NEVERMORE - This Godless Endeavor

This Godless Endeavor FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 26.07.2005
CASA DE DISCURI: Century Media
 
9.3
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
9.2
NOTEAZA ALBUM: 21 voturi

Top 2005: #1
Nevermore more
Componenta:
Warrel Dane - voce
Jeff Loomis - chitara
Steve Smyth - chitara
Jim Sheppard - bas
Van Williams - baterie
TRACKLIST:

01. Born02. The Final Product03. My Acid Words04. Bittersweet Feast05. Sentient 606. Medicated Nation07. The Holocaust of Thought08. Sell My Heart for Stones09. The Psalm of Lydia10. A Future Uncertain11. This Godless Endeavor

Stau si ma gandesc ce as putea spune depre albumul asta, cand creierul meu e gol si lipsit de orice reper - tot ce pot sa aud este: "Boooorn /We are the Same /We think in silence /Indifference be my name!" - The Prototype is born!...filmul se rupe, mai deschid o bere si continui povestea: The Final Product, The Prototype transformat, schimbat, modificat, distrus, eliminat, refacut - toate numai cu ajutorul unui creion, a unei imagini, a unei voci. Da, a unei voci: "Death and suffering all around me - No Escape [.] The cancer inside of me [.] My Acid Words", sentimente, indoiala macina din interior Prototipul. A "Bittersweet Feast for all the liers . Please let me help you bury your deads [..] This is your final warning The Holocaust of Thoughts is coming!". o ultima avertizare a obisnuitului, a ceea ce se cheama "De convenienta".

"I am sentient number 6/ I stand in line/ I am the Prototype". Masinaria lumii merge - testeaza, incearca, experimenteaza - subiectii in unicitatea lor nu au nici o valoare - ei trebuie sa funtioneze in interiorul rasei, una in care "Friend I see Imperfection in your race!".

"I am the new awakening of different eyes/ My children, you are my army", o noua rasa se naste superioara tehnic dar neschimbata in relatii si sentimente, bazata pe aceeasi manipulare ce o macina si in finalitatea careia The Prototype devine "the bringer of end of time for man".

O ultima incercare de "indreptare" a erorilor si greselilor: a "Medicated Nation" controlata si manipulata pentru "binele comun", pentru disparitia Prototipului, a celui diferit ce ar putea provoca disparitia "pretioasei" rase. The Holocaust of Thought.

"Did you ever wonder why the wind blows .. cold?
Did you ever realize your face is painted on my soul?[..]
For you I must be strong
For I don't know right for wrong
Did you ever wonder why they all have gone away?
Did you ever realize that nothing changes everything stays the same?[..]
Through the eyes of broken innocence
I've sold my heart for stones"

"The pain is born from memories[..]
This is the Psalm of Lydia"

The Prototype, iubire, dragoste, deceptie, amaraciune, durere. in final "maturitate" - "A Future Uncertain" intr-un "Godless Endeavor".

No heaven is unattainable. Please teach me how to dream!


JohnBlack more Nota: 10


Nu mai stiu daca am primit vreodata un pachet pe care sa nu stiu cum sa-l desfac, dar ultimul Nevermore sigur m-a facut sa traiesc un astfel de moment. Ok, l-am apucat fara probleme de piesa Born: zbang! mi-a luat piuitul printr-o ferocitate dusa dincolo de Enemies of Reality, urmata de un refren neasteptat de melodios. Am zis doar wow. Dupa care am ramas uitîndu-ma lung la pachet, fara sa fiu în stare sa mai comentez ceva. La început, am remarcat o tacere suspecta si din partea lui Sake, dar el dupa vreo 5 ascultari a început sa zica ca e bun, ca rata-mpunge, ca-i place piesa 2, deci omul începuse sa-si faca o idee. Eu, nimic. Nici o miscare. Nici un declic. Si îl luam iar la ascultat. Si tot asa, cred ca l-am ascultat de vreo 20 de ori. Nu aveam ce sa comentez, adica nici nu puteam sa spun ca nu-mi place ceva, dar nici invers. N-am mai patit asa ceva. Confuzie totala.

M-am uitat un pic pe net, dar destul încît sa ma simt cam singur cu problema asta a mea. Probabil ca dupa ce voi avea originalul în bratze si voi urmari cu degetul versurile pe bookletul mirosind a cerneala o sa ma alatur si eu corului de aclamatii, lînga amicu Sake. Dar deocamdata stau deoparte. Nici eu nu stiu prea bine de ce. Albumul suna brici si de fiecare data cînd îl ascult ma trezesc headbanguind si fredonînd refrene pe care nu stiam ca le stiu. Au reusit sa aiba si productia de care soarta l-a privat pe nefericitul de Enemies of Reality. Muzica este stilul Nevermore, adica nu seamana cu nimeni, în afara de cîteva ocheade ici colo, pe teritorii neexplorate de ei înca. Vocea e bolnava, dar asta este starea ei naturala, chitarile sînt uneori demente, dar asa se simt ele bine, tobele sînt ceas, vorba 'ceea: « toata lumea face ceea ce trebuie sa faca ».

Si cred ca asta e si problema mea. Ca îi stiu de cînd au facut primii pasi si am crescut cu ei. Fiecare album a fost cîte o revelatie pentru mine, nu întotdeauna placuta, dar de fiecare data se reinventau. Fiecare album avea o stare, aducea ceva ce nu era deja acolo: riffuri robotice, melancolica deznadejde, solouri divine, riffuri cumplite, de fiecare data, ceva în completare. Si acum vine Godless Endeavor care le are pe toate astea si le are atît de bine si de pe fiecare album în parte, încît am impresia ca au intentionat sa faca o recapitulare. Dar ce ne aduce el nou si folositor, asta nu reusesc sa-mi dau seama si stau în continuare cu pachetul nedesfacut în brate. Nu mai vine odata 26 iulie ala, sa-mi aduca si mie raspunsul la întrebare.


Klawz more Nota: 8.5


Daca e vreo trupa care sa imi provoace profunde juisari intelectuale, aceea e Nevermore. Daca e vreo trupa care sa ma coboare in miezul fierbinte al iadului, aceea e Nevermore. Daca e vreo trupa care sa imi prezinte la modul dureros apocalipsa interioara, aceea e Nevermore.

Cu fiecare album al americanilor, din 1995 incoace, asa cum bine a spus Warrel Dane pe Enemies of Reality, "I have tasted pleasures of the flesh and drunk the pleasures of the mind, to reach the point I've attained, clear focused and defined." Cate discuri tot atatea motive de profunda delectare, uneori dureroasa, de cele mai multe ori chinuita de ciudate alchimii interioare, insa mereu sublima.

Inainte de toate, Nevermore e o invitatie la calatorie. Una abisala, cu dese ragazuri la marginea firii, acolo unde raul si binele se amesteca devenind totuna, unde linia dintre normalitate si nebunie este una fragila si de cele mai multe ori imposibil de sesizat.

Inca din 1995, cand Gombos ne-a vandut mie si lui Klawz caseta cu "fostii Sanctuary, trasa direct de pe CD", am acceptat sa plec in aceasta calatorie interioara, fara alte bagaje in afara de propria inima si propriul creier. E o calatorie din care nu stiu cand si daca ma voi intoarce vreodata.

This Godless Endeavor e cu atat mai greu de "asternut" pe foaie cu cat nu am avut inca ocazia sa miros cerneala booklet-ului, sa vad artworkul complet si mai ales sa citesc textele.

E drept ca mi-au fost necesare mai bine de cinci auditii pentru a-i patrunde invelisul exterior dur si neprietenos, dar Nevermore nu au fost niciodata o trupa care sa loveasca din prima, singura exceptie facand-o discul Dead Heart in a Dead World, care dealtfel a "rupt" si la propriu si la figurat, fiind in continuare cel mai bine primit album al formatiei.

Ce atuuri ar avea This Godless Endeavor? E, probabil, cel mai complex, variat si matur album Nevermore, unul care insumeaza tot ce a fost mai bun in discografia trupei, un disc care e deopotriva vechi si nou, extrem de melodios (desi Klawz inca nu e convins de asta!), cu cel mai bolnav Jeff Loomis posibil, si, poate cel mai important, primul scris cu adevarat in echipa. Medicated Nation e piesa lui Jim Sheppard (de ce oare aduce cel mai mult a Politics of Ecstasy???), Sell My Heart for Stones este una dintre cele trei ale noului chitarist si asa mai departe.

Atat cat am putut intelege printre note, textele lui Warrel Dane trateaza aceleasi probleme: individul, alienarea, societatea usor de manipulat si lipsita de valori, absenta unui dumnezeu, nimicnicia. La fel de personale, crude si sincere, purtand amprenta atat de clara a unui autor mereu nelinistit, intotdeauna macinat de intrebari fara raspuns, mereu revoltat impotriva lumii si a sa.

De productie s-a ocupat, din fericire, Andy Sneap, un gagiu care dincolo de faptul ca e producator este si un fin critic si un bun chitarist si care (am aflat din niste interviuri cu Jeff Loomis!) s-a implicat la aranjamente si la anumite parti care ar fi putut suna mai bine. Si ce bine suna! Numai cand ma gandesc la nefericitul Kelly Gray si imi vine berea inapoi pe gat, fi-i-ar numele uitat cat mai curand!

Inchei aceasta recenzie aici si acum si promit ca am sa revin cu detalii suplimentare luna viitoare, cand CD-ul original imi va fi sosit deja. Vor fi cu siguranta destule chestii de adaugat .


Sake more Nota: 9.5


Posted at 21:49 |  23 Ianuarie 2006  | 1 Comentarii  | 8602 Vizualizari

Comenteaza la: This Godless Endeavor

  • cel mai bun efort al celor de la Nevermore de pana acuma.Spre deosebire de Slayer,la baietii astia se vede o evolutie si in compozitia si muzicalitatea pieselor,nu numai in calitatea sunetului.

    1. Posted by Tyberius | 08 Noiembrie 2006 01:36
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence