IRON MAIDEN - The Book of Souls

The Book of Souls FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 04.09.2015
CASA DE DISCURI: Parlophone
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.1
NOTEAZA ALBUM: 19 voturi

Top 2015: #71
Iron Maiden more
Componenta:
Bruce Dickinson - voce
Dave Murray - chitara
Janick Gers - chitara
Adrian Smith - chitara
Steve Harris - bas
Nicko McBrain - tobe
TRACKLIST:

Disc 101. If Eternity Should Fail02. Speed of Light03. The Great Unknown04. The Red and the Black05. When the River Runs Deep06. The Book of SoulsDisc 201. Death or Glory02. Shadows of the Valley03. Tears of a Clown04. The Man of Sorrows05. Empire of the Clouds
 De fiecare data când ascult acest produs mă încearcă un sentiment foarte ciudat, deoarece cu greu îmi vine să cred cum niște boșorogi la 60 de ani pot cântă atât de bine, atât de proaspăt, cu o tehnică instrumentala atât de bine pusă la punct, bătându-și astfel joc de tot universul meu atât de stabil, înconjurat de trupe tinere și inovatoare, aducătoare de evoluție. Normal, vorbim aici despre Iron Maiden, iar lucrul asta ar fi trebuit să mă liniștească de la bun început, întrucât (nu doar în opinia mea) cei șase britanici formează de departe cea mai bună formație din istoria muzicii contemporane. Iar vorbele îmi sunt argumentate de cele 16 albume de studio, absolut toate situându-se la un nivel extrem de ridicat, mai ales că, personal, nu mai cunosc nici o altă trupă/artist care să fi scos un volum atât de mare de produse discografice raportat la o calitate atât de avansată.
 
 Deși e un lucru întâlnit din ce în ce mai rar la mine, The Book of Souls m-a lăsat plăcut impresionat încă de la prima ascultare. Cele 11 piese sunt foarte lipicioase, cu o producție echilibrată, unde instrumentele sunt scoase în față fix atât cât trebuie-exceptând solourile celor trei chitariști, care, ori de câte ori se arată la față, îți lasă impresia că se cutremură pământul sub ține. în rest, nimeni nu abuzează de nimic, totul este făcut cu cap, astfel încât fiecare membru al formației să își evidențieze valoarea. Nicko McBrain, deși a ajuns la vârstă de 63 de ani, fiind cel mai bătrân din trupă, nu da nici cel mai mic semn de senilitate: chiar și în 2015 rămâne unul dintre cei mai tehnici tobari din lume. Cu atât mai mult mă impresionează Bruce Dickinson, care, pe lângă faptul că doamnă cu coasă i-a bătut un pic la ușă (din fericire, negăsindu-l acasă), este într-o formă de invidiat, atât pe partea de compoziție, cât și la capitolul performanțe muzicale.
 
 Chiar dacă foarte mulți fani consideră că Iron Maiden înseamnă doar acele "clasice" din prima perioadă a lui Bruce, plus cea a lui Paul DiAnno, ei bine, țin să precizez că The Book of Souls este deja un album demn de a fi un clasic, asta în ciudă faptului că tocmai a fost lansat. Dacă același lucru s-a întâmplat și cu Seventh Son of a Seventh Son (1988) sau Fear of the Dark (1992), de pildă, atunci când ele au văzut lumina zilei, nu văd nici un motiv pentru care situația nu s-ar repetă și în prezent. Nu vreau să discut despre nicio piesă anume, fiindcă ar însemna să ne lungim destul de mult, însă în cazul în care ar trebui să le menționez doar pe cele mai bune, acestea în mod cert ar fi: If Eternity Should Fail, Speed of Light, The Great Unknown, The Red and the Black, When the River Runs Deep, The Book of Souls, Death or Glory, Shadows of the Valley, Tears of a Clown, The Man of Sorrows și Empire of the Clouds.
 
 Restul e istorie!  

Fantotzii more Nota: 10


Posted at 20:48 |  25 August 2015  | 29 Comentarii  | 9945 Vizualizari

Comenteaza la: The Book of Souls

  • Daca pe text am ales sa nu comentez nimic legat de piese, deoarece l-as fi lungit enorm de mult, am zis totusi sa fac asta intr-un comentariu la el.

    If Eternity Should Fail: Este o compozitie exclusiv a lui Bruce Dickinson, care initial se vroia a fi parte a unui viitor album solo. Cam asa a fost treaba si cu Bring Your Daughter... to the Slaughter in 1990. In fine, cand am auzit introducerea, imediat gandul mi-a zburat la ultimul antrenament a lui Van Damme (cu un vultur zburand deasupra, plus un rasarit de soare pe fundal) inaintea marei lupte pe viata si pe moarte. Piesa imi seamana destul de mult cu The Reincarnation Of Benjamin Breeg, cu un Nicko McBrain intr-o forma de zile mari, dar si cu un Bruce care urca fenomenal pe inalte. E o piesa care oricand poate fi un veritabil hit, mai ales ca refrenul se repeta intr-una (o chestie care in general nu imi place, insa in cazul de fata e ceva nemaipomenit).

    Speed of Light: Compusa de Adrian Smith impreuna cu Bruce Dickinson. Primul (si momentan singurul) hit al albumului, in ton cu toate hiturile Iron Maiden din 2000 pana in prezent (The Wicker Man, Wildest Dreams, A Different World, El Dorado). Adica, o piesa foarte buna, insa daca ar fi sa imi puna cineva un pistol la tampla si sa ma puna sa o aleg pe cea mai slaba de pe album, atunci aceasta ar fi (exact precum cele enumerate anterior raportat la albumele din care fac parte). O piesa in rapida si in forta, cu un Bruce dezlantuit, care iti sparge timpanele la refren.

    The Great Unknown: Adrian Smith alaturi de Steve Harris sunt cei care au dat viata piesei. Pur si simplu ador atmosfera ei. Tot ce se intampla aici e de o bestialitate maxima. E genul ala de piesa pe care iti vine sa urli ori de cate ori o auzi, fie ca esti pe strada, in casa, sau (Doamne ajuta) la concert. Si Bruce are un timbru de exceptie la primele versuri: asa mai ragusit, asemeni unui om de 57 de ani.

    The Red and the Black: Singura compozitie in care Steve Harris apare de unul singur la capitolul compozitori. 13 minute de orgasm, cu schimbari de ritm cat cuprinde, solouri peste solouri, ooo-uri peste ooo-uri (aici imi aduce un pic cu ooo-ul de la The Wicker Man). Fix ce trebuie pentru un concert. Apropo de solouri: ca sa iti dai seama daca e vis sau realitate, chiar incepi sa te iei la palme. Iar Nicko e intr-un mare fel prin felul in care ciupeste cu betele cinelul dublu (ala de picior: hi-hat). Bine chestia asta e un trade mark Nicko McBrain, insa in piesa asta parca nu se mai opreste. Geniu!!!

    When the River Runs Deep: Aceiasi Smith si Harris isi dau cu subsemnatul. O piesa pozitiva, in care Nicko conduce piesa cu o viteza in plus. Piesa superba, de o meserie iesita din comun.

    The Book of Souls: Janick Gers alaturi de Steve Harris sunt la compozitie. O piesa careia nu ai cum sa gasesti defecte. Inceputul seamana un pic cu cel de la Powerslave, e asa... misterios, daca as putea sa-i zic asa. In partea a doua insa gasim niste solouri antologice de chitara, asa cum nu am mai auzit la nimeni pana acum. E una din acele piese de pus in rama pe holul muzeului de istorie al metalului.

    Death or Glory: Compusa de acelasi cuplu regasit si la Speed of Light (Adrian Smith si Bruce Dickinson). O piesa de cinci minute si un pic, demna si ea de a fi un veritabil hit al albumului. Foarte misto conduce piesa Steve Harris cu al sau bas, insa in acelasi timp rifurile de chitara sunt si ele la mare inaltime.

    Shadows of the Valley: Janick Gers si Steve Harris au scris-o. Ce sa zic? E piesa de ringtone de pe telefonul meu. De data asta daca ma pui sa aleg cea mai misto piesa de pe album, cred ca asta ar fi aleasa (desi, cred ca as da cu banul dintre asta si Tears of a Clown). Chitaristi pur si simplu fac legea atat pe rifuri cat si pe solouri. Incepul aduce un pic cu Wasted Years.

    Tears of a Clown: scrisa de Smith si Harris. Cand am vazut titlul acesteia, imediat mi-a zburat gandul la Robin Williams. De fapt, cand a murit am vazut un reportaj despre el, cum ca de fapt era alcoolist si superdepresiv in viata de zi cu zi, in timp ce la TV aparea cu zambetul pe buze, glumet, etc (fix precum imi imaginez ca ar fi un clovn). Ulterior am aflat ca de fapt piesa chiar in memoria lui Robin Williams a fost scrisa. Deci... ce chestie, am avut o intuitie asemeni unui mare geniu. Refrenul e intr-un mare fel, rifurile la fel - care sunt foarte progresive, solourile, sectia ritmica... totul de vis. E piesa care in opinia mea ar fi meritat 100% sa fie hitul albumului, mai ales daca ne gandim si la faptul ca dureaza sub 5 minute (cu o secunda, dar ce mai conteaza).

    The Man of Sorrows: Singura piesa in care il regasim pe Dave Murray la scriere, dar alaturi de Steve Harris. O piesa foarte aerisita, si ciudata in acelasi timp, in care tobele se remarca din plin. Clar, asta e piesa lui Nicko. Si cand spun ca e piesa ciudata, nu inseamna ca ar fi nasoala, din contra. E ciudata pentru ca e putin atipica pentru Iron Maiden, dar in acelasi timp e o piesa dementiala.

    Empire of the Clouds: a doua piesa compusa doar de Bruce Dickinson, si tine 18 minute. Pianul tot de el e facut, foarte bine realizat. Chiar imi aduce un pic a Savatage, atat cu pianul, cat si cu chitarele. Pe fundal auzim si niste violoncel. E genul ala de balada, facuta special pentru a fi difuzata la TV, insa avand in vedere ca tine 18 minute, cine sa dea asa ceva la TV? Hai sa zicem ca mai tai din ea sa faci un radio friendly version, dar cat sa mai tai? Stau si ma intreb cum ar reactiona publicul in cazul in care ea ar fi cantat intr-un concert. Ti se face pielea de gaina doar cand o auzi asa in studio, dar pai sa fie si live?


    Cam asta e treaba cu piesele in opinia mea. Albumul tine o ora jumate, si ma intreb oare ce piese vor fi alese pentru a fi cantate in concert, deoarece te doare sufletul pentru toate. Un album de poveste, un album la care sincer, nu ma asteptam.

    1. Posted by Fantotzii | 04 Septembrie 2015 00:08
  • When you know that your time is close at hand
    maybe then you'll begin to understand
    Life down there is just a strange illusion

    Unii nu stiu cand sa renunte. Nici trupele, nici fanii. Album mai plictisitor (din istoria muzicii) n-am auzit de la precedentele 3. Sau de la ultimul Judas Priest, cu toate ca "treijpele" lui nenea Iommi concureaza oricand cu orice tip de somnifer.
    Ma bucur totusi ca exista articole de felul asta. Am portia zilnica de ras (nu ma refer la milioanele de greseli gramaticale). In rest, The book of Ciorba Reincalzita va intra in istorie. Asa trebuie.

    2. Posted by NarutoSSLazio | 04 Septembrie 2015 10:38
  • N-ai cu cine, ma. I-auzi aici Lazio:

    Wandering aimlessly in a cold dark mist I follow
    Walking in a dark world that’s been
    Kissed with sadness
    Without sunlight things are born
    To the dead of nightmares
    Soulless demons laughing in a sea of madness

    Aici se afla adevarata smecherie!

    3. Posted by Fantotzii | 04 Septembrie 2015 15:22
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence