interviuri rock

Zoltan: In Sear Bliss exista 5 minti cu potential creativ, iar rezultatul acestora poarta numele The Arcane Odyssey.

Zoltan: In Sear Bliss exista 5 minti cu potential creativ, iar rezultatul acestora poarta numele The Arcane Odyssey.
TRUPE : Sear Bliss

Sear Bliss este printre primele trupe de black metal din Europa de Est care au reusit sa semneze un contract cu o casa de discuri din Occident si, din cate se pare, prima trupa de black metal care a folosit intensiv in muzica sa instrumente neconventionale precum trompeta si trombonul. La 14 ani de la infiintare grupul maghiar se poate mandri si cu alte realizari importante, dar motivul principal pentru care le-am solicitat acest interviu a fost ultimul lor album de studio, senzationalul The Arcane Odyssey, aparut pe 24 septembrie la Candlelight Records.  Astfel ca Zoltán Pál a lasat putin deoparte trombonul pentru a raspunde intrebarilor noastre.

 


Sear Bliss

 

Metalfan: Salut si bine ati venit in paginile Metalfan! Cum merg lucrurile pentru Sear Bliss?
Zoltan: Salutari! Totul este bine, am lansat un nou album, iar reactiile sunt extraordinare.

Metalfan: Chiar daca Sear Bliss activeaza de multi ani, iar popularitatea voastra este destul de mare  in Romania  cred ca ar fi util si interesant pentru cititori daca ai puncta cele mai interesante aspecte ale biografiei voastre.
Zoltan: Ar dura prea mult sa povestesc ce am facut in ultimii 14 ani dar voi incerca sa fac un rezumat. Grupul Sear Bliss a fost fondat in 1993, iar de atunci am lansat 6 albume, 1 EP, o caseta demo si un DVD. Am sustinut destul de mutle concerte si am fost plecati in doua turnee europene cu cate 10 concerte fiecare. Unul dintre acestea s-a desfasurat impreuna cu Marduk in 1997, iar celalalt in 2005, alaturi de Skyforger. Am cantat in Romania anul trecut, la Festivalul Monsters of Transylvania. A fost un succes si o experienta minunata pentru noi, speram sa ne intoarcem in tara voastra cat mai curand.

Metalfan: M-am intrebat intotdeauna de ce ati ales sa va numiti trupa Sear Bliss. Acest nume mai reprezinta ceea ce inseamna astazi muzica Sear Bliss?
Zoltan: Numele Sear Bliss isi are originea intr-o poezie a lui Baudelaire. Daca te uiti in dictionar, aceste doua cuvinte pot avea mai multe semnificatii. Asa ca depinde de tine ce inteles atribui termenilor. Principala noastra intentie a fost aceea de a evita cliseele. Dupa parerea mea, numele reprezinta perfect muzica noastra. Are acelasi stil sofisticat pe care il are si muzica.

Metalfan: Imi aduc aminte cu usurinta de momentul in care am ascultat,  candva in 1996, pentru prima data albumul Phantoms, inregistrat pe o caseta pirat. Pare acum o alta era. Care sunt amintirile tale despre acea perioada?
Zoltan: Ei bine, inseamna ca am experimentat Phantoms in acelasi fel. La acea vreme nu eram membru Sear Bliss si o prietena mi-a dat albumul sa il ascult. Fata stia ca eu cant in aceeasi orchestra cu Gergely (trompetistul care activa pe atunci in Sear Bliss) si mi-a dat o copie a discului, care nu continea nici macar titlurile pieselor. Asa a inceput totul. Imi aduc aminte chiar bine ca am ascultat albumul cand ma plimbam seara printr-un parc. Phantoms m-a influentat puternic si din acel moment am devenit fan Sear Bliss. Cativa ani mai tarziu am devenit membru al acestei trupe, asa ca se poate spune ca a fost ca un vis transformat in realitate.

Metalfan: Andras a fost primul caruia i-a venit ideea de a combina trompeta si trombonul cu metalul.  De unde aceasta idee neobisnuita si de ce ati ales tocmai aceste instrumente, care cu timpul au devenit marca inregistrata Sear Bliss?
Zoltan: Cand Sear Bliss a fost infiintat in 1993, scopul celor care au format grupul a fost sa dea muzicii un iz original. Nu ar fi avut niciun sens (si nu are nici acum) sa copiezi ceea ce fac alte trupe. In opinia mea, instrumentele de alama au anumite caracteristici care se potrivesc perfect cu black metal-ul. Aceste instrumente pot exprima o multime de stari de spirit si confera muzicii o atmosfera ideala. Primul instrument de alama folosit de trupa a fost trompeta. Membrii grupului locuiau relativ aproate unul de altul si cunosteau un tip care canta la trompeta, dar care era si pasionat de metal. Asa ca l-au rugat sa se alature trupei.

 


Zoltán Pál

 

Metalfan: Crezi ca acest instrument neobisnuit a fost elementul cheie care a facut ca Sear Bliss sa devina una dintre primele trupe de black metal maghiare cunoscute in toata lumea?
Zoltan: Aceasta este o intrebare grea. Cu siguranta, folosirea unui instrument neobisnuit poate contribui la cresterea popularitatii unei trupe. Daca folosesti un instrument interesant, dar muzica este de proasta calitate nu ajuta la nimic. Dupa mine, elementul cheie consta in faptul ca trombonul este in armonie perfecta cu restul instrumentelor din trupa. Aceste lucruri dau esenta muzicii noastre si aceasta unitate ne-a facut, asa cum ai zis, cunoscuti. Desi cred ca prima trupa maghiara de black metal cu succes international a fost Tormentor.

Metalfan: Sa ne concentram acum pe ultimul vostru album de studio, The Arcane Odyssey.  Permite-mi mai intai sa va felicit pentru acest disc, a fost o adevarata placere sa il ascult si trebuie sa recunosc ca a parasit rar in ultima vreme playlist-ul meu. Unul dintre albumele mele preferate ale acestui final de an. Spune-mi te rog,  care au fost reactiile mediei si fanilor?
Zoltan: Multumesc pentru aprecieri, ma bucur sa aud ca iti place albumul nostru. Trebuie sa recunosc ca am depus mult efort si energie pentru realizarea lui si suntem mandri de el. Reactiile au fost extraordinare pana acum. Am primit recenzii favorabile din partea presei si se pare ca si fanilor le place albumul.

Metalfan: Despre ce ”odisee” este vorba? Exista un concept bine ascuns in versuri care leaga toate piesele de pe album?
Zoltan: Nu, nu exista un astfel de concept. In mare parte versurile se referea la teme spirituale, care sunt departe de viata noastra de zi cu zi. Andras se lasa purtat de fluxul constiintei si compune un gen de versuri care trebuie citite in timp ce asculti muzica pentru ca cele doua sunt interdependente. Nu se afla nici un concept distinct in spatele versurile, fiecare piesa are propriul sau univers. Dar exista doua exceptii pe The Arcane Odyssey, prima si ultima piesa. Aceste doua compozitii sunt in stransa legatura cu design-ul copertii, care reprezinta legenda Caii Razboinicilor. Aceasta legenda extraordinara s-a potrivit foarte bine pentru a fi folosita ca tema pentru o piesa Sear Bliss.

Metalfan: The Arcane Odyssey  largeste granitele voastre muzicale de o maniera care nu s-a mai intamplat pana acum. Care au fost principalele voastre surse de inspiratie in procesul creativ?
Zoltan: Starea noastra de spirit este principala noastra influenta atunci cand compunem. Adica nu pot preciza nicio influenta muzicala  sau alte trupe care sa fi avut vreun efect asupra noastra. Insa alte lucruri pot avea o anumita influenta, spre exemplu un film, o carte sau un singur lucru care i s-a intamplat unuia dintre noi. Desigur, anumite riff-uri de chitara pot sa ne inspire pentru ca atunci cand ai un riff de chitara foarte bun uneori este foarte usor sa compui un alt riff care sa se potriveasca cu acesta. In Sear Bliss exista 5 minti cu potential creativ, iar rezultatul acestora poarte numele The Arcane Odyssey.

 


Sear Bliss - The Arcane Odyssey

 

Metalfan: A devenit cumva eticheta black metal restrictiva pentru muzica pe care o canta astazi Sear Bliss?
Zoltan: Nu, de fapt nu prea ne pasa de etichete sau de modul in care se asteapta unii sau altii ca trebuie sa sune muzica noastra. Ne pasa doar de sentimentele noastre si de satisfactia pe care o avem fata de muzica noastra.

Metalfan: Esti de acord ca The Arcane Odyssey  este cel mai divers si matur album pe care l-ati lansat pana acum?
Zoltan: Da, cu siguranta. Albumul este foarte divers,  toate piesele au propriile lor caracteristici. Fiecare compozitie este diferita in felul ei si cu toate acestea albumul este omogen. Poate ca acest lucru deriva din maturitatea de care vorbeai. Am facut progrese si in ceea ce priveste orchestratia. Asa cum mentionam mai sus, dupa parerea mea, am reusit sa cream cel mai bun album Sear Bliss de pana acum.
 
Metalfan: Da-mi mai multe detalii despre modul in care ati inregistrat acest album. Stiu ca a fost nevoie de mult timp si energie in studio pentru a-l inregistra. Sunteti multumiti de modul in care a iesit albumul?
Zoltan: De data aceasta am folosit o metoda diferita fata de inregistrarile precedente. Am lucrat in 3 studio-uri, unul pentru baterie, unul pentru voce si celalalt pentru restul instrumentelor. Nu am mai lucrat in acest fel in trecut. A inregistra intr-un studio este intotdeauna un pic stresant, dar pe masura ce devenim mai buni in ceea ce facem, este si destul de distractiv. Este foarte interesant sa vezi cum un nou album prinde forma. Suntem foarte multumiti de modul in care a iesit acest album, este cel mai bun disc Sear Bliss!

 


Zoltán Pál

 

Metalfan: Path to the motherland  contine unele parti folk care imi amintesc de Moonsorrow sau de Finntroll. Este cumva acesta un semn care ne pregateste pentru un viitor album Sear Bliss in maniera viking metal?
Zoltan: Nu, cu siguranta nu. Acesta a fost un experiment pe care nu Il vom repeta. Totul a inceput cu un riff de chitara folkish. Pe masura ce lucram la piesa ne-am dat seama ca ar fi foarte eficient sa folosim instrumente traditionale maghiare. Din fericire, bateristul nostru canta si intr-o trupa folk asa ca si-a invitat colegii la o scurta colaborare cu noi. Desi piesa are mare succes printre cei care au ascultat-o sunt sigur ca nu vom mai compune alte piesa de acest tip in viitor.

Metalfan: Coperta albumului vostru este o lucrare impresionanta, care poarta semnatura lui József Tari. Ce reprezinta ea?
Zoltan: Coperta reprezinta vizual o legenda maghiara, Calea Razboinicilor. Aceasta legenda vorbeste de asemenea despre originea Caii Lactee. O scurta versiune a sa poate fi citita in booklet-ul CD-ului asa ca nu voi intra in detalii de aceasta data. Si da, dl-ul Tari a facut inca o data o treaba minunata.

Metalfan: Cu ceva vreme in urma ati fost implicati intr-un proiect neobisnuit (cel putin pentru o trupa de metal). Ati combinat metal-ul cu teatrul intr-o piesa, o adevarata opera black metal. Da-mi te rog mai multe detalii despre aceasta experienta bizara, dar cu siguranta interesanta.
Zoltan: A fost cu siguranta o experienta remarcabila pentru fiecare dintre cei implicati, atat actorii cat si membrii Sear Bliss. Nu mai facusem asa ceva in trecut, iar actorii nu mai jucaseara alaturi de muzicieni de metal pana atunci. Proiectul a fost piesa lui John Gay, Opera cersetorilor de trei parale. A fost o chestie unica si as putea spune un pic avangardista. Am cantat propriile noastre piese, dar am si compus cateva noi special pentru acest proiect. Aceste compozitii nu au putut fi audiate in alta parte, sunt putin diferite de stilul nostru obisnuit. Cred ca putem spune ca totul a sunat ca un musical black metal. Ciudat, nu-i asa?

 


Sear Bliss

 

Metalfan: Aveti de gand sa mai colaborati la un astfel de proiect in viitor?
Zoltan: Din pacate acest proiect s-a incheiat. De atunci regizorul lucreaza in alta parte si nu mai exista nicio posibilitate sa repetam experienta. Nu avem in plan asemenea proiecte pentru viitor, in prezent noul album este cel care conteaza pentru noi.

Metalfan: Ce parere ai despre directia spre care se indreapta in ultima vreme black metal-ul, in special cel pe care il fac trupele din Norvegia?
Zoltan: Ca si in alte genuri, se intampla acelasi lucru si in black metal. Sunt unele trupe care conduc si (prea) multe trupe care copiaza. Nu imi plac acele trupe care nu au identiate proprie. Consider ca este o pierdere de timp sa copiezi o alta trupa in loc sa incerci sa iti creezi propriul sound. Imi place genul de trupe care au facut pionierat (Mayhem, Keep of Kalessin, Satyricon, Emperor) si apreciez cu adevarat munca lor. Poate parea ciudat ca am mentionat doar trupe norvegiene. Dar poate ca tocmai acesta este motivul pentru care Norvegia este principala regiune de unde provine black metal-ul.

Metalfan: Ce imi poti spune despre scena maghiara de metal? Care este situatia ei in prezent?
Zoltan: Fiind o tara mica, scena maghiara este la randul ei relativ mica. Poate tocmai de aceea nu sunt prea multe trupe, dar in ciuda numarului mic, sunt cateva grupuri de calitate. As vrea sa iti recomand Bromholm, care abordeaza un fel de black metal pagan. Muzica lor este foarte buna si eu voi figura ca invitat pe viitorul lor album de studio.

Metalfan: Ce fel de muzica asculti in prezent?
Zoltan: Ei bine, sunt un ”metalfan”, asa ca ascult o multime de muzica. Imi plac o multime de genuri din metal, dar ascult preponderent black si thrash metal. Mi-a lasat o impresie buna in ultima vreme ultimul album Mayhem, au reusit sa creeze un album unic cu o atmosfera indescriptibila.  Iar Attila este incredibil, dupa mine este cel mai bun vocalist din zona extrema. Dar imi plac si alte chestii, una din trupele mele favorite este Iron Maiden. Imi plac de asemenea reinregistrarile Destruction.

Metalfan: Cunosti ceva despre scena romaneasca de metal? Iti este cunoscuta muzica celor de la Negura Bunget? Daca da, ce parere ai despre ea?
Zoltan: Din pacate nu prea cunosc mare lucru despre scena romneasca. Singura trupa pe care o stiu este Negura Bunget. Nu detin niciun disc cu ei, dar am cantat impreuna de 3 ori pana acum. Ei canta un stil de muzica unica, folosirea instrumentelor folk face muzica lor extraordinara. Si dupa ce i-am intalnit in backstage, am constatat ca sunt niste tipi cool.

Metalfan: The Arcane Odyssey  apartine deja trecutului. Ce va urma pentru Sear Bliss? Care sunt planurile voastre de viitor?
Zoltan: Vrem sa promovam cat se poate de mult noul album. Adica vreau sa cantam foarte mult live. Sa speram ca vom participa la un turneu european alaturi de alte trupe. Si ar fi de asemenea nemaipomenit sa cantam din nou in Romania. Show-ul din Targu Mures ne-a lasat o impresie foarte buna.

Metalfan: Multumesc mult pentru invterviu. In incheiere te-as ruga sa adresezi un mesaj fanilor vostri romani.
Zoltan: Multumesc si eu pentru interviu si promovare! Recomand tuturor sa asculte The Arcane Odyssey si sper sa ne vedem curand cu ocazia unui concert!

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Sear Bliss

   November 20, 2007  | 3 Comentarii  | 10381 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Zoltan: In Sear Bliss exista 5 minti cu potential creativ, iar rezultatul acestora poarta numele The Arcane Odyssey.

  • Sear Bliss, hell, yeah! sper sai vaz cat mae curand n romania sao cheara n budapest cun pique de effortue.

    fekete metaaaaaaaaaal !!!

    1. Posted by Sip | 21 Noiembrie 2007 13:07
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri