concerte

Layne Staley a murit, dar Alice In Chains trăiește

Layne Staley a murit, dar Alice In Chains trăiește
TRUPE: Mother's Cake, Alice in Chains

N-am văzut niciodată Alice In Chains cu Layne Staley – ceea ce nu e neapărat de mirare, considerând că ultimele concerte europene cu Staley au avut loc cândva în prima jumătate a anilor nouăzeci – și mă bucur că doar acum am reușit să văd formația, la vreo zece ani după cooptarea lui William DuVall. Am avut timp să mă obișnuiesc cu ideea, cum ar veni. Și cu toate astea, când am auzit acel Aaah! Aaah! (I believe them bones are me) – atunci și nu la Bleed the Freak, care a deschis concertul – tot am simțit o ușoară strângere de inimă. E o chestie generațională, cred.

Tot respectul pentru persoana care s-a gândit să invite Mother's Cake să cânte în deschidere la Alice In Chains. Muzica trioului austriac nu are altă legătură cu cea a trupei din Seattle decât că-și are și ea rădăcinile în anii șaptezeci, dar Mother's Cake e o formație faină, foarte faină chiar, e o plăcere să-o asculți în orice context. Scena de la Park e cam măricică pentru trei băieți tirolezi imobili, dar Yves, Benedikt & Jan nu păreau cu toate astea intimidați de sarcina ce le-a fost încredințată. Trupa a redus comunicarea cu publicul la minimum și a lăsat, cum ar veni, muzica să vorbească. Piesele lungi și improvizative au fost cântate cu un entuziasm care a devenit repede contagios. Mother's Cake a reușit să creeze în Parkul încă însorit la ora aia un soi de atmosferă de festival. Așa, de festival de anii șaptezeci. Te așteptai să urce Ten Years After pe scenă după ei. (Ceea ce, în paranteză fie spus, n-ar fi fost neapărat imposibil, considerând că Ten Years After se aflau și ei în Budapesta la ora aia.)

Deși am văzut de două ori Queen, cu doi vocaliști diferiți, dintre care niciunul nu era Freddy Mercury, deși mi-au plăcut ambele concerte, chiar și ăla cu Adam Lambert, tot am avut ceva emoții în legătură cu Alice In Chains. E vorba totuși de Black Sabbathul generației mele, sau de ceva asemănător, mă rog, e greu de explicat și greu de înțeles dacă n-ai vârsta necesară pentru a-ți aminti ce senzație a fost să vezi Would? pe MTV, chiar atunci în '92, când a apărut. Despre Black Gives Way to Blue și The Devil Put Dinosaurs Here nu vreau să scriu acum, poate o voi face în august-septembrie, după ce va fi apărut Rainier Fog. Oricum, emoțiile au trecut repede, imediat după Check My Brain, a doua piesă cântată de trupă la Budapesta. Check My Brain a fost întâmpinată de public cu o explozie uriașă de bucurie. A fost clar în momentul acela că lumea nu mai face distincție între cântecele vechi-clasice și cele de pe albumele cu DuVall, respectiv – ceea ce e mai important – că o astfel de distincție nici nu mai are sens.

Întrebarea dacă DuVall a reușit să-l înlocuiască pe Staley, dacă William e un frontman la fel de valabil pentru Alice In Chains ca Layne, e greșit pusă. DuVall nici măcar nu a încercat să-l înlocuiască pe Staley. Alice In Chains e în ziua de azi o formație fără frontman. Sau cu doi frontmen (frontmani?). Sau trei, dacă-l luăm în calcul și pe Mike Inez. (În ce mă privește, prefer prima variantă.) DuVall s-a integrat în trupă cu modestie, cu umilință chiar. Nu știu dacă asta a și fost ideea lui Cantrell când l-a cooptat sau dacă dinamica asta s-a format oarecum natural în trupă, dar e bine așa. Concluzia concertului ar fi că umbra lui Staley nu mai plutește asupra formației. Chiar dacă-i vom păstra pentru totdeauna amintirea în suflet.

Scriam data trecută despre showul Stone Sour că a fost unul fără puncte culminante. Păi, concertul Alice In Chains a fost tot numa' puncte culminante. Nu doar Again, ci și deja amintita Check My Brain. Nu doar We Die Young, ci și Hollow. Chiar și The One You Know, piesa nouă cântată la bis, a sunat impresionant. Ce să mai zic de Heaven Beside You? Sau de Down in a Hole? Mă rog, setlistul poate fi găsit pe net.
 
Data concert:  July 01, 2018  | 0 Comentarii  | 13678 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Layne Staley a murit, dar Alice In Chains trăiește

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte