumele precedente?
Coiot: Am inceput sa compunem imediat dupa lansarea lui 15. Am adunat foarte multe piese si am facut in sala noastra de repetitii un auditorium la care am invitat vreo 30 de oameni. Ei au ascultat variante demo si au notat fiecare piesa in parte conform unor criterii stabilite de noi anterior. Albumul l-am inregistrat in aproximativ sase saptamani, insa munca aia grea a picat tot pe umerii lui Balaur, care a trebuit sa aranjeze, sa mixeze si sa masterizeze piesele. Diferenta dintre “Voodoo” si celelalte albume este data de starea in care ne aflam in momentul in care am compus si inregistrat piesele. Este aceeasi diferenta pe care o poti gasi intre oricare alte doua discuri Trooper. Oamenii care sunt familiarizati cu muzica noastra stiu ca nu exista doua albume Trooper asemanatoare. Imi este imposibil sa compun in 2011 ca in 2002 sau in 2005. Uite, ma gandesc acum ca asta ar putea fi constanta noastra – niciun disc nou nu este la fel cu un altul precedent!

Metalfan: In ce fel v-a influentat experienta inregistrarii unui album conceptual ca Poemele Valahiei?
Coiot: Ne-au placut mereu piesele mai complexe. Probabil piese precum Totul e fals, In stele sau O viata este prea mult au dus la nevoia de a lansa un album de genul Poemelor. Desi am stiut de la inceput ca nu este un produs comercial si usor digerabil pe piata romaneasca, am simtit ca este ceva ce trebuie sa facem.

Metalfan: Ce fel de sunet ati cautat pentru acest disc si cit a fost de greu sa-l obtineti?
Coiot: Aici ar trebui sa raspunda Balaurul, dar nefiind langa mine in momentul asta trebuie sa inventez eu ceva, hahaha. Adevarul este ca am avut incredere intotdeauna in talentul lui de a gasi sound-ul cel mai bun la momentul respectiv pentru fiecare disc Trooper. Ce pot eu sa-ti spun foarte clar este ca mi-am dorit, de fapt, ne-am dorit sa sunam cat mai crud, sa nu abuzam niciodata de tehnologie. Nu am vrut sound-ul ala overproduced.

Metalfan: Ce ne poti spune de prestatia ta pe acest disc? Ai urmarit ceva in mod special, ai incercat vreo tehnica sau instrument nou?
Coiot: Am incercat, ca pe fiecare disc, de altfel, sa dau acea stare de live. Mi-am inregistrat toate partile de voce in doua zile, lucrand fix cinci ore pe zi. Nu cred in tehnica aia de inregistrare a fiecarui vers in parte. Vreau ca lumea sa vada pe scena exact ceea ce aude pe disc. Cat despre incercarea de a imprima si un alt instrument pe album... nu ma lasa niciodata nenorocitii astia sa ma apropii de instrumentele lor. Dar, pentru urmatorul disc, le pregatesc o surpriza si repet intens la triunghi, hahaha!

Metalfan: Exista o editie limitata a albumului Voodoo, sub forma de papusa cu un stick de memorie inauntru. Cum v-a venit ideea asta?
Coiot: Am vrut sa ne adaptam perioadei in care traim. Este evident ca in 2011 oamenii nu prea mai cumpara CD-uri. M-am gandit sa oferim o alternativa, la care, se pare, publicul tanar a marsat. Luam in considerare si lansarea unei editii limitate pe CD, pentru colectionari. Deocamdata, este doar o discutie.

Metalfan: Cum ai caracteriza muzica de pe Voodoo: este rock sau metal? Mergind mai departe, Trooper este rock sau metal?
Coiot: Trooper este o formatie de rock. Cu tot ceea ce implica acest termen. Adica, si hard-rock si heavy metal si balade si multe altele. Daca ai ascultat discul Voodoo, ai sesizat, cu siguranta, ca si de data asta am inclus atat balade cu incarcatura puternic emotionala, cat si piese de opt minute, impinse stilistic chiar pana in thrash metal. Inca de la inceput am vrut sa fim o formatie rock, fara sa ne cream singuri bariere.

Metalfan: Titlul albumului, daca am inteles bine, ar trebui sa faca oamenii sa realizeze ca libertatea fiecaruia e limitata de o multitudine de forme de control si manipulare. E cumva ca un semnal de alarma, e o forma de protest, cum ar trebui interpretat mesajul vostru? Versurile se refera la subiecte specifice sau e vorba de o abordare metaforica?
Coiot: Sunt doar niste puncte de vedere ale mele, pe care s-a intamplat sa le impartaseasca si baietii. Nu vrem sa protestam sau sa tragem semnale de alarma, este vorba doar despre lucrurile simple, de care ne lovim toti zi de zi. Probabil ca mi s-au intamplat destul de des in ultima vreme daca am simtit sa vorbesc despre ele pe un album.

Metalfan: Cum au decurs pana acum concertele de promovare ?
Coiot: A fost minunat in fiecare oras. Am constatat cu uimire cat de bine stiau oamenii noile piese. De obicei, la concerte, multi isi doresc sa asculte “hiturile”. Si asta nu este valabil numai in cazul Trooper. In turneul Voodoo, publicul ne cere sa cantam mai multe piese de pe discul nou!

Metalfan: Pe masura ce creste numarul de albume si implicit de piese din repertoriul Trooper, cum reusisti sa decideti pe care dintre ele le veti prezenta live?
Coiot: Greu, hahaha! Eu stabilesc de fiecare data playlisturile si baietii afla ce vom canta chiar inainte sa intram pe scena. Discut foarte mult cu fanii pe paginile de socializare si vad cam ce le-ar placea sa auda in concerte. Asta e principalul criteriu dupa care ma ghidez.


 


Metalfan: Ati sustinut vreodata un concert in care sa cantati exclusiv coveruri?
Coiot: Nu cred... Nu-mi aduc aminte sa fi cantat numai coveruri.

Metalfan: Ati avut postura de trupa de deschidere pentru multe nume mari ale scenei internationale. Care experienta de acest gen si-a pus cel mai mult amprenta asupra voastra si de ce?
Coiot: Sufleteste, cu siguranta concertul din deschiderea Iron Maiden. Dar, lucid vorbind, nu am cum sa trec nici peste concertele alaturi de Scorpions, Whitesnake sau Judas Priest.

Metalfan: Prin ce mijloace reusiti sa atrageti noi fani?
Coiot: Cand am inceput toata treaba asta cu Trooper, eram toti niste copii. Nu auziseram de marketing, de audienta, de nise si alte nebunii din astea. Iar acum, la varsta senectutii, cumva ne vine natural totul. Noi compunem ce simtim, iar fanii nu se simt pacaliti de nimic. Vad o multime de trupe care incearca sa fie la moda si care au in spate armate de oameni care se ocupa de ei. In schimb, in fata scenei, liniste si pace. Asta pentru ca putini au inteles in ultimii 50 de ani faptul ca publicul de rock chiar este diferit de alte tipuri de public. Nu poate fi atras prin chichite de marketing daca nu exista o baza reala.

Metalfan: Care este categoria de varsta careia considerati ca va adresati preponderent?
Coiot: Rockul nu are varsta.

Metalfan: Intr-o vreme in care trupele apar si dispar precum ciupercile dupa ploaie, iar schimbarile de componenta sunt la ordinea zilei, care este secretul longevitatii trupei si a pastrarii aceleiasi formule?

Coiot: As vrea sa-ti dau o explicatie mai savanta, care sa sune mai bine, dar adevarul este ca noi chiar suntem cinci prieteni foarte buni care vor sa cante rock impreuna.

Metalfan: Exista o piesa Trooper pe care fiecare dintre voi o considera preferata lui? Dar una din repertoriul altor trupe?
Coiot: Legat de piesele Trooper, nu cred ca putem alege. In ceea ce priveste alte trupe, ascultam constant asa de multa muzica si descoperim periodic atatea piese bune, incat piesa preferata azi nu mai este valabila si maine.

Metalfan: Cat timp acordati repetitiilor?
Coiot: Ne bazam foarte mult pe repetitiile individuale. In momentul in care ne intalnim in sala de repetitii, toate piesele sunt stiute. Tinand cont ca totul se intampla din placere, este normal ca nu pot sa treaca mai mult de doua zile in care fiecare sa nu cante.

Metalfan: Cum ti-ai gasit drumul catre domeniul muzical?

Coiot: Povestea este veche: eu si Balaurul am crescut intr-o casa in care se asculta la greu Elvis, iar unchiul nostru, Adi Popa, canta intr-o formatie de heavy metal – Chrom Dioxid. Elementele astea doua ne-au impins spre dorinta de a face si noi muzica.

Metalfan: Care e ultimul lucru pe care fiecare dintre voi il face inainte de a urca pe scena?
Coiot: Balaurul, Popa si Oscar isi acordeaza intrumentele, John face o usoara incalzire iar eu pierd timpul prin masina sau prin camera de hotel.

Metalfan: Sunteti de parere ca achizitia biletului responsabilizeaza publicul, il face sa fie cu adevarat atent si implicat?
Coiot: Logic asa ar fi. Daca ai cumparat bilet inseamna ca vrei sa te afli acolo, nu ca erai in trecere in drum spre piata. Din fericire, Trooper a avut mereu parte de un public extrem de apropiat si de dedicat. Pentru asta le multumim mereu.

Metalfan: Trooper este una dintre cele mai active trupe de pe scena metalica romaneasca. Cum vi se pare ca a evoluat, e mai usor sau mai greu sa cinti metal in Romania?
Coiot: Cu cat inaintam in cariera, dorim sa oferim oamenilor show-uri cat mai bune. Asta face ca alegerea locurilor in care cantam sa fie tot mai problematica. Sper ca la un moment dat lucrurile sa se regleze si un concert complex de rock sa nu mai reprezinte o problema pentru patronii de cluburi.

Metalfan: Anul asta ati aniversat 16 de ani de cariera, ati facut si o recapitulare? Cit de departe sunteti fata de inceputuri, cit de departe sunteti de ce v-ati propus si care este urmatorul pas?
Coiot: Dupa fiecare an am facut un bilant. Suntem multumiti de ce am realizat pana acum. Cand eram copii, visul nostru era sa cantam cu Iron Maiden. Lucrul asta s-a intamplat in 2008, asa ca am fost nevoiti sa ne stabilim noi teluri, hahaha. Poate oamenii nu ne cred cand spunem ca noi chiar suntem niste fani care canta rock.

Metalfan: Ati afirmat cu multe ocazii ca fanii sunt foarte importanti pentru voi. Cit de mult va influenteaza parerea fanilor? De exemplu, intr-un inverviu recent, Cronos (Venom) spunea ca fanii nu-l influenteaza atunci cind scrie muzica, dar ca tine cont de parerea lor in privinta concertelor. La voi cum e?
Coiot: Noi compunem muzica pe care o simtim, insa atunci cand vine vorba despre alegerea pieselor, am apelat si la fani prin auditoriumurile pe care le-am tot facut inainte de lansarea unui album.

Metalfan: Un mesaj pentru cei care va indragesc?
Coiot: Deja toti prietenii nostri stiu de la concerte care este sentimentul nostru fata de ei. Ii astept pe pagina noastra de facebook (Trooper Romania) pe toti cei care vor sa discute cu noi! Speram sa ne intalnim cu cat mai multi dintre voi in cadrul turneului Voodoo, daca nu anul asta, clar, la anu’!
Vezi galeriile trupelor: Trooper

   November 24, 2011  | 0 Comentarii  | 4992 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: TROOPER: Rock & Voodoo

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri